Kompjuterët

Sot të gjithë kanë një kompjuter në shtëpinë ose zyrën e tyre. Qoftë për punë, studim apo argëtim të thjeshtë, kompjuterët na shërbejnë për qëllime të shumta.

Ashtu si disa vite më parë i njihnim kompjuterët tradicionalë desktop, me kalimin e kohës u shfaqën formate dhe madhësi të ndryshme, me karakteristika të ndryshme. Për këtë arsye, është mirë të jemi të vetëdijshëm për opsionet e ndryshme në treg kur zgjedhim llojin e duhur të kompjuterit për aktivitetet tona.

llojet e kompjuterëve

Këtu ne ofrojmë një listë të llojeve të ndryshme të kompjuterëve që gjejmë në treg. Disa janë në fuqi, ndërsa të tjerët janë në tërheqje.

Tavolinë

Kompjuterët desktop janë kompjuterët personalë klasikë, të cilët vendosen në një tavolinë dhe përdoren në punën e përditshme. Ato përbëhen nga një njësi qendrore, zakonisht në formën e një paralelepipedi, e cila përmban pajisjet e nevojshme për funksionimin e vetë kompjuterit. Me të janë të lidhura të gjitha pajisjet periferike të sistemit si monitori, tastiera, mausi... Kompjuteri desktop është ideal për punën e përditshme në zyrë për shkak të madhësisë së madhe të monitorit, mundësisë së përdorimit të sasive të mëdha. memorie dhe , falë lidhësve të shumtë, është e lehtë të lidhësh shumë pajisje periferike.

portativ

Laptopët janë shumë më kompakt. Karakteristika thelbësore është se ato kombinojnë motherboard, diskun, tastierën dhe videon në një trup. Ky i fundit është i një lloji të veçantë, zakonisht me kristale të lëngëta, por në çdo rast me një gjurmë shumë të vogël. Një tjetër veçori e veçantë e laptopit është se ka një bateri të brendshme që e lejon atë të funksionojë në mënyrë autonome, pa pasur nevojë të lidhet me rrjetin elektrik. Sigurisht, ky akumulator ka një jetë të kufizuar, periudha kohore përcaktohet, më shumë se nga vetë akumulatori, nga kursimet e konsumit të lejuara nga qarqet e personelit. Inxhinieria e mirë e qarkut dhe përdorimi i komponentëve me fuqi të ulët mund të lejojnë përdorimin për disa orë. Kompjuteri është i pajisur me një kapak, hapja e të cilit zbulon ekranin, në anën e pasme të kapakut dhe tastierën. Ishte një përparim në botën e kompjuterëve personalë pasi e bëri atë efektivisht të lëvizshëm. Autonomia e tij, megjithëse e kufizuar në kohë, e lejon atë të punojë në çdo mjedis, duke e bërë atë të dobishëm (dhe ndonjëherë thelbësor) për ata që shpesh duhet të punojnë jashtë zyrës.

Notebooks

Siç sugjeron emri, këta kompjuterë kanë të njëjtën madhësi si një bllok shënimesh: 21 centimetra me 30 centimetra. Por ata nuk kanë të njëjtin funksion: ata janë kompjuterë personalë në vetvete dhe mund të ekzekutojnë të gjitha programet në desktop ose laptopë. Disa modele nuk kanë një disketë dhe të dhënat mund të shkëmbehen vetëm me një kompjuter tjetër nëpërmjet kabllit. Ekrani është identik me atë të laptopëve, por çdo gjë tjetër është edhe më e vogël. Tastiera nuk ka një tastierë numerike: ajo mund të aktivizohet brenda vetë tastierës me anë të një tasti të veçantë.

Libër penash

Libri me stilolaps është një fletore pa tastierë. Ai është i pajisur me programe speciale që ju lejojnë ta përdorni me një laps të veçantë në formën e një stilolapsi. Stilolapsi nuk përdoret vetëm për të dhënë komanda programeve, të ngjashme me miun në kompjuterët desktop, por edhe për të futur të dhëna. Në ekranin e librit me stilolaps ju mund të shkruani, si në një fletë letre, dhe kompjuteri interpreton letrën tuaj dhe e shndërron atë në karaktere teksti sikur të shkruanit në tastierë. Ky lloj kompjuteri vazhdon të zhvillohet. Faza e interpretimit të skenarit është ende mjaft e ngadaltë dhe e prirur për gabime, ndërsa aspektet e tjera të operacionit janë më të avancuara. Për shembull, korrigjimi dhe redaktimi i tekstit tashmë të futur bëhet në një mënyrë shumë inovative dhe shumë të ngjashme me sjelljen instiktive të përdoruesit. Nëse një fjalë duhet të fshihet, thjesht vizatoni një kryq mbi të me stilolaps.

majë palme

Mbulesa e dorës është një kompjuter me madhësinë e një videokasete. Mos e ngatërroni tapin e dorës me axhendat ose llogaritësit e xhepit. Si pajisjet e dorës ashtu edhe llogaritësit, në disa raste, mund të shkëmbejnë të dhëna me një kompjuter personal, por ato nuk janë të pajisura me një sistem operativ ose programe standarde. Palmtop është një kompjuter më vete: ai mund të përpunojë ose modifikojë dokumente ashtu si një kompjuter desktop. Madhësia e vogël prek të gjitha pjesët e kompjuterit. Ekrani LCD është i vogël, ashtu si tastiera, çelësat e së cilës janë të vegjël. Disku i ngurtë mungon plotësisht dhe të dhënat regjistrohen me anë të memories që gjenden në karta të vogla me energji vetë. Shkëmbimi i të dhënave me një kompjuter desktop është i mundur vetëm nëpërmjet një kablloje. Sigurisht, kompjuteri i xhepit nuk përdoret si mjeti kryesor i punës. Mund të përdoret për të kërkuar ose përditësuar të dhënat. Mund të bëhen disa shënime, por shkrimi i një letre është pothuajse i pamundur dhe shumë i lodhshëm për shkak të madhësisë së çelësave.

Workstation

Stacionet e punës janë kompjuterë me përdorim të vetëm, me madhësi dhe pamje të një kompjuteri desktop ose pak më të madh. Ato janë të pajisura me procesorë më të avancuar, më shumë memorie dhe kapacitet ruajtjeje. Stacionet e punës janë të përshtatshme për detyra të specializuara, shpesh në fushat e grafikës, dizajnit, vizatimit teknik dhe inxhinierisë. Këto janë aplikacione komplekse, që kërkojnë fuqi dhe shpejtësi joproporcionale për punë normale në zyrë. Kostoja e këtyre makinave është natyrisht më e lartë se ajo e kompjuterëve personalë.

Minikompjuterë

Këta kompjuterë, pavarësisht nga emri i tyre, janë edhe më të fuqishëm. Ato vendosen në qendër të një rrjeti terminalesh, secili prej të cilëve punon me minikompjuterin sikur të ishte një kompjuter i izoluar, por që ndan të dhëna, pajisje printimi dhe të njëjtat programe. Në fakt, ajo që është tipike për minikompjuterët është mundësia e të paturit të një programi të vetëm që përdoret njëkohësisht nga disa terminale. Ato përdoren veçanërisht në administrimin e biznesit, ku shkëmbimi i programeve dhe të dhënave është një faktor thelbësor: të gjithë mund të punojnë me të njëjtat procedura dhe të dhënat mund të përditësohen në kohë reale.

mainframe

Mainframe janë në një shkallë edhe më të lartë. Këta kompjuterë mund të përdoren nga një numër i madh terminalesh, madje edhe në distancë përmes lidhjeve telematike. Ata mund të ruajnë skedarë të shumtë të të dhënave dhe të ekzekutojnë shumë programe në të njëjtën kohë. Ato përdoren në kompani të mëdha për vetë menaxhimin industrial ose në organizatat shtetërore për trajtimin e skedarëve të të dhënave të mëdha dhe vazhdimisht në ndryshim. Ato përbëjnë thelbin e shërbimeve të informacionit të bankave, institucioneve financiare dhe bursave. Ato përdoren edhe nga shërbimet telematike publike dhe private sepse lejojnë lidhjen e njëkohshme të shumë terminaleve apo kompjuterëve dhe ekzekutimin e shpejtë të transaksioneve përkatëse.

superkompjuterët

Siç mund ta prisni, superkompjuterët janë kompjuterë me performancë të jashtëzakonshme. Janë mjaft të rralla. Kostoja e tyre është shumë e lartë dhe përdoren në dizajnin industrial dhe përpunimin e të dhënave në nivel shumë të lartë. Përveç kompanive shumëkombëshe, superkompjuterët përdoren nga agjencitë shtetërore dhe organizatat ushtarake.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta