Зошто наградата Оскар се вика така?

Оскарот не е единствената филмска награда, но несомнено е најпопуларна во светот и затоа е и најважна. Сите ја знаат иконската златна статуетка и што таа претставува. Сепак, малкумина навистина знаат дека името на наградата случајно стана Оскар и дека ова е само псевдоним кој заглавил со текот на времето.

  Иницијативата за наградување на најдобрите филмови, актери и режисери на секоја година дојде веднаш по создавањето на Академијата за филмски уметности и науки во 1927 година. работа. Вака, неколку години подоцна, самата класична литургија го имаше своето прво издание.

  И, за да го круниса постигнувањето на овие филмови, Академијата измисли награда која ја симболизира сета извонредност за која сонувале за настанот. Меѓутоа, додека главниот уметник на студиото MGM, Седрик Гибонс, беше повикан да го смисли терминот за фигурата, никој не се потруди да му понуди официјално име.

  Од таа причина, најистакнатата филмска награда во светот штотуку е прогласена за Оскар за заслуги. Сосема малку забавно, точно е, толку многу што практично не беше потребно време за да се појави Оскар што го знаеме.

  Потеклото на Оскар

  Огромното сомневање што го опкружува името Оскар е дека, токму поради тоа што е нешто толку фолклорно, не постои точно потекло како настанало. Нашата академија потврдува дека не е сигурно кој е креаторот на алијасот и смета дека трите изданија се најверојатни за појавата на најпознатата и најпосакуваната ќелава точка во кинематографијата.

  Ви препорачуваме:  слеп брак | Третата сезона е веќе снимена, но би требало да излезе во 3 година

  Првата хипотеза е најпозната и, за многу луѓе, воедно и најможна. Легендарната приказна вели дека набргу откако скулпторот Џорџ Стенли ги доделил првите изданија на наградата, библиотекарката на Академијата и иден извршен директор на синдикатот, Маргарет Херик се пошегувала дека статуетката личи на нејзиниот вујко Оскар.

  Апсолутно никој не знаеше за Оскар, но вистината е дека шегата беше успешна зад сцената не само на Академијата, туку и се прошири низ Холивуд, со која актери, режисери и продуценти почнаа да се повикуваат само на Оскар за заслуги. од роднината на Херик. Од еден ден во друг, Оскар стана најпопуларниот дечко во светот.

  Друга слична верзија, иако не толку вообичаена, е дека тоа беше актерката Бет Дејвис (бездушната) кој го измислил алијасот кога ја споредувал скулптурата со друг роднина. Во таков случај тоа би бил нејзиниот сопруг, музичарот Хармон Оскар Нелсон.

  Третата можност што ја презентира нашата Академија е помалку историска. Според неа, името Оскар немаше да произлезе од невин коментар на библиотекар или шега на актерка, туку од остриот јазик на новинарот.

  За волја на вистината, нашиот новинар Сидни Сколски е тој што тврди дека е основачот на името. Тој беше озборувачки колумнист кој пишуваше за Њујорк Дејли Њуз и кој на 17 март 1934 година за прв пат објави во весник за момчето Оскар. Без да ја прецизира причината за алијасот на статуетката, на овој начин тој ја нарекува наградата што ја освои Кетрин Хепберн во нејзината улога во славни утра.

  Ви препорачуваме:  Здроби за божиќниот преглед | Пријатели на љубовници за тешки денови.

  Сепак, тешко е да се каже дека Сколски го измислил името. Од контекст, многу повеќе звучи како тој штотуку да ја ставил на хартија внатрешната шега што веќе подолго време се вртеше во филмската индустрија, помагајќи да се популаризира шегата. Како и да е, тој е во голема мера одговорен за помагањето на Оскарите да бидат значително попознати од благата награда за заслуги на Оскар.

  Моментот кога Академијата се поклони пред Оскарите

  Како и со секој псевдоним, се лепи само кога ќе го одбиете, а така беше и со Оскар. Иако го гледавме спортот на Академијата како го носи името од година во година на секоја награда, му требаше време за да го прифати неформалното име.

  Дури во 1939 година беше поразена и го однесе Оскар на литургија. Толку многу што, од тој момент, литургијата во неговата група е именувана на овој начин, дури и како начин да се олеснат работите и да се направи настанот многу попријателски на јавноста. И по толку долго време од првата литургија, се чини дека стратегијата успеа.

  Томи Бенкс
  Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

  оставете одговор

  ТехноБрејк | Понуди и прегледи
  логото
  Количката