Како да креирате апликација за телемедицина? • TechnoBreak

3 минути. Ова е просечниот дел од времето што пациентот го чека да се поврзе со лекар преку апликација за телемедицина. На 4 март 2019 година, Федералниот совет за медицина (CFM) ја одобри практиката на медицина посредувана од технологија. На овој начин, резолуцијата ги отвори вратите за апликациите за телемедицина.

И со напредокот на новиот коронавирус, оваа практика е малку по малку подигната во дигиталната средина. Телемедицината носи многу опции не само во светот на медицината, туку и во светот на апликациите.

Значи, што ви треба за да започнете? напредок на апликацијата на телемедицина? Ајде да знаеме.

Прочитајте исто така: „6 причини да направите апликација за телемедицина“

Што се апликациите за телемедицина?

Апликациите за телемедицина во суштина дозволуваат 3 вида телегрижа:

 • телеориентација, каде што експертот комуницира со толерантот за симптомите и проценува дали треба да останат дома или да присуствуваат на итни случаи;
 • Телемониторинг, каде лекарот од далечина го следи пациентот што се лекува;
 • Телеинтерконсултација, која е дискусија за случај помеѓу лекари од различни места.

Придобивката од овој вид апликации е што тие обезбедуваат прашања 24/7 и работат на паметни телефони, таблети и компјутери.

За време на видеоконференција со лекар, пациентот зборува за нивните симптоми, добива дијагноза, па дури и рецепт за лекови или, во одредени случаи, листа на лабораториски тестови што треба да се направат.

Меѓу најчестите состојби, пациентите ја користат апликацијата за настинки или грип, инфекции на уринарниот тракт, алергии и психијатрија.

Како што можеме да видиме погоре, развојот е многу едноставен, а едноставноста е една од главните причини зошто на корисниците многу им се допаѓа овој тип на апликација.

Предизвиците на апликациите за телемедицина

Создавањето апликација за телемедицина претставува некои предизвици, вклучително и безбедноста и законската усогласеност.

Еве брзо резиме за тоа што треба да земете во предвид кога ќе започнете да напредувате со вашата апликација за телемедицина:

1 - Безбедност

Приватните здравствени информации се доверливи. Апликациите за телемедицина собираат и складираат информации, а тоа природно предизвикува клиентите на услугите да се прашуваат дали нивните податоци се во безбеден простор и кој има пристап до нив.

Решение: За да ги заштитите клиентите на услугата, ќе треба да извршите одредени компоненти за автентикација како биометриска (или фацијална) идентификација и ќе треба да ги шифрирате податоците. Овие мерки ја зголемуваат безбедноста на апликацијата и ги штитат податоците, го штитат корисникот и ја поставуваат апликацијата во согласност со Општиот закон за заштита на податоци.

2 – Недостаток на безбедност

Друга грижа е квалификацијата на лекарите. Пациентите сакаат да бидат сигурни дека ги гледа квалификуван професионалец, а не неодамна дипломиран колеџ.

Решение: препораките на пациентите и транспарентниот систем за евалуација направија предиспозиција на клиентите на услугата и барањето на CRM.

3 – Несреќи со законската регулатива

До средината на април 2020 година, суштински неуспех беше Резолуцијата бр. 2.227/18 на Федералниот совет за медицина (CFM), која дозволуваше телеконсултации да се спроведуваат само по првото барање лице в лице. Барањето се толерирало само доколку толерантното лице било во оддалечена област и придружувано од здравствен работник.

Сепак, пандемијата на коронавирус го промени пејзажот на апликациите за телемедицина. Беше овластено секоја од консултациите да биде од далечина, дури и по телефон.

Објавена е уредбата 467/20 на Министерството за здравство со која невообичаено и привремено се овластува користењето на телемедицината целосно од далечина. Целта е да се спречи толерантот да излезе од дома со ризик да се зарази со оваа и други патологии, па дури и да ги зарази здравствените експерти кои работат во здравствените домови.

Сепак, сè уште нема одлучувачко решение за постпандемијата и телемедицината.

Решение: Апликацијата Doctoralia излезе со прифатливо решение. Во него со само неколку кликања ќе можете да внесете каталог на лекари од специјалноста што треба да ја прашате.

Зошто апликациите за телемедицина се вообичаени?

Предност што им се допаѓа на пациентите

 • Погодност: Закажувањето состаноци со неколку кликања и избегнувањето долги редици е одличен мир за да добиете медицинска помош.
 • Заштедете време и многу побрзи третмани: пациентите, освен што ќе заштедат време за патување, имаат можност да го започнат режимот што е можно поскоро.
 • Клиничка историја на дланка: Дури и во современиот свет, многу е тешко да се пристапи до вашата медицинска историја. Од оваа визија, апликацијата за телемедицина им овозможува на пациентите да ги прашаат своите приказни и да ги испратат до други роднини, па дури и до други лекари, за да понудат подобра дијагноза.
 • популарна изолација: Во време на пандемија, апликациите за телемедицина се покажуваат како функционални, додека здравствената заштита се нуди без потреба од физички контакт, што ги прави популарните мерки за изолација уште посилни.

Исто така види: Релевантноста на породувањето во текот на целата пандемија.

Предност што ја сакаат лекарите

 • Еластичност: Според едно истражување, 20% од лекарите и психијатрите работат од 60 до 80 часа неделно. Со апликација за телемедицина, лекарите ќе можат подобро да управуваат со нивните распореди, подобрувајќи го нивниот квалитет на живот.
 • Помалку административна работа: Во болница, голем дел од денот на докторот се троши на документи и административни задачи. Како резултат на тоа, лекарите гледаат помалку пациенти и мора да останат после работа за да ја пополнат целата документација. Апликацијата за телемедицина ја минимизира документацијата и автоматизира многу задачи.
 • Многу повеќе пациенти и многу повеќе капитал: помалку документи значи многу повеќе пациенти, а како резултат на тоа, многу повеќе пациенти значи многу повеќе капитал.
 • Помал физички контакт за време на новиот коронавирус: Во моменти кога препораката на здравствените власти е да се држите настрана, употребата на телемедицина има тенденција да помогне да се спречи вирусот. Така, лекарите и пациентите имаат можност за интеракција без каква било физичка близина, што ги штити двете страни.
Ви препорачуваме:  Компаниите знаат како да ангажираат развивач на апликации • TecnoBreak

Според истражувањето на APM (Associação Paulista de Medicina), 90% од лекарите мислат дека новите дигитални технологии, кои имаат истакнат стандард на безбедност и етика, имаат можност да придонесат за напредок во здравствената заштита на населението. Затоа, овие придобивки се веродостојни.

Елементи за правење апликација за телемедицина

Ако размислувате да започнете да развивате апликација за телемедицина, во ваши раце треба да имате список со главните функции.

Телемедицинскиот интерфејс има различни интерфејси, еден за пациентот и еден за лекарот, секој со своја листа на карактеристики за лекарите и пациентите. Ајде да провериме.

Клучни ставки за пациентите

регистрација

За да направи профил, толерантот го внесува своето име, адреса, пол, возраст, медицинска историја и други витални информации неопходни за започнување на развојот на режимот.

закажување состаноци

Корисникот може да погледне список на лекари, да ги види нивните специфики и да закажете состанок со докторот по свој избор. Оваа функција е една од најсуштинските бидејќи им дава на пациентите информации за достапноста и им овозможува да резервираат состаноци врз основа на нивниот распоред.

видео разговор

За да се компензира недостатокот на во молитвата, толерантот и докторот користат видеоповици за консултации. Значи квалитетот на повикот е најважен. Точната дијагноза и точниот режим зависат од прифатлива врска и јасна слика.

Гласовни повици

Многу луѓе избираат да не бидат видени и затоа избираат за не-видео комуникација. За таа цел, апликацијата треба да предложи гласовни повици. Ова создава безбеден канал за засрамените луѓе да се чувствуваат удобно да покренат проблем, помагајќи им да добијат квалификувана помош.

Или, за да се ублажат непријатностите од брзината и интернет вештините на толерантот и лекарот.

Облак чување медицински досиеја

Кога се креира сметка, пациентот добива електронска медицинска евиденција која содржи информации за пациентот, вклучувајќи медицински податоци и историја на комуникација. Доколку е потребно, оваа информација може да се сподели со други експерти или дури и со член на семејството.

Записи за лекови и потсетници

Апликацијата ги зачувува сите рецепти што ги напишал лекар. Дополнително на ова, апликацијата испраќа предупредувања за да ги потсети пациентите дека ги земаат своите лекови.

разговор во апликација

Толерантот ќе може да користи безбеден разговор во апликацијата за да контактира со лекар за итно прашање или ако има барање за лекови.

портал за плаќање

Апликацијата за телемедицина им овозможува на толерантите да плаќаат во апликацијата на начин што е најповолен за нив.

рејтинг и коментари

По барање или по реставрација, корисникот може да го оцени лекарот и да остави сведоштва. Оваа функција им помага на новите пациенти да донесуваат подобри одлуки кога бараат нега.

елементи за лекарите

регистрација

Лекарот мора да го даде своето име, адреса, фотографија, специјализација, CRM и воведна статија. Тие исто така имаат можност да дадат информации за нивното искуство и образование.

Распоред

Лекарите имаат можност да направат промени во нивните распореди врз основа на нивната достапност.

управување со прашања

Лекарите имаат можност да ја видат целата ваша листа на состаноци и да прифатат или одбијат состаноци.

Видео повици во исто време

Видеоповиците им помагаат на лекарите попрецизно да ги испитаат пациентите. Лекарот може да побара од пациентот да ја покаже својата кожа или грло, на пример, за да ја види лезијата одблизу и да постави дијагноза.

Лекарите исто така имаат можност да користат гласовни повици и вградени опции за разговор за да комуницираат со пациентите.

Пристап до електронската медицинска евиденција

Лекарите можат да пристапат до медицинската евиденција на своите пациенти секогаш кога им е потребно.

дигитални рецепти

Дозволете лекарите да препишуваат лекови директно во апликацијата. Пациентите имаат можност да ги користат овие рецепти за да добијат лекови или да добијат други здравствени услуги во медицинските установи.

Колку чини да се направи апликација за телемедицина?

Вредноста на прегледот на апликацијата може да се промени во зависност од функциите што ќе бидат вклучени и начинот на кој апликацијата ќе работи. Препораката е секогаш да се започне со верзијата MVP, што ќе биде минимумот неопходен за валидација на апликацијата.

Сепак, на крајот, вие плаќате Не само за развој на апликацијата, бидејќи има и други трошоци за одржување за истата:

Домен

Доменот е електронската адреса на вашиот веб портал на Интернет. Неопходно е да го регистрирате што е можно поскоро, бидејќи повеќето од задачите однапред и по лансирањето зависат од адресата на веб-порталот (на пример, за SEO).

Ви препорачуваме:  9 фитнес апликации за поздрав живот • TecnoBreak

Изберете добар домен кој е сигурен и го олеснува запомнувањето на адресата.

Registro.br е водечка веб-страница за домен во Шпанија и вклучува повеќе опции (com.br, coop.br, med.br). Неговите вредности имаат можност да се менуваат од 40 на 364 реали во зависност од промените.

Постои и GoDaddy за регистрација на домени во САД со опциите на .com, .application, .blog., .site и други. Се менуваат и вредностите.

Трговска марка

Бизнисот се случува откако производителите и нивното официјално и регистрирање е од суштинско значење за заштита од измама или копирање. За да добиете многу повеќе информации за регистрацијата на производителите, посетете ја страницата INPI (Национален центар за индустриска сопственост).

Google Cloud

Google е интерфејс со N резолуции за луѓе и компании, а Cloud е еден од нив. Вашата веб-локација може да биде хостирана таму или да ја користи инфраструктурата за пристап до услугите за мапи, моторите, меѓу многу други бесплатни елементи во Google Cloud.

Вредноста овде е сомнителна, бидејќи секоја сметка заработува кредити за уживање во придобивките и плаќате со она што го користите. Сепак, овие кредити имаат лимит, па кога ќе завршат, почнувате да плаќате. Сè ќе зависи од видот на употреба на елементите.

продавници за апликации

Па, има вредност во ширењето на вашите апликации на Play Store (Google) и App Store (Apple).

Google наплатува еднократна такса од 25 долари; Apple 99 долари годишно.

плаќање во апликацијата

За да го додадете ова занимање, мора да платите портал за плаќање. Двајцата вработени во TecnoBreak се Pay Me (Stone Set) и исто така Iugu. Ајде да ги разбереме трошоците за секој од нив:

 • Плати ме: наплатува % за секоја трансакција со кредитна картичка + фиксен износ по трансакција, неколку центи (0,40 до 0,60), што се користи за борба против измамите;
 • Iugu: наплатува % за секоја трансакција со кредитна картичка + фиксен износ месечно (500 до 800 R$).

Амазон AWS

Амазон започна во бизнисот со книги, но го прошири своето портфолио на низа резолуции. Пристигнувањето на услугите има сервер, испраќање текстуални пораки и е-пошта, складирање на датотеки, банка со информации и многу други.

Бидејќи безбедноста е нешто што тој мора Загарантирана за пациентите, ќе ви треба текстуална порака и е-пошта за да го потврдите вашиот идентитет. За влез во технолошкото пристигнување на апликацијата се споменуваат и Amazon EC2 (сервер) и S3 (складирање датотеки).

За сервер и складирање, овде во TecnoBreak избираме Amazon AWS.

Вредностите се наплаќаат според вработеноста. Амазон има некои програми за поттикнување за стартапи и дава до 5.000 долари што може да се побараат по 6 месеци работа на компанијата.

испраќање е-пошта

За испраќање е-пошта, TecnoBreak предлага Mailgun. Електронските писма ќе се користат за содржина за добредојде, враќање на лозинката, потврда за закажување и сметки за плаќање.

Mailgun е бесплатен за до 40,000 е-пошта месечно. Оттогаш, за секои илјада мејлови се наплаќаат 80 центи.

активирач на текстуална порака

Кога станува збор за пораки, одиме со Твилио. Алатката ќе служи за регистрирање на мобилниот телефон на корисникот, а исто така и за автентикација, како што сега беше споменато во претходните теми. Секоја испратена текстуална порака чини 0.0075 долари.

видео разговор

Потребен ни е посредник за видео и аудио преноси. CometChat е алтернатива за учење на резолуции за компресија на видео, автоматска промена на резолуцијата кога има губење на интернет сигналот, баферирање и други технологии.

За да ја направите апликацијата за телемедицина, потребен ви е профи планот CometChat (почнувајќи од 149 долари месечно), сè додека дозволува интеграција со програмските јазици потребни за развој на апликацијата.

Колку време е потребно за да се развие апликација за телемедицина?

Целта на зафатот за основниот опсег што треба да се развие е да се активираат медицински консултации преку апликацијата за телемедицина. Проценетото време на напредок е 3 месеци. Системот ќе има:

 • Регистрација на корисници
 • резервација на термин
 • собраниски простории
 • Испраќање документи/фотографии.

Претприемништвото лежи во унапредувањето на:

 • 2 домашни апликации за iOS (толерантни и здравствени работници);
 • 2 оригинални апликации за Android (толерантни и здравствени работници);
 • Веб верзија (толерантен и здравствен работник);
 • Административен веб панел.

Овој потфат покажува и интеграција со порталот за плаќање и стандарден дизајн со апликација за визуелен идентитет и лого. Сепак, можно е точно да се избере кој интерфејс да се развива: само Android, iOS или Web или сите опции.

Заклучок

Сè уште е рано да се разбере каква ќе биде иднината на телемедицината. Но, со успехот на оваа практика во борбата против новиот коронавирус, можноста телемедицината да стане ексклузивен облик на медицинска нега за други прилики и специјалности е одлична по оваа огромна пандемија што ја доживуваме.

Има многу предизвици во законодавната област, но забележуваме дека законите еволуираат малку по малку за да се прилагодат на новите технологии што се појавуваат. Овој вид на апликација може да биде одлична деловна можност, како и уникатен начин за унапредување на здравствената индустрија.

За да ја развиете вашата апликација за телемедицина, имате TecnoBreak. Имаме експертски тим за унапредување на паметни мобилни телефони и имаме единица Unimed како клиент. Побарајте буџет за да ја направите вашата апликација за телемедицина

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката