Networks

Le të kalojmë pak kohë duke folur për rrjetet.

Gjithçka që shumica e njerëzve dinë për një rrjet shtëpiak është se ju nevojitet një dhe dëshironi që ai të funksionojë. Në Gleeson's Home Entertainment and Automation, ne gjithmonë përpiqemi të edukojmë klientët tanë dhe muajin e kaluar folëm se sa i rëndësishëm mund të jetë një rrjet shtëpiak. Këtë muaj, ne do të shikojmë disa zgjidhje të njohura të rrjeteve shtëpiake dhe do të diskutojmë përfitimet e secilës. Në fund, jo vetëm që do të dini pak më shumë për rrjetet, por do të jeni të pajisur mirë për të vendosur se cili është i duhuri për shtëpinë tuaj.

Rrjetet shtëpiake dhe profesionale

Ne do të bëjmë një shpjegim të shkurtër se çfarë janë rrjetet e ndryshme, për çfarë shërbejnë dhe në çfarë raste përdoren.

me tela

Kur bëhet fjalë për rrjetet shtëpiake, ekzistojnë dy lloje kryesore: Wired dhe wireless. Kjo i referohet mënyrës se si pajisjet që hyjnë në internet lidhen me LAN-in tuaj. Në rastin e një rrjeti me tela, ai zakonisht vjen në shtëpinë tuaj nga linja kabllore dhe më pas lidhet me një modem dhe/ose ruter. Nga atje, pajisjet në të gjithë shtëpinë lidhen nëpërmjet kabllove Ethernet me modemin përmes një ndërprerës Ethernet.

Ky lloj lidhjeje është i zakonshëm në ndërtimet e reja, ku është e lehtë të kalosh kabllon në të gjithë shtëpinë. Përparësitë e një rrjeti shtëpiak me tel janë të dukshme: rrjetet me tela do të jenë gjithmonë më të shpejta dhe më të besueshme se rrjetet me valë. Rrjetet me tel kanë më shumë gjerësi bande dhe nuk ndikohen nga diapazoni dhe ndërhyrja si pa tel. E vetmja pengesë e vërtetë është lloji/shpejtësia e ruterit tuaj dhe shpejtësia e internetit për të cilën po paguani.

Sigurisht, rrjetet me tela kanë gjithashtu kufizimet e tyre, prandaj rrjetet me valë (Wi-Fi) janë kaq të njohura.

pa tel

Me një rrjet pa tel, mund të hyni në internet pa u lidhur me kabllo. Një shembull i përsosur i kësaj është përdorimi i tabletit ose pajisjes celulare ndërsa ecni nëpër shtëpinë tuaj. Dhe ndërsa instalimi i kabllove është i preferueshëm për pajisjet statike si rafti i pajisjeve ose televizori juaj, pasi të ndërtohet një shtëpi, mund të ketë zona ku është e pamundur të futni tela të rinj. Këtu shkëlqen teknologjia me valë: aftësia për të zgjeruar gamën e internetit në të gjithë shtëpinë dhe jashtë, me instalime elektrike minimale të reja dhe pa pajisje të lidhura.

Problemet kryesore me rrjetet pa tela janë shpejtësia dhe besueshmëria. Sinjalet Wi-Fi mund të ndërhyjnë nga pajisje të tjera elektronike - madje edhe frigoriferi juaj - dhe nëse jetoni afër fqinjëve tuaj, rrjeti juaj Wi-Fi mund të mbivendoset me të tyren dhe të ngadalësojë aktivitetin e të gjithëve. Në varësi të madhësisë së shtëpisë tuaj, mund t'ju nevojiten pika të shumta aksesi për të siguruar mbulim të barabartë në të gjithë shtëpinë tuaj. Rregulli i përgjithshëm i përgjithshëm është që të keni një pikë aksesi me valë për çdo 1.500 metra katrorë, dhe gjithashtu duhet të mbani mend të përfshini oborrin e shtëpisë nëse dëshironi të keni akses në jashtë. Është e rëndësishme të theksohet se shumica e pikave të aksesit me valë (WAPS) kërkojnë energji dhe mund të kërkojnë një lidhje ethernet me ruterin kryesor, që do të thotë se lidhja me valë nuk është vërtet me valë.

Këshillë bonus: Nëse keni parë ndonjëherë numra dhe shkronja të çuditshme si 802.11ac, kjo ka të bëjë me standardin wireless që përdor ruteri juaj. 802.11ac është më i shpejtë se 802.11n i vjetër, kështu që mbani në mend këtë gjithashtu.

Në fillim, rrjetëzimi në shtëpi mund të duket shumë i ndërlikuar, por në të vërtetë nuk është aq i komplikuar pasi të kuptoni konceptin e nivelit të lartë. Gjithashtu, nuk jeni i vetmi që duhet të zgjidhni rrjetin tuaj të shtëpisë.

LAN, WLAN, MAN, WAN, PAN: njihni llojet kryesore të rrjeteve

Në kontekstin e teknologjisë së informacionit, një rrjet përbëhet nga procesorë të shumtë që janë të ndërlidhur dhe ndajnë burimet me njëri-tjetrin. Më parë, këto rrjete ekzistonin kryesisht brenda zyrave (rrjeti lokal), por me kalimin e kohës është shtuar nevoja për shkëmbimin e informacionit ndërmjet këtyre moduleve të përpunimit, gjë që ka krijuar lloje të tjera rrjetesh. Kuptoni se çfarë nënkuptojnë disa nga llojet kryesore të rrjeteve kompjuterike.

LAN – Rrjeti i zonës lokale

Rrjetet e zonës lokale ndërlidhin kompjuterët brenda të njëjtës hapësirë ​​fizike. Kjo mund të ndodhë brenda një kompanie, një shkolle ose në shtëpinë tuaj, duke lejuar ndarjen e informacionit dhe burimeve midis pajisjeve pjesëmarrëse.

MAN – Rrjeti Metropolitan

Le të imagjinojmë, për shembull, që një kompani ka dy zyra në të njëjtin qytet dhe dëshiron që kompjuterët të mbeten të ndërlidhur. Për këtë ekziston Rrjeti Metropolitan Area, ose Rrjeti Metropolitan, i cili lidh disa Rrjete Lokale të Zonës brenda një rrezeje prej disa dhjetëra kilometrash.

WAN – Rrjeti i zonës së gjerë

Wide Area Network shkon pak më larg se MAN dhe mund të mbulojë një zonë më të madhe, si p.sh. një vend apo edhe një kontinent.

WLAN – Rrjeti Lokal me valë

Për ata që duan të bëjnë pa kabllo, mund të jetë një opsion WLAN ose rrjeti lokal me valë. Ky lloj rrjeti lidhet me internetin dhe përdoret gjerësisht si në ambiente banimi dhe biznesi, ashtu edhe në vende publike.

WMAN – Rrjeti Metropolitane pa tela

Është versioni wireless i MAN, me një rreze prej dhjetëra kilometrash dhe lejon lidhjen e rrjeteve të zyrave të së njëjtës kompani apo kampuset universitare.

WWAN - Rrjeti i gjerë me valë

Me një shtrirje edhe më të madhe, WWAN, ose rrjeti i gjerë me valë, arrin në pjesë të ndryshme të botës. Prandaj, WWAN është më i ndjeshëm ndaj zhurmës.

SAN – Rrjeti i zonës së ruajtjes

SAN, ose Rrjetet e Zonës së ruajtjes, përdoren për komunikim midis një serveri dhe kompjuterëve të tjerë dhe janë të kufizuar në këtë.

PAN – Rrjeti i Zonës Personale

Rrjetet e tipit PAN, ose rrjetet e zonës personale, përdoren për pajisjet për të komunikuar në një distancë mjaft të kufizuar. Një shembull i kësaj janë rrjetet Bluetooth dhe UWB.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta