Криптовалути

За технолошките ентузијасти, криптовалутите, како на пр Bitcoin, Litecoin и Ethereum, веќе се сметаат за пари на иднината.

Без сметки или кредитни картички, овој нов модел е способен да врши меѓународни трансакции по многу пониски цени од оние на традиционалните валути.

Овие средства не се регулирани од некое официјално тело или централизирани од која било финансиска институција, туку се минирани од програмери.

А криптовалутите се појавија токму за да ги предизвикаат големите финансиски институции и да им дадат на корисниците поголема слобода.

Дали сакате да дознаете повеќе за пазарот за виртуелни валути? Прочитајте сè што треба да знаете во овој пост.

Три причини зошто сите очи се вперени во цената на Кардано оваа недела

Вредноста на Cardano ги надмина повеќето криптовалути оваа недела, со зголемување од 40% од 1 јануари. Надминат максимумот за месец декември, просечното ниво од 0,35 долари е следната ...

Тим Дрејпер предвидува дека биткоинот ќе вреди 250.000 долари во 2023 година

Тим Дрејпер предвидува дека биткоинот ќе вреди 250.000 долари во 2023 година

Капиталистот Тим ​​Дрејпер верува дека биткоинот ќе достигне 250.000 долари до средината на 2023 година, дури и со тешка 2018 година за криптовалутите карактеризирани со индустриски неуспеси и ...

Најдобрата опција во конвулзивна економија е Bitcoin или Altcoins?

Најдобрата опција во конвулзивна економија е Bitcoin или Altcoins?

Исто како и на традиционалниот финансиски пазар, постојат збир на законски валути во кои инвеститорите обично го депонираат својот капитал за да ги добијат посакуваните приноси...

Ефектите на дигиталниот јуан врз кинеската валута?

Ефектите на дигиталниот јуан врз кинеската валута?

Влијанието на дигиталниот јуан врз кинеската валута во голема мера ќе зависи од тоа како кинеската влада ќе избере да ја имплементира новата валута и какви ограничувања или регулативи ги поставува за нејзината употреба. Велејќи ...

Крипто профитите се реални или само маркетинг стратегии

Крипто профитите се реални или само маркетинг стратегии

Постојат многу начини да се тргува и да се инвестираат со криптовалути кои генерираат профит доволно профитабилни за да се сметаат за дел од фиксниот месечен приход, како што е платформата ...

За борба против пиратеријата, Европа го детализира планот со NFT

За борба против пиратеријата, Европа го детализира планот со NFT

Ако мислите дека NFT и blockchain се исклучиво за преместување суми на пари и датотеки со слики, тогаш Европа може да ве изненади. Европската унија ја информираше Светската организација на...

Криптовалутата Luna 2.0 дебитира овој викенд со „бесплатна“ дистрибуција

Криптовалутата Luna 2.0 дебитира овој викенд со „бесплатна“ дистрибуција

Со колапсот на криптовалутата Луна, кога монетата изгуби 99,9% од својата вредност, предизвикувајќи страв и девалвација на целиот пазар, тимот на програмери мораше да дејствува и да смисли план…

Криптовалути: што се тие?

Криптовалутите се виртуелни валути кои користат криптографија за да обезбедат безбедност на трансакциите извршени преку Интернет.

Во основа, криптографијата работи како сериските броеви или знаците што се користат на банкнотите за да се спречи фалсификување, на пример.

Во случај на криптовалути, овие скриени знаци се шифри кои многу тешко се пробиваат. Ова е можно благодарение на блокчејн, технологија која работи како голема книга.

Се снимаат повеќе трансакции и дневници, распоредени низ повеќе компјутери. Сите трансакции се блокирани со криптографија, која гарантира анонимност на оние кои ги извршуваат.

Банките и финансиските институции ширум светот, вклучително и Централната банка на Шпанија и земјите од Латинска Америка, покажаа интерес за користење блокчејн во меѓубанкарски трансфери, на пример.

И покрај тоа што ја имаат оваа диференцирана технологија, во пракса, криптовалутите се користат за истата цел како и сите други.

Тоа значи дека тие купуваат и стоки и услуги на Интернет. Бидејќи тие не се сметаат за официјални валути, тие не подлежат на пазарна девалвација или инфлација.

Покрај тоа, тие се заменливи за традиционални -или официјални- пари и обратно.

Кога се роди Биткоин?

Биткоинот е создаден во 2009 година од Сатоши Накамото. Неговиот идентитет сè уште не може со сигурност да се утврди и неговото име може да биде само псевдоним.

Во тоа време имаше големо незадоволство од големите банки и начинот на кој тие вршеа сомнителни операции, мамење клиенти и наплата на навредливи провизии.

Овие практики, заедно со недостатокот на регулација на низа хартии од вредност на пазарот, придонесоа за најголемата криза на XNUMX век досега.

Во 2008 година, банките создадоа балон за домување нудејќи евтини заеми на широк спектар на клиенти.

Парите се позајмуваат и доколку овие лица не ги исполнуваат минималните услови, што покажувало дека ќе можат да го вратат долгот.

Со зголемувањето на побарувачката, вредноста на имотот почна нагло да расте бидејќи сопствениците на куќи сфатија дека можат да направат добар договор со толку многу луѓе кои бараат нови имоти.

Но, повеќето од нив ги немале потребните средства да се соочат со финансирањето, бидејќи биле невработени или немале фиксни примања. Овој тип на хипотека стана познат како subprime.

Работата да биде уште полоша, банките се обидоа да ги искористат овие клиенти кои не можеа да ги вратат кредитите со создавање хартии од вредност на финансискиот пазар.

Хартиите од вредност беа поддржани со хипотеки и беа продадени на други финансиски институции како да се сигурни хартии од вредност со принос. Но, во реалноста тие беа само голем проблем.

Во контекст на оваа криза, се појави движењето Окупирај го Волт Стрит, контрапункт на навредливите практики, недостатокот на почит кон потрошувачите, недостатокот на транспарентност и начинот на кој големите банки можат да манипулираат со финансискиот систем.

И Bitcoin, исто така, се појави како отфрлање на финансискиот систем. За неговите застапници, целта беше да се направи продавачот на монети најважна фигура.

Посредниците би биле елиминирани, каматите би биле укинати и трансакциите би биле потранспарентни.

За ова беше неопходно да се создаде децентрализиран систем во кој ќе може да се контролираат парите и што се случува без да се зависат од банките.

Кој е опсегот на употреба на Биткоин?

Во моментов, Bitcoin е веќе прифатен на многу места во светот, не само во САД.

Виртуелните валути може да се користат за купување накит во REEDS Jewelers, на пример, голем ланец за накит во САД. Сметката може да ја платите и во приватна болница во Варшава, Полска.

Денес веќе е можно да се користат биткоини дури и во трансакции со компании поврзани со технологија. Меѓу нив се Dell, Expedia, PayPal и Microsoft.

Дали виртуелните валути се безбедни?

Биткоинот и криптовалутите воопшто се предмет на различни видови сајбер напади, вклучувајќи:

 • Phishing
 • Estafa
 • напад на синџирот на снабдување

Имаше дури и пријавен случај кога компјутер кој не е поврзан на Интернет е хакиран, што покажува како има пропусти во системот.

Но, на крајот, виртуелните валути се генерално безбедни поради три аспекти. Подолу објаснуваме од што се состојат.

Екрипција

Валутата не само што е шифрирана, туку овој процес е покомплексен во нејзините трансакции, бидејќи е поддржан од посебен систем, а тоа е блокчејн.

Технолошкиот систем има низа волонтери кои соработуваат така што трансакциите се одвиваат во системот.

Ова осигурува дека сите лични информации на корисниците се чуваат на посебно место. Ова ја отежнува работата на секој злонамерен хакер.

јавен систем

Овој аспект е контраинтуитивен, односно наведува да се верува во спротивното. На крајот на краиштата, нешто со неселективен пристап е полесно за луѓето со лоши намери, нели?

Фактот дека криптовалутите се јавни значи дека сите трансакции се вршат транспарентно и се достапни доколку инволвираните се анонимни.

Тешко е некој да го измами или измами системот. Исто така, трансакциите се неповратни. Значи, нема начин да ги побарате парите назад.

Децентрализација

Системот на виртуелна валута е децентрализиран бидејќи е составен од голем број сервери ширум светот.

Покрај тоа, има околу 10.000 уреди кои го сочинуваат системот (јазли) и ги следат сите трансакции.

Значењето на ова е едноставно: ако нешто се случи со еден од серверите или јазлите, илјадници други можат да продолжат каде застанала таа конкретна компонента на системот и да продолжат.

Ова значи дека е тешко да се обидете да хакирате еден од серверите, бидејќи не постои ништо што некој може да украде што другите сервери не можат да го спречат.

Кој ги контролира криптовалутите?

Криптовалутите не се регулирани, односно нема власти или централни банки одговорни за нивна контрола.

Поради оваа карактеристика, тие можат да се разменуваат меѓу луѓе без нужно да имаат финансиска институција или други посредници.

Овие средства се создадени токму за борба против централизацијата на големите институции, како што се банките или владите, кои имаат контрола врз најголемиот дел од парите во оптек во светот.

Затоа, виртуелните валути може да се користат и во која било земја, без минимални или максимални ограничувања за трансакции.

Дополнително, нивното работење има помали провизии од оние што ги наплаќаат посредниците и финансиските субјекти воопшто.

Како се издаваат криптовалутите?

Виртуелните валути беа креирани од програмери. Затоа, тие се издаваат од програми за дигитално рударство со трансакции кои бараат решавање на математички проблеми.

Секој може да се обиде да ги реши овие решенија. Поради оваа карактеристика, виртуелните валути се издаваат со јавен метод.

Но, она што се случува е дека креаторот на валутата има предност и привремена предност во однос на другите корисници на системот. Ако сакате, концентрирајте голем дел од издадените монети во ваши раце.

Како функционираат паричниците за криптовалути?

Парчниците за виртуелна дигитална валута работат речиси како паричник за физички пари. Само, наместо да чуваат сметки и картички, тие собираат финансиски податоци, идентитетот на корисникот и можноста за извршување на трансакции.

Паричниците комуницираат со податоците на корисниците за да овозможат прегледување на информации како што се билансот и историјата на финансиските трансакции.

Така, кога ќе се изврши трансакција, приватниот клуч на паричникот мора да одговара на јавната адреса доделена на валутата, наплатувајќи ја вредноста на една од сметките и кредитирање на другата.

Според тоа, нема вистинска валута, само евиденција на трансакцијата и промената на салда.

Треба да се напомене дека постојат различни видови паричници за складирање криптовалути. Тие можат да бидат виртуелни, физички (хардверски паричник), па дури и хартија (хартиен паричник), што овозможува криптовалутата да се печати како банкнота.

Сепак, нивото на безбедност варира кај секоја од нив и не сите поддржуваат иста категорија на валути. За да изберете меѓу десетиците достапни паричници, треба да земете предвид некои важни податоци:

 • Дали целта на користење е инвестиција или општи набавки?
 • Дали се работи за користење на една или неколку валути?
 • Дали паричникот е мобилен или може да се пристапи само од дома?

Врз основа на овие информации, можно е да го барате најдоброто портфолио според вашите потреби.

Како се вршат трансакциите?

Без разлика дали сакате да купувате или продавате криптовалути, неопходно е да се регистрирате на специфичните платформи на виртуелната валута со која сакате да работите.

За да купите на повеќето специјализирани платформи, мора да ги регистрирате вашите податоци и да креирате виртуелна сметка.

Значи, сè што ви треба е рамнотежа во реал за да ја извршите трансакцијата. Тоа е сличен процес како и купувањето средства кај конвенционален брокер за акции.

Кои се најкористените криптовалути?

Во моментов, на пазарот има неколку виртуелни валути. Очигледно, некои од нив добија повеќе простор и актуелност. Подолу ги наведуваме најкористените.

Bitcoin

Тоа беше првата криптовалута лансирана на пазарот и сè уште се смета за омилена на пазарот, останувајќи во целосен развој.

Ethereum

Ethereum се смета за гориво за паметни договори и потенцијална валута која ќе се натпреварува со Bitcoin во наредните години.

Бран

Познат по тоа што нуди сигурни, инстант и евтини трансакции, Ripple веќе ја надмина вредноста на Ethereum.

Bitcoin Cash

Биткоин Кеш произлезе од поделбата на блокчејн Биткоин. Затоа, новиот ресурс е алтернатива на потрадиционалната валута на пазарот.

IOTA

Револуционерна и базирана на Интернет на нештата (IoT), IOTA е валута без рудари или надоместоци за мрежните трансакции.

Како оди вреднувањето на криптовалутите?

Вреднувањето на криптовалутите е многу значајно и тоа се должи на практичноста и безбедноста на новиот метод на финансиска трансакција.

За подобро да ги разберете придобивките од ова ново сценарио, важно е да го зајакнете:

 • Пазарот на криптовалути не мирува бидејќи работи 24 часа на ден;
 • Ликвидноста на пазарот е висока бидејќи купувачите и продавачите се распространети низ целиот свет;
 • Валутата не се менува како резултат на какви било политички или економски проблеми во земјата;
 • Секоја криптовалута е единствена и има специфичен код со евиденција за нејзините движења, затоа е безбедна;
 • Контролата на валутата зависи исклучиво од корисникот и не трпи мешање од компании или од државата;
 • Трансакциите се независни од банки и посредници, што значи дека овие финансиски институции не наплаќаат провизии за работењето.

Дали вреди да се користи и да се инвестира во криптовалути?

За да знаете дали вреди да се инвестира во криптовалути, неопходно е да се процени дали ризикот што го носи ова средство е нешто што вие сте спремни да го поднесете.

Во случај на користење на виртуелни валути во трансакциите, треба да се земе предвид доколку постои значителен број бизниси чии клиент сте вие ​​кои прифаќаат ваков вид на плаќање.

Криптовалутите имаат неколку добрите и лошите страни кои можат да послужат како водич кога правите апликација или ги користите при купување. Подолу ги составивме главните.

Предности на криптовалутите

Најголемите предности на криптовалутите се:

 • Сеприсутност – криптовалутите не се врзани за некоја земја или финансиска институција, а се прифаќаат низ целиот свет;
 • Висока безбедност - криптовалутите, како Биткоин, се децентрализирани, бидејќи немаат контролен ентитет. Агентите одговорни за мрежата се распространети низ целиот свет, што ги минимизира шансите за сајбер напади. Покрај тоа, тие се шифрирани за да се спречат трансакциите или корисниците да претрпат какви било пречки;
 • Економија: кога мислиме на инвестициите, веднаш на ум ни доаѓаат различните провизии што тие ги носат и потребата да се биде клиент на банка. Кај криптовалутите, евентуалните такси се пониски од оние што ги наплаќаат традиционалните финансиски институции. Така, инвестициската цена е помала;
 • Значителен профит: Криптовалутите имаат висок потенцијал за профит со флуктуацијата на нивната цена. Односно, може да биде профитабилно ако инвестицијата и откупот се направат во вистинско време;
 • Транспарентност – информациите на мрежата за криптовалути се јавни, што овозможува следење на секое движење или трансакција.

Недостатоци на криптовалутите

Од друга страна, тие имаат некои неповолни точки, како што се:

 • Нестабилност: Значителните добивки од инвестициите во криптовалути може брзо да исчезнат поради нестабилноста на цените. Поради оваа причина, пред да инвестирате, подобро е да го проучите пазарот и да ги слушате советите на експертите при анализата на средството;
 • Дерегулација – децентрализацијата на системот ги остава сопствениците на валутата во еден вид неизвесност, во случај да ги загубат своите инвестиции поради хакери, на пример. За разлика од кога интервенираат банките, жртвата на грабежот најверојатно ќе заврши со празни раце, бидејќи нема кој да бара отштета;
 • Комплексност: купувањето криптовалути бара учење концепти и користење на нови платформи, нешто на што не се сите навикнати;
 • Време на трансакција - За оние кои се користат за кредитни картички, доцнењето во завршувањето на трансакцијата при користење криптовалути може да биде фрустрирачко.

Која е иднината на криптовалутите?

Иако појавата на криптовалутите е сосема неодамнешна, можно е да се разгледаат некои размислувања за иднината на виртуелните валути, особено Биткоинот.

Сè уште има сомнежи за виртуелните валути, како и сомневања за главните играчи и процесот на котација.

Но, трендот е да се посвети поголемо внимание на овие аспекти за инвеститорите да не влегуваат во постојано бунило.

Дури и овие фактори и несигурности го прават пазарот на криптовалути нестабилен и ризичен.

Сепак, она што се забележува е постојано проширување на криптовалутите, бидејќи се повеќе места ги прифаќаат криптовалутите како начин на плаќање.

Зголемувањето на побарувачката за криптовалути, исто така, треба да продолжи да се зголемува доколку тие ги задржат своите уникатни карактеристики.

Друга точка што би овозможила еволуција на секторот би била да се направи рударството потранспарентно и достапно за јавноста.

Конечно, останува да се види како монетарните власти ширум светот ќе се справат со ова прашање. Може да се преземат чекори за да се регулираат криптовалутите како и сите други.

На почетокот на 2020 година, властите се состанаа во Давос за да разговараат токму за иднината на криптовалутите.

Главната тема за која се дискутираше беше како монетарните власти, по примерот на централните банки, би можеле да ги регулираат криптовалутите, вклучително и издавањето на виртуелни валути.

Можноста за создавање јавна криптовалута веќе е разгледана од некои централни банки.

Истражувањето на Банката за меѓународни порамнувања на 66 монетарни власти покажува дека околу 20% од ентитетите ќе издаваат своја дигитална валута во следните шест години.

Меѓу оние кои веќе јавно ја признаа оваа можност е американската централна банка, ФЕД.Во ноември 2019 година, претседателот на ентитетот, Џером Пауел, призна дека се истражува можноста за создавање криптовалута.

Како да инвестирате во криптовалути?

Сега кога знаете повеќе за виртуелните валути, откријте како да инвестирате во криптовалути за да го диверзифицирате вашето финансиско портфолио.

Ние сме експерти за развој на разновидни портфолија, а криптовалутите помагаат да се одржи ниска корелација помеѓу средствата, минимизирајќи ги можните загуби во неповолни сценарија.

Покрај тоа, криптовалутите имаат голем потенцијал за ревалоризација на среден и долг рок. За да ја гарантира вашата безбедност, TecnoBreak резервира процент од средствата за распределба во портфолијата, врз основа на профилот на клиентот, засилувајќи ја нашата посветеност на вашите цели.

Преку контролиран ризик и автоматизација за анализирање и избирање на најдобрите средства за вашиот профил, TecnoBreak им овозможува на инвеститорите да уживаат во финансиските приноси без да ги изложуваат на ризик нивните средства. Ако сте заинтересирани да ги додадете овие видови средства во вашата инвестициска стратегија, почнете овде.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката