Новите MacBook Air и MacBook Pro многу слични по брзина

Новиот MacBook Air M2 во моментов е достапен за нарачка однапред, но првиот репер на оваа машина е веќе достапен онлајн. Иако се очекуваше, сега можеме да кажеме дека новиот Air има сличен репер резултат на MacBook Pro M2. Имено, ова го прави Air исто така одлична, поевтина опција за оние кои бараат перформанси.

Новите MacBook Air и MacBook Pro многу слични по брзина

Бидејќи двата производи користат ист чип, повеќе од веројатно беше дека и двајцата ќе имаат слично искуство. Разликата помеѓу овие две машини е активниот систем за ладење. Односно нешто што го нема MacBook Air M2. Имајќи го тоа на ум, технички 13-инчниот MacBook Pro ќе работи подобро кога ќе извршува тешки задачи подолг временски период.

macbook air m2

Значи твитерџија Господине. макинтош (преку AppleInsider), наиде на првиот MacBook Air репер на Geekbench 2022. Ова покажува дека оваа машина има 1899 резултати во тестот со едно јадро и 8965 во тестот со повеќе јадра.

Во споредба со овој тест, 13-инчниот MacBook Pro постигнува 1919 и 8928 резултати во едно-јадрените и повеќе-јадрените тестови, соодветно.

Важно е да се напомене дека иако чипот M2 работи и кај новиот MacBook Pro и кај новиот MacBook Air, вашите резултати може да бидат малку поинакви.

Apple тврди дека чипот М2 нуди некои забележителни предности во однос на чипот М1. Станува збор за чип со повеќе од 20 милијарди транзистори. Односно, што пак претставува зголемување од 25% во однос на оригиналниот М1. Значи ги имаме истите 8 јадра. Тие најверојатно ќе бидат поделени на 4 јадра фокусирани на перформанси и 4 јадра фокусирани на ефикасност. Сите тие се многу помоќни во споредба со она што може да го понуди M1.

Сепак, покрај повеќе перформанси, имаме и многу повеќе кеш, како и агресивно зголемување на пропусниот опсег на комуникацискиот дел со LPDDR5 меморија. Сето ова, во пракса, претставува зголемување од 18% во областа на мултинишки.

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката