periferikësh

Pajisjet periferike të një kompjuteri janë elementë të një lloji harduerik, të cilët janë përbërësit fizikë të kompjuterëve desktop, ose kompjuterëve desktop, siç quhen shpesh. Ato janë pjesë thelbësore për funksionimin e një kompjuteri, secila prej tyre përmbush një funksion shumë specifik dhe mund të ndahet në periferikë në hyrje dhe në dalje.

Inputet janë ato që dërgojnë informacion në kompjuter dhe daljet bëjnë të kundërtën. Monitori, miu, tastiera, printeri dhe skaneri janë shembuj të pajisjeve periferike që do t'i detajojmë në këtë artikull.

Përveç kësaj, ne do të shpjegojmë gjithashtu funksionet dhe karakteristikat e pajisjeve periferike kryesore të një kompjuteri, të cilat patjetër do t'ju ndihmojnë kur blini këto artikuj për kompjuterin tuaj. Lexoni dhe sigurohuni që ta kontrolloni!

Njihni pajisjet periferike kryesore të një kompjuteri

Tani që keni zbuluar se çfarë janë pajisjet periferike dhe sa të rëndësishme janë ato për funksionimin e një kompjuteri, si të mësoni pak më shumë për secilën prej tyre në më shumë detaje? Më pas, do të mësoni pak më shumë rreth veçorive më të rëndësishme të pajisjeve periferike hyrëse dhe dalëse, të tilla si monitori, miu, tastiera, printeri, skaneri, stabilizuesi, mikrofoni, leva, altoparlanti dhe shumë më tepër.

Monitor

Monitori është një pajisje periferike dalëse dhe është përgjegjës për shfaqjen e informacionit të videos dhe grafikëve të krijuara nga një kompjuter që është i lidhur me një kartë video. Monitorët veprojnë njësoj si televizorët, por priren të shfaqin informacionin me rezolucion më të mirë.

Një çështje e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh në lidhje me monitorët është se ata duhet të fiken veçmas sepse fikja e një kompjuteri nuk është e njëjtë me fikjen e një monitori, kur flasim për një kompjuter desktop. Për të gjetur opsionin më të mirë për ditën tuaj të përditshme, hidhini një sy 10 monitorëve më të mirë të vitit 2022 dhe mësoni se çfarë të keni parasysh kur zgjidhni.

maus

Miu është një pajisje periferike hyrëse që lejon përdoruesin të ndërveprojë me gjithçka që shfaqet në monitorin e kompjuterit, duke lejuar kryerjen e shumë detyrave përmes një kursori.

Zakonisht kanë dy butona, një majtas dhe një djathtas. Ai në të majtë përdoret më shumë sepse funksioni i tij është të hapë dosje, të zgjedhë objekte, të tërheqë elementë dhe të ekzekutojë funksione. E djathta funksionon si ndihmëse dhe ju lejon të kryeni funksione shtesë ndaj komandave të butonit të majtë.

Ka minj me tela dhe me valë. Telat zakonisht kanë një objekt qendror të rrumbullakët të quajtur rrotull që ndihmon në lëvizjen e pajisjes periferike. Ato me valë funksionojnë nga lidhja Bluetooth dhe mund të jenë optike ose lazer. Nëse keni dyshime se si të zgjidhni modelin më të mirë me valë, konsultohuni me artikullin 10 minjtë më të mirë me valë të vitit 2022 dhe zgjidhni opsionin më të mirë për ju.

tastierë

Tastiera është një pajisje periferike hyrëse dhe një nga komponentët kryesorë të një kompjuteri. Na lejon të aktivizojmë komandat, të zëvendësojmë miun në disa funksione, përveç shkrimit të fjalëve, shenjave, simboleve dhe numrave. Shumica e tyre ndahen në pesë pjesë kryesore: çelësat e funksionit, çelësat specialë dhe çelësat e navigimit, çelësat e kontrollit, çelësat e shtypjes dhe çelësat alfanumerik.

Tastet e funksionit janë rreshti i parë i vendosur në krye të tastierës. Janë ata çelësa që shkojnë nga F1 në F12, përveç të tjerëve, dhe që përdoren për funksione shumë specifike si shkurtoret. Të veçantat dhe ato të navigimit ndihmojnë në lundrimin e faqeve të internetit. Fundi, Faqja kryesore, Faqja lart dhe Faqja poshtë janë ndër to.

Tastet e kontrollit janë ata që përdoren në kombinim me të tjerët për të aktivizuar funksione të caktuara. Logoja e Windows, Ctrl, Esc dhe Alt janë shembuj të tyre. Dhe së fundi, janë ato shtypëse dhe alfanumerike, të cilat janë shkronjat, numrat, simbolet dhe shenjat e pikësimit. Ekziston edhe blloku i numrave, i vendosur në të djathtë, i cili ka numrat dhe disa simbole të renditura në një kalkulator.

Stabilizues

Funksioni i një stabilizuesi, një pajisje periferike hyrëse, është të mbrojë pajisjet elektronike të lidhura me të nga ndryshimet e tensionit që mund të ndodhin në rrjetin elektrik. Kjo ndodh sepse prizat e një stabilizuesi kanë energji të stabilizuar, ndryshe nga rrjeti elektrik i rrugës që furnizon shtëpitë, i cili është i ekspozuar ndaj variacioneve të ndryshme.

Kur ka një rritje të tensionit në rrjet, për shembull, stabilizuesit veprojnë për të rregulluar tensionin, gjë që parandalon djegien ose dëmtimin e pajisjeve elektronike. Kur ka ndërprerje të energjisë, stabilizuesi vepron gjithashtu duke rritur fuqinë e tij dhe duke i mbajtur pajisjet të ndezura për një kohë. Të kesh një stabilizues të bashkangjitur në kompjuterin tënd është thelbësor për ta mbajtur desktopin të sigurt dhe për të rritur jetëgjatësinë e tij.

printer

Printerët janë pajisje periferike dalëse të lidhura me kompjuterin nëpërmjet kabllit USB, ose nëpërmjet bluetooth në modelet më të avancuara, të cilat mund të printojnë dokumente, fletëllogaritëse, tekste dhe imazhe. Ato janë ideale për studentët që duhet të studiojnë shumë përmbajtje dhe që preferojnë letrën sesa leximin e dokumenteve në mënyrë dixhitale, për shembull.

Për përdorim në kompjuterët desktop ka printera tank ose inkjet, të cilët janë më të vjetër, por më të lirë dhe me një raport të madh kosto-përfitim. Nëse jeni duke kërkuar për një model për punën ose shtëpinë tuaj, sigurohuni që të shikoni 10 printerët më të mirë të rezervuarit të bojës të vitit 2022. Nga ana tjetër, printerët lazer, të cilët printojnë me cilësi të mirë dhe janë më të avancuar.

skaner

Skaneri, ose digjitalizuesi në portugalisht, është një pajisje periferike hyrëse që dixhitalizon dokumentet dhe i transformon ato në skedarë dixhitalë që mund të depozitohen në kompjuter ose të ndahen me desktopë të tjerë.

Në thelb ekzistojnë katër lloje skanerësh: shtrati i sheshtë - më tradicionali që printon me rezolucion të lartë; ato multifunksionale – që janë ato elektronike që kanë më shumë se një funksion si printer, fotokopjues dhe skaner; Fletët ose ushqyesit vertikal - avantazhi kryesor i të cilit është shpejtësia e lartë dhe së fundi, ushqyesi portativ ose me dorë - i cili ka një madhësi të reduktuar.

mikrofon

Mikrofonët janë pajisje periferike hyrëse që kanë parë rritje të kërkesës së tyre muajt e fundit për shkak të pandemisë Covid-19. Kjo për shkak se shumë njerëz kanë filluar të punojnë nga shtëpia dhe takimet virtuale të punës janë bërë të zakonshme.

Përveç përdorimit për biseda, mikrofonët mund të përdoren edhe për lojëra, regjistrim video dhe podcast, të cilat janë shumë të njohura. Një nga pikat kryesore që duhet të keni parasysh kur blini mikrofonin tuaj është kapja, e cila mund të jetë me një drejtim, me dy drejtime, me shumë drejtime. Ekzistojnë gjithashtu modele me tela ose me valë me hyrje USB ose P2.

kuti zanore

Altoparlantët janë pajisje periferike dalëse të përdorura gjerësisht kryesisht nga ata që luajnë lojëra ose kënaqen duke dëgjuar muzikë në kompjuter. Me kalimin e viteve ato janë bërë shumë teknologjike dhe në treg ka disa modele.

Disa pika janë shumë të rëndësishme kur vendosni se cilin altoparlant të blini, si p.sh. kanalet audio, të cilat duhet të ofrojnë një tingull të pastër pa zhurmë; frekuenca, e cila përcakton cilësinë e zërit; fuqia -e cila i jep rezolucion më të lartë audios dhe së fundi sistemeve të lidhjes- e cila duhet të jetë sa më e larmishme, si bluetooth, P2 ose USB.

Webcam

Ashtu si mikrofonat, kamerat në internet janë një tjetër pajisje hyrëse periferike që ka parë një rritje të kërkesës për shkak të takimeve të vazhdueshme virtuale për shkak të pandemisë Covid-19.

Një veçori që duhet t'i kushtohet vëmendje kur blini një kamerë në internet është FPS (Frame Per Second), që është numri i kornizave (imazheve) që kamera mund të regjistrojë për sekondë. Sa më shumë FPS, aq më shumë cilësi në lëvizjen e imazhit.

Karakteristika të tjera të rëndësishme janë gjithashtu nëse kamera ka mikrofon të integruar, cila është rezolucioni dhe nëse është me shumë qëllime, pasi disa modele mund të fotografojnë ose filmojnë, për shembull.

Laps optik

Stilolapsat optikë janë pajisje periferike hyrëse që ju lejojnë të manipuloni një ekran kompjuteri përmes një stilolapsi, duke bërë të mundur lëvizjen e objekteve ose vizatimin, siç është rasti, për shembull, në ekranet e smartfonëve, të cilët mund të manipulohen me gishta. ata janë të ndjeshëm ndaj prekje.

Këto stilolapsa përdoren në mënyrë shumë profesionale nga ata që punojnë me vizatim, si projektues, animatorë, arkitektë dhe dekorues. Për të përdorur këtë lloj pajisjeje periferike është e nevojshme të keni një monitor të tipit CRT.

levë

Joysticks, ose kontrollorët, janë pajisje periferike hyrëse që përdoren kryesisht për të kontrolluar lojërat video. Ata kanë një bazë, disa butona dhe një shkop që është fleksibël dhe mund të lëvizet në çdo drejtim, për manipulim të lehtë gjatë lojërave.

Ato mund të lidhen me kompjuterin nëpërmjet kabllit USB ose portës serike. Është e mundur edhe përdorimi i tyre si maus ose tastierë, për ata që preferojnë ose janë mësuar ta përdorin këtë pajisje periferike. Sigurohuni që të shikoni 10 drejtuesit më të mirë të PC-ve të vitit 2022 e lart lojën tuaj.

Shtoni pajisje periferike në kompjuterin tuaj dhe bëjeni jetën tuaj më të përshtatshme!

Me pajisjet periferike, përdorimi i kompjuterit tuaj do të jetë shumë më i lehtë dhe më praktik, pasi përveç atyre më themelore dhe thelbësore, si një monitor, një maus, një tastierë dhe një altoparlant, ju mund të zgjeroni përvojën e përdorimit të kompjuterit tuaj desktop me shtesë pajisje periferike, të tilla si një printer, webcam, mikrofon dhe skaner.

Mos harroni se pajisjet periferike ndahen në hyrje dhe dalje, dhe njohja e këtyre, si dhe veçorive të tjera, është thelbësore që ju të merrni në shtëpi harduerin e përsosur që sjell më shumë rehati dhe praktike në përdorimin e kompjuterit tuaj desktop.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta