TikTok: Оваа шега може да украде податоци од Paypal

Зголемената популарност на социјалната мрежа Tik Tok Не само што ја привлекува преференцијата на милиони корисници ширум светот, туку и погледите на криминалците. Конкретно, според извештајот на Kaspersky, оваа мрежа се повеќе се користи за сајбер напади според типологијата на Викинг.

Поконкретно, во јуни бројот на вишинг-мејлови се зголеми, достигнувајќи вкупно 100.000. Спротивно на тоа, помеѓу март и јуни биле откриени околу 350.000, а зголемувањето на оваа практика е евидентно.

Вишинг или гласовно фишинг е новата вирусна закана на TikTok

Сега е активирано предупредувањето за нов тренд на TikTok во кој корисниците ги повикуваат своите пријатели со телефонска секретарка. Ова е за да им каже дека од нивната сметка ќе се дебитира голема сума пари.

Сега, како што веќе сте погодиле, важно е да се обрне внимание на измамничката природа на оваа очигледна шега. Се именува Викинг и тоа е тактика која моментално ја користат сајбер-криминалците.

Прво на сите Викинг (кратенка за гласовен фишинг) е измамничка практика на убедување на луѓето да се јават на сајбер-криминалци и да откриваат лични информации и банкарски податоци преку телефон.

TikTok е омилената социјална мрежа за „Vishing“ напади

TikTok: Оваа шега може да украде податоци од Paypal

Како и повеќето измами со фишинг, таа започнува со необична е-пошта од голема онлајн продавница или платен систем. На пример, ова може да биде е-пошта од лажна верзија на PayPal што ве известува дека е примено барање за повлекување пари од вашата сметка, како во примерот подолу.

Итно е да се забележат разликите овде. Односно, додека редовните е-пошта за фишинг бараат од жртвата да следи врска за да ја откаже нарачката, е-пораките за вишинг бараат јавете се итно на бројот за услуги на клиентите наведен во е-поштата.

Имајте на ум дека овој метод беше намерно избран од страна на никаквеците. Тоа е затоа што кога луѓето гледаат на страницата за фишинг, имаат време да размислат за нивните постапки или да забележат знаци дека страницата не е легитимна. Меѓутоа, кога жртвите зборуваат на телефон, тие често се расеани и потешко се концентрираат.

Така, токму во овие околности, напаѓачите прават се за да ги исфрлат уште повеќе од рамнотежа. На пример, брзање со нив, заплашување и барање итно да ги достават податоците за нивната кредитна картичка. Сите за да ја „откажат“ наводната лажна трансакција.

Потоа, откако ги добиле податоците од банкарската сметка на жртвата, криминалците ги користат информациите за да ги украдат парите.

Растечка закана од март 2022 година

Илустрирајќи ја оваа закана, според Kaspersky, во последните четири месеци (март до јуни 2022 година) тие откриле речиси 350.000 vishing-мејлови. Овие „мамки“ секогаш бараат од жртвите да се јават за да ја откажат трансакцијата. 

Во јуни бројот на вакви е-пошта се зголеми, достигнувајќи речиси 100. Така, се чини дека овој тренд само добива на интензитет и веројатно ќе продолжи да расте.

Најлошо од сите? Неколку TikTokers активно повторуваат една од шемите за вишинг, со единствената разлика што тие не испраќаат лажна е-пошта однапред или не крадат ништо од нивните жртви. Овде вашата цел е да се забавувате, а не да крадете.

Опасностите да станат вирусни и да се нормализираат ова тренд од тик ток

Повикот се остварува преку телефонска секретарка, чиј глас се генерира со онлајн преведувач. Најчесто, шегаџиите се претставуваат како претставници на одделот за поддршка на корисници на голема онлајн продавница. Обично тврдат дека штотуку добиле пакет од жртвата вреден неколку илјади долари и бараат потврда.

Без разлика како реагира жртвата, следното нешто што го кажува телефонската секретарка е: „Ви благодариме, вашата нарачка е потврдена“. Луѓето мислат дека телефонската секретарка погрешно ги слушнала и дека средствата веднаш ќе им бидат повлечени од сметката. Затоа, природно ги фаќа паника и не сфаќаат дека се измамени.

Конечно, кога луѓето се убедени да ги откријат своите лични податоци за време на телефонски повик наместо на страница за фишинг, тие често немаат шанса да се сметаат себеси за цел на измама. Исто така, мноштвото видеа на TikTok кои го прикажуваат овој натпревар е истакнат пример за ова.

Преку | Kaspersky

Тагови:

Томи Бенкс
Ќе бидеме среќни да слушнеме што мислите

оставете одговор

ТехноБрејк | Понуди и прегледи
логото
Овозможете регистрација во поставките - општо
Количката