Игри

10-те најпродавани конзолни игри на сите времиња

Во денешно време имаме толку многу наслови на видео игри кои се истакнаа што е тешко да се знае кои од нив се продадени најмногу. Ситуацијата е уште покомплицирана кога имаме неколку верзии на истиот наслов или издание за други платформи, со што го продолжуваме животниот век на играта. За да ја задоволите вашата љубопитност, проверете овде кои се моментално 10-те најпродавани конзолни игри во историјата.

Пред да ја започнете листата, би можеле ли да ги затворите очите и да се осмелите да отидете на коментарите за да кажете кој е најпродаваниот?

Список на десетте најпродавани конзолни игри во историјата

Проверете ја листата на 10 најпродавани игри развиени за конзоли низ историјата.

1 Minecraft

Број на продажби: 200 милиони
Оригинален датум на издавање: 2011 година
Развивач: Мојанг
Компатибилни платформи: PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Wii U, Nintendo Switch, Nintendo 3DS, Android, iOS, компјутер (Windows, OS X, Linux)

Првично објавен во 2011 година, Minecraft беше развиен од Mojang. Играта првично беше објавена за компјутер (Windows, OS X и Linux), но подоцна истата година насловот дебитираше на мобилните платформи Android и iOS. Една година подоцна, играта излезе за Xbox 360 и PlayStation 3 (PS3). Сепак, работата не застана тука, а Minecraft доби порти за PlayStation 4 (PS4) и Xbox One.

Успехот беше толку голем што Minecraft излезе за Windows Phone, Nintendo 3DS, PS Vita, Wii U и Nintendo Switch! Во моментов, Minecraft има продадено повеќе од 200 милиони копии ширум светот и е најпродаваната конзолна игра во историјата.

2.Grand Theft Auto V

Број на продажби: 140 милиони
Оригинален датум на издавање: 2013 година
Развивач: Rockstar North
Платформи на кои се вклучени: PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), PlayStation 5 (PS5), Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S, PC (Windows)

Првично објавен во 2013 година, Grand Theft Auto V, попознат како GTA V, беше развиен од Rockstar North. Играта првично беше објавена за PlayStation 3 (PS3) и Xbox 360, но една година подоцна, во 2014 година, насловот дебитираше на конзолите PlayStation 4 (PS4) и Xbox One, а подоцна, во 2015 година, беше објавена и за компјутер (Windows ). Новите верзии на GTA 5 за PlayStation 5 (PS5) и Xbox Series X/S ќе продолжат да излегуваат до крајот на 2021 година.

GTA V собори неколку продажни рекорди и стана најбрзо продаваниот забавен производ во историјата, со заработка од 800 милиони долари на првиот ден и 1.000 милијарда долари во првите 3 дена. GTA V досега има продадено 140 милиони примероци ширум светот.

3. PlayerUnknown's Battlegrounds

Број на продажби: 70 милиони
Оригинален датум на издавање: 2017 година
Развивач: PUBG Corporation
Платформи на кои е вклучена: PlayStation 4, Xbox One, Stadia, Android, iOS, компјутер (Windows)

Првично објавен во 2017 година, PlayerUnknown's Battlegrounds, попознат како PUBG, беше развиен од PUBG Corporation. Играта првично беше објавена за компјутер (Windows), но една година подоцна насловот дојде на конзолите Xbox One и PlayStation 4 (PS4), како и на мобилните платформи Android и iOS. Тоа е игра со пукање со повеќе играчи од типот Battle Royale, каде играчот се соочува со сценарио со 100 играчи со цел да биде единствениот преживеан од битката.

PUBG имаше многу позитивни критики од експерти, истакнувајќи ја неговата игра, како и одговорен за популаризација на жанрот Battle Royale. PlayerUnknown's Battlegrounds веќе има продадено 70 милиони копии ширум светот и се повеќе.

4.Red Dead Redemption 2

Број на продажби: 36 милиони
Оригинален датум на издавање: 2018 година
Развивач: Rockstar Studios
Се појавуваат платформи: PlayStation 4 (PS4), Xbox One, PC (Windows), Stadia

Првично објавен во 2018 година, Red Dead Redemption 2 беше развиен од Rockstar Studios. Играта првично беше објавена за PlayStation 4 (PS4) и Xbox One, но една година подоцна во 2019 година, насловот дебитираше на PC (Windows) и Stadia. Тоа е игра со отворен свет сместена во 1899 година во измислен амбиент на американскиот запад, среден запад и југ, во кој играчот го контролира ликот во перспектива на прво и трето лице.

На Red Dead Redemption II му беа потребни осум години за да се заврши и стана една од најскапите игри во историјата. Сепак, напорот се исплатеше, бидејќи играта собори неколку рекорди, постигнувајќи го второто најголемо лансирање во историјата на забавата, генерирајќи 725 милиони долари во продажба. Red Dead Redemption 2 е продаден во 36 милиони примероци ширум светот.

5. Terraria

Број на продажби: 35 милиони
Оригинален датум на издавање: 2011 година
Развивач: ReLogic
Компатибилни платформи: Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), PlayStation Vita (PS Vita), Nintendo 3DS, Wii U, Nintendo Switch Android, iOS, Windows Phone, PC (Windows, macOS, Linux )

Првично објавен во 2011 година, Terraria беше развиена од Re-Logic. Играта првично беше објавена за компјутер (Windows), но една година подоцна беше пренесена на конзолите PlayStation 3 (PS3) и Xbox 360. Подоцна, насловот беше објавен и за други платформи како PlayStation Vita, Android, iOS, PlayStation 4, Xbox One, Wii U, Nintendo Switch, па дури и Linux.

Terraria доби главно позитивни критики, првенствено за елементите на песокот. Тоа е 2Д игра со цел истражување, градење, изработка, борба, преживување и рударство. Terraria има продадено 35 милиони примероци ширум светот.

6. Call of Duty: Modern Warfare

Број на продажби: 30 милиони
Оригинален датум на издавање: 2019 година
Развивач: Infinity Ward
Интерфејси за изглед: PlayStation 4 (PS4), Xbox One, PC (Windows)

Објавен во 2019 година, Call of Duty: Modern Warfare беше развиен од Infinity Ward. Шеснаесеттиот наслов од серијата Call of Duty беше објавен за PlayStation 4 (PS4), Xbox One и PC (Windows). Станува збор за игра со пукање со повеќе играчи во која нејзиниот режим на кампања се базираше на Сириската граѓанска војна и терористичките напади што се случија во Лондон.

Modern Warfare доби неколку признанија во текот на неговото издавање за игра, режим на кампања, мултиплеер и графика. Call of Duty: Modern Warfare досега продаде околу 30 милиони примероци.

7. Диабло III

Број на продажби: 30 милиони
Оригинален датум на издавање: 2012 година
Развивач: Blizzard Entertainment
Интерфејси за изглед: компјутер (Windows, OS X), PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch.

Првично објавен во 2012 година, Demon III беше развиен од Blizzard Entertainment. Играта првично беше објавена за компјутер (Windows, OS X), но една година подоцна насловот започна на конзолите PlayStation 3 (PS3) и Xbox 360. Сепак, другите интерфејси ја добија играта и во 2014 година играчите на PlayStation 4 и Xbox One видео игрите исто така можеа да го играат. Кога никој не очекуваше враќање на Diablo III на кој било интерфејс, 4 години по последното издание, во 2018 година, играта ја доби и Nintendo Switch.

Во Demon III играчот мора да избере помеѓу 7 класи на поединци (дивјак, крстоносец, ловец на демони, монах, некроманцер, вештерка или волшебник) и нивната цел е да го поразат Диабло. Играта беше многу пофалена од критичарите, слично како и претходните наслови во серијата. Demon III продаде 30 милиони примероци ширум светот.

8. Старец свитоци V: Skyrim

Број на продажби: 30 милиони
Оригинален датум на издавање: 2011 година
Развивач: Bethesda Game Studios
Компатибилни платформи: PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, компјутер

Првично објавен во 2011 година, The Elder Scrolls V: Skyrim беше создаден од Bethesda Game Studios. Играта првично беше објавена за PlayStation 4 (PS3), Xbox 360 и PC, но пет години подоцна насловот започна на PS4 и Xbox One. Не помина долго пред играта да излезе и за Nintendo Switch во 2017 година. Заплетот се менува околу ликот Dragonborn, чија цел е да го победи Алдуин, Голтачот на световите, змеј за кој беше претскажано дека ќе ја уништи планетата.

Skyrim беше високо пофален од критичарите, еминентно за еволуцијата на поединци и поставки, станувајќи една од најдобрите игри досега. The Elder Scrolls V: Skyrim има продадено над 30 милиони копии ширум светот.

9. Witcher 3: Wild Hunt

Број на продажби: 28,2 милиони
Оригинален датум на издавање: 2015 година
Развивач: CD Projekt Red
Интерфејси на кои се вклучени: PlayStation 4 (PS4), PlayStation 5 (PS5), Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PC (Windows)

Првично најавен во 2015 година, The Witcher 3: Wild Hunt беше создаден од CD Projekt Red. Играта првично беше објавена за PlayStation 4 (PS4), Xbox One и PC (Windows), но четири години подоцна играта дојде на Nintendo Switch. и оваа година (2021) ќе дебитира на конзолите PS5 и Xbox Series X/S. Популарната игра се базира на работата на Полјакот Анджеј Сапковски, каде играчот го контролира Гералт од Ривија на отворена планета базирана на средновековна Европа.

Witcher 3 доби многу позитивни критики во времето кога беше објавен поради неговата игра, наративот, дизајнот на ниво и борбата, меѓу другите карактеристики. Титулата беше меѓу најдоделените пред The ​​Last of Us Part II. The Witcher 3: Wild Hunt сега е продаден во близу 28,2 милиони копии и продолжува да се искачува бидејќи не помина долго од неговото објавување за Nintendo Switch и сè уште ќе започне за конзолите од следната генерација од Sony и Microsoft ( PS5 и Xbox Series X).

10. Гранд кражба на авто: Сан Андреас

Број на продажби: 27,5 милиони
Оригинален датум на објавување: 2004 година
Креатор: Rockstar North
Компатибилни платформи: PlayStation 2 (PS2), Xbox 360, PlayStation 3 (PS3), PC (Windows, Mac OS), iOS, Android, Windows Phone, Fire OS

Првично објавен во 2004 година, Grand Theft Auto : San Andreas, попознато како GTA: San Andreas, беше создаден од Rockstar North и објавен од Rockstar Games. Играта првично беше објавена за конзолата PlayStation 2, иако една година подоцна насловот започна на Xbox и PC (Windows). Станува збор за игра со отворен свет, во која играчот го контролира ликот Карл „Си Џеј“ Џонсон, кој трча низ град лоциран во Калифорнија и Невада, САД.

GTA: San Andreas доби многу критики кога беше објавен, и за неговата игра, приказна, графика и музика. Grand Theft Auto: San Andreas беше најпродаваната игра во 2004 година и конзолата PlayStation 2, освен што беше еден од најпродаваните наслови во историјата, успевајќи да продаде 27,5 милиони примероци.

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Количката