Почетна

Во последниве години, пазарот е нападнат од производи кои секогаш се поврзани на интернет. Добрата работа за оваа технолошка еволуција е што оваа електроника може да го претвори секој дом во паметен дом контролиран од мобилниот телефон.

Паметните домови се само еден дел од она што е за цел Интернет на нештата. Овој термин се однесува на објекти поврзани со мрежа во облакот и кои помагаат да им се олесни животот на жителите.

Во овој водич, ќе ви дадеме совети и предлози за производи за да го претворите секој дом во паметен дом. Исто така, ќе посочиме важни точки што треба да се проценат пред да се започне со трансформацијата.

Кога започнувате проект за паметен дом, постојат одредени прашања што мора да се анализираат. Ова се суштински детали за оние кои сакаат да го направат својот дом навистина паметен:

Како да инсталирате ром на паметен телефон?

Како да инсталирате Uma-rom-not-Smartphone_

Секој со паметен телефон со Android треба да знае дека неговиот внатрешен систем не секогаш се ажурира врз основа на употреба. Тоа е затоа што производителот на мобилни телефони престанува да прави таква модернизација...

Добрите и лошите страни на домашната автоматизација

Премисата на автоматизацијата е да се насочи, олесни и обезбеди поголем степен на удобност преку технологии кои ги координираат електричните системи на куќата, без разлика дали се тоа светло, звук, ...

Што е сув контакт?

Сувиот контакт се наоѓа во различни кола, од електронски до станбени, и се користи за еден систем да го контролира другиот. Сепак, оваа терминологија може да ...

Паметни звучници на Amazon (Alexa Assistant): Вредност за парите, верзии и ажурирања

Alexa е виртуелен асистент на Амазон кој, меѓу повеќе функции како што се потсетници, календар, мултимедијална контрола и пејџери, е исто така совршен за правење проекти за автоматизација на домот. ...

Роботот Amazon Astro заработува ресурси за да ја заштити куќата и да се грижи за домашните миленици

Роботот Amazon Astro заработува ресурси за да ја заштити куќата и да се грижи за домашните миленици

Амазон го искористи својот хардверски настан оваа среда (28) за да прикаже некои нови идеи за Astro, неговиот робот лансиран во 2021 година. Хардверот нема да добива никакви новости, но уредот ...

Изберете екосистем

Пред да купите производи за паметни домови, од суштинско значење е да изберете кој екосистем ќе ги поврзе сите уреди. Главните опции се:

Google гнездо: Водени од Google Assistant, платформата е погодна за корисниците на Android. Особено, екосистемот многу ги користи гласовните команди за извршување на сè, од едноставни до посложени задачи, но може да се користи и преку апликацијата Google Home.
Амазон Алекса: Нудејќи широко портфолио на производи, домот сега се контролира со помош на асистентот Alexa. Покрај гласовните команди, платформата има и апликација за управување со поврзаните елементи.
Apple HomeKit: наменет за корисниците на Apple, системот има помалку опции за компатибилни уреди во Бразил. Сепак, луѓето можат да се потпрат на познатиот асистент Сири за секојдневните задачи.

Секогаш е добро да се спомене дека сите системи собираат кориснички податоци. Ова може да варира од гласовни снимки што се користат за интеракција со присутните до детали за навиките на жителите на куќата.

WiFi сигнал

Ефективниот систем за паметни домови има потреба од одличен интернет сигнал. Препораката е да имате мрежа напојувана од рутери дистрибуирани низ куќата. Покрај тоа, корисникот мора да ги слуша најкористените фреквенции:

2,4 GHz: Фреквенција што ја користат повеќето паметни домашни уреди. Иако има поголем опсег, овој формат нема толку голема брзина.
5 GHz – Сè уште е малку ретка кај производите на IoT, оваа фреквенција нема широк опсег. Сепак, нуди поголема брзина во преносот на податоци.

Друга грижа што корисниците треба да ја земат во предвид е евентуалниот метеж на Wi-Fi сигналите. Исто така, пречки од други мрежи може да бидат чест проблем во становите.

Паметните звучници како централна оска

Екосистемите може да се контролираат со мобилни телефони или таблети, но можно е да се избере паметен уред кој ќе служи како „Централен центар“. Многу корисници избираат да користат звучник како „команден центар“ на паметниот дом.

Поврзани со виртуелниот асистент, овие додатоци ќе ги слушаат барањата од жителите и ќе ги испраќаат информациите до поврзаните уреди. Покрај тоа, паметните звучници со екран го олеснуваат управувањето со сите елементи на мрежата.

Линиите Amazon Echo со Alexa и Google Nest со Google Assistant се лидери на пазарот. За корисниците на Apple, HomePod Mini може да биде вистинскиот избор за овој „разговор“ со функцијата Siri.

Важно е да се спомене дека овие уреди не мора нужно да бидат производ на големите технолошки компании кои ги развиваат екосистемите. Постојат многу уреди од трети страни кои се компатибилни со различни платформи.

Илуминација

Осветлувањето често е почетна точка на паметен дом. Многу системи за осветлување и тела може да се создадат без интеграција со екосистем и да се контролираат со апликации или Bluetooth.

Создавањето поврзана мрежа од паметни приклучоци, уреди за осветлување и други предмети може да помогне да се намалат трошоците за енергија. На пример, резидентот може да управува со сите поврзани објекти дури и кога не е дома.

Брендовите како Philips и Positivo имаат специјални линии за осветлување за паметни домови. Можно е да се најдат од основни комплети со светилки и сензори до понапредни додатоци, како што се специјални прекинувачи и светлосни точки на отворено.

Забава

Има плејада производи поврзани со забава кои можат да се поврзат со паметен дом. Повеќето модерни домашни уреди се компатибилни со главните екосистеми на пазарот.

Присутни во многу домови, паметните телевизори се главните елементи што можат да се интегрираат во паметниот дом. Лицето потоа може да побара од асистентот да го вклучи телевизорот и да пристапи до услугата за видео или музика за проследување, на пример.

Освен централниот центар и мобилниот, неколку уреди доаѓаат со далечински управувач со микрофон - или имаат микрофон интегриран во самиот Smart TV. Кога ќе се додаде во екосистем, електрониката може да се користи за испраќање команди до други паметни објекти на мрежата.

Безбедност

Пазарот нуди различни паметни уреди за безбедност кои можат да се интегрираат во екосистемот за паметни домови. Ова се движи од „основни“ ставки како системи со камери до покомплексни ставки како електронски брави.

Предноста е што корисникот може да се грижи за безбедноста на својот дом каде било во светот. Преку апликации, жителот може да провери дали вратите се заклучени или да забележи какво било сомнително движење во резиденцијата.

Предности на паметен дом

Како што беше наведено на почетокот, целта на паметниот дом е да го направи животот на луѓето поедноставен и поефикасен со употреба на технологија. Сето ова се случува преку процес на автоматизација кој има за цел да ги рационализира секојдневните задачи.

Експертите веруваат дека секој модерен дом ќе стане паметен дом во следните неколку години. Со минимална човечка интервенција се ќе функционира автономно, водено од вештачка интелигенција која ги следи навиките на жителите.

7 технолошки ставки кои ќе го направат вашиот дом попрактичен

Некои дигитални уреди толку многу влијаат на секојдневниот живот на луѓето што е тешко да се замисли свет без технологија. Објекти кои користат вештачка интелигенција за да комуницираат со луѓе, роботи контролирани од паметни телефони и кои го олеснуваат завршувањето на домашната задача. Избравме некои технолошки ставки кои се корисни за оние кои сакаат да имаат повеќе практичност во животот.

Технолошкиот напредок овозможува безброј капацитети и моменти на слободно време во секојдневниот живот, па затоа е тешко да се замисли светот без некои електронски уреди.

Меѓу популарните производи, робот кој автономно и преку сензори за далечина ги вшмукува просториите на куќата или виртуелен систем за помош што може да се контролира од секоја просторија.

Нудат повеќе време и капацитети, помагаат во работата и се причина за желба. Погледнете неколку технолошки гаџети кои го поедноставуваат животот на луѓето.

Паметна електронска брава

Исто толку важно како уреден и организиран дом е да го одржувате безбеден секој ден. Денес е можно да се најдат електронски брави, кои се посигурна опција од обичните брави и не бараат употреба на клучеви.

Овој тип на брава гарантира поголема безбедност во секоја станбена средина. Некои од нашите случувања имаат електронски брави во единици како што се eStúdio Central, eStúdio Oceano, eStúdio WOK и WOK Residence. На тој начин само жителите имаат пристап до локациите.

Постојат и модели на брави кои може да се контролираат преку лозинки, картичка или биометрија.

Робот за правосмукалка

Овој уред ја комбинира технологијата на дигитален сензор со компактен дизајн за да го олесни чистењето на околината. Покрај правосмукалката на акумулираната прашина на подот, роботските правосмукалки се способни и автономно да ја изметат и бришат куќата.

Некои модели на правосмукалки користат батерии со капацитет до 1h30 и може да се полнат. Овој тип на уред има сензори за растојание, кои ги идентификуваат местата каде што има нечистотија, а сè уште е можно да се програмираат функциите за чистење.

систем за прочистување на водата

Хидратацијата е суштински дел од одржувањето на благосостојбата и здравиот живот. Но, како да се осигураме дека водата што се консумира секојдневно ги има потребните минерали за одржување на здравјето?

Во оваа смисла, постојат неколку компании специјализирани за производство на станици за третман на вода, уреди кои ја филтрираат водата од чешма во три фази на третман (филтрација, прочистување и дезинфекција) додека не се загади.

Сегашните модели за филтрирање и прочистување имаат технологија на УВ ултравиолетова светлина и ветуваат отстранување на 99% од бактериите. Сè за кристално чиста вода, без мириси и вкусови.

Паметно ѕвонче за Wi-Fi

Овој уред е решение за далечинско следење на околините. Ѕвончето работи со WiFi мрежа и може да се контролира со апликации инсталирани на паметниот телефон.

Сојузник во домашната безбедност, бидејќи уредот има леќа што може да пренесува слики со висока дефиниција директно на мобилни уреди. Моделите со ѕвончиња како паметниот прстен на Амазон имаат камера за да видат кој е на вратата.

Виртуелен асистент

Можете ли да замислите да го вклучите телевизорот или да ја знаете собната температура преку гласовни команди?

Ова е можно благодарение на еволуцијата на виртуелните асистенти. Овој тип на софтвер користи вештачка интелигенција за да комуницира со луѓето и, иако се вклопува во вашата дланка, тој е способен да извршува задачи од далечина и преку гласовни команди.

Некои модели како виртуелниот асистент Alexa можат да контролираат повеќе апликации, како и да одговараат на прашања, да читаат веб-страници, па дури и да прават нарачки во ресторани.

SensorWake будилник

Будилник за будење со мирис на соништата. SensorWake ги ослободува омилените мириси на секој човек, капсулите за мирис се вметнуваат во уредот и програмирани да го издишуваат мирисот кога ќе се огласи алармот.

Достапните мириси се движат од мириси на кафе, овошни мириси, па дури и свежо исечена трева. Технологијата создадена за SensorWake е иста како онаа што се користи во машините за еспресо.

Паметен приклучок

За оние кои секогаш забораваат да исклучат предмети од штекерот, Smart Plug е идеалниот изум.

Со него е можно вклучување и исклучување уреди од мобилниот телефон, како и модели на приклучоци кои се прилагодуваат на потрошувачката на енергија на секој електронски уред.

Едноставен за користење, приклучокот мора да биде поврзан со штекер, а потоа со Wi-Fi мрежа, со што ќе му се овозможи на корисникот да има контрола над опремата и енергијата што ја троши.

Ресурсите што се достапни во областа на технологијата стануваат се поприсутни во рутините на луѓето. Односот помеѓу корисниците и дигиталните уреди се протега надвор од домашната средина, со можност да се најде простор на работа или на јавни места.

Идејата за леснотија и практичност што ја носат новите технологии е исто така дел од концептот на паметни домови. Во оваа смисла, домашната средина е дизајнирана врз основа на употребата на автоматизирани уреди кои го олеснуваат животот и обезбедуваат поголема безбедност на нејзините корисници.

Како да ги користите овие совети за да започнете со модернизирање на вашиот дом? Не заборавајте да ја споделите оваа содржина со други луѓе кои се заинтересирани за концептот на паметен дом!

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката