Како да го изберете вистинскиот сервер за вашиот стартување • TecnoBreak

Технологијата за пресметување во облак денес станува стандард кога станува збор за унапредување на апликациите. Пред неколку години, од компаниите се бараше да имаат посветени тимови за менување, градење и одржување на серверските соби. Овој развој го направи неверојатно тешко да се размери лесно и да се произведе одржлив производ. За малите стартап компании беше уште потешко, благодарение на недостатокот на човечки ресурси и финансирање.

Овие денови, постојат технологии за пресметување во облак за речиси секоја архитектура што можете да ја замислите. Згора на ова, облак серверите исто така немилосрдно се натпреваруваат со програмерите. Повеќето од големите технолошки компании како Google, Amazon, а исто така и IBM неодамна објавија облак услуги.

Тие се рекламираат, нудат бесплатни сценарија, се појавуваат на разговори за технологија и одржуваат бесплатни работилници за да сведочат со нивните решенија во облакот. Тие се свесни дека кога ќе се заљубите во нивните услуги, веројатно ќе бидете нивниот главен избор на кој било и на сите проекти во годините што доаѓаат.

Значи она што е облак препродавач во секој случај? Препродавач на облак е ентитет што обезбедува облак услуги за да ја стартувате вашата апликација. Така, операцијата може да интегрира сервери што работат, да ја опслужуваат вашата апликација, да хостираат статични датотеки, да обезбедуваат разрешувачи на бази на податоци, да управуваат со мрежи помеѓу серверите, да управуваат со DNS и многу повеќе. Различни продавачи на облак предлагаат различни нивоа на апстракција во нивните услуги, често наведени како IaaS vs. PaaS.

IaaS (Инфраструктура како услуга)

IaaS, или инфраструктурата како услуга, се однесува на решение на ниско ниво, како обезбедување на Ubuntu Linux сервер без инсталирано ништо. Овој вид на решение е погоден за многу понапредни програмери кои имаат искуство во дизајнирање, конфигурирање и обезбедување на серверската инфраструктура во секоја точка.

Услугите на IaaS нудат еластичност и приспособливост понатаму, и ова е веројатно најдобриот начин за создавање апликации во обем. На овој пристап му треба, како што претходно беше споменато, барем еден креатор на почетокот кој го има овој сет на способности; Во спротивно, вашиот производ во одреден момент ќе се претвори во огромен хаос.

Ви препорачуваме:  12 дизајнерски трендови за 2021 година • TecnoBreak

PaaS (интерфејс како услуга)

PaaS, или Интерфејсот како услуга, се однесува на целосно одржувана и управувана средина која е скриена под покривката на апстракција за која не треба да се грижите. Продавачот на облак се грижи за одржување на серверите потребни за операции, а вие добивате врвни бази на податоци, услуги за индивидуална автентикација, крајни точки за апликации од страна на клиентот итн.

Овој пристап е многу поедноставен и побрз за стартување и, во повеќето случаи, ги задоволува повеќето основни апликации. Треба да се земе предвид дека за многу покомплицирани архитектури тоа можеби не е доволно.Општо земено, и IaaS и PaaS заштедуваат многу време кога станува збор за правење и користење апликации. Можете да направите сервер со кликнување на копче и обично плаќате по работа.

Скалирањето на вашите сервери може да се направи рачно или дури и автоматски. За ова, доволно е да користите API кога има врв во сообраќајот. Можете да бидете сигурни дека сте во добро друштво (додека мудро избирате) и сè што можете да замислите, во суштина можете да создадете.

Изберете ја најистакнатата услуга

Во почетните компании, употребата на технологии за пресметување облак стана стандардна. Ова се случи благодарение на еластичноста, моделите на трошоци и достапноста. Изборот на најдобрата услуга за сервер за вашиот стартување е основна задача што секој технолошки претприемач мора да ја започне. Како шеф на развој на вашата компанија, треба да ги разберете разликите помеѓу главните избори. А потоа изберете го оној кој најмногу одговара на вашиот производ.

Ви препорачуваме:  Што се fintechs и како тие го трансформираат финансискиот сектор • TecnoBreak

Техничките проблеми може да се надополнат во случај на лоша резолуција. Згора на ова, мигрирањето на цела архитектура од еден до друг облак провајдер не е едноставна задача. Поради оваа причина, мора да бидете во можност да ги кажете разликите, да ги оцените сите главни избори и да донесете одлука.

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката