Apps

Keni dëgjuar për një aplikacion por nuk e keni idenë se çfarë do të thotë? Pra, këtu në TecnoBreak ne do të shpjegojmë se çfarë është një aplikacion.

Çfarë është një aplikim?

Në kompjuter, një program aplikimi (i quajtur gjithashtu një aplikacion, ose shkurt aplikacion) është një program kompjuterik i krijuar për të menaxhuar në mënyrë elektronike një fushë të caktuar të veprimtarisë njerëzore.

Me pak fjalë, një aplikacion nuk është gjë tjetër veçse një lloj softueri i krijuar për të kryer një detyrë të caktuar. Por si funksionon një aplikacion?

Pasi të hapni një aplikacion të caktuar, ai funksionon në sistemin operativ të pajisjes, duke qëndruar në sfond derisa të vendosni ta mbyllni. Megjithatë, në shumicën e rasteve, shumë aplikacione hapen dhe funksionojnë në të njëjtën kohë për të qenë në gjendje të bëjnë më shumë gjëra në të njëjtën kohë (në zhargonin e llogaritjes, kjo aftësi e veçantë quhet multitasking).

Kështu, aplikacioni është një term i përgjithshëm që përdoret për t'iu referuar një aplikacioni specifik që përdoret për të kryer një detyrë specifike në një pajisje.

cfare eshte + si te djersitesh

girl-1328416_1280

Arsimi po ndryshon. Prej vitesh është folur shumë për futjen e teknologjive të reja në këtë fushë. Prezantimi i Google Meet në dhomë është bërë tashmë një situatë. Kjo është...

Çfarë është një aplikacion desktop apo desktop?

Ndonjëherë kur bëhet fjalë për desktop dhe laptopë, aplikacionet quhen gjithashtu aplikacione desktop. Ka shumë aplikacione desktop dhe, në varësi të rastit, ato mund t'i përkasin një ose një kategorie tjetër.

Në përgjithësi, ka aplikacione që ofrojnë disa funksione në të njëjtën kohë (siç është antivirus), ndërsa të tjerët janë në gjendje të bëjnë vetëm një ose dy gjëra (të tilla si një kalkulator ose një kalendar). Megjithatë, këtu janë disa shembuj të aplikacioneve desktop më të përdorura:

Aplikacione të njohura si përpunues teksti, si Word, të cilët lejojnë që kompjuteri të "transformohet" në një lloj makinë shkrimi me të cilën mund të krijohen edhe tekste shumë komplekse.

Aplikacione që ju lejojnë të shfletoni internetin, të njohur si shfletues, si Microsoft Internet Explorer, Google Chrome ose Mozilla Firefox.

Aplikacione që ju lejojnë të shikoni video ose filma, të dëgjoni radio dhe/ose muzikën tuaj të preferuar, por gjithashtu të krijoni, modifikoni ose menaxhoni imazhe dhe foto, të njohura gjithashtu si programe multimediale.

Aplikacione që ju lejojnë të dërgoni dhe të merrni mesazhe emaili përmes Internetit, të njohur zakonisht si klientë të postës elektronike.

Aplikacione që ju lejojnë të argëtoheni duke bashkëvepruar me kompjuterin tuaj, të quajtura thjesht videolojëra.

Çfarë është një aplikacion celular?

Kompjuterët, qofshin desktop apo laptopë, nuk janë të vetmet pajisje që mund të ekzekutojnë aplikacione. Edhe në pajisjet celulare, si smartfonët dhe tabletët, mund të përdoren aplikacione, por në këto raste flasim më saktë për aplikacionet apo aplikacionet celulare.

Disa nga aplikacionet më të njohura të disponueshme për Android dhe iOS janë WhatApp, Facebook, Messenger, Gmail dhe Instagram.

Si të instaloni një aplikacion?

Si kompjuterët ashtu edhe pajisjet celulare shpesh kanë një numër aplikacionesh të sistemit, të cilat janë aplikacione që vijnë të instaluara paraprakisht (si shfletuesi, shikuesi i imazheve dhe luajtësi i mediave).

Megjithatë, për ata që dëshirojnë, në shumicën e rasteve është i mundur edhe instalimi i aplikacioneve të tjera, qofshin të lira për t'u shkarkuar ose jo, duke shtuar kështu më shumë funksionalitet në pajisje.

Megjithëse hapat për të instaluar një aplikacion janë pak a shumë gjithmonë të njëjta, megjithatë vetë procedura ndryshon pak në varësi të sistemit operativ të përdorur.

Si mund të çinstaloj një aplikacion?

Sigurisht, pasi të keni instaluar një aplikacion të caktuar, mund ta çinstaloni edhe nëse nuk ju nevojitet më, duke hequr skedarët e tij nga pajisja juaj.

Megjithatë, edhe në këto raste, procedura që duhet ndjekur për të çinstaluar një aplikacion ndryshon në varësi të sistemit operativ të përdorur.

Si të përditësoni një aplikacion?

Përveç mundësisë për të instaluar ose çinstaluar një aplikacion, ekziston edhe mundësia për ta përditësuar atë. Por çfarë do të thotë të përditësosh një aplikacion?

Përditësimi i një aplikacioni është një operacion mjaft i parëndësishëm dhe, në të njëjtën kohë, shumë i rëndësishëm sepse ju lejon të futni funksionalitete të reja në aplikacion, ju lejon të përmirësoni stabilitetin e përgjithshëm të përdorimit të aplikacionit, por mbi të gjitha ju lejon gjithashtu për të rritur sigurinë duke korrigjuar gabimet e mundshme.

Gjithashtu, nëse nuk përditësoni një aplikacion, rrezikoni të përdorni një aplikacion të vjetëruar, domethënë një version të aplikacionit që nuk mbështetet më, me të gjitha pasojat që mund të sjellë kjo.

Si të shkarkoni një aplikacion?

Siç e kemi thënë tashmë, për të instaluar më shumë aplikacione në pajisjen tuaj, duhet t'i shkarkoni ato falas dhe/ose me pagesë në varësi të rastit.

Për të shkarkuar një aplikacion në një smartphone, një tablet, një kompjuter apo edhe një televizor inteligjent, ne zakonisht shkojmë në dyqanet online, të quajtura zakonisht dyqan ose treg.

Nga këto dyqane të veçanta ka disa, por më të përdorurit janë vetëm disa, përkatësisht: App Store, Google Play dhe Microsoft Store.

Në këtë pikë, më në fund duhet të kuptoni se çfarë është një aplikacion.

Ka fjalë në kompjuter që janë shumë të zakonshme dhe përdoren rregullisht. Megjithatë, jo të gjithë e dinë saktësisht se çfarë janë, madje shumë njerëz që përdorin këto fjalë e kanë të vështirë të shpjegojnë se çfarë janë ato.

Një prej tyre është termi softuer.

Çfarë është softueri?

Termi softuer vjen nga bashkimi i dy fjalëve angleze soft, e cila është e qetë, dhe ware, e cila është një komponent.

Por çfarë është softueri? Softueri, në praktikë, nuk është gjë tjetër veçse programe të ndryshme që i përkasin një platforme specifike, të cilat nga ana e tyre nuk janë asgjë më shumë se një sekuencë e caktuar udhëzimesh të bashkuara për të kryer një detyrë specifike.

Prandaj është falë softuerit që hardueri i përdorur "vjen në jetë", në fakt, pa softuerin nuk do të ishte kurrë i mundur përdorimi i një kompjuteri, por as një smartphone, një tablet, një televizor inteligjent dhe në përgjithësi, çdo lloj pajisjeje tjetër.teknologjike.

Megjithatë, në treg ka lloje të ndryshme programesh, por zakonisht më të përdorurat për kompjuter janë ngarkimi dhe shkarkimi:

Përpunuesit e tekstit, si Word, që na lejojnë të shkruajmë tekste nga kompjuteri, sikur të ishte një makinë shkrimi tradicionale.

Përpunuesit e fletëllogaritjes, si Excel, të cilët përdorin kompjuterin për të kryer çdo lloj llogaritjeje, duke përfaqësuar edhe rezultatet me anë të grafikëve ose diagrameve të thjeshta.

Programe që ju lejojnë të krijoni prezantime pak a shumë të komplikuara, të tilla si PowerPoint.

Programe që ju lejojnë të krijoni dhe menaxhoni sasi të mëdha të dhënash, të tilla si Access.

Programet që ju lejojnë të shfletoni internetin, të njohur si shfletues ueb, si Chrome, Firefox, Edge, Opera dhe Safari.

Programe që me anë të një lidhjeje interneti na japin mundësinë e dërgimit dhe marrjes së emaileve. Këta softuer njihen si klientë të postës elektronike, të tilla si Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook, Mailspring, Spike dhe Foxmail.

Programe për të parë filma dhe video ose për të dëgjuar radio.

Programe të dedikuara për argëtim, si lojëra.

Programe që mbrojnë kompjuterin ose pajisjen celulare nga viruset, si p.sh. programet antivirus.

Sa lloje softuerësh ka?

Në përgjithësi, programet kompjuterike mund të klasifikohen sipas funksionit të tyre, sipas llojit të licencës sipas së cilës ato shpërndahen, e cila zakonisht mund të jetë falas ose me pagesë, sipas sistemit operativ në të cilin duhet të instalohen, sipas llojit të ndërfaqja me të cilën duhet të ndërveproni për t'i përdorur ato, në varësi të faktit nëse ato duhet të instalohen ose jo në kompjuterin tuaj, dhe gjithashtu nëse ato mund të ekzekutohen në një kompjuter të vetëm ose nëse mund të funksionojnë në një rrjet kompjuterash.

Nëse, nga ana tjetër, shikojmë shkallën e përdorshmërisë dhe afërsisë me përdoruesin, programet kompjuterike mund të klasifikohen, në përgjithësi, sipas katër llojeve të ndryshme:

Firmware: në thelb lejon që hardueri i një pajisjeje të komunikojë me softuerin e pajisjes.

Softueri bazë ose softueri i sistemit: përfaqëson atë lloj të veçantë të softuerit që lejon përdorimin e harduerit të pranishëm në çdo PC.

Driver: Lejon një sistem operativ specifik të komunikojë me një pajisje të veçantë harduerike.

Softuer aplikativ ose më thjesht program: nëpërmjet një sistemi operativ të përshtatshëm na lejon të përdorim një kompjuter të caktuar siç e bëjmë normalisht çdo ditë, nëpërmjet programeve si Word, Excel, PowerPoint, Internet Explorer etj.

Sa i përket llojit të katërt, normalisht në treg mund të gjeni programe:

Freeware: domethënë programe që mund të instalohen në PC plotësisht pa pagesë.

Shareware ose provë: programet që sapo instalohen në PC skadojnë pas një periudhe të caktuar kohe

Demo: programe me funksionalitete të reduktuara që, megjithatë, mund të instalohen në PC plotësisht pa pagesë.

Pavarësisht nga lloji i softuerit të zgjedhur, duhet shtuar se të gjitha programet në treg zakonisht shpërndahen me kërkesa të caktuara harduerike.

Këto kërkesa harduerike nuk përfaqësojnë asgjë tjetër përveç karakteristikave që kompjuteri juaj duhet të ketë për të lejuar që ai softuer specifik të paktën të instalohet, duke respektuar të paktën kërkesat minimale, apo edhe të ekzekutohet më mirë në një mënyrë më se optimale, duke respektuar përveç kërkesat minimale edhe ato të rekomanduara.

Megjithatë, me kalimin e kohës, këto kërkesa harduerike e kanë zakon të bëhen gjithnjë e më të tepruara, veçanërisht kur bëhet fjalë për lojërat video. Për këtë arsye, nuk është më e mundur të përdoret versioni më i fundit i Microsoft Word në një kompjuter me një sistem operativ më të vjetër Windows XP, për shembull, ose versioni më i fundit i një sistemi operativ Windows në një kompjuter me harduer të vjetëruar.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta