Како да се отстрани форматирањето од табела во Excel?

Најновите изданија на Microsoft Excel нудат спектакуларни и брзи алатки, како што е доста напредна автоматизација за форматирање на табели. Тоа е во ред, но забележав минатиот ден дека е невозможно да се спојат опсезите на ќелиите, на пример, при конвертирање на табелата.

И таму, пуф! …нема начин да се отстрани тоа проклето форматирање 😕 …Секако дека постои [CTRL+Z]…но одеднаш се губи и секое средно уредување.

Всушност, да, тоа е изводливо. Но, не навистина се одбива.

Како да го отстраните форматирањето од табела во Excel

Како да се отстрани форматирањето од табела во Excel?

За да се вратите на почеток, форматот на табелата се изведува од почетната картичка:

  • изберете ги ќелиите од вашата табела
  • кликнете на опсегот „Условно форматирање“ > „Форматирање на табела“. Сè што треба да направите е да кликнете на избраната боја:

Естетски резултат, со можност за организирање по колони, потвкупи и сл.

Отстранувањето на оваа логика на форматирање би диктирало да набавиме копче „Отстрани го форматирањето“ или „Отстрани го стилот“. Да, постои! Но, не многу одбитно:

  • кликнете на ќелијата од табелата
  • Кликнете на табулаторот „Создавање“, под „Алатки за табела“ што се појави во горниот десен агол
  • Кликнете на „Брзи стилови“
  • и на крајот кликнете на „Избриши“ на дното од менито на кое имало страница.

Но, еве го. Стајлингот е отстранет, но форматирањето на табелата сè уште е таму! Во други изрази, сè уште нема начин да се спојат ќелиите, на пример :)

И тука доаѓа трикот (TADAAA 8)!):

  • Повторете ги првите 2 чекори погоре за да стигнете до „Алатките за создавање“ на вашата табела
  • И таму (требаше да се знае…), кликнете на „Трансформирај во опсег“

И тука е чудото! Ја наоѓате почетната табела (со убавите бои како плус ако не сте го отстраниле стилот претходно).

Тагови:

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката