Како да знаете дали стаклото на Apple Watch е сафир

Од првата генерација на Apple Watch лансирана во 2015 година, часовникот секогаш носеше верзии со сафирно стакло во својата конструкција. Материјалот е познат по тоа што нуди висока отпорност од гребнатини и разни видови оштетувања, иако многу наликува на вообичаеното стакло што се гледа во мобилните телефони и другите уреди.

Како да знаете дали стаклото на Apple Watch е сафир

И покрај тоа, можно е да се знае дали часовникот навистина има кристал од сафир, без гребење или оштетување на производот. За да го направите ова, само следете неколку многу основни чекори:

  1. Темелно исчистете ја површината на екранот со мека крпа. За да функционира тестот, неопходно е екранот да нема никаков вид маснотии или друг вид нечистотија;
  2. Набавете капалка, шприц или каков било прибор што може да таложи вода во многу мала количина. Како последно средство, мокрењето на врвовите на прстите може исто така да функционира;
  3. Истурете мала капка на површината на чашата. Внимание: Бидејќи сите генерации на Apple Watch се водоотпорни, експериментот нема да предизвика штета; за други часовници или слични производи, важно е да се провери дали уредот има сертификат за течности;

Потоа, можни се два исхода: во обичните чаши, капката ќе биде релативно раширена. Со благо навалување на екранот, течноста ќе остави многу јасна трага додека се движи.

Како да знаете дали стаклото на Apple Watch е сафир

Во овој момент може да се препознае кристалот од сафир. Ако е материјалот, капката ќе добие покружна и поконцентрирана форма; при изведување на истиот тест за навалување, движењето на течноста ќе остави малку или никаква трага околу екранот. Со други зборови, екранот ќе изгледа суво, дури и на места каде што водата веќе поминала:

Како да знаете дали стаклото на Apple Watch е сафир

Ако екранот на Apple Watch ги нема карактеристиките на сафирното стакло, тоа не мора да значи дека е лажен производ. На крајот на краиштата, поевтините модели на часовници доаѓаат со таканаречениот Ion-X: материјалот е повеќе подложен на гребнатини, но неговиот помалку тврд состав значи дека може да излезе неповреден од одредени физички удари, на пример.

Што е кристал од сафир?

Бидејќи часовниците се производи кои се повеќе изложени на животната средина, тие се со поголема веројатност да добијат гребнатини или други несреќи. Поради оваа причина, вообичаено е најнапредните модели да имаат сафирно стакло во својот состав, како што е случајот со Apple Watch.

Производството на екрани од овој тип е релативно сложено и бара низа чекори спроведени со специјализирана опрема. Првично, мало парче сафир се става во буре заедно со алуминиум оксид, и повеќе парчиња некристализиран сафир наречен „крекл“.

Како да знаете дали стаклото на Apple Watch е сафир

Сите овие материјали се топат на температури над 2.000ºC и потоа постепено се ладат за да се одржи нивниот интегритет. Резултатот е голем блок од сафир; во пракса, кристалот од сафир дури и не може да се смета за "стакло".

Овој добиен блок може да се обликува за широк спектар на намени, како што се LED диоди и прозорци на авиони. За да се одделат тенки слоеви кои можат да влезат во паметните телефони или часовници, материјалот е бомбардиран со водородни јони кои се позиционираат за да формираат листови од сафир.

Како да знаете дали стаклото на Apple Watch е сафир

Големата предност на сафирот е отпорноста, бидејќи материјалот се спротивставува на агресијата на материјалите до ниво 9 на скалата на тврдост Мохс; за споредба, дијамантот е на ниво 10.

Покрај Apple Watch, iPhone-ите веќе имаат сафир во стаклото над задните камери уште од iPhone 5. Сепак, тестовите веќе покажаа дека материјалот не е чист и затоа може да се изгребе на ист начин како и предниот екран на мобилниот телефон.

Кристалите од сафир не се користат во повеќе уреди поради две главни причини: најочигледната е поврзана со трошоците за производство. Бидејќи е сложен процес, тој е значително поскап, зголемувајќи го износот што му се наплатува на потрошувачот.

Дополнително, имплементирањето на помалку флексибилен материјал претставува поголем ризик од кршење. Овој проблем е особено важен кај паметните телефони, бидејќи физичките падови обично носат силни удари врз структурата, особено оние што го ставаат екранот во директен контакт со земјата.

Тагови:

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката