Shtëpi

Vitet e fundit tregu është pushtuar nga produkte që janë gjithmonë të lidhura me internetin. E mira e këtij evolucioni teknologjik është se këto pajisje elektronike mund ta kthejnë çdo shtëpi në një shtëpi inteligjente të kontrolluar nga celulari.

Shtëpitë inteligjente janë vetëm një pjesë e asaj që ka të bëjë me Internetin e Gjërave. Ky term i referohet objekteve të lidhura me një rrjet në cloud dhe që ndihmojnë në lehtësimin e jetës për banorët.

Në këtë udhëzues, ne do t'ju japim këshilla dhe sugjerime produktesh për ta kthyer çdo shtëpi në një shtëpi të zgjuar. Po kështu, ne do të theksojmë pika të rëndësishme për t'u vlerësuar përpara fillimit të transformimit.

Kur filloni një projekt shtëpie inteligjente, ka disa çështje që duhen analizuar. Këto janë detaje thelbësore për ata që duan ta bëjnë shtëpinë e tyre vërtet të zgjuar:

Zgjidhni një ekosistem

Përpara se të blini produkte shtëpiake inteligjente, është thelbësore të zgjidhni se cili ekosistem do të lidhë të gjitha pajisjet. Opsionet kryesore janë:

Foleja e Google: E udhëhequr nga Google Assistant, platforma është e përshtatshme për përdoruesit e Android. Në veçanti, ekosistemi përdor shumë komandat zanore për të kryer gjithçka, nga detyrat e thjeshta deri tek ato më komplekse, por mund të përdoret gjithashtu përmes aplikacionit Google Home.
Amazon Alexa: Duke ofruar një portofol të gjerë produktesh, shtëpia tani kontrollohet me ndihmën e asistentit Alexa. Përveç komandave zanore, platforma ka një aplikacion për të menaxhuar elementët e lidhur.
Apple HomeKit: I drejtuar për përdoruesit e Apple, sistemi ka më pak opsione për pajisjet e pajtueshme në Brazil. Sidoqoftë, njerëzit mund të mbështeten te asistenti i famshëm Siri për detyrat e përditshme.

Është gjithmonë mirë të përmendet se të gjitha sistemet mbledhin të dhëna të përdoruesit. Kjo mund të variojë nga regjistrimet zanore të përdorura për ndërveprim me të pranishmit deri te detajet rreth zakoneve të banorëve të shtëpisë.

Sinjali WiFi

Një sistem efektiv shtëpie inteligjente ka nevojë për një sinjal të shkëlqyer interneti. Rekomandimi është që të keni një rrjet të mundësuar nga ruterë të shpërndarë në të gjithë shtëpinë. Përveç kësaj, përdoruesi duhet të dëgjojë frekuencat më të përdorura:

2,4 GHz: Frekuenca e përdorur nga shumica e pajisjeve inteligjente të shtëpisë. Edhe pse ka rreze më të madhe, ky format nuk ka aq shpejtësi.
5 GHz – Ende disi e rrallë në produktet IoT, kjo frekuencë nuk ka një gamë të gjerë. Megjithatë, ofron shpejtësi më të lartë në transmetimin e të dhënave.

Një kujdes tjetër që duhet të kenë parasysh përdoruesit është bllokimi i mundshëm i sinjaleve Wi-Fi. Gjithashtu, ndërhyrja nga rrjetet e tjera mund të jetë një problem i zakonshëm në apartamente.

Altoparlantët inteligjentë si bosht qendror

Ekosistemet mund të kontrollohen nga telefonat celularë ose tabletët, por është e mundur të zgjidhni një pajisje inteligjente për të shërbyer si "Qendra Qendrore". Shumë përdorues zgjedhin të përdorin një altoparlant si "qendrën komanduese" të shtëpisë inteligjente.

Të lidhur me asistentin virtual, këta aksesorë do të dëgjojnë kërkesat e banorëve dhe do t'i dërgojnë informacionet pajisjeve të lidhura. Përveç kësaj, altoparlantët inteligjentë me një ekran e bëjnë të lehtë menaxhimin e të gjithë elementëve të rrjetit.

Linjat Amazon Echo me Alexa dhe Google Nest me Google Assistant janë liderët e tregut. Për përdoruesit e Apple, HomePod Mini mund të jetë mjeti kryesor për këtë "bisedë" me funksionin Siri.

Është e rëndësishme të përmendet se këto pajisje nuk duhet të jenë domosdoshmërisht produkt i kompanive të mëdha teknologjike që zhvillojnë ekosistemet. Ka shumë pajisje të palëve të treta që janë të pajtueshme me platforma të ndryshme.

ndriçim

Ndriçimi është shpesh pika fillestare e një shtëpie të zgjuar. Shumë sisteme ndriçimi dhe pajisjesh mund të krijohen pa u integruar me një ekosistem dhe të kontrollohen nga aplikacionet ose Bluetooth.

Krijimi i një rrjeti të lidhur prizash inteligjente, pajisje ndriçimi dhe sende të tjera mund të ndihmojë në uljen e kostove të energjisë. Për shembull, banori mund të menaxhojë të gjitha objektet e lidhura edhe kur nuk është në shtëpi.

Markat si Philips dhe Positivo kanë linja të veçanta ndriçimi për shtëpitë inteligjente. Është e mundur të gjesh nga kompletet bazë me llamba dhe sensorë deri te aksesorët më të avancuar, si çelsin special dhe pikat e dritës së jashtme.

argëtim

Ka një mori produktesh të lidhura me argëtimin që mund të lidhen me një shtëpi inteligjente. Shumica e pajisjeve moderne shtëpiake janë të pajtueshme me ekosistemet kryesore në treg.

Të pranishëm në shumë shtëpi, televizorët inteligjentë janë elementët kryesorë që mund të integrohen në një shtëpi inteligjente. Personi më pas mund t'i kërkojë asistentit të ndezë televizorin dhe të ketë akses në një shërbim video ose muzike të transmetimit, për shembull.

Përveç qendrës qendrore dhe celularit, disa pajisje vijnë me një telekomandë me mikrofon - ose kanë një mikrofon të integruar në vetë Smart TV. Kur shtohet në një ekosistem, elektronika mund të përdoret për të dërguar komanda tek objektet e tjera inteligjente në rrjet.

siguri

Tregu ofron pajisje të ndryshme inteligjente për sigurinë që mund të integrohen në ekosistemin e shtëpisë inteligjente. Kjo varion nga artikujt "bazë" si sistemet e kamerave deri te artikujt më të përpunuar si bravat elektronike.

Avantazhi është se përdoruesi mund të kujdeset për sigurinë e shtëpisë së tij kudo në botë. Nëpërmjet aplikacioneve, banori mund të kontrollojë nëse dyert janë të kyçura ose të vëzhgojë ndonjë lëvizje të dyshimtë në banesë.

Përfitimet e një shtëpie të zgjuar

Siç u tha në fillim, qëllimi i një shtëpie inteligjente është të bëjë jetën e njerëzve më të thjeshtë dhe më efikase me përdorimin e teknologjisë. E gjithë kjo ndodh përmes një procesi automatizimi që synon të thjeshtojë detyrat e përditshme.

Ekspertët besojnë se çdo shtëpi moderne do të bëhet një shtëpi e zgjuar në vitet e ardhshme. Me ndërhyrje minimale njerëzore, gjithçka do të funksionojë në mënyrë autonome, e udhëhequr nga një inteligjencë artificiale që ndjek zakonet e banorëve.

7 artikuj teknologjikë për ta bërë shtëpinë tuaj më praktike

Disa pajisje dixhitale ndikojnë aq shumë në jetën e përditshme të njerëzve, saqë është e vështirë të imagjinohet një botë pa teknologji. Objekte që përdorin inteligjencën artificiale për të bashkëvepruar me njerëzit, robotë të kontrolluar nga telefonat inteligjentë dhe që lehtësojnë përfundimin e detyrave të shtëpisë. Ne kemi zgjedhur disa artikuj teknologjikë që janë të dobishëm për ata që kërkojnë të kenë më shumë praktike në jetë.

Përparimet teknologjike ofrojnë lehtësira dhe momente të panumërta të kohës së lirë në jetën e përditshme, kështu që është e vështirë të imagjinohet bota pa disa pajisje elektronike.

Ndër produktet e njohura, një robot që pastron dhomat e shtëpisë në mënyrë autonome dhe përmes sensorëve të distancës, ose një sistem asistence virtuale që mund të kontrollohet nga çdo dhomë.

Ofrojnë më shumë kohë dhe lehtësira, ndihmojnë në punë dhe janë arsye për dëshirë. Hidhini një sy disa veglave teknologjike që thjeshtojnë jetën e njerëzve.

Bllokim elektronik i zgjuar

Po aq e rëndësishme sa një shtëpi e dekoruar dhe e organizuar është mbajtja e saj e sigurt çdo ditë. Në ditët e sotme është e mundur të gjeni brava elektronike, të cilat janë një opsion më i sigurt se flokët e zakonshëm dhe nuk kërkojnë përdorimin e çelësave.

Ky lloj bllokimi garanton më shumë siguri në çdo ambient banimi. Disa nga zhvillimet tona kanë bravë elektronike në njësi të tilla si eStúdio Central, eStúdio Oceano, eStúdio WOK dhe WOK Residence. Në këtë mënyrë, vetëm banorët kanë qasje në faqet.

Ekzistojnë gjithashtu modele bravash që mund të kontrollohen përmes fjalëkalimeve, kartave ose biometrike.

Robot me fshesë me korrent

Kjo pajisje kombinoi teknologjinë e sensorit dixhital me një dizajn kompakt për të lehtësuar pastrimin e mjediseve. Përveç pastrimit të pluhurit të grumbulluar në dysheme, fshesat robotike janë në gjendje të fshijnë dhe pastrojnë shtëpinë në mënyrë autonome.

Disa modele të fshesave me korrent përdorin bateri me kapacitet deri në 1h30 dhe të rikarikueshme. Kjo lloj pajisje ka sensorë të distancës, të cilët identifikojnë vendet ku ka papastërti dhe është ende e mundur të programohen funksionet e pastrimit.

sistemi i pastrimit të ujit

Hidratimi është një pjesë thelbësore e mbajtjes së mirëqenies dhe një jete të shëndetshme. Por si të sigurohemi që uji i konsumuar çdo ditë të ketë mineralet e nevojshme për të ruajtur shëndetin?

Në këtë kuptim, ka disa kompani të specializuara në prodhimin e impianteve të trajtimit të ujit, pajisje që filtrojnë ujin e rubinetit në tre faza trajtimi (filtrim, pastrim dhe dezinfektim) deri sa të jetë i pastër nga ndotja.

Modelet aktuale të filtrimit dhe pastrimit kanë teknologjinë e dritës ultravjollcë UV dhe premtojnë të heqin 99% të baktereve. Të gjitha për ujë të pastër kristal, pa aroma dhe shije.

Zilja inteligjente e derës Wi-Fi

Kjo pajisje është zgjidhja për të monitoruar në distancë mjediset. Zilja e derës funksionon me rrjetin WiFi dhe mund të kontrollohet nga aplikacionet e instaluara në smartphone.

Një aleat në sigurinë e shtëpisë, pasi pajisja ka një lente që mund të transmetojë imazhe me definicion të lartë direkt në pajisjet celulare. Modelet e ziles së derës si Unaza Smart e Amazon kanë një kamerë për të parë se kush është në derë.

Asistent virtual

Mund ta imagjinoni ndezjen e televizorit ose njohjen e temperaturës së dhomës përmes komandave zanore?

Kjo ka qenë e mundur falë evolucionit të asistentëve virtualë. Ky lloj softueri përdor inteligjencën artificiale për të bashkëvepruar me njerëzit dhe, megjithëse përshtatet në pëllëmbën e dorës, është i aftë të kryejë detyra nga distanca dhe përmes komandave zanore.

Disa modele si asistenti virtual Alexa mund të kontrollojnë aplikacione të shumta, si dhe t'u përgjigjen pyetjeve, të lexojnë faqet e internetit dhe madje të bëjnë porosi në restorante.

Sensor Ora me zile

Një orë alarmi për t'u zgjuar me erën e ëndrrave. SensorWake lëshon aromat e preferuara të çdo personi, kapsulat e aromës futen në pajisje dhe programohen për të nxjerrë aromën kur bie alarmi.

Aromat e disponueshme variojnë nga aromat e kafesë, aroma frutash dhe madje edhe bari i sapoprerë. Teknologjia e krijuar për SensorWake është e njëjtë me atë të përdorur në makinat ekspres.

Prizë inteligjente

Për ata që harrojnë gjithmonë të shkëputin objektet nga priza, priza e zgjuar është shpikja ideale.

Me të, mundësohet ndezja dhe fikja e pajisjeve nga celulari, si dhe modelet e prizave që përshtaten me konsumin e energjisë së çdo pajisjeje elektronike.

E thjeshtë për t'u përdorur, spina duhet të lidhet me prizën e energjisë dhe më pas me një rrjet Wi-Fi, duke i lejuar përdoruesit të ketë kontroll mbi pajisjet dhe energjinë e konsumuar prej tyre.

Burimet e disponueshme në fushën e teknologjisë po bëhen gjithnjë e më të pranishme në rutinat e njerëzve. Marrëdhënia midis përdoruesve dhe pajisjeve dixhitale shtrihet përtej mjedisit të brendshëm, duke qenë në gjendje të gjejnë hapësirë ​​në punë ose në vende publike.

Ideja e lehtësisë dhe prakticitetit që sjellin teknologjitë e reja është gjithashtu pjesë e konceptit të shtëpive inteligjente. Në këtë kuptim, mjedisi i shtëpisë është projektuar bazuar në përdorimin e pajisjeve të automatizuara që e bëjnë jetën më të lehtë dhe ofrojnë më shumë siguri për përdoruesit e saj.

Po të përdorni këto këshilla për të filluar modernizimin e shtëpisë tuaj? Mos harroni ta ndani këtë përmbajtje me njerëz të tjerë që janë të interesuar për konceptin e shtëpisë inteligjente!

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta