internet

Mirë se vini në historinë e origjinës së internetit.

Shumë kohë përpara se të shpikeshin kompjuterët, shkencëtarët dhe shkrimtarët parashikuan një formë të menjëhershme komunikimi midis njerëzve të largët. Telegrafi filloi këtë udhëtim dhe kablloja e parë transatlantike për këtë medium u vendos në 1858.

Linja e parë telefonike transatlantike, nga Skocia në bregdetin kanadez, u hap në vitin 1956. Testamenti ishte ende i nxitur nga përparimet kompjuterike të asaj kohe. Shumica zinin ende një dhomë të tërë dhe nuk kishin pothuajse asnjë ndërfaqe vizuale, por tashmë po punonin me terminalet e aksesit në distancë në të njëjtën ndërtesë. Kishte shumë për të evoluar.

Kush e shpiku internetin?

Jemi në vitet 50 në Shtetet e Bashkuara. Është koha e Luftës së Ftohtë, përballja ideologjike dhe shkencore mes bllokut të përfaqësuar nga amerikanët dhe atij të drejtuar nga Bashkimi Sovjetik. Një përparim kundër armikut ishte një fitore e madhe, si gara hapësinore. Për këtë arsye, Presidenti Eisenhower krijoi Agjencinë e Projekteve të Avancuara të Kërkimit (ARPA) në 1958. Vite më vonë, ai mori një D, për Mbrojtjes, dhe u bë DARPA. Agjencia bashkëpunoi me akademikë dhe industrialistë për të zhvilluar teknologji në sektorë të ndryshëm, jo ​​vetëm në ushtri.

Një nga pionierët e pjesës kompjuterike të ARPA ishte JCR Licklider, nga Instituti i Teknologjisë i Masaçusets, MIT, dhe i punësuar pas teorisë së një rrjeti galaktik kompjuterësh në të cilin mund të aksesohej çdo e dhënë. Ai mbolli farat e gjithë kësaj në agjenci.

Një tjetër përparim i madh ishte krijimi i sistemit të komutimit të paketave, një metodë e shkëmbimit të të dhënave midis makinave. Njësitë e informacionit, ose paketat, dërgohen një nga një përmes rrjetit. Sistemi ishte më i shpejtë se kanalet e bazuara në qark dhe mbështeti destinacione të ndryshme, jo vetëm pikë për pikë. Ky studim u krye nga grupe paralele, si Paul Baran i Institutit RAND, Donald Davies dhe Roger Scantlebury nga Laboratori Kombëtar Fizik i Mbretërisë së Bashkuar dhe Lawrence Roberts nga ARPA.

Ekziston edhe studimi dhe aplikimi i nyjeve, pikat e kryqëzimit të informacionit. Ato janë ura ndërmjet makinerive që komunikojnë me njëra-tjetrën dhe gjithashtu funksionojnë si pikë kontrolli, në mënyrë që informacioni të mos humbasë gjatë udhëtimit dhe të riniset i gjithë transmetimi. Të gjitha lidhjet u bënë në bazën e kabllit dhe bazat ushtarake dhe institutet kërkimore ishin të parat sepse tashmë kishin këtë strukturë.

ARPANET ka lindur

Në shkurt 1966, filloi biseda për rrjetin ARPA, ose ARPANET. Hapi tjetër ishte zhvillimi i IMP-ve, ndërfaqeve të përpunimit të mesazheve. Ato janë nyjet e ndërmjetme, të cilat do të lidhnin pikat e rrjetit. Ju mund t'i quani ata gjyshërit e ruterave. Por gjithçka ishte aq e re saqë lidhja e parë me rrjetin nuk u krijua deri më 29 tetor 1969. Kjo ndodhi midis UCLA, Universitetit të Kalifornisë, Los Anxhelos dhe Institutit të Kërkimeve Stanford, pothuajse 650 kilometra larg.

Mesazhi i parë i shkëmbyer do të ishte mesazhi i hyrjes dhe shkoi mjaft mirë. Dy shkronjat e para u identifikuan në anën tjetër, por më pas sistemi doli jashtë linje. Ashtu është: kjo është data e lidhjes së parë dhe gjithashtu përplasjes së parë. Dhe fjala e parë e transmetuar ishte… “ajo”.

Rrjeti i parë i nyjeve ARPANET ishte gati në fund të atij viti dhe tashmë po funksiononte mirë, duke lidhur dy pikat e përmendura më sipër, Universitetin e Kalifornisë në Santa Barbara dhe Shkollën e Informatikës të Universitetit të Utah-s, pak më larg, në Salt. Lake City. ARPANET është paraardhësi i madh i asaj që ne e quajmë internet.

Dhe megjithëse sinjali fillestar ishte ushtarak, shtysa për të zhvilluar gjithë këtë teknologji ishte edukimi. Ekziston një legjendë që ARPANET ishte një mënyrë për të ruajtur të dhënat në rast sulmi bërthamor, por dëshira më e madhe ishte që shkencëtarët të komunikonin dhe të shkurtonin distancat.

Zgjerojeni dhe evoluoni

Në 71, tashmë janë 15 pika në rrjet, një pjesë e të cilave janë të mundshme falë zhvillimit të PNC. Protokolli i Kontrollit të Rrjetit ishte protokolli i parë i serverit të ARPANET dhe përcaktoi të gjithë procedurën e lidhjes midis dy pikave. Ishte ajo që lejonte ndërveprim më kompleks, si p.sh. ndarja e skedarëve dhe përdorimi në distancë i makinerive të largëta.

Në tetor 72, demonstrimi i parë publik i ARPANET u krye nga Robert Kahn në një ngjarje kompjuterike. Atë vit u shpik emaili, një mënyrë më e lehtë për të shkëmbyer mesazhe që kemi diskutuar tashmë në kanal. Në atë kohë, kishte tashmë 29 pika të lidhura.

Ky është viti kur shohim lidhjen e parë transatlantike, ndërmjet ARPANET dhe sistemit norvegjez NORSAR, nëpërmjet satelitit. Menjëherë pas kësaj erdhi lidhja në Londër. Prandaj ideja se bota kishte nevojë për një rrjet të hapur arkitekturor. Ka kuptim në botë, sepse përndryshe do të kishim vetëm disa klube të vogla të lidhura, por jo me njëri-tjetrin dhe secili me arkitektura dhe protokolle të ndryshme. Do të ishte shumë punë për t'i lidhur të gjitha.

Por kishte një problem: protokolli NCP ishte i pamjaftueshëm për këtë shkëmbim të hapur të paketave midis rrjeteve të ndryshme. Kjo ishte kur Vint Cerf dhe Robert Kahn filluan të punonin për një zëvendësim.

Një tjetër projekt anësor është Ethernet, i zhvilluar në parkun legjendar Xerox në 73. Aktualisht është një nga shtresat e lidhjeve të të dhënave dhe filloi si një grup përkufizimesh për kabllot elektrike dhe sinjalet për lidhjet lokale. Inxhinieri Bob Metcalfe u largua nga Xerox në fund të dekadës për të krijuar një konsorcium dhe për të bindur kompanitë që të përdorin standardin. Epo, ai ia ka dalë.

Në vitin 1975, ARPANET konsiderohet funksional dhe tashmë ka 57 makina. Është gjithashtu në atë vit kur një agjenci amerikane e mbrojtjes merr kontrollin e projektit. Vini re se ky rrjet nuk ka ende mendim komercial, vetëm ushtarak dhe shkencor. Bisedat personale nuk inkurajohen, por as nuk ndalohen.

Revolucioni TCP/IP

Pastaj lindi TCP/IP, ose shiriti i protokollit të kontrollit të transmetimit, Protokolli i Internetit. Ishte dhe është ende standardi i komunikimit për pajisjet, një grup shtresash që krijojnë këtë lidhje pa pasur nevojë të rindërtojnë të gjitha rrjetet e formuara deri atëherë.

IP është shtresa virtuale e adresës së dërguesve dhe marrësve të paketave. E di që e gjithë kjo është më e ndërlikuar, por tema jonë këtu është e ndryshme.

Më 1 janar 1983, ARPANET ndryshon zyrtarisht protokollin nga NCP në TCP/IP në një tjetër moment historik në Internet. Dhe përgjegjësit Robert Kahn dhe Vint Cerf i vendosën emrat e tyre në historinë e teknologjisë përgjithmonë. Një vit më pas, rrjeti ndahet në dysh. Nje pjese per komunikim dhe shkembim te dosjeve ushtarake, MILNET, dhe pjesa civile dhe shkencore qe ende quhet ARPANET, por pa disa nyje origjinale. Ishte e qartë se ajo nuk do të mbijetonte e vetme.

bashkojini të gjitha

Në vitin 1985, interneti ishte tashmë më i vendosur si një teknologji komunikimi midis studiuesve dhe zhvilluesve, por emri nuk hyri në përdorim deri në fund të dekadës, kur rrjetet filluan të formonin një strukturë të vetme. Pak nga pak do të dilte nga universitetet dhe do të fillonte të adoptohej nga bota e biznesit dhe, më në fund, nga publiku konsumator.

Pra, ne shohim një shpërthim të rrjeteve të vogla që tashmë kishin një komunitet më të vogël të fokusuar në diçka. Ky është rasti i CSNet, i cili bashkoi grupet e kërkimit të shkencave kompjuterike dhe ishte një nga alternativat e para shkencore. Ose Usenet, i cili ishte një pararendës i forumeve të diskutimit ose grupeve të lajmeve dhe u krijua në 1979.

Dhe Bitnet, i krijuar në vitin 81 për transferimin e postës elektronike dhe skedarëve, dhe që lidhi më shumë se 2500 universitete në mbarë botën. Një tjetër i famshëm është NSFNET, nga i njëjti fondacion shkencor amerikan që ishte në krye të CSNet, për të lehtësuar aksesin e studiuesve në superkompjuterët dhe bazat e të dhënave. Ai ishte një nga përkrahësit më të mëdhenj të standardit të propozuar nga ARPANET dhe ndihmoi në përhapjen e instalimit të serverëve. Kjo arrin kulmin me formimin e shtyllës kurrizore NSFNET, e cila ishte 56 kbps.

Dhe sigurisht, ne po flasim më shumë për Shtetet e Bashkuara, por disa vende mbajtën rrjete të brendshme të ngjashme dhe u zgjeruan në TCP/IP dhe më pas lundruan në standardin WWW me kalimin e kohës. Është MINITEL i Francës, për shembull, i cili ishte në transmetim deri në vitin 2012.

Vitet 80 shërbejnë për të zgjeruar internetin ende të ri dhe për të forcuar infrastrukturën e lidhjeve midis nyjeve, veçanërisht për përmirësimin e portave dhe ruterave të ardhshëm. Në gjysmën e parë të dekadës, kompjuteri personal lindi patjetër me IBM PC dhe Macintosh. Dhe protokolle të tjera filluan të miratohen për detyra të ndryshme.

Shumë njerëz përdorën Protokollin e Transferimit të Skedarit, FTP e vjetër e mirë, për të bërë një version rudimentar të shkarkimit. Teknologjia DNS, e cila është një mënyrë për të përkthyer një domen në një adresë IP, u shfaq gjithashtu në vitet 80 dhe u miratua gradualisht.

Midis 87 dhe 91, Interneti lëshohet për përdorim komercial në Shtetet e Bashkuara, duke zëvendësuar shtyllat kurrizore ARPANET dhe NSFNET, me ofrues privatë dhe pika të reja aksesi në rrjet jashtë universiteteve dhe qarqeve ushtarake. Por janë të paktë të interesuarit dhe të paktë ata që shohin mundësitë. Diçka mungonte për ta bërë navigimin më të lehtë dhe më popullor.

Revolucioni i WWW

Pika tjetër në udhëtimin tonë është CERN, laboratori i kërkimit bërthamor të Evropës. Në vitin 1989, Timothy Berners-Lee, ose Tim, donte të përmirësonte shkëmbimin e dokumenteve midis përdoruesve së bashku me inxhinierin Robert Cailliau. Imagjinoni një sistem për të marrë informacion në lidhje me lidhjet midis të gjithë kompjuterëve të lidhur dhe shkëmbimin e skedarëve më lehtë.

Zgjidhja ishte shfrytëzimi i një teknologjie ekzistuese por rudimentare të quajtur hipertekst. Kjo është e drejtë, ato fjalë ose imazhe të lidhura të klikueshme që ju çojnë në një pikë tjetër në internet sipas kërkesës. Shefi i Timit nuk ishte shumë i prirur për idenë dhe e gjeti atë të paqartë, kështu që projekti duhej të maturohej.

Po sikur lajmi të ishte i mirë? Në vitin 1990, kishte "vetëm" këto tre përparime: URL, ose adresa unike për të identifikuar origjinën e faqeve të internetit. HTTP, ose protokolli i transferimit të hipertekstit, që është forma bazë e komunikimit, dhe HTML, që është formati i zgjedhur për paraqitjen e përmbajtjes. Kështu lindi World Wide Web, ose WWW, një emër i krijuar prej tij dhe që ne e përkthyem si World Wide Web.

Tim parashikoi një hapësirë ​​të decentralizuar, kështu që nuk do të nevojitej asnjë leje për të postuar, e lëre më një nyje qendrore që mund të komprometonte gjithçka nëse zbriste. Ai gjithashtu besonte tashmë në neutralitetin neto, në të cilin ju paguani për një shërbim pa diskriminim cilësor. Rrjeti do të vazhdojë të jetë universal dhe me kode miqësore, në mënyrë që të mos jetë vetëm në duart e disave. Ne e dimë që në praktikë interneti nuk është aq i mirë, por në krahasim me atë që ishte më parë, gjithçka është demokratizuar shumë dhe mjedisi u ka dhënë zë shumë njerëzve.

Në paketë, Tim krijoi redaktorin dhe shfletuesin e parë, WorldWideWeb së bashku. Ai u largua nga CERN në 94 për të themeluar World Wide Web Foundation dhe për të ndihmuar në zhvillimin dhe përhapjen e standardeve të hapura të internetit. Sot ai është ende shefi. Dhe arritja e tij e fundit e madhe në laborator ishte përhapja e protokolleve HTTP dhe ueb-it me një kod të lëshuar që përjashton pagesën e të drejtave. Kjo lehtësoi përhapjen e kësaj teknologjie.

Një vit më parë u krijua Mosaic, shfletuesi i parë me informacion grafik, jo vetëm tekst. U bë Netscape Navigator dhe pjesa tjetër është histori. Shumë nga gjërat që përdorim sot filluan në këtë dekadë: motorët e kërkimit, burimet RSS, Flash-i i dashur dhe i urryer, etj. Për t'ju dhënë një ide, IRC u krijua në '88, ICQ doli në '96 dhe Napster në '99. Disa nga këto teknologji kanë histori të ndara ende për të ardhur.

Dhe shikoni se si kemi evoluar. Nga lidhjet kabllore midis universiteteve, pati një zhvendosje drejt rrjeteve më të gjera që përdornin një gjuhë të vetme komunikimi. Më pas erdhi një hapësirë ​​globale dhe e standardizuar për të shkëmbyer përmbajtje, me një lidhje telefonike me rrjetin. Shumë njerëz filluan të përdorin internetin atje, me atë zhurmën klasike që në thelb shërbente për të testuar linjën, për të treguar shpejtësinë e mundshme të internetit dhe për të vendosur në fund sinjalin e transmetimit.

Kjo lidhje u bë më e shpejtë dhe u bë broadband. Sot vështirë se mund ta imagjinojmë jetën tonë pa transmetimin e sinjaleve me valë, që është WiFi, dhe gjithashtu të dhëna celulare pa pasur nevojë për një pikë aksesi, që është 3G, 4G, etj. Madje kemi probleme për shkak të trafikut të tepërt: standardi IPV4 është i ngjeshur me adresa dhe migrimi në IPV6 është i ngadalshëm, por do të vijë.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta