Мрежи

Ајде да поминеме малку време зборувајќи за мрежите.

Сè што повеќето луѓе знаат за домашната мрежа е дека ви треба и сакате да работи. Во Gleeson's Home Entertainment and Automation, ние секогаш се стремиме да ги едуцираме нашите клиенти, а минатиот месец зборувавме за тоа колку важна може да биде домашната мрежа. Овој месец, ќе разгледаме некои популарни решенија за домашни мрежи и ќе разговараме за придобивките од секое. До крајот, не само што ќе знаете малку повеќе за мрежите, туку и ќе бидете добро опремени да одлучите која е соодветна за вашиот дом.

Домашни и професионални мрежи

Ќе направиме кратко објаснување за тоа што се различните мрежи, за што служат и во кои случаи се користат.

со жици

Кога станува збор за домашните мрежи, постојат два главни типа: жичени и безжични. Ова се однесува на начинот на кој уредите што пристапуваат на Интернет се поврзуваат со вашата LAN. Во случај на жична мрежа, таа обично доаѓа до вашата куќа од кабелската линија и потоа се поврзува со модем и/или рутер. Оттаму, уредите низ куќата се поврзани преку етернет кабли со модемот преку прекинувач за етернет.

Овој тип на поврзување е вообичаен во новата градба, каде што е лесно да се помине кабелот низ куќата. Предностите на жичената домашна мрежа се очигледни: жичените мрежи секогаш ќе бидат побрзи и посигурни од безжичните мрежи. Жичаните мрежи имаат поголем пропусен опсег и не се засегнати од опсегот и пречки како безжичната мрежа. Единственото вистинско тесно грло е типот/брзината на вашиот рутер и брзината на интернет за која плаќате.

Се разбира, и жичените мрежи имаат свои ограничувања, поради што безжичните мрежи (Wi-Fi) се толку популарни.

Безжичен

Со безжична мрежа, можете да пристапите на Интернет без да бидете поврзани преку кабел. Совршен пример за ова е користењето на вашиот таблет или мобилен уред додека шетате низ вашата куќа. И додека жиците се претпочитаат за статични уреди како што се држачот за опрема или телевизорот, откако ќе се изгради домот, може да има области каде што е невозможно да се водат нови жици. Овде блеска безжичната технологија: способност да се прошири опсегот на Интернет низ домот и на отворено со минимални нови жици и без поврзување уреди.

Главните проблеми со безжичните мрежи се брзината и доверливоста. Со сигналите за Wi-Fi може да се мешаат други електронски уреди - дури и вашиот фрижидер - и ако живеете блиску до вашите соседи, вашата Wi-Fi мрежа може да се преклопува со нивната и да ја забави сечија активност. Во зависност од големината на вашиот дом, можеби ќе ви требаат повеќе точки за пристап за да се обезбеди рамномерна покриеност низ вашиот дом. Општото правило е да имате една безжична пристапна точка на секои 1.500 квадратни стапки, а исто така треба да запомните да го вклучите и дворот ако сакате пристап до отворено. Важно е да се напомене дека повеќето точки за безжичен пристап (WAPS) бараат напојување и може да бараат етернет конекција со главниот рутер, што значи дека безжичната врска не е навистина безжична.

Бонус совет: Ако некогаш сте виделе чудни бројки и букви како 802.11ac, тоа е поврзано со безжичниот стандард што го користи вашиот рутер. 802.11ac е побрз од постариот 802.11n, затоа имајте го на ум и тоа.

На почетокот, домашното вмрежување може да изгледа многу комплицирано, но навистина не е толку комплицирано откако ќе го разберете концептот на високо ниво. Исто така, не сте единствениот кој треба да ја реши вашата домашна мрежа.

LAN, WLAN, MAN, WAN, PAN: ги знаете главните типови на мрежи

Во контекст на информатичката технологија, мрежата е составена од повеќе процесори кои се меѓусебно поврзани и споделуваат ресурси еден со друг. Претходно, овие мрежи постоеја главно во канцеларии (локална мрежа), но со текот на времето потребата за размена на информации помеѓу овие модули за обработка се зголеми, што доведе до појава на други видови мрежи. Разберете што значат некои од главните типови на компјутерски мрежи.

LAN – локална мрежа

Локалните мрежи ги поврзуваат компјутерите во истиот физички простор. Ова може да се случи во компанија, училиште или во вашиот дом, овозможувајќи размена на информации и ресурси помеѓу уредите-учеснички.

MAN – Metropolitan Network

Да замислиме, на пример, дека една компанија има две канцеларии во ист град и сака компјутерите да останат меѓусебно поврзани. За ова постои Metropolitan Area Network, или Metropolitan Network, која поврзува неколку локални мрежи во радиус од неколку десетици километри.

WAN – Мрежа со широка површина

Мрежата за широка површина оди малку подалеку од MAN и може да покрие поголема област, како земја или дури и континент.

WLAN – Безжична локална мрежа

За оние кои сакаат да работат без кабли, WLAN или безжичната локална мрежа може да биде опција. Овој тип на мрежа се поврзува на Интернет и е широко користен и во станбени и деловни поставки, како и на јавни места.

WMAN – Безжична метрополитенска мрежа

Тоа е безжичната верзија на MAN, со домет од десетици километри и овозможува поврзување на канцелариски мрежи на истата компанија или универзитетски кампуси.

WWAN – Безжична широка мрежа

Со уште поголем досег, WWAN, или безжичната широка мрежа, допира до различни делови на светот. Затоа, WWAN е поподложен на бучава.

САН – Мрежа на простор за складирање

SAN, или Storage Area Networks, се користат за комуникација помеѓу сервер и други компјутери и се ограничени на тоа.

ПАН – Мрежа за лична област

Мрежите од типот PAN или мрежите за лични области се користат за уредите да комуницираат на прилично ограничено растојание. Пример за ова се Bluetooth и UWB мрежите.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката