Smart TV

Sing mangu-mangu apa tegese kabeh aksara iki lumrah nalika tuku televisi anyar. Model Smart TV duwe konfigurasi sing beda-beda, kanthi layar LED, LCD, OLED, QLED lan MicroLED lan sampeyan kudu milih pilihan sing paling apik.

Saliyane rega, sampeyan kudu ngerti kepiye saben teknologi tampilan ing TV sampeyan.

Cekakipun, mangertos beda antarane model layar, kaluwihan lan apa masalah utama sampeyan bisa nemokke yen arep tuku salah siji saka.

Bedane antarane teknologi tampilan

Saiki ana akeh panel kanggo Smart TV, saben duwe fitur lan teknologi dhewe. Ing kene, kita nuduhake saben siji supaya sampeyan ngerti endi sing cocog kanggo sampeyan.

LCD

Teknologi LCD (Liquid Crystal Display) menehi urip sing diarani tampilan kristal cair. Dheweke duwe panel kaca tipis kanthi kristal sing dikontrol kanthi listrik, ing antarane rong lembaran transparan (yaiku saringan polarisasi).

Panel kristal Cairan iki backlit dening lampu CCFL (fluorescent). Lampu latar putih madhangi sel warna utami (ijo, abang lan biru, RGB sing misuwur) lan iki minangka gambar warna sing sampeyan deleng.

Intensitas arus listrik sing ditampa saben kristal nemtokake orientasi, sing ngidini luwih utawa kurang cahya ngliwati saringan sing dibentuk dening telung sub-piksel.

Ing proses iki, transistor main ing jinis film, sing jenenge Thin Film Transistor (TFT). Mulane iku umum kanggo ndeleng model LCD/TFT. Nanging, akronim kasebut ora nuduhake jinis layar LCD liyane, nanging minangka komponen umum saka layar LCD.

Layar LCD Sejatine nandhang sangsara saka rong masalah: 1) ana mayuta-yuta kombinasi werna lan layar LCD kadhangkala ora sing setya; 2) ireng ora tau bener, amarga kaca kudu mblokir kabeh cahya kanggo mbentuk 100% titik peteng, mung teknologi ora bisa nindakake kanthi akurat, nyebabake "cemeng abu-abu" utawa ireng sing luwih entheng.

Ing layar TFT LCD uga bisa duwe masalah karo amba ndeleng yen sampeyan ora 100% madhep layar. Iki ora masalah gawan kanggo LCD, nanging kanggo TFT lan ing LCD TV karo IPS, kaya LG, kita duwe sudhut ndeleng sudhut.

LED

LED (Light Emitting Diode) minangka dioda pemancar cahya. Ing tembung liya, televisi nganggo layar LED ora liya tinimbang televisi sing layar LCD (bisa uga ora IPS) duwe lampu latar sing nggunakake dioda pemancar cahya.

Kauntungan utama yaiku nggunakake daya kurang saka panel LCD tradisional. Mangkono, LED bisa digunakake kanthi cara sing padha karo LCD, nanging cahya sing digunakake beda, kanthi dioda pemancar cahya kanggo tampilan kristal cair. Tinimbang kabeh layar nampa cahya, titik-titik disinari kanthi kapisah, sing nambah definisi, warna lan kontras.

Wigati dicathet: 1) TV LCD nggunakake Cold Cathode Fluorescent Lamps (CCFL) kanggo madhangi kabeh bagian ngisor panel; 2) nalika LED (jinis LCD) nggunakake seri cilik, luwih efisien cahya-emitting diodes (LED) kanggo madhangi panel iki.

OLED

Biasane krungu yen OLED (Organic Light-Emitting Diode) minangka evolusi saka LED (Light Emitting Diode), amarga iku dioda organik, materi kasebut owah.

OLEDs, thanks kanggo teknologi iki, ora nggunakake lampu latar umum kanggo kabeh piksel sing, kang madhangi individu nalika arus listrik liwat saben. Yaiku, panel OLED duwe output cahya dhewe, tanpa lampu latar.

Keuntungan kasebut yaiku warna sing luwih cerah, padhang lan kontras. Minangka saben piksel nduweni otonomi ing emisi cahya, nalika wektu teka kanggo ngasilake werna ireng, iku cukup kanggo mateni cahya, kang njamin "cemeng ireng" lan efficiency energi luwih. Kanthi dispensing panel cahya sakabèhé, layar OLED asring luwih tipis lan luwih fleksibel.

Kalih masalah: 1) rega dhuwur, amarga biaya produksi layar OLED luwih dhuwur dibandhingake karo LED utawa LCD tradisional; 2) TV nduweni umur sing luwih cendhek.

Samsung, contone, ngritik panggunaan layar OLED ing televisi lan nganggep luwih cocok kanggo smartphone (sing ganti luwih cepet) menehi pilihan kanggo layar QLED. Sing nggunakake teknologi OLED ing televisi yaiku LG, Sony lan Panasonic.

QLED

Pungkasan, kita teka ing TV QLED (utawa QD-LED, Quantum Dot Emitting Diodes), perbaikan liyane ing LCD, kaya LED. Iki sing diarani layar kuantum dot: partikel semikonduktor cilik banget, sing ukurane ora ngluwihi nanometer ing diameter. Iku ora anyar minangka MicroLED, contone,. Aplikasi komersial pisanan ing pertengahan 2013.

Pesaing utama OLED, QLED, uga mbutuhake sumber cahya. Kristal cilik iki sing nampa energi lan ngetokake frekuensi cahya kanggo nggawe gambar ing layar, ngasilake variasi warna sing akeh banget ing lingkungan sing kurang cahya.

Sony (Triluminos) minangka salah sawijining pionir ing produksi televisi quantum dot, LG (sing mbela OLED) uga duwe layar kanthi teknologi iki. Nanging ing Brasil, luwih umum nemokake macem-macem TV Samsung kanthi layar QLED.

LG lan Samsung ing perang kanggo manungsa waé konsumen. Korea Selatan pisanan, LG, mbela: 1) nada ireng sing paling akurat lan konsumsi daya OLED sing luwih murah. Korea Kidul liyane, Samsung, mbela: 2) QLED nuduhake warna sing luwih cerah lan padhang lan layar sing kebal marang "efek kobong" (tambah langka ing televisi).

Sanajan nada ireng sing luwih peteng, OLED isih bisa ninggalake tandha ing pangguna layar abot lan gambar statis, kayata pemain video game sajrone pirang-pirang taun. Ing sisih liya, QLED bisa nampilake "ireng abu-abu."

Masalah kasebut dumadi utamane ing televisi sing paling gampang (maca murah). Tampilan sing luwih larang (kayata Q9FN) nawakake teknologi tambahan kayata dimming lokal, sing nambah kinerja luminance ing tampilan kanthi ngontrol lampu latar kanggo nampilake ireng "cukup ireng". Sing nggawe angel mbedakake saka OLED.

microLED

Janji paling anyar yaiku MicroLED. Teknologi anyar janji bakal nggabungake LCD lan OLED sing paling apik, nggabungake jutaan LED mikroskopis sing bisa ngetokake cahya dhewe. Dibandhingake karo layar LCD, efisiensi daya lan kontras luwih apik, lan uga bisa ngasilake luwih padhang lan umure luwih suwe tinimbang OLED.

Kanthi nggunakake lapisan anorganik (minangka gantos kanggo LED organik, kang tahan kurang) lan LED cilik, microLEDs, dibandhingake OLEDs, bisa: 1) padhang lan tahan maneh; 2) dadi kurang kamungkinan kanggo kobong utawa kusam.

TFT LCD, IPS lan layar TN: beda

Ana tansah kebingungan nalika subyek iku layar, AMOLED utawa LCD. Lan, fokus utamane ing layar LCD, ana sawetara teknologi terpadu, kayata TFT, IPS utawa TN. Apa tegese saben akronim kasebut? Lan ing laku, apa bedane? Artikel iki nerangake, kanthi cara sing disederhanakake, apa tujuane teknologi kasebut.

Kabeh kebingungan iki kedadeyan, aku percaya, amarga alasan marketing lan sejarah. Ing spesifikasi teknis, pabrikan biasane (dudu aturan) nyorot akronim IPS ing piranti sing duwe panel kasebut.

Minangka conto: LG, kang totoan kathah ing teknologi (ora kaya Samsung, fokus ing AMOLED), malah sijine prangko murup panel IPS ing Smartphone. Uga, monitor paling canggih, kayata Dell UltraSharp lan Apple Thunderbolt Display, yaiku IPS.

Ing sisih liya, smartphone paling murah mesthi (lan isih) diluncurake kanthi layar TFT sing diarani. Sony biyen nggunakake layar sing diiklanake minangka "TFT" ing smartphone dhuwur nganti Xperia Z1, sing nduweni kualitas layar sing ora apik kanthi sudut pandang sing winates banget dibandhingake karo pesaing.

Kebetulan, nalika Xperia Z2 teka, diiklanake minangka "IPS" lan ora ana kritik sing luwih keras babagan layar ing smartphone Sony sing luwih larang. Dadi ayo karo aku.

Apa layar LCD TFT?

Kaping pisanan, definisi kamus: TFT LCD stands for Thin Film Transistor Liquid Crystal Display. Ing basa Inggris, aku bakal nerjemahake istilah aneh iki kaya "tampilan kristal cair adhedhasar transistor film tipis". Sing isih ora ngandika akeh, supaya iku cetha.

LCD sing wis ngerti, sanajan sampeyan ora ngerti cara kerjane. Iki minangka teknologi sing paling umum digunakake dening monitor desktop utawa laptop. Piranti kasebut wis disebut "kristal cair", yaiku bahan transparan sing bisa dadi buram nalika nampa arus listrik.

Kristal kasebut ana ing layar, sing nduweni "piksel", digawe saka werna abang, ijo lan biru (standar RGB). Saben werna biasane ndhukung 256 variasi nada. Nggawe akun (2563), tegese saben piksel kanthi teori bisa mbentuk luwih saka 16,7 yuta warna.

Nanging kepiye warna kristal cair kasebut dibentuk? Inggih, padha kudu nampa arus listrik dadi opaque, lan transistor ngurus iki: saben siji tanggung jawab kanggo piksel.

Ing mburi layar LCD ana sing disebut lampu latar, cahya putih sing ndadekake layar sumunar. Ing istilah sing disederhanakake, pikirake karo aku: yen kabeh transistor narik arus, kristal cair dadi opaque lan nyegah cahya (ing tembung liya, layar bakal ireng). Yen ora ana output, layar bakal putih.

Iki ngendi TFT teka menyang muter. Ing layar LCD TFT, mayuta-yuta transistor, sing ngontrol saben piksel panel, diselehake ing njero layar kanthi nyelehake film sing tipis banget saka bahan mikroskopis sawetara nanometer utawa mikrometer kandel (helai rambut antara 60 lan 120 mikrometer kandel. ). Nah, kita wis ngerti apa "film" sing ana ing akronim TFT.

TN mlebu ngendi?

Ing pungkasan abad pungkasan, meh kabeh panel LCD TFT nggunakake teknik sing diarani Twisted Nematic (TN) kanggo fungsine. Jeneng kasebut amarga kasunyatan manawa, supaya cahya ngliwati piksel (yaiku, kanggo mbentuk warna putih), kristal cair disusun kanthi struktur bengkong. Grafik iki ngelingake ilustrasi DNA sing sampeyan deleng ing sekolah menengah:

Nalika transistor ngetokake arus listrik, struktur kasebut "ambruk." Kristal cair dadi opaque lan akibate piksel dadi ireng, utawa nuduhake warna penengah antarane putih lan ireng, gumantung saka energi sing ditrapake transistor. Deleng maneh gambar kasebut lan deleng cara kristal cair disusun: jejeg karo substrate.

Nanging kabeh wong ngerti yen LCD basis TN duwe sawetara watesan. Werna ora direproduksi kanthi kasetyan sing padha lan ana masalah karo sudut pandang: yen sampeyan ora dipanggonke persis ing ngarep monitor, sampeyan bisa ndeleng variasi warna. Luwih saka sudut 90 ° sampeyan ngadeg ing ngarep monitor, warna katon luwih elek.

Bentenipun saka panel IPS?

Banjur ana ide: kepiye yen kristal cair ora kudu disusun kanthi tegak? Nalika iku dheweke nggawe In-Plane Switching (IPS). Ing panel LCD berbasis IPS, molekul kristal cair disusun kanthi horisontal, yaiku, sejajar karo substrat. Ing tembung liyane, padha tansah tetep ing pesawat padha ("In-Plane", njaluk iku?). Gambar dening Sharp nggambarake iki:

Wiwit kristal Cairan tansah nyedhaki ing IPS, amba ndeleng ends munggah Ngapikake lan Reproduksi werna luwih setya. Ing drawback iku teknologi iki isih dicokot luwih larang kanggo gawé, lan ora kabeh manufaktur cumadhang kanggo nglampahi liyane ing panel IPS ing produksi smartphone liyane dhasar, ngendi sing penting iku kanggo njaga biaya kanggo minimal.

Intine

Ing ringkesan, IPS mung: cara sing beda kanggo ngatur molekul kristal cair. Apa sing ora owah saka TN yaiku transistor, sing ngontrol piksel: isih diatur kanthi cara sing padha, yaiku, disimpen minangka "film tipis". Ora ana gunane yen layar IPS luwih apik tinimbang TFT: kaya ujar "Ubuntu luwih elek tinimbang Linux".

Dadi, layar IPS sing sampeyan kenal uga nggunakake teknologi TFT. Nyatane, TFT minangka teknik sing amba banget, sing uga digunakake ing panel AMOLED. Kasunyatan mung ngerti yen panel minangka TFT ora nuduhake kualitase.

TechnoBreak | Nawakake lan Reviews
Logo
Ngaktifake registrasi ing setelan - umume
Wadhah karanjang