Si të çaktivizoni ruajtësin e të dhënave celulare? kuptoni këtu!

Siguria e pajisjeve celulare është një konsideratë e rëndësishme në epokën dixhitale. Kjo për shkak se shumë nga koha jonë këto ditë shpenzohet në telefona dhe tableta duke kryer biznes personal dhe korporativ. A jeni dakord? Por a e dini se si ta çaktivizoj kursyesin tuaj të të dhënave në telefonin tuaj celular kur më nevojitet?

Pajisjet Android dhe iOS përdorin masa të ndryshme sigurie për t'i mbajtur të dhënat të sigurta. Nëse përdorni një celular për përdorim biznesi, mund të jetë në interesin tuaj më të mirë të investoni në Mbrojtjen e Kërcënimeve Mobile. Përveç kësaj, natyrisht, për të investuar në sistemet e integruara për siguri më të madhe. Megjithatë, në momente të caktuara mund t'ju duhet t'i çaktivizoni këto të dhëna për një qëllim të caktuar.

Në këtë përmbajtje që kemi përgatitur për ju, do t'ju tregojmë se çfarë është mbrojtësi i të dhënave të celularit dhe rëndësia e tij në siguri. Gjithashtu, ne do të diskutojmë se si të çaktivizoni kursyesin e të dhënave kur duhet të kryeni ndonjë aktivitet që duhet të çaktivizojë këtë veçori. Verifiko!

Lexo më shumë: Gjithçka që duhet të dini për të dhënat celulare

SHIKONI OPSIONET E PLANIT CLARO QË JANË MË TË MIRA PËR JU!

Kriptimi i të dhënave dhe siguria e pajisjes celulare

Kriptimi është procesi i kodimit të të dhënave të përdoruesit në një pajisje duke përdorur çelësat e enkriptimit. Kjo është metoda kryesore me të cilën arrihet siguria e pajisjes celulare. Pas kriptimit fillestar, të dhënat e krijuara nga përdoruesi kodohen automatikisht përpara se të ruhen lokalisht në pajisjen tuaj. Kështu, kriptimi siguron që të dhënat tuaja të jenë të papërshtatshme nëse ndonjë palë e paautorizuar përpiqet t'i qaset.

Si kodohen të dhënat në Android?

Fillimisht, pas kriptimit të një pajisjeje Android, të dhënat e ruajtura në pajisje mbrohen nga një fjalëkalim i njohur vetëm për pronarin. Android përdor kriptim të plotë të diskut dhe kriptim të bazuar në skedarë.

Kriptimi i plotë i diskut përdor një çelës të vetëm, të mbrojtur me fjalëkalimin e pajisjes së përdoruesit, për të mbrojtur të gjitha të dhënat në pajisje. Në fillim, përdoruesi duhet të japë kredencialet e tij përpara se të mund të aksesohet ndonjë pjesë e diskut.

Kriptimi i bazuar në skedarë është i pavarur nga kjo dhe lejon që skedarët e ndryshëm të kodohen me çelësa të ndryshëm, të cilët mund të zhbllokohen në mënyrë të pavarur. Informacioni mbi këto dy lloje të kriptimit, si dhe të tjera, mund të gjenden në burimin Android.

Si kodohen të dhënat në iOS?

Për iOS, mund të zgjidhni të kriptoni përmbajtjen e telefonit, tabletit ose orës tuaj duke shtuar një fjalëkalim në pajisje. Me lëshimin e iOS 8 në 2014, Apple filloi të enkriptonte pajisjet iOS, gjë që i bëri artikujt e ruajtur në telefon të paarritshëm për këdo pa fjalëkalimin e pajisjes.

Apple ka çuar sigurinë e pajisjes celulare një hap më tej duke kërkuar informacione të ndryshme për të zhbllokuar të dhënat e ruajtura në pajisje. Një pjesë, fjalëkalimi, e di vetëm pronari i pajisjes, dhe pjesa tjetër është e integruar në pajisje dhe nuk dihet nga askush.

Lexoni gjithashtu: Cili është ndryshimi midis shkarkimit dhe ngarkimit? kuptoni këtu!

📲Për internet nga celulari juaj përfundoni shpejt?

Eja ne Tiempo y lundroni sipas dëshirës!

Mësoni se si të çaktivizoni ruajtësin e të dhënave të telefonit Android

Për të çaktivizuar mbrojtjen e të dhënave në Android, duhet të jeni në rrjetin e pajisjes dhe cilësimet e internetit. Funksioni paralajmëron përdoruesin për përdorimin e të dhënave celulare në celular. Ky formular është ideal për ata që kanë një plan të kufizuar dhe duan të shmangin shpenzimet e tepërta, tarifimin ose humbjen e aksesit në internet.

Është e nevojshme të hyni në cilësimet e të dhënave dhe më pas të çaktivizoni ruajtësin e të dhënave në sistemin Android. Shikoni hap pas hapi:

1. Shkoni te cilësimet e Android dhe hapni "Network and Internet". Pastaj shkoni te "Përdorimi i të dhënave";

2. Shkoni te opsioni “Data warning and limit” dhe më pas çaktivizoni opsionin “Set data warning”.

Në një pajisje Samsung

Telefonat Samsung kanë një ndërfaqe pak të modifikuar. Në këtë rast, për të çaktivizuar ruajtësin e të dhënave, përdoruesi duhet të hyjë në cilësimet e lidhjes, të klikojë në "Përdorimi i të dhënave", "Cikli i ngarkimit" dhe, në fund, të çaktivizojë opsionin "Limiti i të dhënave celulare".

Si të çaktivizoni ruajtësin e të dhënave në pajisjet Xiaomi

Telefonat Xiaomi përdorin gjithashtu sistemin e tyre, të quajtur MIUI, i cili bazohet në Android. Disa hapa janë të ndryshëm nga ai i mëparshmi. Shkoni te "Cilësimet", më pas "Kartat SIM dhe rrjetet celulare", zgjidhni artikullin "Vendosni planet e të dhënave" dhe në fund çaktivizoni opsionin "Njoftimi i përdorimit të të dhënave".

Si të çaktivizoni kursyesin e të dhënave në pajisjet IOS

Nëse dëshironi të aktivizoni ose çaktivizoni të dhënat celulare, shkoni te "Cilësimet" dhe trokitni lehtë mbi "Celular" ose "Të dhënat celulare". Nëse jeni duke përdorur një iPad, duhet të shkoni te menyja Settings > Cellular Data.

Për të kontrolluar volumin e të dhënave të përdorura, shkoni te Cilësimet > Të dhënat celulare ose Cilësimet > Të dhënat celulare. Në iPad, shkoni te Settings > Cellular Data.

Mund të shikoni gjithashtu statistikat e përdorimit të të dhënave të një aplikacioni për një periudhë aktuale ose informacione për aplikacionet që përdorin roaming të të dhënave. Për të rivendosur këto të dhëna, shkoni te Settings > Cellular ose Settings > Mobile Data dhe zgjidhni "Rivendos Statistics".

Ok, tani që dini se si të aktivizoni ose çaktivizoni kursimin e të dhënave në smartphone tuaj, duhet të kuptoni më mirë se çfarë janë këto të dhëna. Gjithashtu, kuptoni mjetet e aksesueshmërisë, sigurisë dhe si t'i mbroni këto të dhëna në sistemet Android dhe IOS.

Aksesueshmëria e të dhënave dhe siguria e pajisjes celulare

Kur bëhet fjalë për sigurinë e pajisjes celulare, koncepti i aksesueshmërisë së të dhënave nënkupton nëse të dhënat e ruajtura në pajisjen tuaj mund të aksesohen nga aplikacione të tjera. Së pari, është e rëndësishme që ju të dini se Android dhe iOS i qasen kësaj aksesueshmërie pak më ndryshe.

Aksesueshmëria e të dhënave në pajisjet Android

Çdo aplikacion Android është i vendosur në një sandbox virtual që mban të sigurta të dhënat personale. Aplikacionet mund t'i qasen fotove dhe vendndodhjes vetëm nëse pronarët kanë dhënë leje. Megjithatë, të dhënat e aplikacionit ndonjëherë ruhen jashtë aplikacionit dhe mund të aksesohen nga aplikacione të tjera, duke krijuar një problem të mundshëm sigurie.

Të dhënat mund të ruhen në tre mënyra për aplikacionet Android: ruajtja e brendshme, ruajtja e jashtme ose përmes një ofruesi të përmbajtjes. Skedarët e krijuar në hapësirën ruajtëse të brendshme janë të aksesueshme vetëm për aplikacionin dhe Android e zbaton këtë mbrojtje. Në këtë rast, zakonisht është e mjaftueshme për shumicën e aplikacioneve.

Për më tepër, siguri shtesë mund të sigurohet duke enkriptuar skedarët lokalë duke përdorur një çelës që aplikacioni nuk mund t'i qaset. Për këtë, përdoret enkriptimi i bazuar në skedar. Skedarët e krijuar në memorie të jashtme, si kartat SD, mund të lexohen dhe shkruhen globalisht. Prandaj, informacionet delikate nuk duhet të ruhen atje. Ofruesit e përmbajtjes, si shërbimet si Dropbox, ofrojnë hapësirë ​​të strukturuar që mund të kufizohet në një aplikacion ose të eksportohet për të lejuar aksesin nga aplikacionet e tjera.

Aksesueshmëria e të dhënave në pajisjet iOS

Ashtu si Android, çdo aplikacion në një pajisje iOS funksionon në sandboxin e vet. Sandbox i aplikacionit është projektuar që të përmbajë dëmtime në sistemin dhe të dhënat e përdoruesit nëse një aplikacion komprometohet. Aplikacioni ka qasje vetëm në të dhënat dhe kodin e tij, dhe me sa dimë, është e vetmja gjë që funksionon në pajisje.

Mbi të gjitha, ka protokolle të mirëpërcaktuara për shkëmbimin e të dhënave midis aplikacioneve në një pajisje iOS. Megjithatë, të dy aplikacionet duhet të bien dakord dhe duhet të zhvillohet një bisedë specifike midis aplikacioneve që të dhënat të transferohen në mënyrë të sigurt.

Si duhet t'i mbroni të dhënat në pajisjen tuaj celulare?

Tani le të shohim se çfarë duhet bërë për të mbrojtur të dhënat e telefonit tuaj celular. Kjo do të varet gjithashtu nga sistemi operativ që po përdorni. Shikojeni më poshtë:

Përdoruesit e Android

Kontrolloni statusin e enkriptimit të pajisjes tuaj duke hapur "Cilësimet" dhe duke zgjedhur "Security". Seksioni i kriptimit do të përmbajë statusin e enkriptimit të pajisjes suaj. Nëse nuk është i koduar, gjeni një kohë kur nuk ju nevojitet pajisja për rreth një orë dhe trokitni lehtë mbi opsionin për ta enkriptuar.

Në varësi të modelit dhe të dhënave të pajisjes suaj, mund të duhet deri në një orë për të enkriptuar pajisjen tuaj. Gjithashtu, mbani të përditësuar sistemin tuaj operativ. Kjo për shkak se përmirësimet e sigurisë përfshihen në versionet e reja të sistemit operativ.

përdoruesit e iOS

Nëse jeni përdorues i iOS, ju lutemi vendosni Touch ID dhe fjalëkalimin te "Cilësimet". Përdorni një fjalëkalim alfanumerik që përmban të paktën gjashtë shifra. Fjalëkalimi më i gjatë kërkon më shumë kohë për të futur. Megjithatë, me Touch ID të aktivizuar, nuk do t'ju duhet ta futni shumë shpesh. Mbani të përditësuar sistemin tuaj operativ. Apple do t'ju kujtojë rregullisht kur një version i ri është i disponueshëm për t'u instaluar.

KONTROLLONI PLANET MË TË MIRA TË TIM PËR TELEFONIN TUAJ

❌Mjaft të jesh pa internet!

Në TIM, ju lundroni sipas dëshirës dhe ka një sërë avantazhesh unike.

A ju pëlqeu të mësoni se si të çaktivizoni mbrojtësin e të dhënave të telefonit celular, përveç të gjitha informacioneve të tjera që theksojmë gjatë publikimit? vazhdo me teknologji, planet dhe paketat, këshilla dhe kuriozitetenë blog Krahasoni planet.

https://tecnobreak.com/blog/como-desativar-o-protetor-de-dados/

Tommy Banks
Ne do të jemi të lumtur të dëgjojmë atë që mendoni

lini një përgjigje

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Aktivizo regjistrimin në cilësime - të përgjithshme
Shporta