Monedhat kriptomonedhe

Për entuziastët e teknologjisë, kriptovalutat, si p.sh Bitcoin, Litecoin dhe Ethereum, tashmë konsiderohen si paratë e së ardhmes.

Pa fatura apo karta krediti, ky model i ri është i aftë të kryejë transaksione ndërkombëtare me çmime shumë më të ulëta se ato të monedhave tradicionale.

Këto asete nuk janë të rregulluara nga ndonjë organ zyrtar ose të centralizuara nga ndonjë institucion financiar, por janë të minuara nga programuesit.

Dhe është se kriptovalutat janë shfaqur pikërisht për të sfiduar institucionet e mëdha financiare dhe për t'u dhënë përdoruesve liri më të madhe.

Dëshironi të dini më shumë rreth tregut për monedhat virtuale? Lexoni gjithçka që duhet të dini në këtë postim.

Kriptovalutat: Cilat janë ato?

Kriptovalutat janë monedha virtuale që përdorin kriptografinë për të garantuar sigurinë e transaksioneve të kryera në internet.

Në thelb, kriptografia funksionon si numrat serialë ose shenjat e përdorura në kartëmonedha për të parandaluar falsifikimin, për shembull.

Në rastin e kriptomonedhave, këto shenja të fshehura janë kode që janë shumë të vështira për t'u thyer. Kjo është e mundur falë blockchain, një teknologji që funksionon si një libër i madh.

Transaksionet dhe regjistrat e shumtë regjistrohen, të shpërndara nëpër kompjuterë të shumtë. Të gjitha transaksionet bllokohen nga kriptografia, e cila garanton anonimitetin e atyre që i kryejnë ato.

Bankat dhe institucionet financiare në mbarë botën, duke përfshirë Bankën Qendrore të Spanjës dhe vendet e Amerikës Latine, kanë treguar interes për përdorimin e blockchain në transfertat ndërbankare, për shembull.

Pavarësisht se kanë këtë teknologji të diferencuar, në praktikë, kriptovalutat përdoren për të njëjtin qëllim si çdo tjetër.

Kjo do të thotë se ata blejnë mallra dhe shërbime në internet. Duke qenë se ato nuk konsiderohen si monedha zyrtare, ato nuk i nënshtrohen zhvlerësimit ose inflacionit të tregut.

Përveç kësaj, ato janë të këmbyeshme me para tradicionale - ose zyrtare - dhe anasjelltas.

Kur lindi Bitcoin?

Bitcoin u krijua në 2009 nga Satoshi Nakamoto. Identiteti i tij ende nuk mund të përcaktohet me siguri dhe emri i tij mund të jetë vetëm një pseudonim.

Në atë kohë kishte pakënaqësi të madhe me bankat e mëdha dhe mënyrën se si ato kryenin operacione të dyshimta, duke mashtruar klientët dhe duke ngarkuar komisione abuzive.

Këto praktika, së bashku me mungesën e rregullimit të një sërë letrash me vlerë në treg, kontribuan në krizën më të madhe të shekullit të XNUMX-të deri më sot.

Në vitin 2008, bankat krijuan një flluskë strehimi duke ofruar kredi me kosto të ulët për një shumëllojshmëri të gjerë klientësh.

Paratë jepeshin hua edhe nëse këta persona nuk plotësonin kërkesat minimale, gjë që tregonte se do të mund të paguanin borxhin.

Me rritjen e kërkesës, vlerat e pronave filluan të rriten ndjeshëm pasi pronarët e shtëpive kuptuan se mund të bënin një marrëveshje të mirë me kaq shumë njerëz që kërkonin prona të reja.

Por shumica prej tyre nuk kishin mjetet e nevojshme për të përballuar financimin, pasi ishin të papunë ose nuk kishin të ardhura fikse. Ky lloj i hipotekës u bë i njohur si subprime.

Për më keq, bankat u përpoqën të përfitonin nga këta klientë që nuk mund të paguanin kreditë duke krijuar letra me vlerë në tregun financiar.

Letrat me vlerë u mbështetën nga hipotekat subprime dhe u shitën institucioneve të tjera financiare sikur të ishin letra me vlerë të besueshme me rendiment. Por në realitet ata ishin vetëm një problem i madh.

Në kuadrin e kësaj krize, u shfaq lëvizja Occupy Walt Street, një kundërvënie ndaj praktikave abuzive, mungesës së respektit për konsumatorët, mungesës së transparencës dhe mënyrës se si bankat e mëdha mund të manipulojnë sistemin financiar.

Dhe Bitcoin gjithashtu u shfaq si një refuzim i sistemit financiar. Për avokatët e saj, qëllimi ishte që shitësi i monedhave të bëhej figura më e rëndësishme.

Ndërmjetësuesit do të eliminoheshin, normat e interesit do të hiqeshin dhe transaksionet do të ishin më transparente.

Për këtë ishte e nevojshme të krijohej një sistem i decentralizuar në të cilin paratë mund të kontrolloheshin dhe çfarë po ndodhte pa u varur nga bankat.

Cili është qëllimi i përdorimit të Bitcoin?

Aktualisht, Bitcoin është pranuar tashmë në shumë vende në botë, jo vetëm në Shtetet e Bashkuara.

Monedhat virtuale mund të përdoren për të blerë bizhuteri në REEDS Jewelers, për shembull, një zinxhir i madh bizhuterish në Shtetet e Bashkuara. Ju gjithashtu mund të paguani faturën tuaj në një spital privat në Varshavë, Poloni.

Sot tashmë është e mundur të përdoren Bitcoin edhe në transaksione me kompani që lidhen me teknologjinë. Midis tyre janë Dell, Expedia, PayPal dhe Microsoft.

A janë të sigurta monedhat virtuale?

Bitcoin dhe kriptovalutat në përgjithësi janë subjekt i llojeve të ndryshme të sulmeve kibernetike, duke përfshirë:

 • phishing
 • estafa
 • sulmi i zinxhirit të furnizimit

Madje është raportuar një rast kur një kompjuter i palidhur në internet është hakuar, duke treguar se si ka dobësi në sistem.

Por, në fund të fundit, monedhat virtuale janë përgjithësisht të sigurta për shkak të tre aspekteve. Më poshtë shpjegojmë se nga përbëhen ato.

Encrypting

Monedha jo vetëm që është e koduar, por ky proces është më kompleks në transaksionet e saj, sepse mbështetet nga një sistem i veçantë, që është blockchain.

Sistemi teknologjik ka një sërë vullnetarësh që bashkëpunojnë në mënyrë që transaksionet të bëhen në sistem.

Kjo siguron që të gjitha informacionet personale të përdoruesve të ruhen në një vend të veçantë. Kjo e bën punën e çdo hakeri keqdashës mjaft të vështirë.

sistemi publik

Ky aspekt është kundërintuitiv, d.m.th., bën të besohet e kundërta. Në fund të fundit, diçka me akses pa dallim është më e lehtë për njerëzit me qëllime të këqija për të hyrë, apo jo?

Fakti që kriptovalutat janë publike do të thotë që të gjitha transaksionet kryhen në mënyrë transparente dhe janë të disponueshme nëse personat e përfshirë janë anonimë.

Është e vështirë për dikë që të mashtrojë ose mashtrojë sistemin. Gjithashtu, transaksionet janë të pakthyeshme. Pra, nuk ka asnjë mënyrë për të kërkuar kthimin e parave tuaja.

decentralizim

Sistemi i monedhës virtuale është i decentralizuar sepse përbëhet nga një numër serverësh në mbarë botën.

Përveç kësaj, ai ka rreth 10.000 pajisje që përbëjnë sistemin (nyjet) dhe mbajnë gjurmët e të gjitha transaksioneve.

Rëndësia e kësaj është e thjeshtë: nëse diçka i ndodh njërit prej serverëve ose nyjeve, mijëra të tjerë mund të vazhdojnë aty ku ai komponent i veçantë i sistemit ka mbetur dhe të vazhdojnë.

Kjo do të thotë se është e vështirë të përpiqesh të hakosh një nga serverët, pasi nuk ka asgjë që dikush mund të vjedhë që serverët e tjerë nuk mund ta parandalojnë.

Kush i kontrollon kriptovalutat?

Kriptovalutat nuk janë të rregulluara, domethënë nuk ka autoritete apo banka qendrore përgjegjëse për kontrollin e tyre.

Për shkak të kësaj karakteristike, ato mund të shkëmbehen midis njerëzve pa pasur domosdoshmërisht një institucion financiar ose ndërmjetës të tjerë.

Këto asete u krijuan pikërisht për të luftuar centralizimin e institucioneve të mëdha, si bankat apo qeveritë, të cilat kanë nën kontroll pjesën më të madhe të parave në qarkullim në botë.

Prandaj, monedhat virtuale mund të përdoren gjithashtu në çdo vend, pa kufizime minimale ose maksimale për transaksione.

Gjithashtu, operacionet e tyre kanë komisione më të ulëta se ato të ngarkuara nga ndërmjetësit dhe subjektet financiare në përgjithësi.

Si emetohen kriptovalutat?

Monedhat virtuale u krijuan nga programuesit. Prandaj, ato lëshohen nga programet e minierave dixhitale me transaksione që kërkojnë zgjidhjen e problemeve matematikore.

Çdokush mund të përpiqet t'i zgjidhë këto zgjidhje. Për shkak të kësaj veçorie, monedhat virtuale lëshohen me metodë publike.

Por ajo që ndodh është se krijuesi i monedhës ka një preferencë dhe një avantazh të përkohshëm ndaj përdoruesve të tjerë të sistemit. Nëse dëshironi, përqendroni një pjesë të madhe të monedhave të emetuara në duart tuaja.

Si funksionojnë kuletat e kriptomonedhave?

Kuletat virtuale të monedhës dixhitale funksionojnë pothuajse si një portofol parash fizike. Vetëm, në vend që të ruajnë faturat dhe kartat, ata mbledhin të dhëna financiare, identitetin e përdoruesit dhe mundësinë e kryerjes së transaksioneve.

Kuletat ndërveprojnë me të dhënat e përdoruesit për të bërë të mundur shikimin e informacioneve të tilla si bilanci dhe historiku i transaksioneve financiare.

Kështu, kur kryhet një transaksion, çelësi privat i portofolit duhet të përputhet me adresën publike të caktuar për monedhën, duke ngarkuar vlerën në njërën prej llogarive dhe duke kredituar tjetrën.

Prandaj, nuk ka valutë reale, ka vetëm regjistrimin e transaksionit dhe ndryshimin e bilanceve.

Duhet të theksohet se ka lloje të ndryshme kuletash për ruajtjen e kriptomonedhave. Ato mund të jenë virtuale, fizike (portofolin e harduerit) dhe madje edhe letrën (portofolin prej letre), i cili lejon që kriptomonedha të printohet si një kartëmonedhë.

Sidoqoftë, niveli i sigurisë ndryshon me secilën prej tyre dhe jo të gjitha mbështesin të njëjtën kategori monedhash. Për të zgjedhur midis dhjetëra kuletave të disponueshme, duhet të merrni parasysh disa të dhëna të rëndësishme:

 • Qëllimi i përdorimit është investim apo blerje e përgjithshme?
 • A është fjala për përdorimin e një apo disa monedhave?
 • A është portofoli i lëvizshëm apo mund të aksesohet vetëm nga shtëpia?

Bazuar në këtë informacion është e mundur të kërkoni për portofolin më të mirë sipas nevojave tuaja.

Si kryhen transaksionet?

Nëse dëshironi të blini apo shisni kriptovaluta, është e nevojshme të regjistroheni në platformat specifike të monedhës virtuale me të cilën dëshironi të operoni.

Për të bërë një blerje në shumicën e platformave të specializuara, duhet të regjistroni të dhënat tuaja dhe të krijoni një llogari virtuale.

Pra, gjithçka që ju nevojitet është një bilanc real për të kryer transaksionin. Është një proces i ngjashëm me blerjen e aktiveve nga një agjent konvencional i aksioneve.

Cilat janë kriptovalutat më të përdorura?

Aktualisht, ka disa monedha virtuale në treg. Natyrisht, disa prej tyre kanë fituar më shumë hapësirë ​​dhe rëndësi. Më poshtë po rendisim më të përdorurat.

Bitcoin

Ishte kriptomonedha e parë e lançuar në treg dhe ende konsiderohet e preferuara e tregut, duke mbetur në zhvillim të plotë.

Ethereum

Ethereum shihet si karburanti për kontratat inteligjente dhe një monedhë e mundshme për të konkurruar me Bitcoin në vitet e ardhshme.

Gurgullimë

I njohur për ofrimin e transaksioneve të sigurta, të menjëhershme dhe me kosto të ulët, Ripple tashmë e ka tejkaluar vlerën e Ethereum.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash u rrit nga ndarja e blockchain Bitcoin. Prandaj, burimi i ri ka qenë një alternativë ndaj monedhës më tradicionale në treg.

IOTA

Revolucionare dhe e bazuar në Internetin e Gjërave (IoT), IOTA është një monedhë pa minatorë ose tarifa transaksionesh në rrjet.

Si po shkon vlerësimi i kriptomonedhave?

Vlerësimi i kriptomonedhave ka qenë shumë domethënës dhe kjo për shkak të komoditetit dhe sigurisë së metodës së re të transaksioneve financiare.

Në mënyrë që ju të kuptoni më mirë përfitimet e këtij skenari të ri, është e rëndësishme ta përforconi atë:

 • Tregu i kriptomonedhave nuk qëndron në vend pasi punon 24 orë në ditë;
 • Likuiditeti i tregut është i lartë pasi blerësit dhe shitësit janë të shpërndarë në të gjithë globin;
 • Monedha nuk ndryshon si pasojë e ndonjë problemi politik apo ekonomik në vend;
 • Çdo kriptovalutë është unike dhe ka një kod specifik me një regjistrim të lëvizjeve të saj, prandaj është e sigurt;
 • Kontrolli i monedhës varet ekskluzivisht nga përdoruesi dhe nuk pëson ndërhyrje nga kompanitë apo shteti;
 • Transaksionet janë të pavarura nga bankat dhe ndërmjetësit, që do të thotë se këto institucione financiare nuk ngarkojnë komisione për operacionet.

A ia vlen të përdorni dhe investoni në kriptomonedha?

Për të ditur nëse ia vlen të investoni në kriptovaluta, është e nevojshme të vlerësoni nëse rreziku që sjell ky aktiv është diçka që ju jeni të gatshëm të përballoni.

Në rastin e përdorimit të monedhave virtuale në transaksione, duhet të merret parasysh nëse ka një numër të konsiderueshëm biznesesh, klient i të cilave jeni ju, që pranojnë këtë lloj pagese.

Kriptomonedhat kanë disa të mirat dhe të këqijat që mund të shërbejnë si udhëzues kur bëni një aplikacion ose përdorni ato në blerje. Më poshtë kemi përpiluar ato kryesore.

Përparësitë e kriptomonedhave

Përparësitë më të mëdha të kriptomonedhave janë:

 • Kudo – kriptovalutat nuk janë të lidhura me një vend apo institucion financiar, duke u pranuar në të gjithë botën;
 • Siguri e lartë – kriptovalutat, si Bitcoin, janë të decentralizuara, pasi nuk kanë një entitet kontrollues. Agjentët përgjegjës për rrjetin janë të shpërndarë në të gjithë botën, gjë që minimizon shanset e sulmeve kibernetike. Përveç kësaj, ato janë të koduara për të parandaluar që transaksionet ose përdoruesit të vuajnë nga çdo lloj ndërhyrjeje;
 • Ekonomia: kur mendojmë për investime, vijnë menjëherë në mendje komisionet e ndryshme që ato sjellin dhe nevoja për të qenë klient i një banke. Me kriptovalutat, tarifat eventuale janë më të ulëta se ato të ngarkuara nga institucionet tradicionale financiare. Kështu, kostoja e investimit është më e ulët;
 • Fitime të konsiderueshme: Kriptovalutat kanë një potencial të lartë për fitime me luhatjen e çmimit të tyre. Kjo do të thotë, mund të jetë fitimprurës nëse investimi dhe riblerja bëhen në kohën e duhur;
 • Transparenca – informacioni i rrjetit të kriptomonedhës është publik, i cili lejon që çdo lëvizje apo transaksion të ndiqet.

Disavantazhet e kriptomonedhave

Nga ana tjetër, ato kanë disa disavantazhe, si p.sh.

 • Paqëndrueshmëria – Fitimet e konsiderueshme nga investimi në kriptomonedhë mund të zhduken shpejt për shkak të paqëndrueshmërisë së çmimeve. Për këtë arsye, përpara se të investoni, është më mirë të studioni tregun dhe të dëgjoni këshillat e ekspertëve në analizën e aktivit;
 • Derregullimi – decentralizimi i sistemit i lë pronarët e monedhës në një lloj harresë, në rast se ata humbasin investimet e tyre për shkak të hakerëve, për shembull. Ndryshe nga kur ndërhyjnë bankat, viktima e grabitjes ka gjasa të përfundojë duarbosh, pasi nuk ka kush të kërkojë dëmshpërblim;
 • Kompleksiteti: blerja e kriptomonedhave kërkon të mësuarit e koncepteve dhe përdorimin e platformave të reja, diçka që jo të gjithë janë mësuar;
 • Koha e transaksionit – Për ata që përdoren me karta krediti, vonesa në përfundimin e një transaksioni kur përdorni kriptomonedha mund të jetë zhgënjyese.

Cila është e ardhmja e kriptomonedhave?

Edhe pse shfaqja e kriptomonedhave është mjaft e kohëve të fundit, është e mundur të bëhen disa konsiderata për të ardhmen e monedhave virtuale, veçanërisht Bitcoin.

Ka ende dyshime për monedhat virtuale, si dhe dyshime për lojtarët kryesorë dhe procesin e listimit.

Por tendenca është që këtyre aspekteve t'u kushtohet më shumë vëmendje në mënyrë që investitorët të mos kalojnë në furi të vazhdueshme.

Madje, janë këta faktorë dhe pasiguri që e bëjnë tregun e kriptomonedhave të paqëndrueshëm dhe të rrezikshëm.

Megjithatë, ajo që vihet re është një zgjerim i vazhdueshëm i kriptomonedhave, pasi gjithnjë e më shumë vende pranojnë kriptovalutat si një formë pagese.

Rritja e kërkesës për kriptomonedha gjithashtu duhet të vazhdojë të rritet nëse ato ruajnë karakteristikat e tyre unike.

Një pikë tjetër që do të lejonte evolucionin e sektorit do të ishte bërja e minierave më transparente dhe të aksesueshme për publikun.

Më në fund, mbetet për t'u parë se si do ta trajtojnë këtë çështje autoritetet monetare në mbarë botën. Mund të ndërmerren hapa për të rregulluar kriptovalutat si të gjitha të tjerat.

Në fillim të vitit 2020, autoritetet u takuan në Davos për të diskutuar saktësisht të ardhmen e kriptomonedhave.

Tema kryesore e diskutuar ishte se si autoritetet monetare, duke ndjekur shembullin e bankave qendrore, mund të rregullonin kriptovalutat, duke përfshirë emetimin e monedhave virtuale.

Mundësia e krijimit të një kriptomonedhe publike është konsideruar tashmë nga disa banka qendrore.

Një studim i Bankës për Shlyerjet Ndërkombëtare të 66 autoriteteve monetare tregon se rreth 20% e subjekteve do të emetojnë monedhën e tyre dixhitale në gjashtë vitet e ardhshme.

Ndër ata që tashmë e kanë pranuar publikisht këtë mundësi është banka qendrore e SHBA-së, Fed. Në nëntor 2019, presidenti i njësisë ekonomike, Jerome Powell, pranoi se po eksplorohej mundësia e krijimit të një kriptomonedhe.

Si të investoni në kriptomonedha?

Tani që dini më shumë për monedhat virtuale, zbuloni se si të investoni në kriptovaluta për të diversifikuar portofolin tuaj financiar.

Ne jemi ekspertë në zhvillimin e portofoleve të larmishme dhe kriptovalutat ndihmojnë në ruajtjen e një korrelacioni të ulët midis aktiveve, duke minimizuar humbjet e mundshme në skenarë të pafavorshëm.

Përveç kësaj, kriptovalutat kanë potencial të madh për rivlerësim në afat të mesëm dhe afatgjatë. Për të garantuar sigurinë tuaj, TecnoBreak rezervon një përqindje të aktivit për shpërndarje në portofol, bazuar në profilin e klientit, duke përforcuar angazhimin tonë ndaj qëllimeve tuaja.

Nëpërmjet rrezikut të kontrolluar dhe automatizimit për të analizuar dhe zgjedhur asetet më të mira për profilin tuaj, TecnoBreak lejon investitorët të gëzojnë kthime financiare pa i vënë në rrezik asetet e tyre. Nëse jeni të interesuar të shtoni këto lloje të aseteve në strategjinë tuaj të investimit, filloni këtu.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta