Периферикос

Периферните уреди на компјутерот се елементи од хардверски тип, кои се физички компоненти на десктоп компјутерите или десктоп компјутерите, како што често се нарекуваат. Тие се суштински делови за работата на компјутерот, секој од нив исполнува многу специфична функција и може да се подели на влезни и излезни периферни уреди.

Влезовите се тие што испраќаат информации до компјутерот, а излезите го прават спротивното. Мониторот, глувчето, тастатурата, печатачот и скенерот се примери на периферни уреди кои ќе ги детализираме во оваа статија.

Дополнително, ќе ги објасниме и функциите и карактеристиките на главните периферни уреди на компјутерот, што дефинитивно ќе ви помогне при купувањето на овие предмети за вашиот компјутер. Прочитајте и не заборавајте да го проверите!

Погрешно конфигурирана тастатура: како лесно да ја поправите?

Погрешно конфигурирана тастатура: како лесно да ја поправите?

Ако дојдовте до овој пост пишувајќи „tec3ad6 desc6nf5g4rad6“, тоа е веројатно затоа што имате проблеми со тастатурата на вашиот компјутер или лаптоп. Постојат неколку причини кои би можеле да го предизвикаат ова...

Logitech G Aurora, нова палета на периферни уреди

Logitech G Aurora, новата палета на периферни уреди

Дали некогаш сте помислиле дека ќе видите тастатура на Logitech дизајнирана за игри, со потпирач за дланка со шема на облак, но во исто време, исто така, се чувствува како вистински облак? Ниту јас, но еве...

Razer ја објави третата верзија на една од најпопуларните тастатури

Razer Ornata V3 – Како што можеби знаете, да добиете висококвалитетна механичка тастатура речиси секогаш е тежок товар за вашиот паричник или банкарска сметка. Токму поради оваа причина, пред неколку години, ...

Знајте ги главните периферни уреди на компјутерот

Сега кога дознавте што се периферни уреди и колку се важни за работата на компјутерот, како да научите малку повеќе за секоја од нив подетално? Следно, ќе научите малку повеќе за најважните карактеристики на влезните и излезните периферни уреди, како што се монитор, глувче, тастатура, печатач, скенер, стабилизатор, микрофон, џојстик, звучник и многу повеќе.

Следење

Мониторот е излезен периферен уред и е одговорен за прикажување на видео информации и графика генерирана од компјутер што е поврзан со видео картичка. Мониторите делуваат слично како телевизорите, но имаат тенденција да прикажуваат информации со подобра резолуција.

Важно прашање што треба да се има на ум во врска со мониторите е дека тие мора да се исклучат посебно бидејќи исклучувањето на компјутер не е исто како и исклучувањето на мониторот, кога зборуваме за десктоп компјутер. За да ја дознаете најдобрата опција за вашиот ден на ден, погледнете ги 10-те најдобри монитори за 2022 година и дознајте што да земете предвид при изборот.

Глувче

Глувчето е влезен периферен уред кој му овозможува на корисникот да комуницира со сè што се појавува на компјутерскиот монитор, овозможувајќи да се извршуваат повеќе задачи преку курсорот.

Тие обично имаат две копчиња, едно лево и едно десно. Онаа од левата страна е повеќе користена затоа што неговата функција е да отвора папки, да избира објекти, да влече елементи и да извршува функции. Десниот работи како помошен и ви овозможува да вршите дополнителни функции на командите на левото копче.

Има жичени и безжични глувци. Жиците обично имаат тркалезен централен објект наречен свиток кој помага при движење на периферниот уред. Безжичните работат од блутут конекција и можат да бидат оптички или ласерски. Ако се сомневате како да го изберете најдобриот безжичен модел, консултирајте се со написот Десетте најдобри безжични глувци за 10 година и изберете ја најдобрата опција за вас.

Тастатура

Тастатурата е влезен периферен уред и една од главните компоненти на компјутерот. Ни овозможува да активираме команди, да го замениме глувчето во некои функции, покрај пишувањето зборови, знаци, симболи и бројки. Повеќето од нив се поделени на пет клучни делови: функционални копчиња, специјални копчиња и копчиња за навигација, контролни копчиња, копчиња за пишување и алфанумерички копчиња.

Функциските копчиња се првиот ред кој се наоѓа на врвот на тастатурата. Тие се оние копчиња кои одат од F1 до F12, покрај другите, и кои се користат за многу специфични функции како што се кратенки. Специјалните и навигациските помагаат во навигацијата на веб-страниците. Крај, Почетна страница, Страница нагоре и Страница надолу се меѓу нив.

Контролните копчиња се оние што се користат во комбинација со други за активирање на одредени функции. Логото на Windows, Ctrl, Esc и Alt се примери за нив. И на крај, тука се типските и алфанумеричките, кои се букви, бројки, симболи и интерпункциски знаци. Има и табла со броеви, лоцирана десно, која ги има броевите и некои симболи подредени на калкулаторски начин.

Стабилизатор

Функцијата на стабилизаторот, влезен периферен уред, е да ги заштити електронските уреди поврзани со него од варијации на напонот што може да се појават во електричната мрежа. Ова се случува затоа што приклучоците на стабилизаторот имаат стабилизирана енергија, за разлика од уличната електрична мрежа која ги снабдува домовите, која е изложена на различни варијации.

Кога има зголемување на напонот на мрежата, на пример, стабилизаторите дејствуваат за да го регулираат напонот, што спречува електронските уреди да горат или да се оштетат. Кога има прекин на струја, стабилизаторот исто така дејствува така што ја зголемува моќноста и ги држи апаратите вклучени некое време. Да се ​​има прикачен стабилизатор на компјутерот е од суштинско значење за одржување на безбедноста на работната површина и зголемување на неговиот животен век.

Печатач

Печатачите се излезни периферни уреди поврзани со компјутерот преку USB-кабел или преку bluetooth во понапредните модели, кои можат да печатат документи, табели, текстови и слики. Тие се идеални за студенти кои треба да учат многу содржини и кои претпочитаат хартија отколку дигитално читање документи, на пример.

За употреба на десктоп компјутери, постојат резервоари или инк-џет печатачи, кои се постари, но поевтини и со голем сооднос помеѓу трошоците и придобивките. Доколку барате модел за вашата работа или дома, задолжително проверете ги 10-те најдобри печатачи со резервоар за мастило за 2022 година. Од друга страна, ласерските печатачи, кои печатат со добар квалитет и се понапредни.

Скенер

Скенерот, или дигитализирачот на португалски, е влезен периферен уред кој ги дигитализира документите и ги трансформира во дигитални датотеки што може да се поднесат на компјутерот или да се споделат со други десктоп компјутери.

Во основа постојат четири типа скенери: рамно лежиште – најтрадиционалниот што печати со висока резолуција; мултифункционалните – кои се оние електронски кои имаат повеќе од една функција како печатач, фотокопир и скенер; листот или вертикалниот фидер - чија главна предност е големата брзина и, на крај, преносливиот или рачниот фидер - кој има намалена големина.

Микрофон

Микрофоните се влезни периферни уреди кои забележаа зголемена побарувачка во последните месеци поради пандемијата на Ковид-19. Тоа е затоа што многу луѓе почнаа да работат од дома и виртуелните работни состаноци станаа вообичаени.

Покрај тоа што се користат за разговор, микрофоните можат да се користат и за игри, снимање видео и подкаст, кои се многу популарни. Една од главните точки што треба да ги земете предвид при купувањето на вашиот микрофон е пикапот, кој може да биде еднонасочен, двонасочен, повеќенасочен. Има и жични или безжични модели со USB или P2 влез.

звучна кутија

Звучниците се широко користени излезни периферни уреди главно од оние кои играат игри или уживаат да слушаат музика на компјутер. Со текот на годините тие станаа многу технолошки и на пазарот има неколку модели.

Некои точки се многу важни кога одлучувате кој звучник да го купите, како што се аудио каналите, кои мора да обезбедат чист звук без шум; фреквенцијата, која го дефинира квалитетот на звукот; моќта - која дава поголема резолуција на аудио и, конечно, системите за поврзување - кои мора да бидат што е можно поразновидни, како што се bluetooth, P2 или USB.

Веб-камера

Како и микрофоните, веб-камерите се уште еден влезен периферен уред кој бележи зголемување на побарувачката поради постојаните виртуелни состаноци поради пандемијата на Ковид-19.

Една карактеристика на која треба да се обрне внимание кога купувате веб-камера е FPS (Frame Per Second), што е бројот на рамки (слики) што камерата може да ги сними во секунда. Колку повеќе FPS, толку подобар квалитет во движењето на сликата.

Други важни карактеристики се, исто така, ако камерата има вграден микрофон, која е резолуцијата и дали е повеќенаменска, бидејќи некои модели можат да фотографираат или снимаат, на пример.

Оптички молив

Оптичките пенкала се влезни периферни уреди кои ви дозволуваат да манипулирате со екранот на компјутерот преку пенкало, што овозможува движење на предмети или цртање, како што е случајот, на пример, на екраните на паметните телефони, со кои може да се манипулира со вашите прсти. тие се чувствителни на допир.

Овие пенкала се користат на многу професионален начин од оние кои работат со цртање, како што се дизајнери, аниматори, архитекти и декоратори. За користење на овој тип на периферни уреди потребно е да имате монитор од типот CRT.

Џојстик

Џојстиците или контролорите се влезни периферни уреди кои се користат првенствено за контрола на видео игрите. Имаат основа, неколку копчиња и стап што е флексибилен и може да се движи во која било насока, за лесна манипулација за време на игрите.

Тие можат да се поврзат со компјутерот преку USB-кабел или сериски приклучок. Исто така, можно е да се користат како глушец или тастатура, за оние кои претпочитаат или се навикнати да го користат овој периферен уред. Погрижете се да ги проверите 10-те најдобри драјвери за компјутери од 2022 година и нагоре, вашата игра.

Додадете периферни уреди на вашиот компјутер и направете го вашиот живот поудобен!

Со периферните уреди, користењето на вашиот компјутер ќе биде многу полесно и попрактично, бидејќи покрај најосновните и најсуштинските, како што се монитор, глушец, тастатура и звучник, можете да го проширите искуството за користење на вашиот десктоп компјутер со дополнителни периферни уреди. , како што се печатач, веб камера, микрофон и скенер.

Не заборавајте дека периферните уреди се поделени на влезни и излезни, а познавањето на овие, како и на другите функции, е од суштинско значење за да го земете дома совршениот хардвер кој носи поголема удобност и практичност при користењето на вашиот десктоп компјутер.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката