Аудио

Индустриската револуција се карактеризира со нагли и радикални промени, внесувајќи нови технологии во нашите животи. А еден од нив е дел од секојдневниот живот за повеќето луѓе: еволуцијата во начинот на кој слушаме музика. Денес, во секое време, секаде и со бескрајни музички колекции, можеме да слушаме сè, од класиката до најновото издание, но не беше секогаш вака.

За да слушнете песна, требаше да одите на театар, фестивал или некој пријател да го испушти звукот во ваша близина. Тогаш Томас Едисон го создаде фонографот. Оттогаш, плеерите стануваат сè покомпактни, а начините за складирање на аудио исто така се подобрени. Подолу погледнете ја историјата на уредите за правење саундтрак ширум светот.

Фонограф

Концептот на фонограм произлезе од фонографот. Тоа беше првиот функционален уред способен да снима и репродуцира снимен звук на лице место, целосно механички. Отпрвин беше можно да се користи опремата за само три или четири снимања. Со текот на времето се користеа нови материјали во составот на цилиндричната плоча на фонографот, зголемувајќи ја неговата издржливост и бројот на употреби.

Грамофон

Од самиот почеток, она што следеше беше низа иновации што го овозможија растечкото складирање на аудио. Грамофонот, измислен од Германецот Емил Берлинер во 1888 година, беше следната природна еволуција, користејќи плоча наместо цилиндрична плоча. Аудиото беше буквално испечатено со помош на игла на овој диск, составено од различни материјали и репродуцирано со иглата на уредот, декодирајќи ги „пукнатините“ на дискот во аудио.

Магнетна лента

Кон крајот на 1920-тите се појавија магнетни ленти, патентирани од Германецот Фриц Пфлеумер. Тие имаа значителна важност во историјата на музиката, главно во аудио снимањето, бидејќи, во тоа време, дозволуваа голем квалитет и екстремна преносливост. Понатаму, пронајдокот овозможи да се снимаат две или повеќе аудиоснимки снимени на различни ленти, со можност за нивно спојување на една лента. Овој процес се нарекува мешање.

Винил диск

На крајот на 1940-тите, на пазарот се појави винил плоча, материјал направен главно од ПВЦ, кој ја снима музиката во микропукнатини на дискот. Винилите се свиреа на грамофон со игла. Тие беа на пазарот и порано, но плочата беше направена од шелак, материјал кој предизвикуваше многу пречки и беше со малку сомнителен квалитет.

Касета лента

Фасцинантната касета што владееше во периодот од 1970-тите до 1990-тите, произлезе од иновацијата дозволена од нејзините постари роднини. Тие се модел на магнетна лента што е создадена во средината на 1960-тите од Philips, која се состои од две ролни лента и целиот механизам за движење во пластична кутија, што го олеснува животот на сите. Првично, компактните аудио касети беа издадени само за звучни цели, но подоцна станаа познати по способноста да снимаат видео, исто така, со поголеми ленти.

Вокменот

Во 1979 година, таткото на iPod и mp3 плеерите, Sony Walkman, стигна до нашите раце и уши. Прво свирејќи касети, а подоцна ЦД-а, пронајдокот овозможи да се носи музика каде и да посакате. Само ставете ја вашата омилена лента и создадете саундтрак за вашите прошетки во паркот.

CD

Во 1980-тите, на пазарот се појави една од најголемите иновации во медиумското складирање: ЦД-то: компакт дискот. Може да снима до два часа аудио со квалитет што досега не е виден. Оттогаш е исклучително популарен и останува стандард за музичката индустрија, со висока стапка на продажба дури и денес. Произлезено од него, се појави ДВД-то, што дополнително го зголеми капацитетот за складирање и квалитетот на звукот, следејќи ја еволуцијата на концептот Surround.

дигитален аудио

Заедно со ЦД-то, дигиталното аудио веќе беше доволно зрело за да учествува во следниот чекор во еволуцијата на аудио складирањето. Компјутерите станаа помали, а HD уредите добија повеќе простор, овозможувајќи складирање на денови и денови на висококвалитетна музика. Многу компјутери сега имаат читачи и рекордери на ЦД, што ви овозможува да ги слушате вашите омилени дискови, па дури и да снимате свои.

Стриминг

Стриминг или емитување е името на преносот на аудио и/или видео преку интернет. Станува збор за технологија која овозможува пренос на аудио и видео без корисникот да ја преземе целата содржина што е пренесена пред да ја слуша или гледа, како што беше случај во минатото.

апликации

И конечно апликациите, познатите АПП без сомнение се главното име меѓу сите овие медиуми денес. Во моментов, Spotify продолжува да расте и во голема мера е одговорен за популаризацијата на стриминг како една од главните форми на потрошувачка на музика денес. Има огромен каталог и милиони претплатници ширум светот. И ние сме таму. Проверете го нашиот избор на музика за интензивно и мотивирачко вежбање во теретана.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката