носливи

Секој технолошки уред што може да се користи како додаток или што можеме да го носиме е нослив. Впрочем, ова е превод на англискиот термин. Меѓу нив, денес најпопуларни се паметните часовници и паметните ленти, уреди чија главна карактеристика е следењето на здравјето.

Што се уреди за носење и технологија за носење

Затоа, веќе можеме да кажеме дека помагаат и имаат тенденција да бидат сè повеќе сојузници на доброто здравје и физичката активност. Сепак, постојат и други намени за овие уреди што се носат што продолжуваат да се развиваат и затоа ќе разговараме подетално.

За што служат уредите за носење и како функционираат?

Услугите за носење не се однесуваат само на здравјето. Иако многу од новите паметни часовници се фокусираат на темата, како што е паметниот часовник Samsung Galaxy Watch Active 2 со електрокардиограм (ЕКГ), има и други функции за овие уреди.

Во меѓувреме, кинеските паметни бендови на Xiaomi се веќе подготвени за плаќање во близина благодарение на технологијата NFC (Комуникација во близина на теренот); Apple Watch, исто така, со Apple Pay и други паметни часовници компатибилни со Google Pay ја извршуваат функцијата за плаќање во близина.

Покрај тоа, уредите за носење можат да бидат сојузници кога станува збор за контрола на известувањата, мобилните повици, трошењето на калории, нивото на кислород во крвта, временската прогноза, GPS, потсетниците и нивото на кислород во крвта, меѓу другото.

Со други зборови, уредите за носење се мултитаскинг и нарушуваат, бидејќи го менуваат начинот на кој луѓето спортуваат, вршат плаќања, комуницираат со дигиталните простори, па дури и спијат.

Благодарение на неговите оски со сензори, можно е да се измерат низа активности на корисникот: следење на спиењето и отчукувањата на срцето, бројач на чекори, предупредување за седентарен начин на живот и бескрајни други работи. За ова, акцелерометарот е суштински сензор кој многу придонесува за овие анализи, бидејќи тие го мерат нивото на осцилација. Тоа е, тие се конфигурирани да ги перцепираат движењата и склоностите. Така, тие разбираат кога правиме чекор или кога сме многу мирни.

Истата логика важи и за следењето на спиењето, иако има и други сензори вклучени во оваа функција. Срцевиот ритам, исто така, влијае на оваа анализа, бидејќи сензорите на уредот го забележуваат намалувањето на метаболизмот на корисникот и, според тоа, разбирањето на опаѓачкото ниво на сон.

Накратко, уредите за носење обезбедуваат различни функционалности, почнувајќи од следење на здравјето до модни употреби, како што ќе видиме во следната тема.

Што е паметен часовник?

Паметните часовници не се баш новина. Дури и во 80-тите, на пример се продаваа „часовници со калкулатор“. Малку досадно, нели? Но, добрата вест е дека тие се во чекор со технолошкиот развој.

Во моментов, тие се познати и како паметни часовници или мобилни часовници, а во основа служат за интегрирање на часовникот и паметниот телефон. Тоа значи дека тие не се само додатоци кои го обележуваат времето, туку служат и за да ви го олеснат секојдневието.

На пример, со паметниот часовник интегриран во паметниот телефон, можете да го оставите телефонот во џеб или ранец и да добивате известувања од социјалните мрежи, да читате СМС или дури и да одговарате на повици, во зависност од моделот на паметниот часовник.

Со други зборови, практично сите паметни часовници се базираат на информации добиени од паметен телефон, обично преку Bluetooth. Друга сличност меѓу паметниот часовник и мобилниот телефон е батеријата, која исто така треба да се полни.

На ист начин, тие може да се користат за да ви помогнат да вежбате, бидејќи постојат модели на паметни часовници со монитор на срцето, за да можете да го следите пулсот.

Дополнително, паметните часовници може да имаат гласовна контрола за да отвораат е-пошта, да испраќаат пораки или дури да бараат од паметниот часовник да ви покаже адреса или да ве води некаде.

Всушност, постојат дури и паметни часовници со камера, па дури и оние што работат на оперативни системи како што се Android Wear или Tizen, присутни во моделите на часовници на Samsung, кои ви дозволуваат да користите апликации на паметниот часовник.

Друга интересна функција е плаќањето на фактурите преку NFC поврзувањето на паметниот часовник. Станува збор за функција која сè уште не е широко распространета кај моделите, но е присутна во паметниот часовник на Apple, Apple Watch. Но запомнете дека работи само со iPhone 5 или понова верзија на уредот, како што е iPhone 6.

Што се однесува до дизајнот на паметните часовници, тие можат да бидат во различни форми: квадратни, тркалезни, па дури и налик на нараквица, како Samsung Gear Fit. Има дури и модели на паметни часовници со екран на допир.

Недостаток на паметните часовници, без сомнение, е цената. Но, како и секоја технологија, трендот е таа да стане популарна и брендовите да можат да произведуваат подостапни модели.

Засега, достапните модели може да бидат дури и малку скапи, но тие веќе доаѓаат со многу функции кои ќе ви помогнат на дневна основа.

Влијанието на уредите за носење врз модата

Бидејќи се уреди кои се користат како додатоци, тие директно влијаеја на модата. Ова може да се види со постоењето на модели на паметни часовници прилагодени за спорт, како што е Apple Watch Nike+ Series 4, кој има диференцирана нараквица.

Во меѓувреме, Samsung размислуваше за модата на поинаков начин. Со функцијата My Style на Galaxy Watch Active 2, корисниците можат да ја фотографираат својата облека и да добијат персонализирана позадина што одговара на боите и другите украси на нивната облека. Дополнително, веќе има и паметна кошула од Ралф Лорен способна да мери пулс и да се облекува со 150 LED светла кои ја менуваат бојата според реакциите на социјалните мрежи.

Накратко, трендот е модната индустрија да се приближи до логиката на уредите за носење, без разлика дали се работи за здравствени цели или за дигитална интеракција.

Дали уредите за носење се IoT (Интернет на нештата) уреди?

Овој одговор е контроверзен, бидејќи може да биде и да и не. А тоа е дека: уредите за носење се појавија како симптом на дигитална трансформација и создавање на IoT уреди, но не сите од нив имаат интернет конекција. Затоа е тешко да се тврди тоа.

Паметните ленти се уреди за носење кои зависат од мобилните телефони, бидејќи сите информации што ги собираат се целосно достапни само преку паметни телефони, пренесувајќи ги преку Bluetooth. Затоа, тие не се поврзуваат на интернет. Во меѓувреме, паметните часовници имаат одредена независност, бидејќи можат да имаат безжична врска.

Важно е да се има предвид дека пристапот до интернет е факторот што ги конфигурира уредите како што е IoT.

Уреди за носење во дигиталната трансформација

Како што кажав погоре, паметните часовници и паметните ленти се најпопуларни, но тоа не значи дека се единствените. Google Glass и HoloLens на Microsoft доаѓаат со предлог за проширена реалност за корпоративни цели, тренд на дигитална трансформација. Затоа, може да се замисли дека ќе биде потребно извесно време за овој тип на носливи уреди да станат дел од секојдневието.

Контроверзноста на уредите за носење

Веќе видовме дека уредите за носење собираат податоци, нели? Ова не е лошо, бидејќи ние обично ги купуваме овие уреди со оваа свест. Дополнително, ова собирање податоци доаѓа да ни помогне во активностите, како што видовме претходно. Сепак, на потрошувачот не му е секогаш јасно какви информации и како ќе се соберат.

Затоа во многу земји во светот веќе постојат закони, преку кои се настојува да се заштитат корисниците од злоупотреба на нивните податоци, гарантирајќи поголема контрола врз приватноста. Затоа, обрнете внимание на условите за користење и приватноста на апликациите што се носат и обидете се да разберете како функционира нивното собирање податоци.

Заклучок

Корисноста на уредите за носење за секојдневниот живот и спортските активности е непобитна. На крајот на краиштата, до важните информации може да се пристапи уште побрзо со употреба на паметен часовник или паметна лента, на пример. Покрај тоа, здравствената заштита е исто така една од главните цели на овој тип на уреди.

Со други зборови, тие се релевантни и потенцијални цели за создавање на апликации посветени на технологијата за носење.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката