Hardware

Kur subjekti janë kompjuterë dhe pajisje të tjera teknologjike, mund të jetë e zakonshme të dëgjohen termat në anglisht. Një nga pyetjet më të zakonshme është "çfarë është hardueri?", dhe në Zoom ne kemi përgatitur këtë artikull për të shpjeguar se çfarë do të thotë kjo fjalë.

Hardueri i një pajisjeje elektronike është grupi i të gjithë komponentëve fizikë që e bëjnë pajisjen të funksionojë. Ndryshe nga programet kompjuterike, që janë programet e instaluara dhe proceset e brendshme të një kompjuteri, hardueri përbëhet vetëm nga pjesët e prekshme të sistemit, domethënë që mund të preken me duar. Laptopët më të mirë (dhe më të këqijtë gjithashtu) janë të gjitha grupe të integruara të pajisjeve, për shembull.

Çfarë është hardueri?

Në një kompjuter ose në çdo pajisje tjetër të përbërë nga qarqe elektrike, hardueri është grupi i përbërësve të brendshëm fizikë dhe pajisjeve periferike të jashtme. Që pajisjet të funksionojnë pa probleme, të gjithë këta elementë duhet të jenë të pajtueshëm me njëri-tjetrin.

Të gjithë softuerët kanë nevojë për harduer për të punuar, në fund të fundit, nuk është e mundur të instaloni një program në kompjuter ose celular nëse nuk janë të ndezur. Për këtë arsye, çdo aplikacion ka një listë të kërkesave minimale dhe të rekomanduara që janë të nevojshme për të funksionuar. Më poshtë mund të shihni se cilët janë komponentët e brendshëm dhe të jashtëm të harduerit dhe funksionin e secilit.

Çfarë është hardueri i brendshëm?

Pajisja e brendshme është përgjegjëse për ruajtjen dhe përpunimin e komandave të gjeneruara nga sistemi operativ. Kjo kategori përfshin të gjitha pjesët dhe komponentët me qarqe elektrike që gjenden brenda pajisjeve si p.sh. Mësoni pak më shumë për secilën prej tyre më poshtë.

Procesori (CPU)

Procesori, i quajtur gjithashtu CPU, është një pjesë harduerike e ngarkuar për ekzekutimin e udhëzimeve të gjeneruara nga hardueri dhe softueri. Kjo do të thotë që ai kryen të gjitha llogaritjet e nevojshme që një program të funksionojë me sukses.

Është një detyrë që kryen në thelb në çdo situatë, qoftë ekzekutimi i një formule të thjeshtë Excel ose trajtimi i një imazhi ose një videoje në redaktorët, për shembull. Dëshironi të dini më shumë? Pra, shikoni këtë artikull mbi procesorët dhe disa shembuj më poshtë!

Karta video (GPU)

Me popullarizimin e lojërave në PC falë lojërave luftarake si Counter-Strike, Warcraft dhe Age of Empires 2, procesorët filluan të mbingarkohen kur erdhi puna për të bërë llogaritjet e nevojshme për t'i ekzekutuar ato lojëra mirë.

Kjo është arsyeja pse filluan të shfaqen kartat video, të cilat sot janë thelbësore për këdo që dëshiron të luajë lojëra ose të punojë me redaktim video, për shembull. Lojërat Battle Royale si Fortnite dhe Call of Duty: Warzone ilustrojnë këtë nevojë, për të mos përmendur lojërat aksion-aventure në botë të hapur si Assassin's Creed: Valhalla dhe Cyberpunk 2077.

Funksioni i kartës grafike është të renderojë, domethënë të krijojë grafikat që shfaqen në ekranin tuaj ndërsa luani ose përdorni një program redaktimi. Me fjalë të tjera, ai përpunon gjithçka që është vizuale, duke e riprodhuar atë me besnikërinë më të mirë të mundshme.

Deri më sot, ekzistojnë karta video në bord, të cilat janë ngjitur drejtpërdrejt në motherboard, dhe jashtë bordit, të njohura gjithashtu si të dedikuara. Në këtë shembull të dytë, pajisja është instaluar në motherboard dhe mund të hiqet ose zëvendësohet nëse është e nevojshme.

motherboard

Është hardueri bazë i kompjuterit ose laptopit tuaj. Me fjalë të tjera, motherboard është pjesa e harduerit që bashkon të gjithë pjesën tjetër të harduerit dhe e bën atë të funksionojë së bashku.

Prandaj nuk mungojnë konektorët, hyrjet dhe portat, pasi është motherboard ai që bën të gjithë punën për integrimin e pjesëve të tjera. Përfshirë procesorët dhe kartat video të përmendura më lart.

HD ose SSD

Është në HD ose SSD ku ruhen skedarët që gjeneroni ose shkarkoni në kompjuterin tuaj. Ndërsa hard disku është harduer i teknologjisë më të vjetër pasi është i vetmi komponent mekanik në një kompjuter, SSD është elektronik dhe lejon që skedarët të lexohen ose krijohen më shpejt se hard disku.

Nga ana tjetër, disqet e ngurtë priren të kenë një kapacitet më të lartë ruajtjeje ose, kur krahasohen me një SSD, ato priren të jenë më të lira. Pra, shikoni ofertat më të mira për disqet e ngurtë dhe SSD në Zoom!

Kujtesa RAM

RAM-i ka një funksion të ngjashëm me atë të HD ose SSD, por qëllimi i tij është pak më ndryshe. Në vend që të ruani skedarët për t'u aksesuar sa herë që dëshironi, është një lloj ruajtjeje të përkohshme.

Këta skedarë nuk janë në RAM për aksesin tuaj, por për vetë kompjuterin. Me fjalë të tjera, është kompjuteri juaj ai që akseson skedarët në RAM. Këta skedarë të përkohshëm ruhen atje sepse janë më të shpejtë se një HD ose SSD. Kjo do të thotë që skedarët në RAM ndihmojnë kompjuterin ose laptopin tuaj të ekzekutojë programet më shpejt.

Por pse atëherë RAM nuk bëhet lloji zyrtar i ruajtjes? Arsyeja e parë është se kapaciteti i tij është zakonisht shumë më i ulët. Gjithashtu, skedarët e ruajtur në këtë pajisje fshihen sapo kompjuteri të fiket.

Mësoni në Zoom se si të dini se cila është memoria ideale RAM për kompjuterin tuaj dhe sigurohuni që të kontrolloni ofertat tona për këtë pajisje të rëndësishme.

ushqim

Funksioni i vetëm i furnizimit me energji elektrike është menaxhimi dhe shpërndarja e energjisë që arrin në kompjuter. Ai i jep motherboard-it atë që çdo pjesë i duhet për të funksionuar sa më mirë.

Në të njëjtën kohë, furnizimi me energji gjithashtu përpiqet të shmangë përdorimin e kotë të energjisë. Shikoni disa oferta të furnizimit me energji këtu në Zoom!

Çfarë është hardueri i jashtëm?

Hardueri i jashtëm është grupi i pajisjeve periferike që lidhen me pajisjen e brendshme. Në këtë rast, mund të përmendni disa nga pajisjet më të zakonshme në kompjuterë dhe laptopë.

Mouse dhe tastierë

Me siguri që dy pajisjet periferike më të njohura janë gjithashtu pjesë e harduerit, megjithëse nuk janë thelbësore që një kompjuter të ndizet. Nga ana tjetër, është e pamundur që një kompjuter të funksionojë siç duhet pa to.

Pa miun (ose tastierën, ekuivalente me miun në laptopë), për shembull, është e pamundur të lëvizësh kursorin. Tastiera është thelbësore për të shkruar dhe gjithashtu për të përdorur kompjuterin. Aq e rëndësishme sa është e zakonshme të gjesh komplete me maus dhe tastierë së bashku në dyqane.

Webcam dhe mikrofon

Normalisht e integruar në të gjitha llojet e laptopëve, por mungon në kompjuterët desktop, kamera në internet ju lejon të filmoni dhe dërgoni videon përmes kompjuterit. Webkamera është një pjesë e grupit të harduerit dhe softuerit për realizimin e videokonferencave, duke përdorur aplikacione të specializuara.

Përveç takimeve në internet, të kesh një nga kamerat më të mira të kompjuterit në internet është një pjesë thelbësore për ata që duan të regjistrojnë video për YouTube ose të transmetojnë drejtpërdrejt lojërat e tyre të preferuara për t'u bërë transmetues.

Mikrofoni ka të njëjtin funksion dhe gjithashtu shpesh ndërtohet në laptopë, duke e bërë atë gati për video-konferenca. Sidoqoftë, në një kompjuter desktop është e nevojshme të përdorni një mikrofon për të transmetuar zërin. Për ta bërë këtë, thjesht duhet të mësoni se si të testoni një mikrofon dhe të filloni transmetimet tuaja të drejtpërdrejta me një cilësi tingulli shumë më të mirë.

Vlen të përmendet se shumica e kufjeve ose helmetave zakonisht vijnë me një mikrofon të integruar.

Monitor

Një tjetër pajisje e jashtme që është një domosdoshmëri vetëm për ata që po ndërtojnë kompjuterë desktop, monitori është thelbësor për të parë se çfarë po ndodh në kompjuterin tuaj. Ka monitorë të të gjitha llojeve, madhësive dhe çmimeve.

Nëse dëshironi një monitor vetëm për kompjuterin tuaj të punës, për shembull, mund të shikoni disa monitorë të lirë. Në fund të fundit, do të tregojë vetëm punë të thjeshta të përditshme.

Por nëse doni të luani me grafikat më të mira të mundshme, do t'ju duhet të investoni në një model më të fortë, të aftë për të shfaqur gjithçka që mund të bëjë karta juaj video. Monitorët për lojtarët janë më të përshtatshmet, veçanërisht ata me frekuencë më të lartë, pasi janë në gjendje të tregojnë një lëvizje më të rrjedhshme se lloji konvencional i këtij hardueri. Njihuni me disa nga më të mirët!

printer

Mund të gjendet në çdo shtëpi apo zyrë që merret me letër, printeri është gjithashtu harduer. Nga ana tjetër, është një nga pajisjet e pakta periferike që nuk janë thelbësore në një kompjuter.

Funksioni i tij është më utilitar, pasi është në gjendje të printojë skedarë dixhitalë në një skedar fizik. Megjithëse ky është funksioni i tij kryesor, shumë modele janë gjithashtu të afta të bëjnë të kundërtën. Kjo do të thotë, lexoni skedarët fizikë dhe krijoni një kopje dixhitale. Printerët e aftë për ta bërë këtë quhen printera shumëfunksionalë, siç mund ta shihni në listën tonë të opsioneve më të mira për vitin 2021.

Kufje ose helmeta

Mund të duken si një pajisje periferike shumë e thjeshtë për t'u konsideruar harduer, por kufjet janë gjithashtu në këtë kategori. Megjithatë, si printerët, ata nuk janë thelbësorë për funksionimin e duhur të një kompjuteri.

Ndër disa nga avantazhet e kufjeve është mundësia për të dëgjuar muzikën që preferoni ose për të shijuar lojërat tuaja të preferuara pa u bërë ankesë volumi në shtëpi ose në punë.

Disa modele janë bërë duke pasur parasysh lojërat, me luajtje më të mirë dhe teknologji që ju bëjnë të ditur se nga cilat zhurma anësore vijnë në lojë. Për shembull, në lojërat e shtënat si Fortnite, do të dini se ku jeni duke u sulmuar, diçka që nuk ndodh kur përdorni altoparlantët e televizorit tuaj inteligjent ose laptopin tuaj.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta