Internet

Wilujeng sumping di sajarah asal usul Internét.

Lila saméméh komputer anu nimukeun, élmuwan jeung panulis envisioned hiji formulir instan komunikasi antara jalma jauh. Telegraf ngamimitian perjalanan ieu, sareng kabel transatlantik munggaran pikeun medium ieu dipasang dina 1858.

Jalur telepon transatlantik munggaran, ti Skotlandia ka basisir Kanada, dibuka taun 1956. Wasiat masih didorong ku kamajuan komputer jaman harita. Seuseueurna masih nyéépkeun sakumna rohangan sareng ampir teu aya antarmuka visual, tapi parantos damel sareng terminal aksés jauh di gedong anu sami. Ieu kungsi loba mekar.

Saha anu nimukeun Internét?

Kami dina 50an di Amérika Serikat. Ieu mangrupikeun waktos Perang Tiis, konfrontasi ideologis sareng ilmiah antara blok anu diwakilan ku Amérika sareng anu dipimpin ku Uni Soviét. Kamajuan ngalawan musuh mangrupikeun kameunangan anu hébat, sapertos lomba ruang angkasa. Ku sabab kitu, Présidén Eisenhower nyiptakeun Advanced Research Projects Agency (ARPA) dina 1958. Mangtaun-taun saterusna, manéhna meunangkeun D, ​​pikeun Pertahanan, sarta jadi DARPA. Badan éta gawé bareng sareng akademisi sareng industrialis pikeun ngembangkeun téknologi dina sababaraha séktor, sanés ngan ukur militér.

Salah sahiji panaratas bagian komputer ARPA éta JCR Licklider, ti Massachusetts Institute of Technology, MIT, sarta hired sanggeus téori ngeunaan jaringan galaksi komputer nu data bisa diakses. Anjeunna melak bibit sadayana ieu di lembaga éta.

Kamajuan hébat sejen nya éta kreasi sistem packet switching, metoda exchanging data antara mesin. Unit informasi, atawa pakét, dikirim hiji-hiji ngaliwatan jaringan. Sistim ieu leuwih gancang ti saluran dumasar-circuit tur ngarojong tujuan béda, teu ngan titik ka titik. Ulikan ieu dilaksanakeun ku grup paralel, sapertos Paul Baran ti RAND Institute, Donald Davies sareng Roger Scantlebury ti Laboratorium Fisik Nasional Inggris, sareng Lawrence Roberts tina ARPA.

Aya ogé ulikan sareng aplikasi titik, titik simpang inpormasi. Éta sasak antara mesin anu saling komunikasi sareng ogé fungsina salaku titik kontrol, supados inpormasi henteu leungit salami perjalanan sareng sadaya transmisi kedah di-restart. Sadaya sambungan anu dilakukeun dina dasar kabel, sarta markas-markas militér sarta institutes panalungtikan éta kahiji sabab geus miboga struktur ieu.

ARPANET lahir

Dina Pébruari 1966, mimiti ngobrol ngeunaan jaringan ARPA, atawa ARPANET. Lengkah saterusna nya éta ngamekarkeun IMPs, interfaces processing pesen. Éta mangrupikeun titik perantara, anu bakal nyambungkeun titik-titik jaringan. Anjeun tiasa nelepon aranjeunna nini tina routers. Tapi sagalana éta jadi anyar nu sambungan munggaran ka jaringan teu ngadegkeun nepi ka 29 Oktober 1969. Hal éta lumangsung antara UCLA, Universitas California, Los Angeles, jeung Stanford Research Institute, ampir 650 kilométer jauh.

Pesen munggaran anu ditukeurkeun bakal janten pesen login sareng éta lumayan saé. Dua hurup anu munggaran diidentifikasi dina sisi anu sanés, tapi teras sistemna offline. Éta leres: ieu mangrupikeun tanggal sambungan munggaran sareng ogé pasea munggaran. Sareng kecap anu munggaran dikirimkeun nyaéta… "éta".

Jaringan ARPANET node munggaran parantos siap dina ahir taun éta sareng parantos tiasa dianggo saé, ngahubungkeun dua titik anu disebatkeun di luhur, Universitas California di Santa Barbara sareng Universitas Utah School of Informatics, rada jauh, di Salt. Kota Tasik. ARPANET mangrupakeun miheulaan hébat naon urang sebut Internet.

Sareng sanaos sinyal awal nyaéta militér, dorongan pikeun ngembangkeun sadaya téknologi ieu nyaéta pendidikan. Aya legenda yén ARPANET mangrupikeun cara pikeun ngahémat data upami aya serangan nuklir, tapi harepan anu paling hébat nyaéta pikeun para ilmuwan komunikasi sareng ngasinggetkeun jarak.

Ngalegaan sareng mekar

Dina 71, geus aya 15 titik dina jaringan, bagian tina nu mungkin berkat ngembangkeun PNC. Network Control Protocol éta protokol server mimiti ARPANET sarta nangtukeun sakabéh prosedur sambungan antara dua titik. Éta anu ngamungkinkeun pikeun interaksi anu langkung kompleks, sapertos ngabagi file sareng pamakean jarak jauh tina mesin anu jauh.

Dina Oktober 72, démo publik munggaran ngeunaan ARPANET dilaksanakeun ku Robert Kahn dina acara komputer. Taun éta email diciptakeun, cara anu langkung gampang pikeun tukeur pesen anu parantos kami bahas dina saluran éta. Waktu éta, geus aya 29 titik disambungkeun.

Éta mangrupikeun taun urang ningali tautan transatlantik anu munggaran, antara ARPANET sareng sistem NORSAR Norwegia, ngalangkungan satelit. Teu lila sanggeus, sambungan London datang. Lantaran kitu ideu yén dunya peryogi jaringan arsitéktur anu kabuka. Éta ngajadikeun sagala rasa di dunya, sabab disebutkeun urang ngan bakal boga sababaraha klub leutik disambungkeun, tapi teu silih tur tiap hiji kalawan arsitektur béda jeung protokol. Ieu bakal jadi loba karya mun dasi eta sadayana babarengan.

Tapi aya masalah: protokol NCP teu cukup pikeun bursa kabuka ieu pakét antara jaringan béda. Éta nalika Vint Cerf sareng Robert Kahn mimiti damel pikeun ngagantian.

Proyék samping sejen nyaeta Ethernet, dimekarkeun dina legendaris Xerox Parc 73. Ieu ayeuna salah sahiji lapisan link data, sarta mimiti salaku susunan definisi pikeun kabel listrik jeung sinyal pikeun sambungan lokal. Insinyur Bob Metcalfe ninggalkeun Xerox dina ahir dékade pikeun nyieun konsorsium jeung ngayakinkeun pausahaan ngagunakeun standar. Nya, anjeunna parantos suksés.

Dina taun 1975, ARPANET dianggap operasional sarta geus boga 57 mesin. Dina taun éta ogé lembaga pertahanan AS ngawasa proyék éta. Catet yén jaringan ieu henteu acan gaduh pamikiran komérsial, ngan ukur militer sareng ilmiah. Paguneman pribadi henteu didorong, tapi ogé henteu dilarang.

Revolusi TCP/IP

Saterusna TCP/IP, atawa Transmission Control Protocol bar Internet Protocol, lahir. Éta sareng masih mangrupikeun standar komunikasi pikeun alat, sakumpulan lapisan anu ngadegkeun sambungan ieu tanpa kedah ngawangun deui sadaya jaringan anu kabentuk dugi ka harita.

IP nyaéta lapisan alamat maya pangirim sareng panarima pakét. Kuring terang yén sadaya ieu langkung rumit, tapi topik urang di dieu béda.

Dina 1 Januari 1983, ARPANET sacara resmi ngarobah protokol tina NCP jadi TCP/IP dina milestone Internet sejen. Sareng produsén Robert Kahn sareng Vint Cerf nempatkeun nami na dina sajarah téknologi salamina. Taun saterusna, jaringan dibagi jadi dua. Bagian pikeun komunikasi sareng pertukaran file militer, MILNET, sareng bagian sipil sareng ilmiah anu masih disebut ARPANET, tapi tanpa sababaraha titik asli. Ieu jelas yén manéhna moal salamet nyalira.

nempatkeun eta sadayana babarengan

Taun 1985, Internét parantos langkung mapan salaku téknologi komunikasi antara panalungtik sareng pamekar, tapi nami éta henteu dianggo dugi ka ahir dékade, nalika jaringan mimiti ngabentuk struktur tunggal. Saeutik-saeutik, éta bakal kaluar ti paguron luhur sareng mimiti diadopsi ku dunya bisnis sareng, tungtungna, ku masarakat anu ngonsumsi.

Janten urang ningali ledakan jaringan leutik anu parantos ngagaduhan komunitas anu langkung alit fokus kana hiji hal. Ieu mangrupikeun kasus CSNet, anu ngahijikeun kelompok panalungtikan élmu komputer sareng mangrupikeun salah sahiji alternatif ilmiah anu munggaran. Atawa Usenet, nu mangrupa prékursor pikeun forum diskusi atawa newsgroup sarta dijieun dina 1979.

Jeung Bitnet, dijieun dina 81 pikeun email jeung mindahkeun file, jeung nu disambungkeun leuwih ti 2500 universitas di sakuliah dunya. Salah sahiji anu kasohor nyaéta NSFNET, ti yayasan ilmiah Amérika anu sami anu ngurus CSNet, pikeun ngagampangkeun aksés panaliti kana superkomputer sareng pangkalan data. Anjeunna salah sahiji proponents pangbadagna standar diusulkeun ku ARPANET tur mantuan propagate pamasangan server. Ieu culminates dina formasi tulang tonggong NSFNET, nu éta 56 kbps.

Sareng tangtosna, urang nyarios langkung seueur ngeunaan Amérika Serikat, tapi sababaraha nagara ngajaga jaringan internal anu sami sareng ngalegaan ka TCP/IP teras napigasi ka standar WWW kana waktosna. Aya MINITEL Perancis, contona, anu ditayangkeun dugi ka 2012.

Taun 80-an ngawula ka dilegakeun Internet masih ngora jeung nguatkeun infrastruktur sambungan antara titik, utamana perbaikan gateways na routers hareup. Dina satengah munggaran dékade, komputer pribadi pasti dilahirkeun ku IBM PC jeung Macintosh. Sareng protokol anu sanés mimiti diadopsi pikeun tugas anu béda.

Seueur jalma anu nganggo File Transfer Protocol, FTP lami anu saé, pikeun ngalakukeun vérsi undeuran dasar. Téknologi DNS, anu mangrupikeun cara narjamahkeun domain kana alamat IP, ogé muncul dina taun 80-an sareng laun-laun diadopsi.

Antara 87 jeung 91, Internét dileupaskeun pikeun pamakéan komérsial di Amérika Serikat, ngaganti ARPANET na NSFNET backbones, kalawan panyadia swasta sarta titik aksés anyar kana jaringan luar paguron luhur jeung bunderan militér. Tapi aya sababaraha anu kabetot sareng sakedik anu ningali kamungkinan. Aya anu leungit pikeun ngagampangkeun navigasi sareng langkung populer.

Révolusi WWW

Titik salajengna dina perjalanan urang nyaéta CERN, laboratorium panalungtikan nuklir Éropa. Dina 1989, Timothy Berners-Lee, atawa Tim, hayang ngaronjatkeun bursa dokumén antara pamaké babarengan jeung insinyur Robert Cailliau. Bayangkeun sistem pikeun kéngingkeun inpormasi ngeunaan sambungan antara sadaya komputer anu nyambung sareng tukeur file langkung gampang.

Solusina nyaéta ngamangpaatkeun téknologi anu aya tapi dasar anu disebut hypertext. Éta leres, éta kecap atanapi gambar anu tiasa diklik anu nyambungkeun anjeun ka titik sanés dina internét upami diperyogikeun. Bos Tim henteu resep pisan kana ide éta sareng mendakan éta samar, janten proyék éta kedah dewasa.

Kumaha upami warta éta saé? Taun 1990, aya "ngan" tilu kamajuan ieu: URL, atanapi alamat unik pikeun ngaidentipikasi asal-usul halaman wéb. HTTP, atanapi protokol transfer hypertext, anu mangrupikeun bentuk dasar komunikasi, sareng HTML, anu mangrupikeun format anu dipilih pikeun perenah eusi. Ku kituna lahir World Wide Web, atawa WWW, ngaran dijieun ku anjeunna jeung nu urang ditarjamahkeun salaku World Wide Web.

Tim envisioned spasi desentralisasi, jadi euweuh idin bakal diperlukeun pikeun masangkeun, sumawona titik sentral nu bisa kompromi sagalana lamun turun. Anjeunna ogé parantos percanten kana netralitas bersih, dimana anjeun mayar jasa tanpa diskriminasi kualitas. Wéb bakal tetep universal sareng nganggo kode anu ramah supados henteu ngan ukur aya dina sababaraha tangan. Urang terang yén dina prakna Internét henteu saé, tapi dibandingkeun sareng anu sateuacanna, sadayana parantos demokratisasi sareng lingkungan parantos masihan sora pikeun seueur jalma.

Dina iket, Tim nyiptakeun redaktur sareng browser munggaran, WorldWideWeb babarengan. Anjeunna ninggalkeun CERN di 94 pikeun ngadegkeun World Wide Web Foundation sareng ngabantosan ngembangkeun sareng nyebarkeun standar Internét anu kabuka. Dinten anjeunna masih boss. Sareng prestasi anu terakhir di laboratorium nyaéta nyebarkeun protokol HTTP sareng wéb kalayan kode anu dileupaskeun anu ngaluarkeun pamayaran hak. Ieu mempermudah panyebaran téknologi ieu.

Sataun saméméhna Mosaic dijieun, browser munggaran kalayan informasi grafis, teu ngan téks. Éta janten Netscape Navigator sareng sésana nyaéta sajarah. Seueur hal anu kami anggo ayeuna dimimitian dina dékade ieu: mesin pencari, feed RSS, Flash anu dipikacinta sareng dibenci, jsb. Pikeun masihan anjeun ide, IRC diciptakeun dina '88, ICQ kaluar dina '96 sareng Napster di '99. Sababaraha téknologi ieu gaduh sajarah anu misah anu bakal datang.

Sareng tingali kumaha urang parantos mekar. Tina sambungan kabel antara paguron luhur, aya peralihan kana jaringan anu langkung lega anu ngagunakeun basa komunikasi tunggal. Teras sumping rohangan global sareng standar pikeun tukeur eusi, kalayan sambungan telepon ka jaringan. Seueur jalma mimiti nganggo Internét di dinya, kalayan bising klasik anu dasarna pikeun nguji jalur, nunjukkeun kamungkinan kacepetan Internét sareng tungtungna netepkeun sinyal pangiriman.

Sambungan ieu langkung gancang sareng janten pita lebar. Dinten ayeuna urang boro tiasa ngabayangkeun kahirupan urang tanpa pangiriman sinyal nirkabel, nyaéta WiFi, sareng data sélulér tanpa peryogi titik aksés, nyaéta 3G, 4G, jsb. Kami malah ngagaduhan masalah kusabab kaleuwihan lalu lintas: standar IPV4 rame sareng alamat sareng migrasi ka IPV6 lambat, tapi bakal datang.

TechnoBreak | Nawaran sarta ulasan
logo
Aktipkeun ngadaptar dina setélan - umum
Karanjang balanja