„Планетата Лава“ на 40 светлосни години од Земјата можеби започнала поладно отколку што е сега

Иако Венера не е најблиската планета до Сонцето, таа е најтопла во нашиот Сончев систем, со просечна температура на површината од речиси 500 степени Целзиусови, што секако е многу топло. Ништо, меѓутоа, во споредба со Јансен, егзопланета која се наоѓа на само 40 светлосни години од Земјата, чија температура е четири пати повисока.

Новите податоци ги наведоа научниците да развијат теорија за тоа како настанала оваа „пеколна планета“.

Уметнички впечаток за „лава планетата“ на Јансен која орбитира околу својата ѕвезда домаќин. Слика: Фондацијата Луси Рединг-Иканда/Симонс

Со маса околу осум пати поголема од нашата планета, овој карпест вонземјански свет наречен 55 Cancri-e (или 55 Cnc) се смета за супер-Земја, но нејзините површински услови не може да бидат поразлични од она што го уживаме овде. .

Јансен орбитира околу својата ѕвезда, наречена 55 Канкри или Коперник, на растојание од само 1,5 милиони милји, што ја прави годината долга само 18 часа. За споредба, Меркур орбитира околу 58 милиони километри од Сонцето.

Оваа блиска близина е она што го прави 55 Cancri-e толку жежок, толку жежок што неговата површина е океан од лава, а неговата внатрешност е исполнета со ништо помалку од...дијаманти.

Поради кратката орбита, на астрономите отсекогаш им било тешко да ја проучуваат планетата. Меѓутоа, користејќи ги податоците од новиот Екстремно прецизен спектрометар (EXPRESS) на телескопот Лоуел Дискавери во опсерваторијата Лоуел во американската сојузна држава Аризона, тие за прв пат успеаја да ја одредат орбиталната рамнина на Јансен, што и го направија. можно да се развие теорија за тоа како е формирана.

Прочитај повеќе:

За разлика од другите планети во истиот систем, 55 Cancri-e орбитира околу Коперниканскиот екватор. Истражувачите веруваат дека првично се формирал на подалечна и затоа поладна локација, а потоа била повлечена во нејзината сегашна орбита од гравитацијата на ѕвездата.

„Научивме како овој мултипланетарен систем, еден од најбогатите планети системи што некогаш сме ги пронашле, дошол до сегашната состојба“, вели Лили Жао, астрофизичар од Институтот Флатирон во Њујорк и главен автор на набљудувањето. студија, објавена во публикацијата. Четврток петок (8) во списанието астрономија на природата.

За Жао, истражувањето на Јансен би можело да открие нови сознанија за формирањето и движењето на планетарните системи, што, пак, би можело да им помогне на научниците да утврдат дали можеби постои живот на друго место во универзумот.

И токму тоа е она во што тимот планира да истражува. „Се надеваме дека ќе најдеме планетарни системи слични на нашите и подобро ќе ги разбереме системите за кои знаеме“, рече Жао.

Дали сте ги гледале новите видеа на YouTube дигитален аспект? Претплатете се на каналот!

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката