Технолошки зделки

Како да поврзете мобилен уред со телевизорот

Поврзувањето на мобилниот телефон со телевизорот не е толку тешко како што изгледа: денес имаме добра количина на средства кои ни овозможуваат да споделуваме видеа, фотографии или дури и целиот екран на вашиот мобилен уред на вашиот телевизор, без разлика дали се работи за iPhone или Андроид.

Знаејќи тогаш колку е едноставно да се поврзе мобилен телефон со телевизор, ќе ги видиме сите можни средства за поврзување на мобилниот телефон со телевизорот, било со помош на кабел, преку Wi-Fi, директно или преку додатоци.

Како да поврзете iPhone или iPad со ТВ со Apple TV

Нема многу опции: всушност, единствениот начин да се пресликува екранот на iPhone или iPad (или дури и macOS) на телевизија е преку Apple TV, бидејќи производите на оваа компанија бараат комерцијален протокол AirPlay за да го сторат тоа. помеѓу iGadget и телевизор.

Најпрво треба да ја идентификувате иконата Screen Mirroring или да ја користите опцијата AirPlay за огледало на екранот во контролниот центар на iOS и да препознаете на кој Apple TV треба да се емитува содржината и да се потврди.

Сепак, можно е и поврзување на мобилни уреди со iOS на телевизор користејќи го следниот метод, барем за репродукција на видеа и фотографии на големиот екран.

Поврзете го мобилниот со телевизорот преку Google Cast (Chromecast)

Сопствениците на уреди со Android имаат повеќе опции за поврзување на нивните уреди со телевизор отколку корисниците на iPhone. Еден од нив, многу популарен, е користењето на комерцијалниот протокол на Google Cast, кој и покрај тоа што е комерцијален како AirPlay, го има и во Chromecast и во сет-топ боксови од различни производители.

Со инсталиран и конфигуриран Chromecast или компатибилен сет-топ бокс, уред со Android поврзан на истата Wi-Fi мрежа ќе ја прикаже во компатибилните апликации (Netflix, Spotify, YouTube, итн.) иконата за стриминг преку Google Cast; За да проследувате видеа, песни и зачувани фотографии, користете ја апликацијата Google Photos (Android, iOS), изберете ја содржината и изберете ја опцијата за пренос.

Сепак, опцијата Screen Mirroring достапна во апликацијата Google Home (Android, iOS) не е компатибилна со iPhone или iPad и е карактеристика само на Google.

Како да го поврзете мобилниот телефон со телевизорот користејќи Miracast

Ако немате компатибилен уред на Google Cast, можно е да емитувате содржина од вашиот уред со Android на телевизор преку протоколот Miracast, присутен на скоро сите телевизори достапни на пазарот, но не широко користен.

Развиен од Wi-Fi Alliance, Miracast е стандард за пренос на звук со квалитет на 5.1 опкружувачки звук, видео до 1080p и слики без потреба од кабел или Wi-Fi конекција.

За да го направите ова, користи точка-до-точка врска помеѓу телевизорот и паметниот телефон/таблетот, така што двата уреди мора да бидат компатибилни.

Со сè што е подготвено, едноставно користете компатибилна апликација и проследувајте директно од паметниот телефон на телевизорот, без пречки или зависност од Wi-Fi или Bluetooth.

Телевизорите што ја поддржуваат технологијата можат да и дадат различни имиња: Samsung, на пример, го користи името Screen Mirroring; Sony го нарекува Miracast Screen Mirroring; LG и Philips едноставно го нарекуваат Miracast.

Другите компатибилни уреди се следниве:

  • Уреди кои користат Windows 8.1 и Windows 10
  • Уреди кои користат Windows Phone 8.1 и Windows 10 Mobile
  • Уреди со Android кои започнуваат со 4.2 Jelly Bean, со исклучоци (на пример, Motorola ја оневозможи функцијата во своите најнови изданија)
  • Уреди што користат fireOS, како што е Amazon Fire TV Stick
  • Други уреди за стриминг слични на Chromecast, како што се безжичниот адаптер на Microsoft и алтернативата Anycast

Како да поврзете мобилен на ТВ со помош на HDMI кабел

Можно е и поврзување на мобилниот телефон со телевизорот со помош на кабли, а има два компатибилни модели, MHL и SlimPort. Првиот ја користи шемата VESA, па затоа е компатибилен со најголем број на конекции: покрај HDMI, поддржува DisplayPort, DVI, па дури и VGA; вторите адаптери работат само со HDMI порти и во повеќето случаи имаат потреба од надворешно напојување.

Предностите на жичените врски се во тоа што имаат поддршка за резолуции од 4K до 8K, како и аудио 7.1 Surround Sound, со True HD и DTS-HD. И едното и другото се компатибилни со голем број телевизори, таблети и паметни телефони.

MHL кабел, со HDMI конекции за телевизорот, microUSB за паметниот телефон (ако вашиот уред има USB-C порта, неопходен е адаптер) може да се најде во мрежата на онлајн продавници по многу пристапни цени.

Кабелот SlimPort е поредок, бидејќи е помалку баран од потрошувачите и може да има нешто повисока цена.

Како да го поврзете мобилниот телефон со телевизорот користејќи USB-кабел

Конечно, бидејќи паметниот телефон со Android е сè уште надворешен уред за складирање, можно е да го поврзете телефонот со телевизорот со USB-кабел и да ги прикажете вашите фотографии директно на големиот екран.

Само имајте го на ум следново: овој метод не работи со датотеки, така што не е можно да се репродуцираат видеа складирани на мобилниот уред. Иако е многу поограничен, тоа е најпрактичниот начин да им ги покажете на пријателите вашите најнови фотографии.

Тагови:

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката