Audio

Një revolucion industrial karakterizohet nga ndryshime të papritura dhe rrënjësore, duke sjellë teknologji të reja në jetën tonë. Dhe një prej tyre është pjesë e jetës së përditshme për shumicën e njerëzve: evolucioni në mënyrën se si dëgjojmë muzikë. Sot, në çdo kohë, kudo dhe me koleksione të pafundme muzikore, ne mund të dëgjojmë gjithçka nga klasikja deri tek versioni i fundit, por jo gjithmonë ishte kështu.

Për të dëgjuar një këngë, duhej të shkoje në një teatër, në një festival, ose të bësh një shok që të bënte tingullin pranë teje. Ishte atëherë që Thomas Edison krijoi gramafonin. Që atëherë, lojtarët janë bërë gjithnjë e më kompakt dhe mënyrat e ruajtjes së audios janë përmirësuar gjithashtu. Hidhini një sy historisë së pajisjeve të krijimit të kolonave zanore në të gjithë botën më poshtë.

Fonograf

Koncepti i fonogramit lindi nga fonografi. Ishte pajisja e parë funksionale e aftë për të regjistruar dhe riprodhuar tinguj të regjistruar në vend, tërësisht mekanikisht. Në fillim, pajisja ishte e mundur të përdorej vetëm për tre ose katër regjistrime. Me kalimin e kohës, materiale të reja u përdorën në përbërjen e pllakës cilindrike të gramafonit, duke rritur qëndrueshmërinë e tij dhe numrin e përdorimeve.

Gramafon

Që nga fillimi, ajo që pasoi ishte një varg risish që bënë të mundur ruajtjen në rritje të audios. Gramafoni, i shpikur nga gjermani Emil Berliner në 1888, ishte evolucioni tjetër natyror, duke përdorur një disk në vend të një pllake cilindrike. Audioja printohej fjalë për fjalë me anë të një gjilpëre në këtë disk, e përbërë nga materiale të ndryshme dhe riprodhohej nga gjilpëra e pajisjes, duke deshifruar "çarjet" e diskut në audio.

Shirit magnetik

Nga fundi i viteve 1920, u shfaqën shiritat magnetikë, të patentuar nga gjermani Fritz Pfleumer. Ato kishin një rëndësi të konsiderueshme në historinë e muzikës, kryesisht në regjistrimin audio, pasi, për kohën, lejonin cilësi të madhe dhe transportueshmëri ekstreme. Për më tepër, shpikja bëri të mundur regjistrimin e dy ose më shumë audiove të regjistruara në kaseta të ndryshme, me mundësinë e bashkimit të tyre në një kasetë të vetme. Ky proces quhet përzierje.

Disk vinyl

Në fund të viteve 1940 doli në treg pllaka vinyl, një material i bërë kryesisht nga PVC, i cili regjistronte muzikën në mikroçarje në disk. Vinilet luheshin në një pllakë rrotulluese me gjilpërë. Kanë qenë në treg edhe më parë, por disku ishte prej guaska, një material që shkaktoi shumë ndërhyrje dhe ishte me cilësi disi të dyshimtë.

Kasetë

Kasetë magjepsëse që mbretëroi suprem nga vitet 1970 deri në vitet 1990 u rrit nga inovacioni i lejuar nga të afërmit e tij më të vjetër. Ato janë një model shiriti magnetik që u krijua në mesin e viteve 1960 nga Philips, i përbërë nga dy rrotulla shiriti dhe i gjithë mekanizmi për lëvizjen brenda një kutie plastike, duke e bërë jetën shumë më të lehtë për të gjithë. Fillimisht, kasetat kompakte audio u lëshuan vetëm për qëllime zanore, por më vonë u bënë të famshme për aftësinë për të regjistruar video gjithashtu, me kaseta më të mëdha.

Walkman

Në vitin 1979, babai i iPod dhe mp3 player, Sony Walkman, arriti në duart dhe veshët tanë. Së pari duke luajtur kaseta dhe më vonë CD, shpikja bëri të mundur që të çoni muzikë kudo që dëshironi. Thjesht vendosni kasetën tuaj të preferuar dhe krijoni kolonën zanore për shëtitjet tuaja në park.

CD

Në vitet 1980, një nga risitë më të mëdha në ruajtjen e mediave del në treg: CD: disku kompakt. Mund të regjistrojë deri në dy orë audio në një cilësi të paparë më parë. Ajo ka qenë jashtëzakonisht e njohur që atëherë dhe mbetet një standard për industrinë e muzikës, me një normë të lartë shitjesh edhe sot. I rrjedhur prej tij, u shfaq DVD, duke rritur më tej kapacitetin e ruajtjes dhe cilësinë e zërit, duke ndjekur evolucionin e konceptit Surround.

audio dixhitale

Së bashku me CD-në, audio dixhitale ishte tashmë mjaft e pjekur për të marrë pjesë në hapin tjetër në evolucionin e ruajtjes së audios. Kompjuterët u bënë më të vegjël dhe HD-të morën më shumë hapësirë, duke lejuar ruajtjen e ditëve dhe ditëve të muzikës me cilësi të lartë. Shumë kompjuterë tani kanë lexues dhe regjistrues CD, duke ju lejuar të dëgjoni disqet tuaja të preferuara dhe madje të regjistroni disqet tuaja.

Me kullim

Transmetimi ose transmetimi është emri i transmetimit të audios dhe/ose videos përmes internetit. Është një teknologji që lejon transmetimin e audios dhe videove pa shkarkuar përdoruesi të gjithë përmbajtjen e transmetuar përpara se ta dëgjojë ose ta shikojë, siç ishte në të kaluarën.

aplikimet

Dhe së fundi aplikacionet, APP-të e famshme janë pa dyshim emri kryesor mes gjithë këtyre mediave sot. Aktualisht, Spotify vazhdon të rritet dhe është kryesisht përgjegjës për popullarizimin e transmetimit si një nga format kryesore të konsumit të muzikës sot. Ka një katalog të madh dhe miliona abonentë në mbarë botën. Dhe ne jemi atje. Shikoni përzgjedhjen tonë të muzikës për një stërvitje intensive dhe motivuese në palestër.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta