Internet

Sugeng rawuh ing sejarah asal-usul Internet.

Sadurungé komputer diciptakaké, para ilmuwan lan panulis mbayangaké wujud komunikasi sing cepet antarané wong sing adoh. Telegraf miwiti perjalanan iki, lan kabel transatlantik pisanan kanggo medium iki dipasang ing taun 1858.

Saluran telpon transatlantik pisanan, saka Skotlandia menyang pesisir Kanada, dibukak ing 1956. Wasiat kasebut isih didorong dening kemajuan komputer ing wektu kasebut. Paling isih njupuk kabeh kamar lan meh ora ana antarmuka visual, nanging wis nggarap terminal akses remot ing bangunan sing padha. Iku wis akèh kanggo berkembang.

Sapa sing nemokke Internet?

Kita ing 50s ing Amerika Serikat. Iku wektu Perang Dingin, konfrontasi ideologi lan ilmiah antarane blok sing diwakili dening Amerika lan sing dipimpin dening Uni Soviet. Maju marang mungsuh minangka kamenangan gedhe, kaya balapan angkasa. Mulane, Presiden Eisenhower nggawe Badan Proyek Riset Lanjut (ARPA) ing taun 1958. Taun-taun sabanjure, dheweke entuk D, kanggo Pertahanan, lan dadi DARPA. Badan kasebut kerja sama karo akademisi lan industrialis kanggo ngembangake teknologi ing macem-macem sektor, ora mung militer.

Salah sawijining pionir bagean komputer ARPA yaiku JCR Licklider, saka Massachusetts Institute of Technology, MIT, lan nyewa sawise ngevaluasi babagan jaringan galaksi komputer sing bisa diakses data apa wae. Dheweke nandur wiji kabeh iki ing agensi kasebut.

Kamajuan gedhe liyane yaiku nggawe sistem packet switching, cara ijol-ijolan data antarane mesin. Unit informasi, utawa paket, dikirim siji-siji liwat jaringan. Sistem kasebut luwih cepet tinimbang saluran basis sirkuit lan ndhukung tujuan sing beda-beda, ora mung titik menyang titik. Panaliten iki ditindakake dening klompok paralel, kayata Paul Baran saka RAND Institute, Donald Davies lan Roger Scantlebury saka Laboratorium Fisik Nasional Inggris, lan Lawrence Roberts saka ARPA.

Ana uga sinau lan aplikasi simpul, titik persimpangan informasi. Iki minangka jembatan antarane mesin sing komunikasi karo saben liyane lan uga minangka titik kontrol, supaya informasi kasebut ora ilang sajrone lelungan lan kabeh transmisi kudu diwiwiti maneh. Kabeh sambungan digawe ing dasar kabel, lan pangkalan militer lan lembaga riset minangka sing pisanan amarga wis duwe struktur iki.

ARPANET lair

Ing wulan Februari 1966, dhiskusi diwiwiti babagan jaringan ARPA, utawa ARPANET. Langkah sabanjure yaiku ngembangake IMP, antarmuka pangolahan pesen. Iki minangka simpul penengah, sing bakal nyambungake titik jaringan. Sampeyan bisa nelpon wong-wong mau simbah saka router. Nanging kabeh iku anyar banget sing sambungan pisanan kanggo jaringan ora digawe nganti 29 Oktober 1969. Iku kedaden antarane UCLA, Universitas California, Los Angeles, lan Stanford Research Institute, meh 650 kilometer.

Pesen pisanan sing diijolke bakal dadi pesen login lan mlaku kanthi apik. Loro huruf pisanan diidentifikasi ing sisih liyane, nanging banjur sistem dadi offline. Sing bener: iki tanggal sambungan pisanan lan uga clash pisanan. Lan tembung pisanan sing dikirim yaiku ... "iku".

Jaringan ARPANET node pisanan wis siyap ing pungkasan taun kasebut lan wis bisa digunakake kanthi apik, nyambungake rong titik kasebut ing ndhuwur, Universitas California ing Santa Barbara lan Sekolah Informatika Universitas Utah, rada adoh, ing Salt. Kutha tlaga. ARPANET minangka pendahulu gedhe saka apa sing diarani Internet.

Lan sanajan sinyal wiwitan yaiku militer, dorongan kanggo ngembangake kabeh teknologi kasebut yaiku pendidikan. Ana legenda yen ARPANET minangka cara kanggo nyimpen data yen ana serangan nuklir, nanging sing paling dikarepake yaiku para ilmuwan bisa komunikasi lan nyepetake jarak.

Ngembangake lan berkembang

Ing 71, wis ana 15 TCTerms ing jaringan, bagean kang bisa thanks kanggo pangembangan PNC. Network Control Protocol minangka protokol server pisanan saka ARPANET lan nemtokake kabeh prosedur sambungan antarane rong titik. Iki sing ngidini interaksi sing luwih rumit, kayata enggo bareng file lan nggunakake mesin sing adoh.

Ing wulan Oktober 72, demonstrasi umum ARPANET pisanan ditindakake dening Robert Kahn ing acara komputer. Ing taun kasebut email diciptakake, cara sing luwih gampang kanggo ngganti pesen sing wis kita rembugan ing saluran kasebut. Ing wektu iku, wis ana 29 titik nyambung.

Iku taun kita ndeleng link transatlantik pisanan, antarane ARPANET lan sistem NORSAR Norwegia, liwat satelit. Ora suwe, sambungan London teka. Mula ide yen jagad mbutuhake jaringan arsitektur terbuka. Iku ndadekake kabeh pangertèn ing donya, amarga yen ora, kita mung bakal duwe sawetara klub cilik disambungake, nanging ora kanggo saben liyane lan saben karo arsitektur lan protokol beda. Iku bakal dadi akèh karya kanggo dasi kabeh bebarengan.

Nanging ana masalah: protokol NCP ora cukup kanggo ijol-ijolan mbukak paket antarane jaringan sing beda-beda. Nalika iku Vint Cerf lan Robert Kahn wiwit nggarap panggantos.

project sisih liyane Ethernet, dikembangaké ing Xerox Parc legendaris ing 73. Saiki iku salah siji saka lapisan link data, lan wiwit minangka pesawat saka definisi kanggo kabel electrical lan sinyal kanggo sambungan lokal. Engineer Bob Metcalfe ninggalake Xerox ing pungkasan dekade kanggo nggawe konsorsium lan gawe uwong yakin perusahaan kanggo nggunakake standar. Inggih, piyambakipun sampun kasil.

Ing taun 1975, ARPANET dianggep operasional lan wis duwe 57 mesin. Ing taun kasebut uga nalika lembaga pertahanan AS ngontrol proyek kasebut. Elinga yen jaringan iki durung duwe pamikiran komersial, mung militer lan ilmiah. Obrolan pribadi ora diwanti-wanti, nanging uga ora dilarang.

Revolusi TCP/IP

Banjur TCP/IP, utawa Transmission Control Protocol bar Internet Protocol, lair. Iku lan isih minangka standar komunikasi kanggo piranti, sakumpulan lapisan sing nggawe sambungan iki tanpa kudu mbangun maneh kabeh jaringan sing dibentuk nganti saiki.

IP minangka lapisan alamat virtual saka pangirim lan panrima paket. Aku ngerti yen kabeh iki luwih rumit, nanging topik kita ing kene beda.

Tanggal 1 Januari 1983, ARPANET resmi ngganti protokol saka NCP dadi TCP/IP ing tonggak sejarah Internet liyane. Lan sing tanggung jawab Robert Kahn lan Vint Cerf sijine jeneng ing sajarah teknologi ing salawas-lawase. Ing taun sabanjuré, jaringan dipérang dadi loro. Bagean kanggo komunikasi lan ijol-ijolan file militer, MILNET, lan bagean sipil lan ilmiah sing isih diarani ARPANET, nanging tanpa node asli. Cetha yen dheweke ora bakal urip dhewekan.

sijine kabeh bebarengan

Ing taun 1985, Internet wis luwih mapan minangka teknologi komunikasi antarane peneliti lan pangembang, nanging jeneng kasebut ora digunakake nganti pungkasan dasawarsa, nalika jaringan wiwit mbentuk struktur tunggal. Sithik-sithik, bakal metu saka universitas lan wiwit diadopsi dening donya bisnis lan, pungkasanipun, dening masyarakat akeh.

Dadi, kita ndeleng jeblugan jaringan cilik sing wis duwe komunitas cilik sing fokus ing sesuatu. Iki minangka kasus CSNet, sing nggabungake klompok riset ilmu komputer lan minangka salah sawijining alternatif ilmiah pisanan. Utawa Usenet, sing dadi prekursor kanggo forum diskusi utawa newsgroup lan digawe ing taun 1979.

Lan Bitnet, digawe ing taun 81 kanggo transfer email lan file, lan nyambungake luwih saka 2500 universitas ing saindenging jagad. Liyane sing misuwur yaiku NSFNET, saka yayasan ilmiah Amerika sing padha karo CSNet, kanggo nggampangake akses peneliti menyang superkomputer lan database. Dheweke minangka salah sawijining panyengkuyung paling gedhe saka standar sing diusulake dening ARPANET lan mbantu nyebarake instalasi server. Iki culminates ing tatanan saka NSFNET backbone, kang ana 56 kbps.

Lan, mesthi, kita ngomong luwih akeh babagan Amerika Serikat, nanging sawetara negara njaga jaringan internal sing padha lan ditambahi menyang TCP/IP lan banjur pindhah menyang standar WWW liwat wektu. Ana MINITEL Prancis, contone, sing ana ing udhara nganti 2012.

Taun 80-an digunakake kanggo nggedhekake Internet isih enom lan ngiyataken infrastruktur sambungan antarane simpul, utamané dandan saka gateways lan router mangsa. Ing separo pisanan dasawarsa, komputer pribadi mesthi lair karo PC IBM lan Macintosh. Lan protokol liyane wiwit diadopsi kanggo macem-macem tugas.

Akeh wong nggunakake File Transfer Protocol, FTP lawas sing apik, kanggo ndownload versi dhasar. Teknologi DNS, yaiku cara nerjemahake domain menyang alamat IP, uga muncul ing taun 80-an lan diadopsi kanthi bertahap.

Antarane 87 lan 91, Internet dirilis kanggo panggunaan komersial ing Amerika Serikat, ngganti backbones ARPANET lan NSFNET, karo panyedhiya pribadi lan titik akses anyar menyang jaringan njaba universitas lan bunderan militer. Nanging ana sawetara sing kasengsem lan sawetara sing ndeleng kemungkinan. Ana sing ilang kanggo nggawe navigasi luwih gampang lan populer.

Revolusi WWW

Titik sabanjure ing perjalanan kita yaiku CERN, laboratorium riset nuklir Eropa. Ing taun 1989, Timothy Berners-Lee, utawa Tim, pengin nambah ijol-ijolan dokumen antarane pangguna bebarengan karo insinyur Robert Cailliau. Bayangake sistem kanggo entuk informasi babagan sambungan antarane kabeh komputer sing disambungake lan ijol-ijolan file kanthi luwih gampang.

Solusi kasebut yaiku kanggo ngeksploitasi teknologi sing ana nanging dhasar sing diarani hiperteks. Bener, tembung utawa gambar sing disambungake sing bisa diklik sing nggawa sampeyan menyang titik liyane ing internet yen dikarepake. Pimpinan Tim ora seneng banget karo ide kasebut lan ora jelas, mula proyek kasebut kudu diwasa.

Kepiye yen kabar kasebut apik? Ing taun 1990, ana "mung" telung kemajuan iki: URL, utawa alamat unik kanggo ngenali asal saka kaca web. HTTP, utawa protokol transfer hypertext, sing minangka wangun dhasar komunikasi, lan HTML, yaiku format sing dipilih kanggo tata letak konten. Mangkono lair World Wide Web, utawa WWW, jeneng sing digawe dening dheweke lan sing diterjemahake minangka World Wide Web.

Tim mbayangake papan sing didesentralisasi, mula ora ana ijin sing dibutuhake kanggo ngirim, apamaneh simpul tengah sing bisa kompromi kabeh yen mudhun. Dheweke uga wis percaya netralitas net, sing sampeyan mbayar layanan tanpa diskriminasi kualitas. Web bakal terus dadi universal lan kanthi kode sing ramah supaya ora mung ana ing tangan sawetara. Kita ngerti manawa ing praktik Internet ora apik, nanging dibandhingake karo sadurunge, kabeh wis dadi demokratisasi lan lingkungan wis menehi swara kanggo akeh wong.

Ing paket kasebut, Tim nggawe editor lan browser pisanan, WorldWideWeb bebarengan. Dheweke ninggalake CERN ing taun 94 kanggo nemokake Yayasan Web World Wide lan mbantu ngembangake lan nyebarake standar Internet sing mbukak. Saiki dheweke isih dadi bos. Lan prestasi gedhe pungkasan ing laboratorium yaiku nyebarake protokol HTTP lan web kanthi kode sing diluncurake sing menehi pambayaran hak. Iki nggampangake panyebaran teknologi iki.

Setaun sadurunge Mosaic digawe, browser pisanan kanthi informasi grafis, ora mung teks. Iku dadi Netscape Navigator lan liyane sajarah. Akeh perkara sing digunakake saiki diwiwiti ing dekade iki: mesin telusur, feed RSS, Flash sing ditresnani lan disengiti, lsp. Kanggo menehi ide, IRC digawe ing '88, ICQ metu ing '96 lan Napster ing '99. Sawetara teknologi kasebut duwe sejarah kapisah sing bakal teka.

Lan ndeleng carane kita wis ngalami évolusi. Saka sambungan kabel antarane universitas, ana owah-owahan menyang jaringan luwih amba sing nggunakake basa komunikasi siji. Banjur ana papan global lan standar kanggo ijol-ijolan konten, kanthi sambungan telpon menyang jaringan. Akeh wong sing wiwit nggunakake Internet ing kana, kanthi swara klasik sing biasane digunakake kanggo nyoba jalur kasebut, nuduhake kacepetan Internet lan pungkasane nggawe sinyal transmisi.

Sambungan iki dadi luwih cepet lan dadi broadband. Saiki kita meh ora bisa mbayangno urip kita tanpa transmisi sinyal nirkabel, yaiku WiFi, lan uga data seluler tanpa perlu titik akses, yaiku 3G, 4G, lsp. Kita malah ngalami masalah amarga keluwihan lalu lintas: standar IPV4 rame karo alamat lan migrasi menyang IPV6 alon, nanging bakal teka.

TechnoBreak | Nawakake lan Reviews
Logo
Ngaktifake registrasi ing setelan - umume
Wadhah karanjang