4 Решенија за резервни копии на облакот за мал бизнис: побезбедно, полесно и побрзо

Обезбедувањето важни датотеки и податоци може да направи или да го уништи бизнисот, особено малите бизниси. Ова е особено точно денес, бидејќи компаниите произведуваат се повеќе и повеќе податоци. Иако можете да ги чувате овие податоци и датотеки на локални дискови, постои подобар и побезбеден начин: решенија за резервни копии на облак за мали бизниси.

Разбирање на решенија за резервни копии на облак за мали бизниси

Во основа, услугата за резервна копија на облак е дизајнирана да им помогне на бизнисите да ги складираат своите податоци на Интернет. Наместо да се складираат резервни податоци и датотеки на локални дискови или лента, тие се поставуваат на облакот преку давател на услуги за резервна копија во облак.

Por lo general, las empresas pueden hacer una copia de seguridad de sus archivos directamente desde su PC, centro de datos u otras fuentes locales al servidor en línea. Se les proporciona acceso remoto a este servidor. Es tan fácil como iniciar sesión en la aplicación. También es bastante seguro porque el servidor en línea tiene una conexión encriptada. Para que pueda mantener los secretos de su empresa seguros y confidenciales. Además de la copia de seguridad de datos, un sistema telefónico basado en la nube también es útil para las pequeñas empresas.

Поврзани: Апликација за инвентар за мали бизниси

Резервна копија во облак: неговите придобивки и зошто е корисно за малите бизниси

Користењето на услугата за резервна копија во облак е всушност побезбедно, полесно и побрзо. Копирањето резервни податоци на локални дискови бара повеќе време и напор и е подложно на разни опасности. Локалниот диск е ранлив на хардверски дефект, кражба, пожар и други оштетувања. Губењето на важни датотеки може да биде фатално за вашиот бизнис. Затоа префрлањето на резервна копија во облак е попаметен потег.

Во основа, главните придобивки од користењето на резервната копија во облак го вклучуваат следново: автоматизација, достапност, приспособливост, безбедност и пристапност.

Складирањето податоци во офсајт систем за обновување и хардверска резервна копија е всушност поскапо од резервната копија во облак. Хардверот може да се расипе и е подложен на различни ризици. Во реалноста, поправката на штетата е поскапа отколку спречувањето на губење на податоци.

Услугата Cloud е всушност поедноставна и поудобна од чувањето резервни податоци надвор од локацијата. Тоа е побрз и полесен начин за складирање, обновување и управување со тони датотеки. Потребни се само неколку минути за да направите резервна копија и да ги вратите податоците. Исто така, ви овозможува автоматски да направите резервна копија на датотеки без никаков прекин. Плус, со решение за облак, можете да пристапите до важни податоци насекаде со Интернет преку поврзан уред.

Поврзани: Апликации за следење на деловни трошоци

Најдобрите решенија за резервни копии на облак за мали бизниси

далечинска резервна копија

Има многу облак резервни сервери таму. Но, ги избравме само оние што мислиме дека се најдобри за мали бизниси. При изборот на овие сервери, ги разгледавме услугите што ги нудат и колку чинат, гледајќи колку се корисни за новите и малите бизниси.

Без понатамошно одложување, еве 4 од најдобрите решенија за резервна копија на облак за мали бизниси:

1. Carbonite Safe – Најдобро за управување со онолку уреди колку што ви треба

Carbonite Safe es la mejor solución de respaldo en la nube para pequeñas empresas si está buscando algo que se ejecute en tantos dispositivos (unidades NAS, discos duros, PCs, etc.) como necesite. Es el más conveniente, ya que ayuda a las empresas a deshacerse de las molestias al administrar todos los aspectos de su copia de seguridad de datos.

Можеби е поскап од другите услуги за резервна копија во облак, но е квалитетен пакет, спакуван со одлични резервни и безбедносни карактеристики. Автоматски прави резервни копии на датотеките, заштедувајќи им на малите бизниси повеќе време и напор.

Исто така е многу безбеден бидејќи карбонитот користи различни технологии. На пример, користи 128-битен Blowfish за време на складирањето и TLS за време на преносот. И ако случајно сте избришале или ажурирале одредени датотеки, можете лесно да ги вратите на неколку начини. Повеќекратните технологии ги прават вашите податоци побезбедни од пристап од луѓе кои не треба.

Ова е најдобро за малите бизниси на кои им треба големо складирање податоци и сакаат побрза и посигурна алтернатива. Сепак, цената е исто така релативно повисока. Значи, ако сакате поевтини решенија за резервна копија на облак, движете се надолу.

Но, пред тоа, можеби ќе сакате да дознаете повеќе за карбонитот. Ако го правите тоа, само посетете ја нивната официјална страница. Можете исто така да ја преземете нивната мобилна апликација подолу.

2. Backblaze – Најдобро резервно решение за средна класа

Ако сакате поевтина алтернатива на Carbonite Safe, финалист не би бил никој друг туку Backblaze. Услугата повеќе се фокусира на едноставни карактеристики и евтини цени, што ја прави идеална за малите бизниси кои се обидуваат да бидат во тек со нивните финансии.

И покрај неговата цена, тој всушност има одлични карактеристики. На пример, нема ограничувања за пропусниот опсег или капацитетот. Други карактеристики вклучуваат контрола на верзијата, функционалност против кражба и алатки за централна администрација. Вториот им овозможува на администраторите да назначат одредени вработени или членови на тимот (корисници) во одделни групи за да може секој да пристапи, управува и прима предупредувања за одредени податоци.

Како што веќе споменавме, фокусот на брендот е повеќе на едноставноста. Со оваа услуга за резервна копија, не треба да се движите низ повеќе нивоа на услуга. Сè е едноставно. Во основа, процесот на резервна копија функционира со правење резервна копија на податоците, правење резервна копија на поединечни датотеки додека се ажурираат и ги прави овие податоци достапни онлајн преку мобилна апликација или веб-интерфејс.

Sin embargo, la desventaja de usar este servicio es que su plan solo puede tener una copia de seguridad ilimitada para 1 PC. Por lo tanto, no es para empresas que desean administrar toneladas de datos en múltiples dispositivos.

Ако размислувате за Backblaze, можете да дознаете повеќе за нивните услуги и планови овде.

3. IDrive: Разноврсна резервна копија на облак за мали бизниси

Ако сакате нешто повеќе разноврсно да ги задоволи вашите деловни потреби, проверете го IDrive. Работи на повеќето компјутери и има поддршка за резервна копија за Oracle, Windows Server, Exchange, Microsoft SQL и SharePoint.

Realiza copias de seguridad de sus datos en línea, a los que luego se puede acceder a través de una interfaz web y sincronizar con dispositivos móviles y PCs. Incluso puede compartir los archivos a través de Twitter, Facebook y correo electrónico. A pesar de su versatilidad, es realmente fácil y sencillo de usar. Tiene una consola de administración basada en la web para ayudar a las empresas a realizar un seguimiento de todo. Excelente para administrar cuentas y subcuentas.

Сепак, има само 250 GB, што можеби не е доволно за компаниите кои складираат тони податоци. За да се поправи оваа ситуација, има поддршка за хибридна резервна копија која им овозможува на бизнисите да изберат кои сакаат да направат резервна копија на облакот и кои сакаат да ги зачуваат локално. Неговата функција IDrive Express е одлична за брзо правење резервни копии на датотеки и обновување на системот преку физички диск.

Ве молиме посетете ја нивната веб-страница ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за нивните услуги.

4. CrashPlan за мали бизниси – Лесно резервно решение

CrashPlan е добро дизајнирано, лесно за користење резервно решение за мали бизниси. Бидејќи е лесен за користење, тој е одличен избор за малите бизниси кои сакаат полесен начин да постават резервно решение за нивните податоци.

Компатибилен е со Linux, Windows и Mac OS. Исто така, може да се приспособи со заштитата на избришаните датотеки, контролата на верзии и задржувањето датотеки и индивидуализираните функции на збирки податоци. Оваа услуга исто така располага со брзо поставување на датотеки, резервна копија и обработка.

Со повеќеслојните безбедносни опции, оваа услуга ги чува вашите податоци безбедни. Силните безбедносни карактеристики опфаќаат шифрирање, лозинка, сметка, стриминг и безбедно испраќање пораки. Резервните податоци се заштитени со шифрирање AES-256, а резервната комуникација е шифрирана со силна 28-битна шифрирање. Ова ги штити податоците од неовластен пристап.

Но, најголемиот недостаток е неговиот ограничен веб и мобилен интерфејс. Немате резервна копија од мобилен уред. Исто така, не ви дозволува да споделувате датотеки.

Synology 2-Bay NAS DiskStation

нема диск

Проверете го Synology DiskStation ако барате моќно приватно решение за облак. Ова скалабилно складирање е идеално за мали бизниси и домашни корисници.

Карактеристики:

  • Решение за интензивни оптоварувања
  • Висококвалитетна репродукција на видео
  • H.265/H.264 4K видео транскод (во реално време)
  • Моќен процесор со двојадрен процесор
  • шифрирана секвенцијална
копче купи Амазон

Што прашуваат луѓето за решенијата за резервни копии на облак

Дали е безбедно да се направи резервна копија во облакот?

Да, генерално е безбедно. Исто така е потполно побезбедно од зачувувањето на датотеки само на физички хардвер. Сепак, тоа не е 100 проценти непробојно. Затоа е исто така важно да се изберат најдобрите даватели на резервни копии на облак.

Како да направам резервна копија од мојот Android на облакот?

Постојат неколку методи за да направите резервна копија на вашиот Android на облакот. Еве еден: 1) Одете во Поставки; 2) Најдете и допрете ја опцијата „Резервна копија и ресетирање“; 3) Ако имате PIN/лозинка за отклучување на телефонот, ќе ви биде побарано да го внесете вашиот PIN; 4) Лизнете го прстот на „Back up my data“ како и „Automatic restore“; 5) Допрете „Направете резервна копија од моите податоци“ и изберете го името на вашата сметка на Google; 7) Вратете се на главните поставки; 8) Одете и допрете на опцијата „Сметки“; 9) Изберете ја вашата Gmail сметка; и 10) Лизгајте за да изберете од кои апликации сакате да направите резервна копија и потоа Синхронизирајте. Проверете го ова за повеќе информации за резервната копија на Android.

Дали има бесплатни решенија за резервна копија на облак?

Да тие се. Сепак, овие бесплатни услуги често имаат ограничени функции. Тие се подобри за лична или домашна употреба, но не толку за бизниси.

Побезбеден, попаметен начин за зачувување и резервна копија на податоците

Одржувањето и споделувањето податоци безбедно и ефикасно е важно за малите бизниси. Освен ова, употребата на телефонски системи за мали бизниси исто така ќе се покаже корисна.

Está bien almacenar datos en PCs, dispositivos y discos duros. También puede guardar archivos de copia de seguridad en otro almacenamiento físico. Sin embargo, esto tiene más riesgos que usar soluciones de respaldo en la nube. El hardware físico es propenso a sufrir daños o peligros. También hay menos protección contra el acceso no autorizado y la restauración de datos.

Користењето на услугата за резервна копија во облакот е најбезбедниот, најпаметниот и најбрзиот начин за одржување и правење резервни копии на вашите податоци. Ако немате буџет, Backblaze е одлична опција. Меѓутоа, ако сте спремни да потрошите повеќе (а тоа може да се исплати на долг рок), ви го препорачуваме Carbonite Safe. Тоа им овозможува на малите бизниси да се зголемуваат и растат.

Се надеваме дека сте научиле нешто од оваа статија. Ве молиме кажете ни ги вашите размислувања со оставање коментар подолу.

Главна слика

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката