Sistemet

Sot është e vështirë të gjesh dikë që nuk ka celular, tablet apo edhe kompjuter. Përveçse janë mjete pune, këto pajisje janë thelbësore për funksionet e kohës së lirë, si përdorimi i rrjeteve sociale dhe aplikacioneve të bisedës, si WhatsApp.

Megjithatë, për të funksionuar siç duhet, këto pajisje kanë nevojë për një sistem operativ. Nëse nuk e dini se çfarë është, duhet të dini se, në një mënyrë të thjeshtë dhe të thjeshtuar, një sistem operativ (OS) është një program (softuer) funksioni i të cilit është të menaxhojë burimet e sistemit, duke ofruar një ndërfaqe në mënyrë që secili prej nesh mund të përdorin pajisjet.

Megjithëse është disi teknologjik, nuk është një koncept i vështirë për t'u kuptuar. Në këtë artikull ne ndajmë informacione rreth sistemeve kryesore operative që ekzistojnë aktualisht, duke shpjeguar më në detaje se nga çfarë përbëhen dhe për çfarë përdoren.

Çfarë është një sistem operativ?

Siç është përmendur tashmë, sistemi operativ është softueri përgjegjës për funksionimin e një kompjuteri ose smartphone. Është struktura që lejon të gjitha programet dhe pjesët e kompjuterit të punojnë dhe lejon përdoruesin të ndërveprojë me makinën, nëpërmjet një ndërfaqeje intuitive.

Kur aktivizoni secilën pajisje, sistemi operativ ngarkon dhe fillon të menaxhojë burimet e kompjuterit. Me goditje të thjeshta, e bën jetën më të lehtë për përdoruesin, duke e bërë përdorimin e pajisjes më praktik dhe gjithashtu më të sigurt, pasi është sistemi operativ ai që ia cakton kompjuterit, celularit apo tabletit atë që duhet të bëjë.

Disa nga funksionet e sistemit operativ

Burimet: sistemi duhet të ketë kapacitet dhe memorie të mjaftueshme në mënyrë që të gjitha funksionet të mund të ekzekutohen në mënyrë korrekte, ky është ndoshta një nga funksionet më të rëndësishme të sistemeve operative.

Kujtesa: është ajo që garanton që çdo aplikacion ose veprim të zërë vetëm memorien rreptësisht të nevojshme për funksionimin e tij, në mënyrë të sigurt dhe duke lënë hapësirë ​​për funksione të tjera.

Skedarët: ata janë përgjegjës për ruajtjen e informacionit, pasi memoria kryesore është zakonisht e kufizuar.

Të dhënat: kontrolli i të dhënave hyrëse dhe dalëse, në mënyrë që informacioni të mos humbasë dhe gjithçka të bëhet në mënyrë të sigurt.

Proceset: bën një kalim midis një detyre në një tjetër, në mënyrë që përdoruesi të mund të kryejë/ekzekutojë disa detyra/aplikacione në të njëjtën kohë.

Këto funksione të sistemit operativ mund të aktivizohen me anë të butonave, pajisjeve të tilla si miu dhe tastiera në kontakt me ndërfaqen grafike (ajo që shfaqet në ekran), me prekje të drejtpërdrejtë në ekran (ekran me prekje), në rastin e telefonat inteligjentë dhe tabletët, apo edhe përmes komandave zanore të disponueshme tashmë në disa pajisje dhe aplikacione.

Si rregull i përgjithshëm, sistemi operativ është instaluar tashmë si parazgjedhje në pajisje. Prandaj, është e rëndësishme që ata që përdorin telefona inteligjentë, tabletë dhe kompjuterë të dinë pak më shumë rreth tij dhe të njohin sistemet kryesore operative të disponueshme. Ne do të flasim për to më vonë.

sisteme operative për kompjuterë

Në përgjithësi, sistemet operative të kompjuterëve (desktop ose laptop) janë më komplekse se ato që përdoren në pajisjet mobile, si tabletët dhe telefonat celularë. Më poshtë, ne i shikojmë tre të parat në më shumë detaje.

Dritaret

Zhvilluar në vitet 80 nga Microsoft, ai është një nga sistemet operative më të njohura në botë, duke u adoptuar nga pothuajse të gjitha markat kryesore të prodhuesve të kompjuterave në botë. Me kalimin e kohës ai ka fituar versione të reja të përditësuara (Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 dhe Windows 10).

Mjafton për ata që kanë nevojë për një përdorim bazë dhe funksional, qoftë për studime apo punë, duke pasur një ndërfaqe shumë intuitive.

MacOS

Zhvilluar nga Apple, është sistemi operativ ekskluziv për kompjuterët dhe laptopët e markës, i quajtur Mac (Macintosh). Ai është, së bashku me Windows, sistemi operativ më i përdorur në botë, i cili ka marrë përditësime dhe versione të reja për dekada të tëra. Edhe pse nuk është i vetmi, është sistemi operativ më i përdorur nga profesionistët e artit, pra ata që punojnë me prodhimin e videove, dizajnin grafik apo fusha të ngjashme.

Linux

Është sistemi operativ më i përdorur në kompani, pasi është me kod të hapur, që do të thotë se mundëson akses të plotë në kodin burimor (ndryshe nga sistemet operative të mëparshme). Është shumë i gjithanshëm, i lehtë për t'u personalizuar dhe konsiderohet shumë i sigurt. Megjithatë, nuk është shumë e zakonshme në kompjuterë shtëpiak ose personal.

Sistemet operative të celularëve dhe tabletave

Në pajisjet celulare (si telefonat celularë dhe tabletët) sistemet operative janë më të thjeshta dhe të krijuara posaçërisht për këtë lloj pajisjeje. Edhe pse ka të tjera, ato kryesore janë:

IOS

Është sistemi operativ ekskluziv për telefonat inteligjentë dhe tabletët e markës Apple dhe ishte sistemi i parë operativ për telefonat celularë që u krijua. Është shumë i shpejtë, ka shumë opsione aplikacionesh për t'u shkarkuar dhe një ndërfaqe të thjeshtë, të bukur dhe të lehtë për t'u menaxhuar.

android

Është sistemi operativ i shumicës dërrmuese të telefonave inteligjentë të markave të ndryshme, i cili garanton më shumë opsione kur zgjedh një celular të ri, si për sa i përket modeleve ashtu edhe çmimeve. Është krijuar nga Google dhe sot është sistemi operativ më i përdorur në botë.

Cilat janë ndryshimet midis sistemeve operative?

Parimet bazë të funksionimit të secilit sistem janë të ngjashme pavarësisht nga sistemi operativ, me disa detaje që duhet të merren parasysh në varësi të asaj që çdo person kërkon kur blen një smartphone të ri.

Dallimi kryesor është në ndërfaqen e secilit (d.m.th., atë që shfaqet në ekranin tuaj), kështu që çdo sistem operativ ka pamjen e vet. Është normale që dikush që ka përdorur gjithmonë Windows të ketë disa vështirësi për t'u mësuar me Mac dhe anasjelltas. Megjithatë, asgjë që koha nuk e zgjidh.

Edhe pse është e mundur të përmirësohet apo edhe të ndryshohet sistemi operativ, shumica e njerëzve përfundojnë duke mos e bërë atë. Pra, është mirë të zgjidhni cilin sistem operativ të përdorni përpara se të blini pajisjen dhe të mësoni më shumë se si funksionon secili.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta