Smart TV

Dyshimi për kuptimin e të gjitha këtyre letrave është i natyrshëm kur blini një televizor të ri. Modelet e televizorëve inteligjentë kanë konfigurime të ndryshme, me ekrane LED, LCD, OLED, QLED dhe MicroLED dhe ju duhet të zgjidhni se cili është opsioni më i mirë.

Përveç çmimit, ia vlen të kuptoni se si funksionon çdo teknologji e ekranit në televizorin tuaj.

Me pak fjalë, kuptoni ndryshimet midis modeleve të ekranit, avantazhet e tyre dhe cilat janë problemet kryesore që mund të hasni nëse vendosni të blini një prej tyre.

Dallimet midis teknologjive të ekranit

Aktualisht ka shumë panele për televizorët inteligjentë, secila me veçoritë dhe teknologjinë e vet. Këtu ju tregojmë secilin që të dini se cili është i duhuri për ju.

LCD

Teknologjia LCD (Liquid Crystal Display) i jep jetë të ashtuquajturave ekrane me kristal të lëngshëm. Ata kanë një panel të hollë xhami me kristale të kontrolluar elektrikisht brenda, midis dy fletëve transparente (që janë filtrat polarizues).

Ky panel kristal i lëngët ndriçohet nga një llambë CCFL (fluoreshente). Drita e bardhë e prapme ndriçon qelizat e ngjyrave kryesore (jeshile, e kuqe dhe blu, RGB e famshme) dhe kjo është ajo që formon imazhet me ngjyra që shihni.

Intensiteti i rrymës elektrike që merr çdo kristal përcakton orientimin e tij, i cili lejon pak a shumë dritë të kalojë nëpër filtrin e formuar nga tre nënpikselat.

Në këtë proces, transistorët hyjnë në lojë në një lloj filmi, emri i të cilit është Thin Film Transistor (TFT). Kjo është arsyeja pse është e zakonshme të shohim modele LCD/TFT. Megjithatë, akronimi nuk i referohet një lloji tjetër të ekranit LCD, por një komponenti të përbashkët të ekraneve LCD.

Ekrani LCD në thelb vuan nga dy probleme: 1) ka miliona kombinime ngjyrash dhe ekrani LCD ndonjëherë nuk është aq besnik; 2) E zeza nuk është kurrë shumë e vërtetë, sepse xhami duhet të bllokojë të gjithë dritën për të formuar një pikë 100% të errët, vetëm teknologjia nuk mund ta bëjë atë me saktësi, duke rezultuar në "të zeza gri" ose të zeza më të lehta.

Në ekranet TFT LCD është gjithashtu e mundur të keni probleme me këndin e shikimit nëse nuk jeni 100% përballë ekranit. Ky nuk është një problem i natyrshëm për LCD, por për TFT dhe në TV LCD me IPS, si LG, kemi kënde të gjera shikimi.

LED

LED (Light Emitting Diode) është një diodë që lëshon dritë. Me fjalë të tjera, televizorët me ekrane LED nuk janë asgjë më shumë se televizorë, ekrani LCD i të cilëve (i cili mund të jetë ose jo IPS) ka një dritë prapa që përdor dioda që lëshojnë dritë.

Avantazhi i tij kryesor është se konsumon më pak energji sesa një panel tradicional LCD. Kështu, LED funksionon në mënyrë të ngjashme me LCD-në, por drita e përdorur është e ndryshme, me dioda që lëshojnë dritë për ekranin e kristalit të lëngshëm. Në vend që i gjithë ekrani të marrë dritë, pikat ndriçohen veçmas, gjë që përmirëson përkufizimin, ngjyrat dhe kontrastin.

Ju lutemi vini re: 1) TV LCD përdor llambat fluoreshente me katodë të ftohtë (CCFL) për të ndriçuar të gjithë pjesën e poshtme të panelit; 2) ndërsa LED (një lloj LCD) përdor një seri diodash më të vogla, më efikase që lëshojnë dritë (LED) për të ndriçuar këtë panel.

OLED

Është e zakonshme të dëgjosh se OLED (Organic Light-Emitting Diode) është një evolucion i LED (Light Emitting Diode), sepse është një diodë organike, materiali ndryshon.

OLED, falë kësaj teknologjie, nuk përdorin një dritë të përgjithshme për të gjithë pikselët e tyre, të cilët ndizen individualisht kur një rrymë elektrike kalon nëpër secilën prej tyre. Kjo do të thotë, panelet OLED kanë daljen e tyre të dritës, pa dritën e prapme.

Përfitimet janë ngjyrat më të gjalla, shkëlqimi dhe kontrasti. Duke qenë se çdo piksel ka autonomi në emetimin e dritës, kur të vijë koha për të riprodhuar ngjyrën e zezë, mjafton të fikni ndriçimin, gjë që garanton “të zeza më të zeza” dhe efikasitet më të madh energjetik. Duke hequr dorë nga paneli i përgjithshëm i dritës, ekranet OLED janë shpesh më të hollë dhe më fleksibël.

Dy problemet e tij: 1) çmimi i lartë, duke pasur parasysh koston më të lartë të prodhimit të ekranit OLED në krahasim me një LED ose LCD tradicional; 2) Televizori ka një jetëgjatësi më të shkurtër.

Samsung, për shembull, kritikon përdorimin e ekraneve OLED në televizorë dhe e konsideron atë më të përshtatshëm për telefonat inteligjentë (të cilët ndryshojnë më shpejt) duke i dhënë përparësi ekraneve QLED. Ata që përdorin teknologjinë OLED në televizorë janë LG, Sony dhe Panasonic.

QLED

Më në fund, kemi ardhur te televizorët QLED (ose QD-LED, Dioda Emituese të Pikave Kuantike), një tjetër përmirësim në LCD, ashtu si LED. Kjo është ajo që ne e quajmë ekran me pika kuantike: grimca gjysmëpërçuese jashtëzakonisht të vogla, dimensionet e të cilave nuk i kalojnë nanometra në diametër. Nuk është aq i ri sa MicroLED, për shembull. Aplikimi i parë komercial ishte në mesin e vitit 2013.

Konkurrenti kryesor i OLED, QLED, gjithashtu ka nevojë për një burim drite. Janë këta kristale të vegjël që marrin energji dhe lëshojnë frekuenca drite për të krijuar imazhin në ekran, duke riprodhuar një variacion të madh ngjyrash në mjedise me pak a shumë dritë.

Sony (Triluminos) ishte një nga pionierët në prodhimin e televizorëve me pika kuantike, LG (që mbron OLED) gjithashtu ka ekrane me këtë teknologji. Në Brazil, megjithatë, është më e zakonshme të gjesh një shumëllojshmëri të gjerë të televizorëve Samsung me një ekran QLED.

LG dhe Samsung janë në një luftë për vëmendjen e konsumatorëve. Koreja e parë e Jugut, LG, mbron: 1) tonet më të sakta të zeza dhe konsumin më të ulët të energjisë të OLED. Koreania tjetër e Jugut, Samsung, mbron: 2) QLED tregon ngjyra dhe ekrane më të gjalla dhe të ndezura, imun ndaj "efektit të djegur" (gjithnjë e më i rrallë në televizorë).

Pavarësisht toneve të zeza më të errëta, OLED mund të lërë ende shenja te përdoruesit e ekranit të rëndë dhe imazhet statike, si lojtarët e lojërave video gjatë viteve. Nga ana tjetër, QLED-të mund të shfaqin "të zeza gri".

Problemi shfaqet veçanërisht në televizorët më të thjeshtë (lexo të lirë). Ekranet më të shtrenjta (siç është Q9FN) ofrojnë teknologji shtesë si zbehja lokale, e cila përmirëson performancën e ndriçimit në ekran duke kontrolluar dritën e prapme për të shfaqur të zeza "mjaft të zeza". Kjo e bën të vështirë dallimin e tyre nga një OLED.

Microled

Premtimi i fundit është MicroLED. Teknologjia e re premton të bashkojë më të mirën e LCD dhe OLED, duke bashkuar miliona LED mikroskopikë që mund të lëshojnë dritën e tyre. Krahasuar me ekranin LCD, efikasiteti i energjisë dhe kontrasti janë më të mira, dhe për më tepër, ai mund të japë më shumë shkëlqim dhe të ketë jetëgjatësi më të madhe se OLED.

Duke përdorur një shtresë inorganike (në krahasim me LED-të organike, të cilat zgjasin më pak) dhe LED më të vogla, mikroLED-të, në krahasim me OLED, mund: 1) të jenë më të shndritshëm dhe të zgjasin më gjatë; 2) ka më pak gjasa të digjet ose të shurdhër.

Ekranet TFT LCD, IPS dhe TN: dallimet

Gjithmonë ka konfuzion kur subjekti është ekrani, AMOLED ose LCD. Dhe, duke u fokusuar kryesisht në ekranin LCD, ka disa teknologji të integruara, si TFT, IPS ose TN. Çfarë do të thotë secila prej këtyre shkurtesave? Dhe në praktikë, cili është ndryshimi? Ky artikull shpjegon, në mënyrë të thjeshtuar, se cili është qëllimi i këtyre teknologjive.

I gjithë ky konfuzion ndodh, besoj, për arsye marketingu dhe historike. Në specifikimet teknike, prodhuesit zakonisht (nuk është rregull) theksojnë akronimin IPS në pajisjet që kanë këto panele.

Si shembuj: LG, e cila bast shumë në teknologji (ndryshe nga Samsung, e fokusuar në AMOLED), madje vendos pulla që theksojnë panelin IPS në telefonat inteligjentë. Gjithashtu, monitorët më të sofistikuar, si Dell UltraSharp dhe Apple Thunderbolt Display, janë IPS.

Nga ana tjetër, telefonat inteligjentë më të lirë janë lansuar gjithmonë (dhe janë ende) me të ashtuquajturat ekrane TFT. Sony përdorte ekranet e reklamuara si "TFT" në telefonat inteligjentë të nivelit të lartë deri në Xperia Z1, i cili kishte një ekran me cilësi të dobët me një kënd shikimi shumë të kufizuar në krahasim me konkurrentët e tij.

Rastësisht, kur mbërriti Xperia Z2, ai u reklamua si "IPS" dhe nuk pati kritika më të ashpra për ekranet e smartfonëve më të shtrenjtë të Sony. Eja pra me mua.

Çfarë është ekrani TFT LCD?

Së pari, përkufizimi i fjalorit: TFT LCD do të thotë Ekrani me kristal të lëngshëm të transistorit me film të hollë. Në anglisht, unë do ta përkthenja këtë term të çuditshëm si diçka si "ekran i kristalit të lëngshëm me bazë transistor të filmit të hollë". Kjo ende nuk thotë shumë, kështu që le t'i sqarojmë gjërat.

LCD që tashmë e njihni mirë, edhe nëse nuk e dini se si funksionon. Kjo është teknologjia që përdoret më shumë nga monitori juaj i desktopit ose laptopit. Pajisja ka të ashtuquajturat "kristale të lëngshme", të cilat janë materiale transparente që mund të bëhen të errët kur marrin një rrymë elektrike.

Këto kristale janë brenda ekranit, i cili ka "pikselat", të përbërë nga ngjyrat e kuqe, jeshile dhe blu (standard RGB). Çdo ngjyrë normalisht mbështet 256 variacione tonesh. Duke bërë llogaritë (2563), kjo do të thotë se çdo piksel teorikisht mund të formojë më shumë se 16,7 milionë ngjyra.

Por si formohen ngjyrat e këtyre kristaleve të lëngëta? Epo, ata duhet të marrin një rrymë elektrike që të bëhen të errët, dhe transistorët kujdesen për këtë: secili është përgjegjës për një piksel.

Në anën e pasme të një ekrani LCD është i ashtuquajturi dritë e prapme, një dritë e bardhë që e bën ekranin të shkëlqejë. Në terma të thjeshtuar, mendoni me mua: nëse të gjithë transistorët tërheqin rrymë, kristalet e lëngshme bëhen të errëta dhe parandalojnë kalimin e dritës (me fjalë të tjera, ekrani do të jetë i zi). Nëse nuk del asgjë, ekrani do të jetë i bardhë.

Këtu hyn në lojë TFT. Në ekranet TFT LCD, miliona transistorë, të cilët kontrollojnë secilin nga pikselët e panelit, vendosen brenda ekranit duke depozituar një shtresë shumë të hollë materialesh mikroskopike disa nanometra ose mikrometra të trashë (një fije floku është midis 60 dhe 120 mikrometra e trashë ). Epo, ne tashmë e dimë se cili është "filmi" i pranishëm në akronimin TFT.

Ku hyn TN?

Nga fundi i shekullit të kaluar, pothuajse të gjitha panelet LCD TFT përdorën një teknikë të quajtur Twisted Nematic (TN) për të funksionuar. Emri i tij është për faktin se, për të lënë dritën të kalojë përmes pikselit (d.m.th., për të formuar ngjyrën e bardhë), kristali i lëngshëm është rregulluar në një strukturë të përdredhur. Kjo grafikë të kujton ato ilustrime të ADN-së që keni parë në shkollën e mesme:

Kur tranzistori lëshon rrymë elektrike, struktura "bie". Kristalet e lëngëta bëhen të errëta dhe si pasojë pikeli bëhet i zi, ose shfaq një ngjyrë ndërmjet të bardhës dhe të zezës, në varësi të energjisë së aplikuar nga transistori. Shikoni përsëri imazhin dhe vini re mënyrën e renditjes së kristaleve të lëngëta: pingul me nënshtresën.

Por të gjithë e dinin që LCD i bazuar në TN kishte disa kufizime. Ngjyrat nuk u riprodhuan me të njëjtën besnikëri dhe kishte probleme me këndin e shikimit: nëse nuk do të pozicionoheshit saktësisht përballë monitorit, mund të shihni variacione ngjyrash. Sa më larg këndit 90° që qëndroni përpara monitorit, aq më keq dukeshin ngjyrat.

Dallimi nga panelet IPS?

Atëherë u lindi një ide: po sikur kristali i lëngshëm të mos duhej të vendosej pingul? Kjo ishte kur ata krijuan Ndërrimin në Aeroplan (IPS). Në panelin LCD të bazuar në IPS, molekulat e kristalit të lëngshëm janë rregulluar horizontalisht, domethënë paralel me nënshtresën. Me fjalë të tjera, ata qëndrojnë gjithmonë në të njëjtin aeroplan ("In-Plane", e kuptoni?). Një vizatim nga Sharp e ilustron këtë:

Meqenëse kristali i lëngshëm është gjithmonë më afër në IPS, këndi i shikimit përfundon duke u përmirësuar dhe riprodhimi i ngjyrave është më besnik. E meta është se kjo teknologji është ende pak më e shtrenjtë për t'u prodhuar, dhe jo të gjithë prodhuesit janë të gatshëm të shpenzojnë më shumë në një panel IPS në prodhimin e një smartphone më bazë, ku gjëja e rëndësishme është të mbash kostot në minimum.

Pika kryesore

Me pak fjalë, IPS është pikërisht kjo: një mënyrë tjetër e rregullimit të molekulave të kristalit të lëngshëm. Ajo që nuk ndryshon në lidhje me TN janë transistorët, të cilët kontrollojnë pikselët: ata janë ende të organizuar në të njëjtën mënyrë, pra të depozituara si një "film i hollë". Nuk ka kuptim të thuhet se një ekran IPS është më i mirë se një TFT: do të ishte si të thuash "Ubuntu është më i keq se Linux".

Kështu, ekranet IPS që ju njihni përdorin gjithashtu teknologjinë TFT. Në fakt, TFT është një teknikë shumë e gjerë, e cila përdoret edhe në panelet AMOLED. Fakti i thjeshtë i të diturit se një panel është TFT nuk është tregues i cilësisë së tij.

TechnoBreak | Oferta dhe komente
logo
Shporta