Како лесно да отстраните разни вируси од прелистувачот Chrome

Почетна » Упатства » Како лесно да отстраните различни вируси од прелистувачот Chrome Упатства за Tommy Banks 23 ноември, 2018 година

Google Chrome имаше алатка отстранување на вирусот наречена Алатка за отстранување софтвер. Оваа алатка беше достапна само за Windows и помогна да се отстранат алатниците, скокачките прозорци и други ѓубре од прелистувачот. Сепак, оваа алатка исчезнуваше.

Добрата вест е дека ако гледате скокачки прозорци предизвикани од adware и други несакани реклами, или ви се случило да се сменат и почетната страница и стандардниот пребарувач без вие да го направите тоа, сепак имате опции да ги отстраните. За ова, можете да користите а антивирусен и со тоа да го ресетирате прелистувачот.

  • Поп-ап реклами и самоотворање нови јазичиња
  • Почетната страница или пребарувачот секогаш се менуваат
  • Несакани екстензии или алатници што нема да исчезнат
  • Прелистувањето е нападнато и се пренасочува на непознати страници или реклами
  • Гледате предупредувања за вирус или заразен уред

Сето ова може да се должи на некои злонамерен софтвер/апликација (вирус) кој е преземен на вашиот компјутер или паметен телефон. Пред да го конфигурирате прелистувачот, ќе биде неопходно да го исчистите уредот. Деинсталирајте програми и апликации за кои постои сомневање дека го предизвикуваат проблемот на Android или Windows/macOS и го пренесуваат скенерот на вашиот омилен антивирус. Користете, на пример, Malwarebytes на вашиот мобилен телефон или компјутер.

Со ова направено, требаше да се отстрани што и да го предизвикува проблемот на вашата машина. За да го завршите процесот, вратете ги поставките на Chrome на Google Standard.

Ресетирајте го Chrome од компјутер

  • Во горниот десен агол на Chrome, кликнете на „Повеќе“, а потоа на „Поставки“.
  • На дното, скролувајте до дното и кликнете Напредно.
  • Ресетирајте ги поставките на прелистувачот врз основа на системот што го користите.

Отстранете го Хром вирусот

Ресетирајте го Chrome од Windows

Во „Ресетирање и чистење“, кликнете на „Ресетирање поставки“ и потоа „Ресетирање“.

Маркетинг

Отстранете го Хром вирусот

[копче-зелена URL=»https://www.tecnobreak.com/como-instalar-ios-12-beta/» target=»_self» position=»center»]►► Како да преземете и инсталирате iOS 12 бета на вашите уреди со јаболка[/button-green]

Ресетирајте го Chrome од Mac или Chromebook

Во „Ресетирање поставки“, кликнете на „Ресетирање поставки“ и потоа „Ресетирање“.

На дистрибуции на Linux

Под „Ресетирање на поставките“, кликнете на „Врати ги поставките на оригиналните поставки“, потоа „Ресетирај ги поставките“.

Оваа функција ќе ресетирајте ја вашата почетна страница, страницата „Нова картичка“, вашиот пребарувач и воспоставените водичи.

Покрај тоа, оневозможи ги сите екстензии веќе преземени (без деинсталирање) и бришете привремени податоци, како што се колачиња. Вашите обележувачи, историја и зачувани лозинки нема да се избришат и може да продолжите да ги користите.

Ако избришете несакани програми и ресетирајте ги поставките, некои често користени екстензии треба повторно да се активираат и може да се оневозможат. За да ги активирате наставките, во горниот десен агол кликнете на „Повеќе“, потоа на „Повеќе алатки“ и потоа на „Екстензии“. Активирајте само доверливи приклучоци.

Или одете на chrome://extensions/ во лентата за адреси на Google Chrome.

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката