Код за најава на Фејсбук | Што е тоа, како да се користи и ако не стигне?

Паметен звучник Echo Dot

Кодот за најава на Facebook се генерира секогаш кога некој ќе се обиде да пристапи до вашата сметка на секундарен уред. Функцијата работи заедно со проверка на два фактори, намалувајќи ги шансите натрапниците да упаднат во вашиот профил на социјалната мрежа.

Исто така, постои можност за генерирање на нови кодови без да го имате мобилниот телефон во рака. Дознајте подолу што е кодот за најава на Facebook, како да генерирате пристапни кодови и што да правите кога нумеричките кодови не се испраќаат на вашиот паметен телефон.

Што е код за најава на Фејсбук?

Кодот за најава на Facebook е дополнителна алтернатива за зголемување на безбедноста на вашата сметка на социјалната мрежа. Работи надвор од функцијата за автентикација со два фактори, што е кога платформата бара секундарна потврда за ослободување на пристапот до сметката.

Секогаш кога ќе пристапите до вашата сметка на Facebook на уред различен од вашиот примарен уред, ќе биде потребен код за најавување за да се заврши дејството. Овој код може да биде физички безбедносен клуч, текстуална порака (SMS) или апликација за автентикација од трета страна како Google Authenticator.

Кодот за најава на Facebook се користи во функцијата за автентикација со два фактори (Слика: Тимоти Хејлс Бенет/Unsplash)

Покрај кодот што се користи при проверката со два фактори, Facebook ви овозможува да генерирате други безбедносни кодови за да ги користите кога вашиот мобилен телефон не е во близина. Можно е да креирате 10 кодови истовремено, кои потоа може да се користат за секое најавување на вашата сметка на Facebook.

Како да добиете код за најава на Фејсбук

Првото нешто што треба да направите е да овозможите двофакторна автентикација на Facebook и да изберете еден од методите за примање на кодот за најава од Facebook. Опциите за најавување вклучуваат:

 • Користете шестцифрен код испратен со СМС;
 • Користете безбедносен код во вашиот генератор на код;
 • Допрете го вашиот безбедносен клуч на компатибилен уред;
 • Користете безбедносен код од апликација од трета страна (на пример Google Authenticator) поврзана со вашата сметка на Facebook.

Кодот за најава на Facebook се создава во моментот кога некој ќе се обиде да пристапи до вашата сметка на мобилен телефон или компјутер што не е вашиот примарен уред. Значи, за да го добиете кодот, едноставно отворете го Facebook на секундарниот уред и, кога ќе биде побарано, потврдете го преку СМС или апликација за идентификација за идентификација.

Потребна е автентикација во два чекора за да се добие кодот за најава на Facebook (слика од екранот: Caio Carvalho)

Запомнете дека кодот за најава на Facebook е единствен и важи за краток временски период. Ако кодот не е искористен за неколку минути, ќе треба повторно да се најавите за да добиете нов код.

Како да генерирате кодови за најава на Фејсбук

За да добиете кодови за најава на Facebook, проверете дали сте овозможиле автентикација во два чекора. Постапката може да се направи или на веб-страницата на Facebook преку прелистувач, или на апликацијата за социјална мрежа за мобилни телефони со Android и iPhone (iOS).

Откако ќе биде овозможена проверката со два фактори, сега останува само да ги добиете кодовите за најавување на Facebook. За да го направите ова, следете ги чекорите во упатството подолу. Во овој пример, ја користиме веб-верзијата на Facebook, но исто така можете да ги генерирате шифрите во апликацијата.

 1. Одете на „facebook.com“ или отворете ја мобилната апликација за да се најавите на вашата сметка;
 2. Во горниот лев агол, кликнете на сликата на вашиот профил;
 3. Одете во „Поставки и приватност“, а потоа во „Поставки“;
 4. Во менито од левата страна, кликнете на „Безбедност и најава“;
 5. Под „Дво-факторна автентикација“, кликнете „Користете двофакторна автентикација“;
 6. Во „Кодови за обновување“, кликнете на „Поставување“;
 7. Кликнете на „Земи кодови“. Ако веќе имате генерирани кодови, кликнете на „Прикажи кодови“;
 8. Проверете го списокот со кодови за најавување на Facebook.
Кодовите за најава на Facebook се користат за автентикација на пристапот дури и без мобилен телефон (слика од екранот: Caio Carvalho)

Facebook генерира 10 шифри за најавување секој пат кога ќе пристапите на оваа функција во поставките на вашата сметка. Односно, можете да го повторувате овој процес секогаш кога сакате да генерирате нови кодови, бидејќи тие истекуваат по употребата. Се препорачува да ги запишете сите шифри или да ја изберете опцијата „Преземи“ за да преземете текстуална датотека со броевите.

Кодот за најава на Фејсбук не е доволен: што да правам?

Ако двофакторната автентикација е веќе овозможена на вашиот Фејсбук и не ја добивате шифрата преку СМС (ако ја изберете оваа опција), вашиот телефонски број може да има проблеми со вашиот оператор. Исто така, вреди да се провери дали чипот на мобилниот телефон е добро поставен во уредот, дали е физички чип, а не eSIM.

Сега, ако не сте ги смениле операторите и кодот за најавување на Facebook сè уште не доаѓа, обидете се со следново:

 • Контактирајте со вашиот мобилен оператор за да потврдите дека ја испраќате СМС-пораката на точниот број;
 • отстранете ги потписите на крајот од текстуалните пораки (SMS) што може да го спречат Facebook да ги прима овие пораки;
 • Обидете се да испратите СМС на „On“ или „Fb“ (без наводници) на бројот 32665;
 • Ве молиме оставете 24 часа доколку има доцнење со испораката.

Друга алтернатива е да го промените методот за автентикација со два фактори во поставките за приватност на Facebook. Потоа само изберете апликација од трета страна. Или, запишете ги 10-те шифри за најава генерирани од Facebook и користете ги додека не се потрошат.

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката