Smart TV

Mamang ngeunaan naon hartosna sadaya hurup ieu lumrah lamun meuli televisi anyar. Modél TV Smart gaduh konfigurasi anu béda, kalayan layar LED, LCD, OLED, QLED sareng MicroLED sareng anjeun kedah milih anu mana pilihan anu pangsaéna.

Salian harga, éta patut ngartos kumaha unggal téknologi tampilan jalan dina TV anjeun.

Pondokna, ngartos béda antara model layar, kaunggulan maranéhanana sarta naon masalah utama Anjeun bisa sapatemon lamun mutuskeun mésér salah sahijina.

Bedana antara téknologi tampilan

Ayeuna aya seueur panel pikeun Smart TV, masing-masing gaduh fitur sareng téknologi sorangan. Di dieu kami nunjukkeun anjeun masing-masing supados anjeun terang anu mana anu pas pikeun anjeun.

LCD

Téknologi LCD (Liquid Crystal Display) masihan kahirupan anu disebut tampilan kristal cair. Aranjeunna gaduh panel kaca ipis sareng kristal dikawasa sacara listrik di jero, antara dua lembar transparan (anu saringan polarisasi).

panel kristal cair ieu backlit ku lampu CCFL (fluoresensi). Lampu tukang bodas nyaangan sél warna primér (héjo, beureum sareng biru, RGB anu kasohor) sareng ieu mangrupikeun gambar warna anu anjeun tingali.

Inténsitas arus listrik nu unggal kristal narima ngahartikeun orientasi na, anu ngamungkinkeun leuwih atawa kurang cahaya ngaliwatan filter nu dibentuk ku tilu sub-piksel.

Dina prosés ieu, transistor dimaénkeun dina jenis pilem, anu namina Thin Film Transistor (TFT). Éta pisan sababna naha geus ilahar ningali LCD / model TFT. Sanajan kitu, akronim teu ngarujuk kana tipe séjén layar LCD, tapi ka komponén umum tina layar LCD.

Layar LCD dasarna ngalaman dua masalah: 1) aya jutaan kombinasi warna jeung layar LCD kadang teu satia; 2) hideung téh pernah pisan leres, sabab kaca kudu meungpeuk sagala lampu pikeun ngabentuk 100% titik poék, ngan téhnologi nu teu bisa ngalakukeun hal eta akurat, hasilna "blacks abu" atawa blacks torek.

Dina layar TFT LCD oge mungkin gaduh masalah sareng sudut nempoan lamun anjeun teu 100% nyanghareup layar. Ieu sanés masalah anu aya dina LCD, tapi pikeun TFT sareng dina TV LCD kalayan IPS, sapertos LG, urang gaduh sudut pandang anu lega.

LED

LED (Light Emitting Diode) nyaéta dioda pemancar cahaya. Dina basa sejen, televisi jeung layar LED teu leuwih ti televisi nu layar LCD (anu bisa atawa teu IPS) boga lampu tukang nu ngagunakeun dioda-emitting cahaya.

Kauntungan utama nyaéta yén éta nganggo kakuatan anu langkung handap tibatan panel LCD tradisional. Ku kituna, LED jalan dina cara nu sarupa jeung LCD, tapi lampu dipaké béda, kalawan lampu emitting diodes pikeun tampilan kristal cair. Gantina sakabéh layar narima lampu, titik-titik cahayana misah, nu ngaronjatkeun harti, kelir jeung kontras.

Perhatikeun: 1) TV LCD ngagunakeun Cold Cathode Fluorescent Lamps (CCFL) pikeun nyaangan sakabéh handap panel; 2) sedengkeun LED (sahiji tipe LCD) ngagunakeun runtuyan leutik, lampu-emitting diodes (LEDs) leuwih efisien keur nyaangan panel ieu.

boléd

Biasana uninga yén OLED (Organic Light-Emitting Diode) mangrupikeun évolusi LED (Light Emitting Diode), sabab éta mangrupikeun dioda organik, bahanna robih.

OLED, hatur nuhun kana téknologi ieu, henteu nganggo lampu tukang umum pikeun sadaya pikselna, anu cahayana masing-masing nalika arus listrik ngalangkungan masing-masing. Nyaéta, panél OLED gaduh kaluaran cahaya sorangan, tanpa lampu tukang.

Mangpaatna nyaéta warna anu langkung terang, kacaangan sareng kontras. Kusabab unggal piksel gaduh otonomi dina émisi cahaya, nalika waktuna pikeun baranahan warna hideung, cukup mareuman cahaya, anu ngajamin "blacks blacker" sareng efisiensi énergi anu langkung ageung. Ku dispensing jeung panel lampu sakabéh, layar OLED mindeng thinner tur leuwih fléksibel.

Dua masalah na: 1) harga tinggi, dibere ongkos produksi luhur layar OLED dibandingkeun LED tradisional atawa LCD; 2) TV boga umur pondok.

Samsung, contona, criticizes pamakéan layar OLED dina televisi jeung nganggap eta leuwih cocog pikeun smartphone (anu robah leuwih gancang) méré leuwih sering dipake tinimbang kana layar QLED. Anu ngagunakeun téknologi OLED dina televisi nyaéta LG, Sony sareng Panasonic.

QLED

Tungtungna, urang datang ka QLED (atawa QD-LED, Quantum Dot Emitting Diodes) TV, pamutahiran sejen dina LCD, kawas LED. Ieu naon anu urang sebut layar titik kuantum: partikel semikonduktor leutik pisan, anu diménsi henteu ngaleuwihan nanometer diaméterna. Éta henteu énggal sapertos MicroLED, contona. Aplikasi komérsial kahijina nyaéta dina pertengahan 2013.

Pesaing utama OLED, QLED, ogé peryogi sumber cahaya. Kristal-kristal alit ieu anu nampi énergi sareng ngaluarkeun frekuensi cahaya pikeun nyiptakeun gambar dina layar, ngahasilkeun variasi warna anu ageung dina lingkungan anu cahayana langkung atanapi kirang.

Sony (Triluminos) éta salah sahiji panaratas dina produksi televisi quantum dot, LG (anu defends OLED) ogé boga layar kalawan téhnologi ieu. Di Brazil, kumaha oge, leuwih umum pikeun manggihan rupa-rupa TV Samsung kalawan layar QLED.

LG jeung Samsung aya dina gelut pikeun perhatian konsumen. Koréa Kidul anu munggaran, LG, ngabéla: 1) nada hideung anu paling akurat sareng konsumsi kakuatan anu langkung handap tina OLED. Koréa Kidul anu sanés, Samsung, ngabela: 2) QLED nunjukkeun warna anu langkung terang sareng terang sareng layar anu kebal kana "efek kaduruk" (beuki jarang di televisi).

Sanaos nada hideung anu langkung poék, OLED masih tiasa ngantunkeun tanda dina pangguna layar beurat sareng gambar statik, sapertos pamaén vidéo salami sababaraha taun. Di sisi séjén, QLEDs tiasa nampilkeun "hideung abu."

Masalahna lumangsung utamana dina televisi pangbasajanna (baca murah). Pintonan anu langkung mahal (sapertos Q9FN) nawiskeun téknologi tambahan sapertos dimming lokal, anu ningkatkeun kinerja luminance dina tampilan ku ngadalikeun lampu tukang pikeun ningalikeun hideung "cukup hideung". Anu matak hésé ngabédakeunana tina OLED.

microLED

Janji panganyarna nyaéta MicroLED. Téknologi anyar janji bakal ngahijikeun LCD sareng OLED pangsaéna, ngahijikeun jutaan LED mikroskopis anu tiasa ngaluarkeun cahaya sorangan. Dibandingkeun sareng layar LCD, efisiensi kakuatan sareng kontras langkung saé, sareng saterasna, éta tiasa ngahasilkeun langkung caang sareng umurna langkung panjang tibatan OLED.

Ku ngagunakeun hiji lapisan anorganik (sabalikna tina LEDs organik, nu panungtungan kirang) jeung LEDs leutik, microLEDs, dibandingkeun OLEDs, tiasa: 1) jadi caang jeung tahan leuwih lila; 2) jadi kurang kamungkinan kaduruk atawa kusam.

TFT LCD, IPS jeung layar TN: bédana

Sok aya kabingungan nalika subjekna nyaéta layar, AMOLED atanapi LCD. Sareng, fokus utamina dina layar LCD, aya sababaraha téknologi terpadu, sapertos TFT, IPS atanapi TN. Naon hartina unggal akronim ieu? Sarta dina prakna, naon bédana? Artikel ieu ngajelaskeun, dina cara saderhana, naon tujuan téknologi ieu.

Sadaya kabingungan ieu lumangsung, kuring yakin, pikeun pamasaran sareng alesan sajarah. Dina spésifikasi téknis, pabrik biasana (éta sanés aturan) nyorot akronim IPS dina alat anu gaduh panel ieu.

Salaku conto: LG, anu bets pisan kana téhnologi (teu kawas Samsung, fokus kana AMOLED), malah nempatkeun perangko panyorot panel IPS on smartphone. Ogé, monitor anu paling canggih, sapertos Dell UltraSharp sareng Apple Thunderbolt Display, nyaéta IPS.

Di sisi anu sanés, smartphone anu paling murah sok (sareng masih) diluncurkeun kalayan anu disebut layar TFT. Sony biasa ngadopsi layar anu diémbarkeun salaku "TFT" dina smartphone high-end na dugi ka Xperia Z1, anu ngagaduhan layar kualitas goréng kalayan sudut pandang anu terbatas dibandingkeun pesaingna.

Kabeneran, nalika Xperia Z2 sumping, éta diémbarkeun salaku "IPS" sareng teu aya kritik anu langkung keras ngeunaan layar dina smartphone Sony anu langkung mahal. Janten hayu sareng abdi.

Naon layar TFT LCD?

Mimiti, definisi kamus: TFT LCD nangtung pikeun Thin Film Transistor Liquid Crystal Display. Dina basa Inggris, abdi bakal narjamahkeun istilah aneh ieu hal kawas "film ipis transistor dumasar tampilan kristal cair". Éta masih henteu nyarios seueur, janten hayu urang jelaskeun.

LCD anu anjeun parantos terang, sanaos anjeun henteu terang kumaha jalanna. Ieu mangrupikeun téknologi anu paling dipikaresep dianggo ku monitor desktop atanapi laptop anjeun. Alatna ngagaduhan anu disebut "kristal cair", nyaéta bahan transparan anu tiasa janten opak nalika nampi arus listrik.

Kristal ieu aya di jero layar, anu ngagaduhan "piksel", diwangun ku warna beureum, héjo sareng biru (standar RGB). Unggal warna biasana ngadukung 256 variasi nada. Ngalakukeun akun (2563), éta hartosna unggal piksel sacara téoritis tiasa ngabentuk langkung ti 16,7 juta warna.

Tapi kumaha warna kristal cair ieu ngabentuk? Nya, aranjeunna kedah nampi arus listrik janten opak, sareng transistor ngurus ieu: masing-masing tanggung jawab piksel.

Dina tonggong layar LCD aya nu disebut lampu tukang, lampu bodas nu ngajadikeun layar glow. Dina istilah saderhana, pikir sareng kuring: upami sadaya transistor ngagambar ayeuna, kristal cair janten opak sareng nyegah panyebaran cahaya (dina basa sanés, layar bakal hideung). Mun euweuh kaluaran, layar bakal bodas.

Ieu dimana TFT asalna kana antrian. Dina layar LCD TFT, jutaan transistor, anu ngatur unggal piksel panel, disimpen di jero layar ku cara neundeun pilem anu ipis pisan tina bahan mikroskopis sababaraha nanométer atanapi mikrométer kandel (helai rambut antara 60 sareng 120 mikrométer kandel. ). Nya, urang parantos terang naon "pilem" anu aya dina akronim TFT.

Dimana datangna TN?

Nepi ka ahir abad ka tukang, ampir kabéh panel TFT LCD ngagunakeun téknik anu disebut Twisted Nematic (TN) pikeun fungsina. Ngaranna alatan kanyataan yén dina urutan pikeun ngidinan lampu ngaliwatan piksel (nyaéta, pikeun ngabentuk warna bodas), kristal cair disusun dina struktur twisted. Grafik ieu ngingetkeun ilustrasi DNA anu anjeun tingali di SMA:

Nalika transistor emits arus listrik, struktur "ragrag eta". Kristal cair jadi opak sarta balukarna piksel jadi hideung, atawa nembongkeun warna perantara antara bodas jeung hideung, gumantung kana énergi nu dilarapkeun ku transistor. Tingali deui gambar sareng perhatikeun kumaha susunan kristal cair: jejeg substrat.

Tapi sadayana terang yén LCD basis TN ngagaduhan sababaraha watesan. Kelirna henteu diproduksi kalayan kasatiaan anu sami sareng aya masalah sareng sudut pandang: upami anjeun henteu diposisikan persis di payun monitor, anjeun tiasa ningali variasi warna. Beuki jauh tina sudut 90 ° anjeun nangtung di hareup monitor, warna anu langkung parah katingalina.

Beda ti panels IPS?

Teras aya ideu: kumaha upami kristal cair henteu kedah disusun sacara jejeg? Éta nalika aranjeunna nyiptakeun In-Plane Switching (IPS). Dina panel LCD basis IPS, molekul kristal cair disusun sacara horisontal, nyaéta, sajajar jeung substrat. Dina basa sejen, aranjeunna salawasna tetep dina pesawat anu sarua ("In-Plane", meunang eta?). Gambar ku Sharp ngagambarkeun ieu:

Kusabab kristal cair salawasna ngadeukeutan dina IPS, sudut nempoan ends up ngaronjatkeun sarta baranahan warna leuwih satia. aral teh nya eta téhnologi ieu masih bit leuwih mahal pikeun ngahasilkeun, sarta teu sakabeh pabrik daék méakkeun leuwih dina hiji panel IPS dina produksi hiji smartphone leuwih dasar, dimana hal anu penting nyaéta tetep waragad ka minimum a.

Titik konci

Singkatna, IPS ngan ukur éta: cara anu béda pikeun ngatur molekul kristal cair. Anu henteu robih ngeunaan TN nyaéta transistor, anu ngatur piksel: aranjeunna tetep diatur dina cara anu sami, nyaéta, disimpen salaku "film ipis". Teu aya akal pikeun nyarios yén layar IPS langkung saé tibatan TFT: éta sapertos nyarios "Ubuntu langkung goréng tibatan Linux".

Janten, layar IPS anu anjeun terang ogé nganggo téknologi TFT. Nyatana, TFT mangrupikeun téknik anu lega, anu ogé dianggo dina panél AMOLED. Kanyataan anu terang yén panel nyaéta TFT sanés nunjukkeun kualitasna.

TechnoBreak | Nawaran sarta ulasan
logo
Aktipkeun ngadaptar dina setélan - umum
Karanjang balanja