Што е Behance и како функционира?

Adobe платформата лансирана во 2015 година, Behance работи како простор за поврзување помеѓу креативните професионалци, за да можат да се запознаат и да ја следат работата на други уметници, како и да промовираат свои проекти. Следно, детално објаснуваме како работи алатката и кои се главните карактеристики на Behance.

Достапна преку веб, но и во апликации за iOS и Android, Behance е бесплатна платформа од Adobe, чија цел е да ги поврзе професионалците во креативните области, како што се дизајнерите (графика, производи, игри, анимација итн.). ).

Со креирање на профил на услугата, корисникот може да креира јавно портфолио на својата работа, така што другите корисници на услугата можат да ги гледаат, лајкуваат и коментираат нивните проекти.

За возврат, можете исто така да следите профили на професионалци на кои им се восхитувате, да пребарувате проекти во одредени области на создавање, да запознавате уметници и дела преку секојдневното кураторство на платформата и да барате можности за работа објавени на самиот Behance.

Што е Behance и како функционира?

Behance интерфејс и карактеристики

Иако интерфејсот на Behance на некој начин се разликува при пристап до платформата преку прелистувачот или апликацијата, неговите основни функции се исти на двата уреди, со исклучок на табулаторот „Кариери“, кој е достапен само преку Интернет.

По влегувањето во платформата, корисникот веќе има пристап до извор со креативни проекти што ги следи или кои се предложени од услугата, во зависност од темите од негов интерес. Дополнително, во овој таб можете да ги прегледате и објавите направени од корисници кои имаат тековни проекти и работат како Instagram Stories, достапни само 24 часа.

Во менито (се наоѓа на врвот на веб-локацијата и во долната лента на апликацијата), корисникот може да пребарува, филтрирајќи ги резултатите по слики, проекти, луѓе, семантички панели и галерии, како и уште построги спецификации. И, исто така, во менито, имате пристап до панел со преноси во живо, поставки на вашиот профил, известувања и област каде што можете да ја споделите вашата сопствена работа, градејќи го вашето портфолио.

Конечно, табулаторот Careers (достапно само во прелистувачот) служи како простор за компаниите да објавуваат работни места поврзани со создавање, без разлика дали се работи за полно работно време, хонорарци или позиции за практикантска работа. Кога ќе најдете слободно работно место кое одговара на вашиот профил и одговара на она што го сака корисникот, можете да аплицирате за позицијата директно преку платформата.

Професионални предности од користењето Behance

1. Најдете инспирација и дознајте повеќе за креативното поле

Однесувањето може да биде одличен извор на инспирација за вашата работа. Платформата ви овозможува да ги изберете креативните полиња што сакате да ги следите, да добивате секојдневни идеи и референци кои помагаат да се стимулираат вашите креации. Покрај тоа, можете да креирате референтни папки (т.н. семантички панели), во кои можете да групирате слики на одредена тема.

Друга интересна точка на платформата е тоа што концентрира многу бесплатни содржини кои помагаат во професионалниот раст на нејзините корисници, во постојана размена на учење. Самиот Adobe дури промовира животи на своите апликации, учи како да се користат некои од неговите алатки и, многу пати, носи обучени професионалци да зборуваат за теми поврзани со креативните области.

2. Направете портфолио и промовирајте ја вашата работа

Секој кој работи креативно знае колку е важно да се има организирано и естетски привлечно портфолио за прикажување на вашите проекти.

На Behance, корисникот може да ја состави оваа визит-картичка преку содржина со слики, видео, текст, аудио и NFT. Дополнително, можете да вградувате врски, да увезувате датотеки на Lightroom и да изберете стил за секој проект објавен на платформата, да доделувате име, да поставувате скин, да додавате ознаки и да го категоризирате во одредени полиња.

3. Заработете пари директно преку платформата

И покрај тоа што е бесплатна платформа, Behance им дозволува на своите уметници слободата да создаваат премиум содржина, достапна само за претплатниците. На овој начин, корисникот може да ја поддржи работата на уметникот на кој му се восхитува со претплата на неговиот профил и пристап до ексклузивните награди направени од професионалецот.

Претплатата е месечна и ја одредува самиот уметник, а предметната премиум содржина може да варира од специјални проекти, до преноси во живо, упатства за создавање и пристап до изворните датотеки.

4. Откријте понуди за работа

Како што веќе споменавме овде, оние кои бараат професионални можности ќе најдат на Behance простор посветен исклучиво на понуди за работа во областа на креирањето. Компаниите кои имаат профил на платформата можат да ги огласат своите слободни позиции во табулаторот „Кариери“ - со спецификации за можноста за која станува збор - а професионалците кои се заинтересирани за работата можат да аплицираат директно преку услугата.

Дополнително, корисникот може да ги филтрира слободните работни места според видот на работата што ја бара, локацијата на работата, полето за креирање, па дури и клучен збор.

Тагови:

Наталија
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката