Како TikTok заработува пари?

TikTok е најпопуларната апликација во моментов, со експлозивен раст и заедница која е страсна за кратки видеа. Бидејќи е бесплатен и наменет за создавачите, на многумина не им е јасно како заработува пари. Дали некогаш сте се запрашале како социјалната мрежа успева да се одржи и да инвестира во подобрувања?

Кратката видео платформа и припаѓа на кинеската технолошка компанија ByteDance со седиште во Пекинг. Платформата е основана од Џанг Јиминг во 2012 година, првично насочена кон кинескиот пазар, но меѓународната слава ја постигна дури во 2019 година, кога ја спои услугата со musical.ly и почна да нуди огромна колекција песни.

TikTok има неколку начини да заработите пари (Слика: Flyer/ByteDance)

Денес, голем дел од приходите на TikTok доаѓаат од изнајмување и инвестиции од акционерите на ByteDance. Компанијата работи со неколку платформи базирани на содржина, поддржани од машинско учење, алгоритми и други карактеристики на корисничко искуство. Всушност, токму овој стил на препораки направи TikTok да експлодира на глобално ниво, бидејќи луѓето гледаат само видеа што ги интересираат.

Кинеската компанија има повеќе од милијарда дневни активни корисници само на TikTok, кој стана водечки. Сепак, постојат неколку други профитабилни услуги поврзани со него, кои обезбедија многу добра основа за видео-апликацијата да се надградува, дури и ако тоа беше загуба во раните години.

Финансиски модел TikTok

Бескорисно е да имате толку многу луѓе во вашата социјална мрежа ако нема начини да ја претворите публиката во пари. TikTok е свесен за ова и почна да инвестира време и ресурси во создавање систем за онлајн рекламирање за да ги зголеми своите приходи.

Покрај тоа, мрежата за кратките видеа исто така ги прошири своите операции во нови ниши, секогаш во потрага по потенцијални пазари. Еден од најрелевантните упади е реализацијата на животи, која како диференцијал го има алгоритмот за препораки. Друга профитабилна област е продажбата на козметички производи кои се користат како подароци за други луѓе.

Реклами на Тик Ток

Менаџерот за реклами на TikTok ви овозможува да креирате сопствени реклами на поедноставен начин (Слика: Слика од екранот/TecnoBreak)

Денес, платформата располага со модел за продажба на реклами многу сличен на оној на нејзиниот конкурент Мета, кој се користи на Facebook и Instagram. Првично, системот беше ограничен само на големи брендови, но стратезите на TikTok ја сфатија важноста на малите и средни претприемачи во поттикнувањето на овој модел на рекламирање.

Работи вака: заинтересираната страна утврдува инвестициска вредност и апликацијата ја доставува својата реклама до корисниците врз основа на сопствената проценка. Оваа вредност е променлива и се фокусира на бројот на луѓе постигнати, како и на целта што ја посакува клиентот, како што се кликови, прегледи, допаѓања или следбеници.

Брендовите можат да го користат TikTok For Business за да ги испорачаат своите маркетинг производи преку функции како што се видеа во доводот, преземање брендови, предизвици со хаштагови и ефекти на брендот. Погледнете ги главните формати:

  • Видео реклами во доводот: се кратки видеа што се појавуваат помеѓу доводите на корисниците додека се движат низ картичката „За тебе“. Овие реклами обично се истите оние што се појавуваат на Instagram Stories;
  • Реклами за преземање бренд: Ако веќе сте отвориле TikTok и веднаш сте добиле реклама, знајте дека ова е реклама за преземање бренд. Брендовите можат да го користат овој тип на рекламирање за веднаш да испратат порака до нивната целна публика.
  • Преглед на реклами: тие се појавуваат кога корисникот веќе ја користи апликацијата и може да траат до 60 секунди.
  • Предизвици за хаштагот на брендот: Брендовите создаваат свој предизвик за хаштагот и плаќаат на TikTok за нивната ознака да се појавува на страниците за откривање на луѓето. Корисниците можат да се приклучат на предизвикот со снимање видеа и објавување со одреден хаштаг. Иако е забавно, тој исто така ја гради свеста за брендот.
  • ефекти на брендот: Може да креирате и налепници за прилагодено брендирање, филтри за зголемена реалност и објективи за додавање на видеата. Секој ефект на бренд може да се активира до 10 дена, што е доволно време за корисниците да комуницираат со компанија или производ.

Кога брендовите ги купуваат овие реклами за да допрат до нивната глобална публика, TikTok заработува пари. И со се повеќе и повеќе луѓе присутни на платформата, овој волумен расте од ден на ден.

Набавки во апликација

Овие монети може да се користат за купување предмети (Слика: André Magalhães/Screenshot/TecnoBreak)

Покрај рекламите, TikTok донесе модалитет на финансирање инспириран од апликациите за запознавање. Можете да заработите или да купите виртуелни валути што се користат за купување ставки на платформата или да ги замените за вистински пари.

Цените се движат од неколку центи до илјадници реали одеднаш. Play money се користат за купување „подароци“ кои можат да се испратат до креаторите на видеа или содржини во живо, како мечиња или дијаманти. Работи како начин да се покаже благодарност за напорната работа во производството на квалитетна содржина.

Овие монети се дополнителен извор што го користи TikTok за да заработи пари. Платформата му пренесува само половина од профитот на креаторот на содржината, па како да заработува двојно: продавање на валутата и испраќање на профитот до корисникот. Бидејќи фреквенцијата е неизвесна, тие се еден вид дополнителен извор, кој не се користи за поддршка на платформата бидејќи може да варираат од месец до месец.

претплати во живо

Корисничките претплати им помагаат на создавачите (и на TikTok) да заработат пари со животи (Слика: Playback/TikTok)

Со порастот на преносот во живо, се појави и модел на претплата во стилот на Twitch, каде што секое лице може да има ексклузивни придобивки со тоа што ќе стане покровител на креаторот. Истакнати значки, ексклузивен разговор, уникатни емотикони и други поволности се нудат на секој што ќе одлучи да ја игра играта.

TikTok задржува дел од сумата собрана од претплатите, а остатокот го пренесува на производителот. Во моментов, овој процент мора да биде помеѓу 30% и 50% од добиеното бруто.

Во почетната фаза, фокусот е на преносите на онлајн игри, со кои целната публика на TikTok е најпозната. Но, не е само во гејминг сегментот каде што ќе се одвива лајвот: креаторите на уметничкиот сегмент, блогери, шминкери, продуценти на ASMR видео, музичари, танчери, па дури и наставници беа поканети да го состават почетниот тим.

Тоа е многу пофиксна алтернатива на монетите, поради што тие станаа многу стабилен (и растечки) втор извор на приход за видео социјалната мрежа.

TikTok заработува пари без да зависи од другите

Покрај тоа што се потпира на субвенциите од матичната компанија, TikTok стои на свои нозе. Сè уште постои одредена резерва од страна на некои компании во однос на инвестициите таму, бидејќи на ланецот се уште се гледа како бастион на многу млади луѓе со мал интерес за купување, но гигантите на шпанскиот и светскиот пазар веќе прават големи инвестиции таму.

Социјалната мрежа е веќе втора најрелевантна во светот, само зад Instagram и многу пред конкурентите со години на пазарот, како што се Twitter и Snapchat. Ако не знаевте како TikTok заработува пари, овој напис можеби ви помогна да ги разберете неговите главни три извори на приход.

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката