drones

Dronët po fitojnë gjithnjë e më shumë popullaritet, madje duke arritur rregullimin e tyre në Spanjë dhe në disa vende të Amerikës Latine. Sipas konsulencës Gartner, 5 milionë pajisje do të shiten në vit deri në vitin 2025, ndoshta duke gjeneruar një qarkullim prej rreth 15.200 miliardë dollarë në vit. Sidoqoftë, pak njerëz dinë për historinë e dronëve, pamjen e tyre, arsyen e rritjes së tyre dhe aspekte të tjera të ngjashme.

Përdorimi i dronit mund të ndryshojë midis rekreacionit, i njohur si avion model, dhe profesional, madje ka edhe kurse pilotimi. I vetëdijshëm për rritjen e mjetit, ITARC përgatiti këtë artikull me kuriozitete për historinë e dronëve dhe pamjen e tyre, deri në ditët e sotme. Kontrolloje.

5 masa paraprake kur blini dronin tuaj

5 masa paraprake kur blini dronin tuaj

Marrja e një droni në Spanjë nuk është një detyrë e lehtë. Duke qenë se është një teknologji e kohëve të fundit, është shumë e vështirë të kuptosh se cilat dyqane janë të besueshme dhe cilat janë vetëm kompanitë që hidhen në këtë gamë në ...

5 gabime që duhen shmangur kur blini një dron

5 gabime që duhen shmangur kur blini një dron

Kështu që ju keni vendosur që do të blini një dron, i keni bërë detyrat e shtëpisë tuaj duke folur me pronarë të tjerë të dronëve, keni lexuar këshillat tona për përdoruesit për herë të parë dhe më në fund keni gjetur një model që është i duhuri për ju. ...

Historia e dronëve

Mund ta imagjinojmë botën përpara internetit, lundrimet e shkëlqyera, mënyrën se si u dërguan grafikët dhe hartat. Ne e dimë se sapo filloi globalizimi, distancat u shkurtuan dhe filloi një revolucion.

Ashtu si popullarizimi i dronëve do të revolucionarizojë botën siç e njohim ne. Në fillim të dy kishin funksione ushtarake dhe me kalimin e kohës u bënë të përballueshme dhe fituan më shumë ndjekës.

Jo vetëm që janë bërë të njohura dhe janë pjesë e jetës së përditshme për njerëzit në mbarë botën, por kanë shkaktuar një revolucion. UAV-të (mjetet ajrore pa pilot) ose UAV-të (mjetet ajrore pa pilot) u përdorën për zbulimin tokësor, duke lejuar shikimin ajror. Ata kanë shërbyer tashmë si mbështetje dhe mjet sulmesh dhe spiunazhi; edhe për të dërguar mesazhe.

Ata u shfaqën rreth viteve 60, por ishte gjatë viteve 80 që ata filluan të tërhiqnin vëmendjen për përdorimet e tyre ushtarake.

Avantazhi i madh i përdorimit të tij gjatë viteve 80 ishte mundësia e kryerjes së veprimeve, shpeshherë të rrezikshme, pa vënë domosdoshmërisht një jetë në rrezik.

Sepse kushdo që do ta kontrollonte do të ishte shumë larg dronit dhe më e keqja që mund të ndodhte ishte që objekti të rrëzohej në ajër.

Ajo që pak njerëz dinë për historinë e dronëve është se ai u frymëzua nga një BOMB.

Bomba e njohur në popull, e quajtur për zhurmën që bënte gjatë fluturimit, u zhvillua nga Gjermania gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Megjithë thjeshtësinë e tij, që e bënte atë një objektiv të lehtë për zjarr dhe përgjime, duke qenë se fluturonte vetëm në vijë të drejtë dhe me shpejtësi konstante, arriti sukses të konsiderueshëm.

Edhe pse nuk ka një shifër të saktë për numrin e të plagosurve dhe të vrarëve nga bombat, mund të konkludohet se është një numër i konsiderueshëm, pasi janë hedhur më shumë se 1.000 bomba V-1.

V-1, i njohur si bombë bombë, nuk ishte e vetmja bombë e tillë e krijuar. Disa vjet më vonë, gjatë Luftës së Dytë Botërore, u krijua V-2.

Por revolucioni i madh erdhi kur u shfaq për herë të parë një bombë me këto karakteristika: V-1, e cila frymëzoi historinë e dronëve dhe të gjithë evolucionin e tyre që atëherë.

Pamja e dronit

Historia e dronëve filloi me një frymëzim në bombat fluturuese gjermane të tipit V-1, të njohura gjerësisht si bomba me zhurmë. E mori këtë emër për shkak të zhurmës që bënte gjatë fluturimit, i krijuar nga Gjermania gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Pavarësisht se ishte i kufizuar dhe i konsideruar si një objektiv i lehtë, ai arriti sukses të konsiderueshëm me shpejtësinë e tij konstante dhe duke fluturuar vetëm në vijë të drejtë, duke arritur një numër prej më shumë se 1.000 bombash V-1 të hedhura. Disa vite më vonë, ende në Luftën e Dytë Botërore, u krijua pasardhësi i saj, bomba V-2.

Kush e shpiku dronin?

Modeli që ka shënuar historinë e dronëve, ai që njohim sot, u zhvillua nga inxhinieri izraelit i hapësirës Abraham (Abe) Karem. Sipas tij, në vitin 1977, kur mbërriti në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, u deshën 30 persona për të kontrolluar një dron. Përballë kësaj situate, ai themeloi kompaninë Leading System dhe, me pak burime teknologjike, si tekstil me fije qelqi dhe mbetje druri, lindi Albatrosin.

Me përmirësimet e arritura me modelin e ri -56 orë në ajër pa rimbushur bateritë dhe me tre persona që e trajtonin atë-, inxhinieri mori fonde nga DARPA për përmirësimet e nevojshme në prototipin dhe, me këtë, u krijua një model i ri i quajtur Amber. i lindur.

Këta avionë janë projektuar dhe zhvilluar për misione ushtarake që ofronin rrezik për jetët e njerëzve, si shpëtimi nga zjarri dhe siguria joushtarake. Këto kanë për qëllim të lejojnë mbikëqyrjen ose sulmin në çdo rajon.

Përveç kësaj, një tjetër UAV i regjistruar është Gralha Azul, i prodhuar nga Embravant. Ka një hapje krahësh më shumë se 4 metra dhe mund të fluturojë deri në 3 orë.

Droni siç e njohim sot u shpik nga izraeliti Abe Karem, inxhinieri hapësinor përgjegjës për dronin më të frikshëm dhe më të suksesshëm të Amerikës.

Sipas Karem, kur ai mbërriti në Shtetet e Bashkuara në 1977, u deshën 30 persona për të kontrolluar një dron. Ky model, Aquila, fluturoi mesatarisht disa minuta, pavarësisht se kishte një distancë prej 20 orësh fluturimi.

Duke parë këtë situatë, Karem themeloi një kompani, Leading System, dhe me pak teknologji: copëza druri, tekstil me fije qelqi të bërë vetë dhe një njeri të vdekur si ata që përdoreshin në garat me kart në atë kohë, ai krijoi Albatross.

Albatrosi ishte në gjendje të qëndronte në ajër për 56 orë pa i rimbushur bateritë e tij dhe operohej vetëm nga 3 persona – krahasuar me 30 persona në Aquilla. Pas këtij demonstrimi të bukur, Karem mori fonde nga DARPA për të përmirësuar prototipin dhe lindi Amber.

Përdorimi i dronëve

Ashtu si interneti, historia e dronëve ka ecur drejt aksesueshmërisë dhe ka sjellë shumë përfitime si për tregun e dronëve ashtu edhe për konsumatorët e tij. Sot, dronët kanë shkathtësi të madhe për sa i përket përdorimit të tyre. Përdorimet e tij përfshijnë gjurmimin dhe mbikëqyrjen, fotografimin dhe filmimin, përdorimin ushtarak dhe shpëtimin, ndër dhjetëra përdorime të tjera.

Siç pritej, me zhvillimin e historisë së dronëve, ato janë përhapur dhe tani përdoren në vende të ndryshme.

Modelet e para u përdorën vetëm për të bërë imazhe dhe video, por ato po bëhen më rezistente, autonome dhe të forta.

Amazon ka marrë tashmë autorizimin nga Shtetet e Bashkuara për të kryer dërgesat me drone.

Facebook ka njoftuar projektin e tij për të sjellë internetin në shtëpi përmes dronëve.

Dhe sa herë që shfaqen përdorime të reja për to, më të zakonshmet, aktualisht, janë:

Në aksidentin e Fukushimës në Japoni, një T-Hawk (modeli droni) u përdor për të marrë imazhe të reaktorëve të dëmtuar. Marrja e fotografive dhe filmimi pa asnjë rrezik, për shkak të rrezatimit, për askënd. Dhe më shpesh, dronët janë përdorur në imazhet e dasmave, mbulimin e ngjarjeve sportive dhe në raste të tilla si protestat në Sao Paulo. Disa njerëz madje zëvendësojnë shkopin selfie për të bërë foto me dronë.

Kontrolli dhe mbikëqyrja: Autoritetet në disa vende të botës tashmë po përdorin dron për të kontrolluar dhe ruajtur sigurinë në qytetet e mëdha, veçanërisht kur zhvillohen ngjarje të mëdha sportive.

Vëzhgimi i uraganit: Shkencëtarët në Florida kanë krijuar një dron të vogël që mund të lëshohet në drejtim të uraganeve.

Imazhet nënujore: Një model kurioz i dronit është OpenRov, i cili lejon krijimin e imazheve në kohë reale të shtratit të detit. Aftësia për të arritur pika që njeriu ende nuk i kishte arritur, katalogimi i specieve të reja dhe zbulimi i mistereve.

Përdorimi ushtarak: Nuk është e pazakontë të shohësh në lajme ose në filma praninë e dronëve që tregojnë veprimin e tyre, duke bërë imazhe të fushës së betejës, duke parë lëvizjen e armiqve apo edhe duke marrë pjesë në sulme bombardimi.

Ndihmoni njerëzit në nevojë: Me mundësinë e arritjes së vendeve armiqësore, dronët janë përdorur edhe në operacione të ndryshme emergjente. Si dërgesa ushqimore dhe madje edhe ilaçe, në vende të izoluara dhe të vështira për t'u aksesuar. Tashmë janë bërë imazhe me dron duke bërë dërgesa në Afrikë, aftësia për të shpëtuar disa njerëz.

Shpëtim: Këtë vit (2015) u raportua shfaqja e Gimball, droni fitues i konkursit Drones for Good ("Drones for good", në një përkthim të drejtpërdrejtë), i cili është i mbuluar me një "kafaz", i cili e lejon atë. për të shmangur pengesat gjatë fluturimit Frymëzuar nga insektet, ka një sensor të temperaturës, GPS, kamera dhe rezistencë të lartë, gjë që e lejon atë të përdoret në shpëtim.

Me popullarizimin e tij, si me internetin, përdorimi i tij bëhet konstant dhe bën një ndryshim total në jetën e njerëzve.

Çfarë është një dron?

Është një mjet ajror pa pilot (UAV) që ka kontrollin e fluturimit dhe mund të marrë urdhra me anë të radiofrekuencave, infra të kuqe dhe madje edhe misione të përcaktuara më parë nga koordinatat GNSS (Global Navigation Satellite System). Pamja e tij të kujton mini-helikopterët, me disa modele që janë kopje të avionëve, katërkopterëve (katër helika) dhe modeleve me tetë helikë ose që përdorin karburant për fluturimin e tyre.

Drone në anglisht do të thotë "dron" dhe, për shkak të zhurmës së tij gjatë fluturimit, përfundoi duke u miratuar gjerësisht për të emërtuar aeroplanin.

Njerëzit shpesh e dëgjojnë termin për herë të parë dhe pyesin veten: çfarë është një dron?

Një dron është një mjet ajror, por ndryshe nga aeroplanët dhe helikopterët, ata janë pa pilot. Ato kontrollohen nga distanca dhe shpesh janë të pajisura me kamera me cilësi të lartë.

Ato u përdorën për një kohë si një lodër, një evolucion i modeleve të avionëve. Sot ekziston një treg profesional i madh dhe në rritje për pilotët.

Meqë është e mundur që deri në vitin 2010 nuk ka pasur pothuajse asnjë kërkim në motorin e kërkimit për dronët, dhe që atëherë rritja e tij ka qenë e jashtëzakonshme.

Kjo na jep një ide sesi popullarizimi i dronëve, megjithëse ka treguar rritje eksponenciale, ka ende shumë hapësirë.

Evolucioni teknologjik lejon sot kushdo që dëshiron të jetë pilot të kontrollojë dronin e tij direkt nga celulari ose tableti i tij.

Disa modele mund të kontrollohen edhe nëpërmjet përshpejtuesit të smartfonit. Gjë që e bën përvojën më gjithëpërfshirëse.

Po ndodh tani, pikërisht në këtë moment. Dhe gjithnjë e më shumë drone do të fitojnë hapësirë ​​dhe do të ndryshojnë jetën tonë. Siç thonë shumë studiues: historia nuk është statike. Ndërtohet çdo ditë, dhe me dronë nuk është ndryshe.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta