Smart TV

Сомнежот за тоа што значат сите овие букви е природно кога се купува нов телевизор. Моделите на паметни телевизори имаат различни конфигурации, со LED, LCD, OLED, QLED и MicroLED екрани и ќе треба да изберете која е најдобрата опција.

Покрај цената, вреди да се разбере како функционира секоја технологија за прикажување на вашиот телевизор.

Накратко, разберете ги разликите помеѓу моделите на екрани, нивните предности и кои се главните проблеми на кои може да наидете ако одлучите да купите еден од нив.

Како да поврзете мобилен уред со телевизорот

Поврзувањето на мобилниот телефон со телевизорот не е толку тешко како што изгледа: денес имаме добар број на средства кои ни овозможуваат да споделуваме видеа, фотографии или дури и целиот екран на вашата ...

Разлики помеѓу технологиите за прикажување

Во моментов има многу панели за паметни телевизори, секој со свои карактеристики и технологија. Овде ви го прикажуваме секој од нив за да знаете кој е вистинскиот за вас.

LCD

Технологијата LCD (Liquid Crystal Display) им дава живот на таканаречените дисплеи со течни кристали. Тие имаат тенок стаклен панел со електрично контролирани кристали внатре, помеѓу два проѕирни листови (кои се поларизирачките филтри).

Овој панел со течни кристали е осветлен со CCFL (флуоресцентна) светилка. Белото позадинско осветлување ги осветлува ќелиите на основните бои (зелена, црвена и сина, познатиот RGB) и тоа е она што ги формира сликите во боја што ги гледате.

Интензитетот на електричната струја што ја прима секој кристал ја дефинира неговата ориентација, која овозможува повеќе или помалку светлина да помине низ филтерот формиран од трите подпиксели.

Во овој процес, транзисторите влегуваат во игра на еден вид филм, чие име е Транзистор со тенок филм (TFT). Затоа е вообичаено да се видат LCD/TFT модели. Сепак, акронимот не се однесува на друг тип на LCD екран, туку на заедничка компонента на LCD екраните.

LCD екранот во основа страда од два проблеми: 1) има милиони комбинации на бои и LCD екранот понекогаш не е толку верен; 2) црното никогаш не е многу точно, бидејќи стаклото треба да ја блокира целата светлина за да формира 100% темна точка, само што технологијата не може да го направи тоа прецизно, што резултира со „сиви црни“ или посветли црни.

На TFT LCD екраните исто така е можно да имате проблеми со аголот на гледање ако не сте 100% свртени кон екранот. Ова не е проблем својствен за LCD, туку за TFT и кај LCD телевизори со IPS, како оние на LG, имаме широки агли на гледање.

ЛЕР

ЛЕР (Light Emitting Diode) е диода што емитува светлина. Со други зборови, телевизорите со LED екрани не се ништо повеќе од телевизори чиј LCD екран (кој може или не е IPS) има позадинско осветлување кое користи диоди што емитуваат светлина.

Неговата главна предност е тоа што троши помалку енергија од традиционалниот LCD панел. Така, LED диодата работи на сличен начин како и LCD-от, но користената светлина е различна, со диоди што емитуваат светлина за екранот со течни кристали. Наместо целиот екран да прима светлина, точките се осветлени посебно, што ја подобрува дефиницијата, боите и контрастот.

Ве молиме запомнете: 1) LCD телевизорот користи ладни катодни флуоресцентни светилки (CCFL) за да го осветли целото дно на панелот; 2) додека LED (еден вид LCD) користи серија помали, поефикасни диоди што емитуваат светлина (LED) за да го осветлуваат овој панел.

OLED

Вообичаено е да се слушне дека OLED (Organic Light-Emitting Diode) е еволуција на LED (Light Emitting Diode), бидејќи е органска диода, материјалот се менува.

OLED уредите, благодарение на оваа технологија, не користат општо позадинско осветлување за сите нивни пиксели, кои се осветлуваат поединечно кога низ секој од нив ќе помине електрична струја. Односно, OLED панелите имаат свој излез на светлина, без позадинско осветлување.

Придобивките се поживи бои, осветленост и контраст. Бидејќи секој пиксел има автономија во емисијата на светлина, кога ќе дојде време за репродукција на црната боја, доволно е да се исклучи осветлувањето, што гарантира „поцрни црни“ и поголема енергетска ефикасност. Со ослободување од целокупната светлосна табла, OLED екраните често се потенки и пофлексибилни.

Неговите два проблеми: 1) високата цена, со оглед на повисоките трошоци за производство на OLED екранот во споредба со традиционалните LED или LCD; 2) Телевизорот има пократок животен век.

Samsung, на пример, ја критикува употребата на OLED екрани во телевизорите и смета дека е посоодветен за паметни телефони (кои побрзо се менуваат) давајќи им предност на QLED екраните. Оние кои користат OLED технологија во телевизорите се LG, Sony и Panasonic.

QLED

Конечно, доаѓаме до телевизорите QLED (или QD-LED, квантни диоди кои емитуваат точки), уште едно подобрување на LCD, исто како LED. Тоа е она што ние го нарекуваме екран со квантни точки: екстремно мали полупроводнички честички, чии димензии не надминуваат нанометри во дијаметар. Тоа не е толку ново како MicroLED, на пример. Неговата прва комерцијална апликација беше во средината на 2013 година.

Главниот конкурент на OLED, QLED, исто така има потреба од извор на светлина. Токму овие ситни кристали примаат енергија и испуштаат светлосни фреквенции за да ја создадат сликата на екранот, репродуцирајќи огромна варијација на бои во средини со повеќе или помалку светлина.

Sony (Triluminos) беше еден од пионерите во производството на телевизори со квантни точки, LG (кој го брани OLED) исто така има екрани со оваа технологија. Меѓутоа, во Бразил е повообичаено да се најде широк спектар на Samsung телевизори со QLED екран.

LG и Samsung се во борба за вниманието на потрошувачите. Првиот јужнокорејец, LG, ги брани: 1) најпрецизните црни тонови и помалата потрошувачка на енергија на OLED. Другиот Јужнокорејец, Samsung, брани: 2) QLED покажува поживописни и светли бои и екрани имуни на „изгорениот ефект“ (сè поретко кај телевизорите).

И покрај потемните црни тонови, OLED сè уште може да остави траги кај корисниците на тешки екрани и статични слики, како што се плеерите за видео игри низ годините. Од друга страна, QLED-овите можат да имаат „сиви црни“.

Проблемот се јавува особено кај наједноставните (читај евтини) телевизори. Поскапите дисплеи (како што е Q9FN) нудат дополнителни технологии како локално затемнување, што ги подобрува перформансите на осветленоста на дисплеите со контролирање на позадинското осветлување за прикажување на „прилично црни“ црни. Што го отежнува нивното разликување од OLED.

microLED

Најновото ветување е MicroLED. Новата технологија ветува дека ќе го собере најдоброто од LCD и OLED, обединувајќи милиони микроскопски LED диоди кои можат да емитуваат сопствена светлина. Во споредба со LCD екранот, ефикасноста на напојувањето и контрастот се подобри, а освен тоа, може да емитува поголема осветленост и да има подолг животен век од OLED.

Со користење на неоргански слој (за разлика од органските LED диоди, кои траат помалку) и помали LED диоди, микроЛЕД, во споредба со OLED, можат: 1) да бидат посветли и да траат подолго; 2) има помала веројатност да изгори или досадно.

TFT LCD, IPS и TN екрани: разлики

Секогаш има конфузија кога предметот е екранот, AMOLED или LCD. И, фокусирајќи се главно на LCD екранот, постојат неколку интегрирани технологии, како што се TFT, IPS или TN. Што значи секој од овие акроними? И во пракса, која е разликата? Оваа статија објаснува, на поедноставен начин, која е целта на овие технологии.

Сета оваа конфузија се случува, верувам, од маркетинг и историски причини. Во техничките спецификации, производителите обично (не е правило) го истакнуваат акронимот IPS во уредите што ги имаат овие панели.

Како примери: LG, кој многу се обложува на технологијата (за разлика од Samsung, фокусиран на AMOLED), дури става печати со истакнување на IPS панелот на паметните телефони. Исто така, најсофистицираните монитори, како што се Dell UltraSharp и Apple Thunderbolt Display, се IPS.

Од друга страна, најевтините смартфони отсекогаш биле (и се уште се) лансирани со таканаречените TFT екрани. Sony користи екрани рекламирани како "TFT" во своите паметни телефони од високата класа до Xperia Z1, кој имаше слаб квалитет на екранот со многу ограничен агол на гледање во споредба со неговите конкуренти.

Случајно, кога пристигна Xperia Z2, беше рекламиран како „IPS“ и немаше поостра критика за екраните на поскапите смартфони на Sony. Па дојди со мене.

Што е TFT LCD екран?

Прво, дефиницијата на речникот: TFT LCD е кратенка за дисплеј со течен кристален транзистор со тенок филм. На англиски, овој чуден термин би го превел како нешто како „екран со течни кристали базиран на тенок филм на транзистор“. Тоа сепак не кажува многу, па да ги расчистиме работите.

LCD што веќе добро го знаете, дури и ако не знаете како функционира. Ова е технологијата која најверојатно ја користи вашиот десктоп или лаптоп монитор. Уредот има таканаречени „течни кристали“, кои се проѕирни материјали кои можат да станат непроѕирни кога ќе примат електрична струја.

Овие кристали се во внатрешноста на екранот, кој има „пиксели“, составени од боите црвена, зелена и сина (стандард RGB). Секоја боја вообичаено поддржува 256 варијации на тонови. Вршење сметки (2563), тоа значи дека секој пиксел теоретски може да формира повеќе од 16,7 милиони бои.

Но, како се формираат боите на овие течни кристали? Па, тие треба да добијат електрична струја за да станат непроѕирни, а транзисторите се грижат за тоа: секој е одговорен за пиксел.

На задната страна на LCD екранот се наоѓа таканареченото позадинско осветлување, бело светло што го прави екранот да свети. Поедноставено, размислете со мене: ако сите транзистори црпат струја, течните кристали стануваат непроѕирни и го спречуваат поминувањето на светлината (со други зборови, екранот ќе биде црн). Ако ништо не излезе, екранот ќе биде бел.

Ова е местото каде што TFT влегува во игра. Во TFT LCD екраните, милионите транзистори, кои го контролираат секој од пикселите на панелот, се поставуваат внатре во екранот со таложење на многу тенок филм од микроскопски материјали дебел неколку нанометри или микрометри (влакна коса е дебела помеѓу 60 и 120 микрометри ). Па, веќе знаеме што е „филмот“ присутен во кратенката TFT.

Каде доаѓа TN?

Кон крајот на минатиот век, речиси сите TFT LCD панели користеа техника наречена Twisted Nematic (TN) за да функционираат. Неговото име се должи на фактот што, за да се пушти светлината да помине низ пикселот (односно, да се формира бела боја), течниот кристал е распореден во искривена структура. Оваа графика потсетува на оние ДНК илустрации што сте ги виделе во средно училиште:

Кога транзисторот испушта електрична струја, структурата „се распаѓа“. Течните кристали стануваат непроѕирни и, следствено, пикселот станува црн, или покажува боја меѓу белата и црната, во зависност од енергијата што ја применува транзисторот. Повторно погледнете ја сликата и забележите како се распоредени течните кристали: нормално на подлогата.

Но, сите знаеја дека LCD-от базиран на TN има некои ограничувања. Боите не беа репродуцирани со иста верност и имаше проблеми со аголот на гледање: ако не сте позиционирани точно пред мониторот, може да видите варијации на бои. Колку подалеку од аголот од 90° стоите пред мониторот, толку полошо изгледаат боите.

Разликата од IPS панелите?

Тогаш им се појави идеја: што ако течниот кристал не мора да биде распореден нормално? Тогаш тие создадоа Префрлување во авион (IPS). Во LCD панелот базиран на IPS, молекулите на течните кристали се распоредени хоризонтално, односно паралелно со подлогата. Со други зборови, тие секогаш остануваат на истиот авион („Во авион“, разбирате?). Цртежот на Шарп го илустрира ова:

Бидејќи течниот кристал е секогаш поблиску во IPS, аголот на гледање на крајот се подобрува и репродукцијата на боите е поверна. Недостатокот е што оваа технологија е сè уште малку поскапа за производство, а не сите производители се подготвени да потрошат повеќе на IPS панел за производство на поосновен смартфон, каде што најважно е трошоците да се сведат на минимум.

Клучната точка

Накратко, IPS е токму тоа: поинаков начин на распоредување на молекули на течни кристали. Она што не се менува во однос на TN се транзисторите, кои ги контролираат пикселите: тие сè уште се организирани на ист начин, односно депонирани како „тенок филм“. Нема смисла да се каже дека IPS екранот е подобар од TFT: тоа би било како да се каже „Ubuntu е полош од Linux“.

Така, IPS екраните што ги знаете исто така користат TFT технологија. Всушност, TFT е многу широка техника, која се користи и во AMOLED панелите. Самиот факт да се знае дека панелот е TFT не е показател за неговиот квалитет.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката