Pllakat

Besoni apo jo, tabletët nuk dolën në treg si pajisjet me shkëlqim, të hollë dhe me stil që janë sot. Ata gjithashtu nuk dolën nga blu në vitin 2010 si iPad.

Pas tyre fshihet një histori e pasur që daton gati pesë dekada. Ndiqni ndërsa ne përshkruajmë shkurtimisht historinë e këtyre kompjuterëve të vegjël dhe përparimet teknologjike që i kanë bërë ata që janë sot.

Historia e tabletave

Në vitin 1972, Alan Kay, një shkencëtar kompjuterik amerikan, doli me konceptin e një tablete (të quajtur Dynabook), të cilën ai e detajoi në shkrimet e tij të botuara më vonë. Kay parashikoi një pajisje kompjuterike personale për fëmijët që do të funksiononte pothuajse si një PC.

Dynabook përbëhej nga një stilolaps i lehtë dhe përmbante një trup të hollë me një ekran prej të paktën një milion pikselësh. Inxhinierë të ndryshëm kompjuteri sugjeruan pjesë të harduerit që mund të funksionojnë për ta bërë idenë një sukses. Sidoqoftë, koha nuk ishte ende, pasi laptopët as nuk ishin shpikur.

1989: Epoka e tullave

Kompjuteri i parë tablet debutoi në treg në vitin 1989 me emrin GRidPad, një emër i krijuar nga Grid System. Megjithatë, para kësaj, kishte tableta grafikë që lidheshin me stacionet e punës kompjuterike. Këto tableta grafike lejuan të krijonin ndërfaqe të ndryshme përdoruesi, të tilla si animacion, vizatim dhe grafikë. Ata funksionuan si miu aktual.

GRidPad nuk ishte aspak afër asaj që detajonte Dynabook. Ata ishin të rëndë, peshonin rreth tre kilogramë dhe ekranet ishin shumë larg standardit të Kay-t me miliona pikselë. Pajisjet gjithashtu nuk u shfaqën në shkallë gri.

1991: ngritja e PDA

Në fillim të viteve 90, asistentët dixhitalë personalë (PDA) hynë në treg me një zhurmë. Ndryshe nga GRidPad, këto pajisje kompjuterike kishin shpejtësi të mjaftueshme të përpunimit, grafikë të ndershme dhe mund të mbanin një portofol të madh aplikacionesh. Kompani të tilla si Nokia, Handspring, Apple dhe Palm u interesuan për PDA, duke i quajtur ato teknologji kompjuterike me stilolaps.

Ndryshe nga GRidPads që përdornin MS-DOS, pajisjet informatike me stilolaps përdornin OS PenPoint të IBM dhe sisteme të tjera operative si Apple Newton Messenger.

1994: Lëshohet tableti i parë i vërtetë

Në fund të viteve '90, ideja e re e imazhit të një tableti të Kay-t kishte përfunduar. Në vitin 1994, Fujitsu lëshoi ​​​​tabletin Stylistic 500 që fuqizohej nga një procesor Intel. Ky tablet erdhi me Windows 95, i cili gjithashtu u shfaq në versionin e tij të përmirësuar, Stilistic 1000.

Megjithatë, në vitin 2002, gjithçka ndryshoi kur Microsoft, i udhëhequr nga Bill Gates, prezantoi tabletin Windows XP. Kjo pajisje u mundësua nga teknologjia Comdex dhe do të ishte zbulimi i së ardhmes. Për fat të keq, Windows XP Tablet nuk arriti të përballojë zhurmën e tij pasi Microsoft nuk ishte në gjendje të integronte sistemin operativ Windows të bazuar në tastierë në një pajisje 100% të aktivizuar me prekje.

2010: Marrëveshja e vërtetë

Vetëm në vitin 2010, kompania e Steve Job, Apple, prezantoi iPad-in, një tabletë që ofronte gjithçka që përdoruesit dëshironin të shihnin në Kay's Dynabook. Kjo pajisje e re funksiononte në iOS, një sistem operativ që lejonte veçori të thjeshta personalizimi, një ekran intuitiv me prekje dhe përdorimin e gjesteve.

Shumë kompani të tjera ndoqën hapat e Apple, duke lëshuar modele të ri-imagjinuara iPad, duke çuar në ngopjen e tregut. Më vonë, Microsoft korrigjoi gabimet e tij të mëparshme dhe krijoi tabletin Windows më miqësor me prekjen, të konvertueshëm që funksiononte si laptopë të lehtë.

tableta sot

Që nga viti 2010, nuk ka pasur më shumë përparime në teknologjinë e tabletave. Që nga fillimi i vitit 2021, Apple, Microsoft dhe Google janë deri tani lojtarët kryesorë në këtë sektor.

Sot, do të gjeni pajisje të bukura si Nexus, Galaxy Tab, iPad Air dhe Amazon Fire. Këto pajisje ofrojnë qindra miliona pikselë, përdorin një gamë të gjerë miniaplikacionesh dhe mezi përdorin një majë shkruese si ajo e Kay. Ndoshta mund të thuhet se e kemi tejkaluar atë që ka imagjinuar Kay. Koha do të zbulojë se çfarë përparimesh të mëtejshme mund të marrim në teknologjinë e tabletave në të ardhmen.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta