интернет

Добредојдовте во историјата на потеклото на Интернетот.

Долго пред да бидат измислени компјутерите, научниците и писателите замислиле инстант форма на комуникација меѓу далечните луѓе. Телеграфот го започна ова патување, а првиот трансатлантски кабел за овој медиум беше поставен во 1858 година.

Првата трансатлантска телефонска линија, од Шкотска до канадскиот брег, беше отворена во 1956 година. Тестаментот сè уште беше поттикнат од компјутерскиот напредок во тоа време. Повеќето сè уште заземаа цела просторија и речиси немаа визуелен интерфејс, но веќе работеа со терминали за далечински пристап во истата зграда. Имаше многу да се развива.

Како да го изберете вистинскиот сервер за вашиот стартување • TecnoBreak

Како да го изберете вистинскиот сервер за вашиот стартување • TecnoBreak

Технологијата за пресметување во облак денес станува стандард кога станува збор за унапредување на апликациите. Пред неколку години од компаниите се бараше да поседуваат опрема...

Како да креирате апликација за споделување велосипеди и скутери?

Слоеви-велосипеди-и-заеднички-скутери

Секој локалитет обезбедува различен начин на живот за своите жители. Внатрешните градови нè водат кон многу полесни, помалку возбудливи практики и многу повеќе домашни занимања. ...

како да креирате апликации за тип на вино • TecnoBreak

слој-фа-клуб

Популарни поради тоа што се бизнис модел каде што статиите се трошат на повторлива основа, апликациите за клубовите на ентузијасти растат секој ден. Постојат повеќе клубови за креатори, од кои многу повеќе ...

Како да креирате MVP апликација? Направете ја вашата идеја да заживее • TecnoBreak

Како да креирате MVP апликација? Направете ја вашата идеја да заживее • TecnoBreak

Апликацијата MVP е минимален можен производ, односно производ кој ќе служи за потврдување, или не, комерцијалната одржливост на технологијата. Така, апликацијата е создадена со основни карактеристики...

Како да го изберете најдобриот план за мобилен телефон за работа како возач

Како да го изберете најдобриот план за мобилен телефон за работа како возач

Во последно време, процентот на контролори на апликации значително порасна. Финансиската криза ја надополни побарувачката за услуги за креативна економија и потребата за напредок на ...

Како да ја подобрите услугата за корисници на вашата апликација • TecnoBreak

Како да ја подобрите услугата за корисници на вашата апликација • TecnoBreak

Сите ние разбираме дека корисниците се многу повеќе склони да се држат до компанија по добра услуга за клиентите. И иако апликациите продолжуваат да доминираат на пазарот малку по малку...

Кој го измислил Интернетот?

Ние сме во 50-тите во САД. Тоа е време на Студената војна, идеолошка и научна конфронтација меѓу блокот претставен од Американците и оној предводен од Советскиот Сојуз. Напредувањето против непријателот беше голема победа, како вселенската трка. Поради оваа причина, претседателот Ајзенхауер ја создаде Агенцијата за напредни истражувачки проекти (ARPA) во 1958 година. Години подоцна, тој доби Д, за одбрана, и стана ДАРПА. Агенцијата соработуваше со академици и индустријалци за да развие технологии во различни сектори, не само во војската.

Еден од пионерите на компјутерскиот дел на ARPA беше JCR Licklider, од Технолошкиот институт во Масачусетс, MIT, и беше ангажиран откако теоретизираше за галактичка мрежа на компјутери во кои може да се пристапи до сите податоци. Семето на сето ова го засади во агенцијата.

Друг голем напредок беше создавањето на системот за префрлување на пакети, метод за размена на податоци помеѓу машините. Единиците на информации или пакети се испраќаат еден по еден преку мрежата. Системот беше побрз од каналите базирани на коло и поддржуваше различни дестинации, а не само точка до точка. Оваа студија беше спроведена од паралелни групи, како што се Пол Баран од Институтот РАНД, Доналд Дејвис и Роџер Скентлбери од Националната физичка лабораторија на ОК и Лоренс Робертс од АРПА.

Исто така, постои проучување и примена на јазли, пресечни точки на информации. Тие се мостови помеѓу машините кои меѓусебно комуницираат и функционираат како контролна точка, така што информациите не се губат за време на патувањето и целиот пренос треба да се рестартира. Сите приклучоци беа направени во основата на кабелот, а воените бази и истражувачки институти беа први бидејќи веќе ја имаа оваа структура.

ARPANET е роден

Во февруари 1966 година започна разговорот за мрежата АРПА, или АРПАНЕТ. Следниот чекор беше да се развијат IMPs, интерфејси за обработка на пораки. Тие се средните јазли кои би ги поврзале точките на мрежата. Можете да ги наречете баба и дедо на рутерите. Но, сè беше толку ново што првата врска со мрежата беше воспоставена дури на 29 октомври 1969 година. Тоа се случи помеѓу UCLA, Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес и Истражувачкиот институт Стенфорд, оддалечен речиси 650 километри.

Првата разменета порака ќе биде пораката за најавување и помина прилично добро. Првите две букви беа идентификувани на другата страна, но потоа системот отиде офлајн. Така е: ова е датумот на првата врска и воедно и првиот судир. И првиот пренесен збор беше… „тоа“.

Првата мрежа на јазли ARPANET беше подготвена до крајот на таа година и веќе работеше добро, поврзувајќи ги двете точки споменати погоре, Универзитетот во Калифорнија во Санта Барбара и Факултетот за информатика на Универзитетот во Јута, малку подалеку, во Солт Лејк Сити. ARPANET е големиот претходник на она што ние го нарекуваме Интернет.

И иако почетниот сигнал беше воен, импулсот да се развие целата оваа технологија беше образованието. Постои легенда дека ARPANET бил начин да се зачуваат податоци во случај на нуклеарен напад, но најголема желба била научниците да комуницираат и да ги скратат растојанија.

Проширете и еволуирајте

Во 71, веќе има 15 точки во мрежата, од кои дел се можни благодарение на развојот на PNC. Протоколот за контрола на мрежата беше првиот сервер протокол на ARPANET и ја дефинираше целата процедура за поврзување помеѓу две точки. Тоа беше она што овозможи покомплексна интеракција, како што се споделување датотеки и далечинско користење на далечни машини.

Во октомври 72 година, првата јавна демонстрација на ARPANET беше спроведена од Роберт Кан на компјутерски настан. Таа година беше измислен мејлот, полесен начин за размена на пораки за кои веќе разговаравме на каналот. Во тоа време веќе беа поврзани 29 точки.

Тоа е година кога ја гледаме првата трансатлантска врска, помеѓу ARPANET и норвешкиот систем NORSAR, преку сателит. Набргу потоа дојде и лондонската врска. Оттука и идејата дека на светот му е потребна мрежа на отворена архитектура. Има сета смисла во светот, бидејќи во спротивно би имале само неколку мали клубови поврзани, но не еден со друг и секој со различна архитектура и протоколи. Ќе биде многу работа да се поврзе сето тоа заедно.

Но, имаше проблем: протоколот NCP беше недоволен за оваа отворена размена на пакети помеѓу различни мрежи. Тогаш Винт Серф и Роберт Кан почнаа да работат на замена.

Друг спореден проект е Ethernet, развиен во легендарниот Xerox Parc во 73 година. Моментално е еден од слоевите на податочни врски и започна како збир на дефиниции за електрични кабли и сигнали за локални врски. Инженерот Боб Меткалф го напушти Xerox на крајот на деценијата за да создаде конзорциум и да ги убеди компаниите да го користат стандардот. Па, тој успеа.

Во 1975 година, ARPANET се смета за оперативен и веќе има 57 машини. Тоа е, исто така, во таа година кога американската одбранбена агенција ја презема контролата врз проектот. Забележете дека оваа мрежа сè уште нема комерцијално размислување, само воено и научно. Личните разговори не се поттикнуваат, но не се ни забранети.

TCP/IP револуција

Потоа се роди TCP/IP, или Интернет протокол на лентата за контрола на пренос. Тоа беше и сè уште е стандард за комуникација за уредите, збир на слоеви кои ја воспоставуваат оваа врска без да мора да ги обноват сите дотогаш формирани мрежи.

IP е виртуелен адресен слој на испраќачи и примачи на пакети. Знам дека сето ова е покомплексно, но нашата тема овде е друга.

На 1 јануари 1983 година, ARPANET официјално го менува протоколот од NCP во TCP/IP во друга интернет пресвртница. А одговорните Роберт Кан и Винт Серф ги ставија своите имиња во историјата на технологијата засекогаш. Следната година, мрежата се подели на два дела. Дел за комуникација и размена на воени досиеја, МИЛНЕТ, и граѓански и научни дел кој се уште се нарекува АРПАНЕТ, но без некои оригинални јазли. Беше јасно дека нема да преживее сама.

склопи се

До 1985 година, Интернетот веќе беше повеќе воспоставен како комуникациска технологија помеѓу истражувачите и програмерите, но името стапи во употреба до крајот на деценијата, кога мрежите почнаа да формираат единствена структура. Малку по малку ќе излезеше од универзитетите и ќе почнеше да се усвојува од светот на бизнисот и, конечно, од јавноста консумирачка.

Така, гледаме експлозија на мали мрежи кои веќе имаа помала заедница фокусирана на нешто. Ова е случајот со CSNet, кој ги обедини истражувачките групи за компјутерски науки и беше една од првите научни алтернативи. Или Usenet, кој беше претходник на форуми за дискусија или новински групи и беше создаден во 1979 година.

И Bitnet, создаден во 81 година за пренос на е-пошта и датотеки, и кој поврза повеќе од 2500 универзитети ширум светот. Друг познат е NSFNET, од истата американска научна фондација која беше задолжена за CSNet, за да им го олесни пристапот на истражувачите до суперкомпјутери и бази на податоци. Тој беше еден од најголемите поборници на стандардот предложен од ARPANET и помогна во ширењето на инсталацијата на серверите. Ова кулминира со формирањето на 'рбетот на NSFNET, кој беше 56 kbps.

И, се разбира, зборуваме повеќе за Соединетите Американски Држави, но неколку земји одржуваа слични внатрешни мрежи и се проширија на TCP/IP, а потоа со текот на времето се движеа до стандардот WWW. Тука е францускиот MINITEL, на пример, кој беше во етерот до 2012 година.

80-тите служат за проширување на сè уште младиот Интернет и зајакнување на инфраструктурата на врски помеѓу јазлите, особено за подобрување на портите и идните рутери. Во првата половина на деценијата, персоналниот компјутер дефинитивно се роди со IBM PC и Macintosh. И почнаа да се усвојуваат други протоколи за различни задачи.

Многу луѓе користеа протокол за пренос на датотеки, стариот добар FTP, за да направат рудиментирана верзија на преземање. DNS технологијата, која е начин за преведување на домен во IP адреса, исто така се појави во 80-тите и постепено беше усвоена.

Помеѓу 87 и 91 година, Интернетот е пуштен за комерцијална употреба во Соединетите Држави, заменувајќи ги столбовите на ARPANET и NSFNET, со приватни провајдери и нови точки за пристап до мрежата надвор од универзитетите и воените кругови. Но, малку се заинтересирани и малкумина кои ги гледаат можностите. Недостасуваше нешто за навигацијата да биде полесна и попопуларна.

Револуцијата на WWW

Следната точка на нашето патување е ЦЕРН, европската нуклеарна истражувачка лабораторија. Во 1989 година, Тимоти Бернерс-Ли, или Тим, сакаше да ја подобри размената на документи меѓу корисниците заедно со инженерот Роберт Кајлијау. Замислете систем да добивате информации за врските помеѓу сите поврзани компјутери и полесно да разменувате датотеки.

Решението беше да се искористи постоечката, но рудиментирана технологија наречена хипертекст. Тоа е точно, оние поврзани зборови или слики што може да се кликаат што ве носат до друга точка на интернет на барање. Шефот на Тим не беше премногу заинтересиран за идејата и ја најде нејасна, па проектот мораше да созрее.

Што ако веста беше добра? Во 1990 година, имаше „само“ овие три достигнувања: URL-адреси или единствени адреси за да се идентификува потеклото на веб-страниците. HTTP, или протокол за пренос на хипертекст, кој е основна форма на комуникација, и HTML, кој е форматот избран за распоред на содржината. Така се роди World Wide Web, или WWW, име создадено од него и што го преведовме како World Wide Web.

Тим замислил децентрализиран простор, така што нема да биде потребна дозвола за објавување, а камоли централен јазол што би можел да компромитира сè ако се спушти. Тој исто така веќе веруваше во неутралноста на мрежата, во која плаќате за услуга без дискриминација во квалитетот. Интернетот ќе продолжи да биде универзален и со пријателски кодови, така што не е само во рацете на неколкумина. Знаеме дека во пракса интернетот не е толку добар, но во споредба со она што беше претходно, сè стана многу демократизирано и околината им даде глас на многу луѓе.

Во пакетот, Тим ги создаде првиот уредник и прелистувачот, WorldWideWeb заедно. Тој го напушти ЦЕРН во 94 година за да ја основа Фондацијата World Wide Web и да помогне во развојот и ширењето на стандардите за отворен Интернет. Денес тој е сеуште газда. И неговото последно големо достигнување во лабораторија беше ширењето на HTTP протоколите и на веб-страницата со објавен код кој не дозволува плаќање на правата. Ова го олесни ширењето на оваа технологија.

Една година порано беше создаден Mosaic, првиот прелистувач со графички информации, а не само текст. Стана Netscape Navigator и останатото е историја. Многу од работите што ги користиме денес започнаа во оваа деценија: пребарувачи, RSS доводи, саканиот и омразениот Flash, итн. За да ви дадеме идеја, IRC беше создаден во '88, ICQ излезе во '96 и Napster во '99. Неколку од овие технологии имаат посебна историја допрва треба.

И погледнете како сме еволуирале. Од кабелски врски меѓу универзитетите, дојде до промена на пошироки мрежи кои користеа единствен јазик за комуникација. Потоа дојде глобален и стандардизиран простор за размена на содржини, со телефонска врска со мрежата. Многу луѓе таму почнаа да користат интернет, со тој класичен шум што во основа служеше за тестирање на линијата, укажување на можната брзина на Интернет и конечно воспоставување на сигналот за пренос.

Оваа врска стана побрза и стана широкопојасен интернет. Денес тешко можеме да си го замислиме животот без пренос на безжични сигнали, што е WiFi, а исто така и на мобилни податоци без потреба од пристапна точка, која е 3G, 4G итн. Имаме дури и проблеми поради вишокот сообраќај: стандардот IPV4 е пренатрупан со адреси и миграцијата кон IPV6 е бавна, но ќе дојде.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката