Компјутери

Денес секој има компјутер во својот дом или канцеларија. Без разлика дали за работа, учење или за едноставна забава, компјутерите ни служат за повеќе намени.

Како што пред неколку години ги познававме традиционалните десктоп компјутери, со текот на времето се појавија различни формати и големини, со различни карактеристики. Поради оваа причина, добро е да се биде свесен за различните опции на пазарот при изборот на вистинскиот тип на компјутер за нашите активности.

Изнајмување лаптоп: како функционира и колку чини

Изнајмување лаптоп: како функционира и колку чини

Изнајмувањето лаптоп како бизнис значи плаќање месечна или годишна претплата за користење на лаптоп компјутер, наместо да мора да се купи. Ова може да биде корисно за компаниите кои имаат потреба од ...

Десктоп компјутери: Што да се земе предвид кога купувате?

Десктоп компјутери - Што да се земе предвид при купување

Ова се елементите што треба да ги земете предвид при изборот на вашиот следен десктоп компјутер. Ако не знаете многу за десктоп компјутерите, може да биде голем предизвик да знаете што ...

Дали лаптопите на Asus се добри? овие се најдобри

лаптопот асус е добар

Меѓу опциите за брендови на лаптопи достапни во Шпанија, Asus обично привлекува внимание со своите стилизирани дизајнерски машини, обично тенки и лесни, но има и такви кои продолжуваат да се сомневаат дали ...

типови на компјутери

Овде нудиме листа на различни типови на компјутери кои ги наоѓаме на пазарот. Некои се во сила, додека други се во повлекување.

Биро

Десктоп компјутерите се класични персонални компјутери, кои се ставаат на работна маса и се користат во секојдневната работа. Тие се состојат од централна единица, обично во форма на паралелепипед, која ги содржи потребните уреди за работа на самиот компјутер. На него се поврзани сите периферни уреди на системот, како мониторот, тастатурата, глувчето... Десктоп компјутерот е идеален за секојдневна работа во канцеларија поради големата големина на мониторот, можноста за користење големи количини на меморија и , благодарение на бројните конектори, лесно е да се поврзат многу периферни уреди.

Лаптопи

Лаптопите се многу покомпактни. Суштинската карактеристика е што тие ги комбинираат матичната плоча, дискот, тастатурата и видеото во едно тело. Вториот е од посебен тип, најчесто со течни кристали, но во секој случај со многу мал отпечаток. Друга посебна карактеристика на лаптопот е тоа што има внатрешна батерија која му овозможува да работи автономно, без потреба да се поврзува на електричната мрежа. Се разбира, овој акумулатор има ограничен век на траење, временскиот период се одредува, повеќе отколку од самиот акумулатор, со заштедите на потрошувачка дозволени од персоналните кола. Доброто инженерство на кола и употребата на компоненти со мала моќност може да овозможат употреба неколку часа. Компјутерот е обезбеден со капак, чие отворање го открива екранот, на задната страна од капакот и тастатурата. Тоа беше пробив во светот на персоналните компјутери бидејќи го направи ефективно пренослив. Неговата автономија, иако временски ограничена, му овозможува да работи во која било средина, што го прави корисен (а понекогаш и суштински) за оние кои често мораат да работат надвор од канцеларијата.

Преносни компјутери

Како што сугерира името, овие компјутери се со иста големина како бележник: 21 сантиметар на 30 сантиметри. Но, тие ја немаат истата функција: тие се персонални компјутери сами по себе и можат да ги извршуваат сите програми на десктоп или лаптоп компјутери. Некои модели немаат дискета, а податоците може да се разменуваат само со друг компјутер преку кабел. Екранот е идентичен со оној на лаптопите, но се останато е уште помало. Тастатурата нема нумеричка тастатура: може да се активира во самата тастатура со помош на специјално копче.

бележник

Пенкало е тетратка без тастатура. Опремен е со специјални програми кои ви овозможуваат да го користите со посебен молив во форма на хемиско пенкало. Пенкалото не се користи само за давање команди на програми, слично на глувчето на десктоп компјутерите, туку и за внесување податоци. На екранот на книшката можете да пишувате, како на лист хартија, а компјутерот ја толкува вашата буква и ја претвора во текстуални знаци како да пишувате на тастатура. Овој тип на компјутери продолжува да се развива. Фазата на толкување на скрипта е сè уште прилично бавна и склона кон грешки, додека другите аспекти на операцијата се понапредни. На пример, корекцијата и уредувањето на веќе внесениот текст се врши на многу иновативен начин и многу слично на инстинктивното однесување на корисникот. Ако некој збор треба да се избрише, едноставно нацртајте крст над него со пенкалото.

палма врвот

Дланката е компјутер со големина на видео лента. Не мешајте го дланката со агенди или џебни калкулатори. И рачните уреди и калкулаторите, во некои случаи, можат да разменуваат податоци со персонален компјутер, но тие не се опремени со стандарден оперативен систем или програми. Палмтопот е компјутер сам по себе: може да обработува или уредува документи исто како десктоп компјутерот. Малата големина влијае на сите делови на компјутерот. LCD екранот е мал, како и тастатурата, чии копчиња се мали. Хард дискот е целосно отсутен, а податоците се снимаат со помош на мемории содржани во мали картички што се напојуваат со само напојување. Размената на податоци со десктоп компјутер е можна само преку кабел. Се разбира, џебниот компјутер не се користи како главна алатка за работа. Може да се користи за барање или ажурирање податоци. Може да се направат некои прибелешки, но пишувањето писмо е речиси невозможно и многу заморно поради големината на копчињата.

Станица

Работните станици се компјутери за еднократна употреба, со големина и изглед на десктоп компјутер или малку поголеми. Тие се опремени со понапредни процесори, поголема меморија и капацитет за складирање. Работните станици се погодни за специјализирани задачи, често во областите на графика, дизајн, техничко цртање и инженерство. Ова се сложени апликации, кои бараат непропорционална моќност и брзина за нормална работа во канцеларија. Цената на овие машини е природно повисока од онаа на персоналните компјутери.

Миникомпјутери

Овие компјутери, и покрај нивното име, се уште помоќни. Тие се поставени во центарот на мрежата на терминали, од кои секој работи со миникомпјутерот како да е изолиран компјутер, но споделува податоци, опрема за печатење и исти програми. Всушност, она што е типично за миникомпјутерите е можноста да се има една програма која се користи истовремено од неколку терминали. Тие се користат особено во деловната администрација, каде што размената на програми и податоци е суштински фактор: секој може да работи со исти процедури и податоците може да се ажурираат во реално време.

супер

Мејнфрејмовите се на уште повисок ешалон. Овие компјутери можат да се користат од голем број терминали, дури и од далечина преку телематски врски. Тие можат да складираат бројни датотеки со податоци и да извршуваат многу програми во исто време. Тие се користат во големи компании за самото индустриско управување или во државните организации за третман на големи и постојано променливи датотеки со податоци. Тие го сочинуваат јадрото на информативните услуги на банките, финансиските институции и берзите. Тие се користат и од јавни и приватни телематски услуги бидејќи овозможуваат истовремено поврзување на многу терминали или компјутери и брзо извршување на соодветните трансакции.

суперкомпјутери

Како што може да очекувате, суперкомпјутерите се компјутери со извонредни перформанси. Тие се доста ретки. Нивната цена е многу висока и се користат во индустриски дизајн и обработка на податоци на многу високо ниво. Покрај мултинационалните компании, суперкомпјутери користат и државни агенции и воени организации.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката