Pazar online

A e dini historinë e tregtisë elektronike? I pranishëm çdo ditë në jetën e mijëra njerëzve, zhvillimi i tregtisë elektronike mund të duket i kohëve të fundit, por kërkon shumë vite praktikë dhe përsosmëri.

Në fund të fundit, ky modalitet, i cili lindi në mesin e viteve 60 në Shtetet e Bashkuara, ka evoluar shumë gjatë dekadave dhe madje një shekulli.

Për t'ju ndihmuar të mësoni rreth dyqaneve virtuale në mbarë botën dhe se si ato u krijuan, TecnoBreak ka përgatitur një artikull gjithëpërfshirës mbi historinë e tregtisë elektronike.

Lexoni dhe zbuloni se si dhe pse u shfaq tregtia elektronike për të ndryshuar mënyrën se si konsumatorët e të gjitha moshave bënin blerje!

Çfarë është tregtia elektronike?

Përpara se të vizitojmë të kaluarën e tregtisë elektronike dhe të zbulojmë se si erdhi ajo, le të kuptojmë më mirë se çfarë është ky transaksion elektronik, i cili ka qenë gjithnjë e më i suksesshëm në mesin e konsumatorëve në segmente të ndryshme.

Ju e dini kur jeni duke përdorur celularin ose kompjuterin tuaj dhe gjeni një produkt që dëshironi të blini, duke klikuar mbi të do të drejtoheni në një faqe brenda një dyqani krejtësisht virtual. Kjo është e-commerce!

Historia e tregtisë elektronike: evolucioni i modalitetit

Domethënë kur procesi i blerjes dhe shitjes së produkteve bëhet në mënyrë elektronike. Këto përfshijnë aplikacionet celulare dhe internetin. Në këtë mënyrë mundësohet gjetja e dyqaneve virtuale në zona të ndryshme dhe me transaksione të kryera online.

Kur u shfaq tregtia elektronike?

Siç e përmendëm në fillim të artikullit, tregtia elektronike u shfaq në mesin e viteve 1960 në Shtetet e Bashkuara. Në fillim, fokusi i tyre kryesor ishte shkëmbimi i skedarëve të kërkesave për porosi, domethënë thjesht duke i treguar pronarit të biznesit se klienti ishte i interesuar të porosiste një produkt të caktuar për të blerë.

Modaliteti lindi kur kompanitë telefonike dhe të internetit filluan të përdorin Shkëmbimin Elektronik të të Dhënave, ose në përkthimin e tij falas, Shkëmbimin e të Dhënave Elektronike. Ato kishin për qëllim ndarjen e dosjeve dhe dokumenteve të biznesit ndërmjet kompanive.

Kështu, me popullarizimin e mjetit, veçanërisht në mesin e të vetëpunësuarve, në vitet 90 dy gjigantë ekonomikë filluan të interesohen për sistemin, Amazon dhe eBay.

Njëkohësisht, platformat punuan për të revolucionarizuar tregtinë elektronike në Shtetet e Bashkuara, duke e vënë gjithmonë konsumatorin në qendër të vëmendjes. Si dhe, sigurisht, duke ndihmuar në vendosjen e disa strategjive të përdorura deri më sot!

Por, me kalimin e viteve dhe me suksesin e kompjuterëve dhe internetit në vitet 90, tregtia elektronike filloi të fitonte gjithnjë e më shumë hapësirë ​​edhe në vendet më pak të zhvilluara. Kështu, në vitin 1996, të dhënat e para të dyqaneve virtuale u shfaqën në Spanjë.

Megjithatë, ishte vetëm me suksesin e Submarino, në vitin 1999, që konsumatorët zgjuan njëfarë interesi për të blerë libra online, për shembull.

Regjistrimet e para të e-commerce në Spanjë!

Historia e tregtisë elektronike në vend është shumë e re, megjithatë, në vitet e para, madje edhe në vitet 1990, telefonat dhe kompjuterët nuk ishin të zakonshëm në mesin e spanjollëve. Kështu, mund të thuhet se suksesi i transaksioneve elektronike filloi në shekullin e XNUMX-të, me internetin dial-up.

Megjithatë, nuk mund të harrojmë se në vitin 1995, shkrimtari dhe ekonomisti Jack London lançoi Booknet. Libraria virtuale ishte një pioniere në tregtinë elektronike spanjolle dhe madje guxoi të premtonte të porosiste brenda 72 orëve.

Historia e tregtisë elektronike: evolucioni i modalitetit

Në vitin 1999 dyqani u ble dhe vetëm atëherë u quajt Submarino. Marka e famshme që sot e njohim si pjesë e grupit B2W, e cila është një bashkim i kompanive të ndryshme të tregtisë elektronike, si Lojas Americanas, Submarino dhe Shoptime.

Përveç kësaj, në të njëjtin vit, u shfaqën lojtarë të mëdhenj, domethënë investitorë të mëdhenj të aftë për të operuar bankat dixhitale dhe për t'i lejuar konsumatorët të paguajnë më lehtë.

Americanas.com dhe Mercado Livre, për shembull, konsiderohen aktualisht dy dyqanet më të mëdha të tregtisë elektronike në Amerikën Latine me lojtarë të mëdhenj.

Përparësitë kryesore të tregtisë elektronike për momentin!

Imagjinoni në fund të shekullit të XNUMX-të dhe në fillim të shekullit të XNUMX-të, nëse diçka e re si interneti mund të ofronte kaq shumë përparësi për konsumatorët. Epo, kjo ishte një nga arsyet që bëri që tregtia elektronike të ishte kaq e suksesshme si një modalitet tregtar në atë kohë.

Në fund të fundit, mes evolucioneve dhe zhvillimeve teknologjike të shekullit të ri, transaksionet elektronike ishin më të gatshme, me blerjet e bëra 24/7.

Përveç shumëllojshmërisë së gjerë të produkteve dhe shërbimeve, aksesi i shpejtë dhe i përshtatshëm dhe, natyrisht, avantazhi më i madh për dyqanet e e-commerce: shtrirja ndërkombëtare!

Si është pjekur tregtia elektronike me kalimin e viteve?

Pritshmëria e madhe për blerje online bëri që mijëra kompani të falimentonin edhe para se të ishin të pranishme në botën virtuale. Kështu, me shpërthimin e "flluskave të internetit" në 1999, shumë sipërmarrës nuk ishin të sigurt se si të fillonin të investonin në këtë modalitet të ri.

Por vetëm dy vjet më vonë, në 2001, motorët e kërkimit si Cadê, Yahoo, Altavista dhe Google kishin tashmë banderola të dyqaneve online. Këtë vit, shitja me pakicë dixhitale lëvizi rreth 550 milionë R$ në Spanjë.

Në vitin 2002, Submarino arriti të ruante një ekuilibër mes të ardhurave dhe shpenzimeve nga shitjet online, gjë që shërbeu si shembull për maturimin e bizneseve të tjera elektronike në vend.

Dëshmi e kësaj është se vitin e ardhshëm, në 2003, Gol ishte kompania e parë që shiti biletat e avionit online. Në të njëjtin vit, dy emra të mëdhenj të tregtisë elektronike lindën në Spanjë, Flores Online dhe Netshoes.

Kështu, në vitin 2003, xhiroja e dyqaneve virtuale spanjolle ishte 1,2 miliardë dollarë. Shitjet arritën në rreth 2,6 milionë konsumatorë në të gjithë vendin.

Një epokë e re për tregtinë elektronike!

Vetëm dy vjet më vonë, shifrat e e-commerce në Spanjë janë dyfishuar! Kjo është për shkak se, pothuajse një dekadë pasi historia e tregtisë elektronike filloi këtu, në 2005, modaliteti arriti në 2,5 miliardë dollarë në shitje me një total prej 4,6 milion konsumatorë tërësisht online.

Dhe rritja e shitjeve të tregtisë elektronike nuk u ndal këtu! Në vitin 2006, shitjet e dyqaneve online në vend tejkaluan të gjitha pritjet dhe arritën në 76% në sektor, me një total prej 4,4 miliardë dollarë dhe 7 milionë klientë virtualë.

Kështu që markat e mëdha si Pernambucanas, Marabraz, Boticário dhe Sony gjithashtu filluan të shesin në internet!

Zgjerimi i tregtisë elektronike në vitet e ardhshme!

Me ekselencën e tregtisë elektronike në vitin 2006, pritshmëritë për vitet e ardhshme ishin edhe më të larta. Kështu, në vitin 2007 filloi decentralizimi i tregtisë elektronike spanjolle.

Popullarizimi dhe rritja e përshpejtuar e lidhjeve të sponsorizuara nga Google bëri të mundur që bizneset mikro dhe të vogla të fillojnë gjithashtu të investojnë në këshillat kryesore për tregtinë elektronike dhe strategjitë e marketingut dixhital. Si rezultat, ata filluan të konkurrojnë në mënyrë të barabartë me emrat e mëdhenj të tregut.

Kështu, në vitin 2007, të ardhurat nga tregtia elektronike në vend arritën në 6,3 miliardë dollarë, me 9,5 milionë konsumatorë.

Por rritja nuk u ndal me kaq! Viti i ardhshëm solli edhe më shumë surpriza në historinë e tregtisë elektronike. Kjo sepse, në vitin 2008, fenomeni i mediave sociale filloi në Spanjë! Kështu, dyqanet virtuale përfitojnë nga zgjerimi i kanaleve si Facebook dhe Twitter për të investuar në veprime për promovimin e produkteve të tyre.

Këtë vit, të ardhurat nga e-commerce do të arrijnë në 8,2 miliardë dollarë dhe, më në fund, Spanja arriti shifrën e 10 milionë e-konsumatorëve. Vetëm një vit më vonë, në 2009, shifrat e tregtisë elektronike në Spanjë përfaqësojnë 10,5 miliardë dollarë të ardhura dhe 17 milionë klientë online!

Evolucioni i tregtisë elektronike në dekadën e fundit!

Dhe, jo më kot, në dekadën e fundit modaliteti arriti të përfaqësojë 4% të vëllimit të përgjithshëm të shitjeve me pakicë, me shumë më tepër potencial për rritje në sektor.

Celulari, për shembull, po fiton gjithnjë e më shumë forcë dhe rëndësi në transaksionet elektronike. Përveç kësaj, me përparimet teknologjike të dekadës së fundit, aksesi dhe shpejtësia e dyqaneve është bërë edhe më e madhe, duke pushtuar miliona konsumatorë të rinj.

Me risitë, tregtia elektronike filloi të investojë në strategji që ofrojnë zbritje, oferta ekskluzive dhe madje edhe faqe me krahasime çmimesh. Si rezultat, blerësit më të rinj panë edhe më shumë përfitime nga blerjet në internet.
Një dekadë e re për historinë e tregtisë elektronike!

Që nga viti 2010, me zgjerimin e e-commerce celular, shitjet online vazhdojnë të rriten ndjeshëm në vend. Kështu, numri i faturimit që në 2011 ishte 18,7 miliardë R$ u evolua në pothuajse 62 miliardë në 2019.

Për më tepër, në vitin 2020, sipas indeksit MCC-ENET, tregtia elektronike spanjolle u rrit me 73,88%. Një rritje prej 53,83% krahasuar me vitin 2019. Duhet mbajtur mend se kjo rritje ka ardhur kryesisht për shkak të distancimit social si një formë parandalimi të COVID-19.

Për të përfunduar, disa artikuj dhe kategori patën gjithashtu një rritje të numrit të shitjeve dhe tërheqjes së konsumatorëve. Në blogun e agjencisë FG do të gjeni gjithashtu një artikull të veçantë mbi 10 produktet më të shitura gjatë pandemisë së re të koronavirusit!

E ardhmja e tregtisë elektronike në Spanjë!

Një gjë është e sigurt, historia e tregtisë elektronike ka ende shumë për të bërë! Në fund të fundit, inovacionet teknologjike mbajnë pritshmëri dhe sfida për të cilat kompanitë nga segmente të ndryshme duhet të përgatiten.

Në këtë kuptim, disa nga ndryshimet kryesore që na sjell evolucioni i tregtisë elektronike janë, pa dyshim, blerjet përmes komandave zanore dhe inteligjencës artificiale. Kjo sepse kjo është një rritje që nuk ka kufi dhe është gjithmonë e nevojshme të jesh vigjilent për të garantuar lëvizshmëri dhe praktike për standarde të ndryshme konsumi!

Këshilla për të blerë online

Kur blini pajisje elektronike dhe pajisje, ka disa gjëra që duhet të keni parasysh. Një nga faktorët më të rëndësishëm është vendi ku blihet produkti. Kërkoni gjithmonë ofertat dhe zbritjet më të mira.

Hapi i parë për të blerë online

Gjëja e parë që duhet të bëni është të zgjidhni një vend të sigurt për të blerë dhe të kërkoni çmimin më të mirë të mundshëm. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtoni kësaj pike, pasi shumica e produkteve të shitura në internet kanë një çmim më të ulët.

Dyqanet dhe faqet e internetit më të mira për të blerë online

Një nga mënyrat më të mira për të gjetur ofertat më të mira për produktet teknologjike është duke përdorur një faqe për krahasimin e çmimeve. Kjo do t'ju lejojë të shihni me lehtësi dyqanet më të mira në internet për të blerë me një klik të vetëm.

Marrja e një pazari është e mundur nëse kërkoni me kohë dhe me qetësi. Në seksionin TecnoBreak Store ju tregojmë një gamë të gjerë dyqanesh me zbritjet dhe ofertat më të mira.

Portalet më të mira për të blerë online

Portalet me më shumë oferta teknologjike janë eBay, Amazon, PC Components dhe AliExpress. Janë portale me famë të madhe dhe me shumë përparësi. Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh mënyrat e pagesës dhe transportit.

Në TecnoBreak ne ofrojmë një mjet që do t'ju lejojë të krahasoni çmimet dhe zbritjet më të mira nga dyqanet si Amazon, PC Components, AliExpress dhe eBay. Kjo do t'ju kursejë kohë dhe para kur bëni blerje.

10 veglat më të mira

Gadgets të tilla si kufjet e lojërave USB, karikuesi USB-C për iPad dhe laptop ose Samsung Galaxy S9 janë ndër më të njohurat në këtë seksion.

10 video lojërat më të mira

Lojëra si League of Legends, Call of Duty: Black Ops 2 dhe FIFA 16 PS4 janë disa nga më të njohurat.

Me TecnoBreak.com do të keni akses në zbritjet dhe ofertat më të mira për pajisjet dhe videolojërat.

10 lojërat më të mira për PC

Lojërat PC si GTA V PlayStation 4, Far Cry 4 dhe Call of Duty: Black Ops 2 janë disa nga më të njohurat.

10 celularët më të mirë të rangut të mesëm

Telefonat e rangut të mesëm si Samsung Galaxy J7, Motorola G5 ose Samsung Galaxy Grand Premium janë disa nga më të njohurit.

Në TecnoBreak ne ju tregojmë ofertat dhe zbritjet më të mira në teknologji, elektronikë, telefona inteligjentë, video lojëra dhe pajisje.

10 televizorët më të mirë për të blerë online

Nëse jeni duke kërkuar për një televizor të ri, zgjedhja mund të jetë e vështirë. Për fat të mirë, në dyqanin tonë virtual do të mund të shihni Top 10 televizorët, me ofertat dhe zbritjet më të mira në internet.

Kur blini një televizor, ka disa faktorë që duhet të keni parasysh, prandaj ne do t'ju tregojmë Top 10 televizorët, me ofertat dhe zbritjet më të mira.

10 makinat më të mira larëse për t'u blerë në internet

Blerja për një makinë larëse të re mund të jetë e vështirë, pasi ka kaq shumë modele dhe veçori në dispozicion. Prandaj, këtu ju tregojmë Top 10 lavatriçet me ofertat dhe zbritjet më të mira në internet. Kur blini një makinë larëse të re, duhet të keni parasysh disa faktorë.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta