të veshshme

Çdo pajisje teknologjike që mund të përdoret si aksesor ose që ne mund të veshim është një pajisje e veshur. Në fund të fundit, ky është përkthimi i termit anglisht. Ndër to, më të njohurat sot janë orët inteligjente dhe brezat inteligjentë, pajisje, karakteristika kryesore e të cilave është monitorimi i shëndetit.

Çfarë janë pajisjet e veshura dhe teknologjia e veshjes

Prandaj, tashmë mund të themi se ato ndihmojnë dhe priren të jenë gjithnjë e më shumë aleatë të shëndetit të mirë dhe aktivitetit fizik. Megjithatë, ka përdorime të tjera për këto pajisje të veshura që vazhdojnë të evoluojnë dhe për këtë arsye ne do të diskutojmë më në detaje.

Për çfarë janë pajisjet e veshura dhe si funksionojnë ato?

Veshjet nuk kanë të bëjnë vetëm me shëndetin. Edhe pse shumë nga orët e reja inteligjente fokusohen në temë, siç është ora inteligjente Samsung Galaxy Watch Active 2 me elektrokardiogram (EKG), ka veçori të tjera për këto pajisje.

Ndërkohë, brezat inteligjentë kinezë Xiaomi janë tashmë të përgatitur për pagesë në afërsi falë teknologjisë NFC (Near Field Communication); Apple Watch gjithashtu me Apple Pay dhe orë të tjera inteligjente të pajtueshme me Google Pay kryejnë funksionin e pagesës në afërsi.

Për më tepër, pajisjet e veshura mund të jenë aleatë kur bëhet fjalë për kontrollin e njoftimeve, thirrjeve celulare, shpenzimeve kalorike, nivelit të oksigjenit në gjak, parashikimit të motit, GPS, kujtesës dhe nivelit të oksigjenit në gjak, ndër të tjera.

Me fjalë të tjera, pajisjet e veshura janë me shumë detyra dhe përçarëse, pasi ato po ndryshojnë mënyrën se si ne luajmë sport, bëjmë pagesa, ndërveprojmë me hapësirat dixhitale dhe madje edhe flemë.

Falë akseve të sensorëve të tij, është e mundur të matet një sërë aktivitetesh të përdoruesit: monitorimi i gjumit dhe rrahjeve të zemrës, numëruesi i hapave, alarmi për stilin e jetesës së ulur dhe gjëra të tjera të pafundme. Për këtë, akselerometri është një sensor thelbësor që kontribuon shumë në këto analiza, pasi matin nivelin e lëkundjes. Kjo do të thotë, ato janë të konfiguruara për të perceptuar lëvizjet dhe prirjet. Kështu, ata kuptojnë kur bëjmë një hap ose kur jemi shumë të qetë.

E njëjta logjikë vlen edhe për monitorimin e gjumit, megjithëse ka sensorë të tjerë të përfshirë në këtë funksion. Në këtë analizë ndikon edhe rrahjet e zemrës, pasi sensorët e pajisjes perceptojnë uljen e metabolizmit të përdoruesit dhe, rrjedhimisht, kuptimin e rënies së niveleve të gjumit.

Me pak fjalë, pajisjet e veshura ofrojnë funksionalitete të ndryshme, duke filluar nga monitorimi i shëndetit e deri te përdorimet e modës, siç do ta shohim në temën tjetër.

Çfarë është një orë inteligjente?

Orët inteligjente nuk janë tamam një risi. Edhe në vitet 80, për shembull, shiteshin "orë llogaritëse". Pak e mërzitshme, apo jo? Por lajmi i mirë është se ata kanë vazhduar me zhvillimet teknologjike.

Aktualisht, ato njihen gjithashtu si orë inteligjente ose orë celulare, dhe kryesisht shërbejnë për të integruar orën dhe smartfonin. Kjo do të thotë se nuk janë thjesht aksesorë që shënojnë kohën, por shërbejnë edhe për ta bërë më të lehtë jetën tuaj të përditshme.

Për shembull, me orën inteligjente të integruar në smartphone, mund ta lini telefonin në xhep ose në çantën e shpinës dhe të merrni njoftime nga rrjetet sociale, të lexoni një SMS apo edhe t'u përgjigjeni thirrjeve, në varësi të modelit të orës inteligjente.

Me fjalë të tjera, praktikisht të gjitha orët inteligjente bazohen në informacionin e marrë nga një smartphone, zakonisht nëpërmjet Bluetooth. Një tjetër ngjashmëri mes orës inteligjente dhe celularit është bateria, e cila gjithashtu duhet të karikohet.

Në të njëjtën mënyrë, ato mund të përdoren për t'ju ndihmuar të ushtroheni, pasi ekzistojnë modele të orëve inteligjente me monitor të zemrës, kështu që ju mund të monitoroni rrahjet e zemrës.

Për më tepër, orët inteligjente mund të kenë kontroll zanor për të hapur emailet, për të dërguar mesazhe, apo edhe për t'i kërkuar orës inteligjente t'ju tregojë një adresë ose t'ju udhëheqë diku.

Në fakt, ka edhe orë inteligjente me kamerë dhe madje edhe ato që përdorin sisteme operative si Android Wear ose Tizen, të pranishme në modelet e orëve Samsung, të cilat ju lejojnë të përdorni aplikacione në orën inteligjente.

Një tjetër funksion interesant është pagesa e faturave përmes lidhjes NFC të orës inteligjente. Është një funksion që ende nuk është i përhapur në modele, por është i pranishëm në orën inteligjente të Apple, Apple Watch. Por mbani mend se funksionon vetëm me iPhone 5 ose një version më të ri të pajisjes, siç është iPhone 6.

Sa i përket dizajnit të orëve inteligjente, ato mund të jenë në forma të ndryshme: katrore, të rrumbullakëta apo edhe si byzylyk, si Samsung Gear Fit. Dhe ka edhe modele të orëve inteligjente me një ekran me prekje.

E meta e orëve inteligjente, pa dyshim, është çmimi. Por si çdo teknologji, tendenca është që ajo të bëhet e njohur dhe markat mund të prodhojnë modele më të përballueshme.

Për momentin, modelet e disponueshme mund të jenë edhe pak të shtrenjta, por ato tashmë vijnë me shumë veçori për t'ju ndihmuar në baza ditore.

Ndikimi i pajisjeve të veshura në modë

Duke qenë pajisje që përdoren si aksesorë, ato kanë ndikuar drejtpërdrejt në modë. Kjo mund të shihet me ekzistencën e modeleve të orëve inteligjente të personalizuara për sport, siç është Apple Watch Nike+ Series 4, e cila vjen me një byzylyk të diferencuar.

Ndërkohë, Samsung ka menduar për modën në një mënyrë tjetër. Me veçorinë My Style të Galaxy Watch Active 2, përdoruesit mund të bëjnë një foto të veshjeve të tyre dhe të marrin një sfond të personalizuar që përputhet me ngjyrat dhe zbukurimet e tjera në veshjet e tyre. Përveç kësaj, tashmë ekziston një këmishë inteligjente nga Ralph Lauren e aftë për të matur rrahjet e zemrës dhe për t'u veshur me 150 drita LED që ndryshojnë ngjyrën sipas reagimeve në rrjetet sociale.

Shkurtimisht, tendenca është që industria e modës t'i afrohet logjikës së pajisjeve të veshura, qoftë për qëllime shëndetësore apo ndërveprim dixhital.

A janë pajisje IoT (Interneti i Gjërave) që mund të vishen?

Kjo përgjigje është e diskutueshme, pasi mund të jetë edhe po edhe jo. Dhe është se: pajisjet e veshura janë shfaqur si një simptomë e transformimit dixhital dhe krijimit të pajisjeve IoT, por jo të gjitha kanë një lidhje interneti. Kjo është arsyeja pse është e vështirë të bësh këtë pretendim.

Shiritat inteligjentë janë pajisje që varen nga telefonat celularë, pasi i gjithë informacioni që ata mbledhin është plotësisht i aksesueshëm vetëm përmes telefonave inteligjentë, duke e transmetuar atë përmes Bluetooth. Prandaj, ata nuk lidhen me internetin. Ndërkohë, orët inteligjente kanë një pavarësi të caktuar, duke qenë në gjendje të kenë një lidhje me valë.

E rëndësishme është të kihet parasysh se qasja në internet është faktori që konfiguron pajisje të tilla si IoT.

Pajisjet e veshura në transformimin dixhital

Siç thashë më lart, orët inteligjente dhe brezat inteligjentë janë më të njohurit, por kjo nuk do të thotë se janë të vetmet. Google Glass dhe HoloLens i Microsoft vijnë me një propozim të realitetit të shtuar për qëllime korporative, një trend i transformimit dixhital. Prandaj, mund të imagjinohet se do të duhet pak kohë që ky lloj veshjesh të bëhet pjesë e përditshmërisë.

Polemika e pajisjeve të veshura

Ne kemi parë tashmë që pajisjet e veshura mbledhin të dhëna, apo jo? Kjo nuk është keq, sepse ne zakonisht i blejmë këto pajisje me këtë vetëdije. Përveç kësaj, kjo mbledhje e të dhënave na vjen në ndihmë në aktivitetet, siç e kemi parë edhe më parë. Megjithatë, nuk është gjithmonë e qartë për konsumatorin se çfarë informacioni do të mblidhet dhe si.

Për këtë arsye tashmë ekzistojnë ligje në shumë vende të botës, përmes të cilave kërkohet të mbrohen përdoruesit nga keqpërdorimi i të dhënave të tyre, duke garantuar një kontroll më të madh mbi privatësinë. Prandaj, kushtojini vëmendje kushteve të përdorimit dhe privatësisë së aplikacioneve të veshjes dhe përpiquni të kuptoni se si funksionon mbledhja e të dhënave të tyre.

Përfundim

Dobia e pajisjeve të veshjes për jetën e përditshme dhe aktivitetet sportive është e pamohueshme. Në fund të fundit, informacioni i rëndësishëm mund të arrihet edhe më shpejt me përdorimin e një ore inteligjente ose një brezi inteligjent, për shembull. Përveç kësaj, kujdesi shëndetësor është gjithashtu një nga objektivat kryesore të këtij lloji të pajisjes.

Me fjalë të tjera, ato rezultojnë të jenë objektiva relevantë dhe potencialë për krijimin e aplikacioneve të dedikuara për teknologjinë e veshjes.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta